De wereldwijde olie-industrie [infographic]

6 Connecties

Relaties

Oliemaatschappijen Venezuela Olieprijs Olievaten

Organisaties

Shell

Werkvelden

Olie
9 Bijdragen

Het is overal aanwezig, in onze kleren, in waterflesjes en zelfs in biologische quinoa: olie. Het is de koolwaterstof die de wereldeconomie al honderd jaar draaiende houdt. Hoe ziet de wereldwijde productie en consumptie van olie er nu precies uit?

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell presenteerde gisteren zijn derdekwartaalcijfers. Shell — het grootste oliebedrijf ter wereld na het Chinese Sinopec — boekt ondanks de lage olieprijzen een hogere winst dan in het derde kwartaal van vorig jaar: 2,6 miljard euro, een verbetering van 18 procent. Tegelijk lopen de schulden bij Shell op, maar ondanks de verslechterende schuldpositie blijft het concern dividend uitkeren.

Intussen neemt het verzet tegen de oliemaatschappijen en het gebruik van fossiele brandstoffen toe. Momenteel vormt de staat North Dakota in de Verenigde Staten daarvan het epicentrum. Demonstranten uit tientallen landen reisden af naar Standing Rock om te protesteren tegen een nieuwe pijpleiding — de Dakota Access Pipeline — ter waarde van 3,7 miljard dollar. 

Uit deze twee recente en tamelijk willekeurige nieuwsberichten moge duidelijk zijn dat olie een business is waarin vele miljarden omgaan en die veel controverse oproept. Maar hoe ziet het totaalplaatje eruit? Je zou de hele dag op Wikipedia kunnen rondneuzen om grip te krijgen op de impact van de wereldwijde olie-industrie, maar wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor? Onderstaande infographic is dé oplossing voor informatieverslaafden die het druk hebben.

Het gaat over een miljardenbusiness die veel controverse oproept

Opmerkelijk is dat de Verenigde Staten de grootste producent én importeur van olie zijn, maar niet in de top-5 van olie-exporteurs staan. De VS zijn dus verreweg de grootste verbruiker van olie — zo'n 19,2 miljoen vaten per dag. De kleinste olieverbuiker? Sint Helena, een eenzaam eiland met een bevolking van 4000 mensen midden in de Atlantische Oceaan, verbruikt slechts 100 vaten olie per dag.

Venezuela, dat zich momenteel door een economische crisis aan de rand van de afgrond bevindt, bezit de grootste olievoorraden ter wereld. Daarmee vormt het land een klassiek voorbeeld van de resource curse: landen die veel waardevolle grondstoffen bezitten, maar dit niet effectief weten om te zetten in welvaart. Hetzelfde geldt voor Nigeria, dat in de top-12 van grootste olieproducenten staat, maar een van de armste landen ter wereld is.

Dit en nog veel meer staat in de infographic hieronder, met dank aan dr-discount voor de illustraties. Veel scrollplezier!

De olie-economie (infographic)