OESO: 'Groei Eurozone en Nederland lager'

2 Connecties

Relaties

Prognoses

Organisaties

OESO
2 Bijdragen

Voor de vierde maal op rij heeft de OESO de groeiverwachtingen voor Nederland en de Eurozone verlaagd.

De verwachtingen voor de Nederlandse en Europese groei zijn neerwaarts bijgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Vorig jaar mei werd nog uitgegaan van 0,9 procent groei in 2013, ditmaal voorspelt de OESO een krimp van 0,6 procent in de Eurozone. Om het tij te keren pleit de OESO voor maatregelen van de Europese Centrale Bank. 

 

Follow The Money heeft er bij herhaling op gewezen dat de Europese Commissie er bij haar groeiprognoses nog al eens naast wil zitten. De Europese Commissie heeft echter geen monopolie op onkunde, want ook de OESO heeft er in de afgelopen vijf jaar steevast naast gezeten. In 2007 was het veel te optimistisch, in 2009 te pessimistisch en inmiddels wederom te optimistisch.

 
Grafiek 1: OESO prognoses en gerealiseerde groeicijfers in de Eurozone (Bron: OECD Economic Outlooks)
 
Ook de Nederlandse groeiverwachtingen werden neerwaarts bijgesteld. Was vorig jaar nog de verwachting dat Nederland in 2013 met 0,7 procent zou groeien, ditmaal verwacht de OESO een krimp van 0,9 procent. De werkloosheid zal in de komende twee jaar door stijgen naar 7 procent volgens de OESO. 
 
Grafiek 2: OESO prognoses en gerealiseerde groeicijfers in Nederland (Bron: OECD Economic Outlooks)