Olie als sluipmoordenaar

2 Connecties

Relaties

Dwarshuis

Werkvelden

Olie
0 Bijdragen

FTM columnist Jan Dwarshuis beschouwt de week en is 'bearish' over de toekomst.

Gelukkig, het is eindelijk weer vrijdag. De week waarin Job Cohen de pijp aan Maarten gaf. De fatsoenlijkste politiek leider van het land verlaat de arena. De baan van Job bestaat niet meer. De PvdA is er ook achter. Fatsoen werkt niet in de politiek. Geniepig hoerenloper en PvdA coryfee Oudkerk beschikt wederom over een goed gevoel voor timing. Hij vindt dat de grondleggers van de Nederlandse staatsschuld (resp. Joop den Uyl alias Sinterklaas) de club maar moeten opheffen. En dat, op een moment dat de staatsschuld van Nederland meer dan ooit uit de klauwen dreigt te gieren. De missie van de PvdA is geslaagd. Als goedgelovig liberaal klinkt de oproep van Oudkerk mij in eerste instantie natuurlijk als muziek in de oren. Maar zo ver zal het niet komen.

 
Kwartje van Kok
Opvallend is dat voormalig vatenhanger van Greenpeace – Ir. Diederik Samsom – zich kandidaat heeft gesteld als leider. Bij Samsom krijgen we Wim Kok gevoelens. Het kwartje van Kok, dat idee. Kok sprak zichzelf meerdere malen tegen en wist zich – met veel succes - via de FNV bij de PvdA naar binnen te wurmen. Een knap staaltje friemelwerk van de voormalige rode commissaris van de ING. Maar Samsom kan er ook wat van. Via Greenpeace rolde hij met vat en al toch maar mooi binnen bij de machtige arbeidspartij. Samsom is tegenwoordig dol op kernenergie. Die vaten omarmt hij nu op een andere manier. Overigens heeft hij op dit punt gelijk en lijkt hij het licht eindelijk gezien te hebben als Ir. Maar het voelt toch wat vreemd, en dat vinden ze bij Greenpeace ook. En vlak Ronald Plasterk – volgens FTM columnist Peter Verhaar een wolf in schaapskleren - niet uit. Rare jongens, die politici. Tot zo ver het politiek gekonkel in Den Haag.
 
De financiële markten laten zich lastig voorspellen de laatste dagen. We bevinden ons een beetje tussen het wal en het schip. Vlees nog vis, dat idee. We kunnen er niets mee. Als we denken dat we dalen stijgen we en andersom. Over Griekenland wil niemand het meer hebben. Ik waarschuw u alvast maar voor het fenomeen Portugal.
 
Heel langzaam begint de oplopende olieprijs zich te ontpoppen als sluipmoordenaar voor de markten. Het als maar duurder wordende zwarte goud is simpelweg geen goed nieuws voor de aan olie verslaafde economieën. Een combinatie van koud weer, optimisme over een economisch herstel en het negeren van een naargeestig default van Griekenland duwen de prijzen omhoog. Maar er ligt ook een ander fenomeen aan ten grondslag. Japan heeft meer olie nodig ter vervanging van kernenergie. En sluit het gelazer met Iran ook niet uit. Dat kan volgende week zo maar escaleren.
 
Default Griekenland
Toch ben ik van mening dat dit een tijdelijk fenomeen is. Het gedroomde economisch herstel zal er niet komen en tot teleurstellingen lijden. De kans dat olie zakt in prijs is veel groter dan dat deze structureel zal doorstijgen. Dat zal zich pas veel later dit jaar voltrekken als duidelijk wordt dat Griekenland alsnog de Euro zal moeten verlaten. Ja, dat leest u goed, de situatie is onhoudbaar.
 
Als ik de Amerikaanse optiehandelaren mag geloven, hebben de grootste banken van de VS nog steeds een lastige weg te bewandelen. Om over de Europese maar te zwijgen. De handel in put opties van bijvoorbeeld Goldman Sachs maar ook van andere financiële waarden wijzen er op dat we een snikheet voorjaar jaar kunnen verwachten. En laat het recente herstel – de meest gehate rally - nou net gedragen worden door deze financiële krakkemikkige kolossen.
 
Als we alles zo vlak voor het weekend netjes bij elkaar optellen dan lijkt de rally van de afgelopen maanden op z’n laatste benen te lopen. Mevrouw De Haas denkt dat ook al wat langer. Ik ben niet van mening veranderd en handhaaf ons beleid van afbouw en relatief hoge liquiditeiten in combinatie met de opbouw van de bedrijfsobligatieportfolio gelardeerd met een actieve hedge op ons aandelenpakket. Het leven kan heel simpel zijn.
 
Tot slot wijs ik u nog op een grappige vermelding bij het register van de AFM over substantiële deelnemingen van 'Her Majesty the Queen in right of Alberta' in TNT.
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.