
Het is overal aanwezig, in onze kleren, in waterflesjes en zelfs in biologische quinoa: olie. Het is de koolwaterstof die de wereldeconomie al honderd jaar draaiende houdt. Hoe ziet de wereldwijde productie en consumptie van olie er nu precies uit?
De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell presenteerde gisteren zijn derdekwartaalcijfers. Shell — het grootste oliebedrijf ter wereld na het Chinese Sinopec — boekt ondanks de lage olieprijzen een hogere winst dan in het derde kwartaal van vorig jaar: 2,6 miljard euro, een verbetering van 18 procent. Tegelijk lopen de schulden bij Shell op, maar ondanks de verslechterende schuldpositie blijft het concern dividend uitkeren.
Intussen neemt het verzet tegen de oliemaatschappijen en het gebruik van fossiele brandstoffen toe. Momenteel vormt de staat North Dakota in de Verenigde Staten daarvan het epicentrum. Demonstranten uit tientallen landen reisden af naar Standing Rock om te protesteren tegen een nieuwe pijpleiding — de Dakota Access Pipeline — ter waarde van 3,7 miljard dollar.
Uit deze twee recente en tamelijk willekeurige nieuwsberichten moge duidelijk zijn dat olie een business is waarin vele miljarden omgaan en die veel controverse oproept. Maar hoe ziet het totaalplaatje eruit? Je zou de hele dag op Wikipedia kunnen rondneuzen om grip te krijgen op de impact van de wereldwijde olie-industrie, maar wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor? Onderstaande infographic is dé oplossing voor informatieverslaafden die het druk hebben.
Het gaat over een miljardenbusiness die veel controverse oproept
Opmerkelijk is dat de Verenigde Staten de grootste producent én importeur van olie zijn, maar niet in de top-5 van olie-exporteurs staan. De VS zijn dus verreweg de grootste verbruiker van olie — zo'n 19,2 miljoen vaten per dag. De kleinste olieverbuiker? Sint Helena, een eenzaam eiland met een bevolking van 4000 mensen midden in de Atlantische Oceaan, verbruikt slechts 100 vaten olie per dag.
Venezuela, dat zich momenteel door een economische crisis aan de rand van de afgrond bevindt, bezit de grootste olievoorraden ter wereld. Daarmee vormt het land een klassiek voorbeeld van de resource curse: landen die veel waardevolle grondstoffen bezitten, maar dit niet effectief weten om te zetten in welvaart. Hetzelfde geldt voor Nigeria, dat in de top-12 van grootste olieproducenten staat, maar een van de armste landen ter wereld is.
Dit en nog veel meer staat in de infographic hieronder, met dank aan dr-discount voor de illustraties. Veel scrollplezier!
9 Bijdragen
Fons Schreurs
Lorenzo E. Fränkel 2
Fons SchreursDaar is Sinopec de grootste. Maar het rare is, Saudi Aramco staat nergens op die lijst! Even op Wikipedia gekeken, en daar is Saudi Aramco inderdaad de grootste. Heel vreemd. Ik ga verder graven. Als jij ook een verklaring tegenkomt, dan hoor ik het graag!
Fons Schreurs
Lorenzo E. FränkelLorenzo E. Fränkel 2
Fons SchreursM. van Deelen 11
Maar Noorwegen heeft ook de hoogste brandstofprijs ter wereld. Het prijsverschil zit -neem ik aan- grotendeels in het Noorse Staatsfonds dat zo'n 800 miljard bezit?
En hoewel Noorwegen in 2016 voor het eerst geld uit dat fonds heeft gehaald hebben ze het toch heel wat beter gedaan dan NL met "ons gas".
Bart Blaauwendraad
Ik ben verbaasd over het vraag en aanbod (productie) verschil van 16 miljoen vaten per dag. Gezien de lage ruwe olie prijzen lijkt me dat toch niet het geval. Volgens mij klopt die data niet net als de gerapporteerde wereldwijde olie reserve van 1.700 miljard vaten. Deze is naar alle waarschijnlijkheid slechts 825 miljard vaten. Een conclusie die Micheal Jefferson, voormalig Shell directeur Oil Suppy and Trading, trekt in zijn paper uit 2016: A global energy assesment. [p9 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/wene.179/epdf ]
Verder ontbreekt in de infographic de grote lijn die in mijn ogen essentieel voor de toekomst en ons begrip over de huidige economisch stagnatie en het ‘gebrek’ aan groei. De volgende punten lichten dat toe.
– Ondanks relatief de hoge ruwe olie prijs in de afgelopen tien jaar zijn de olievondsten in deze periode historisch laag (zie grafiek op Bloomberg https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/icbkDFACM4iA/v2/-1x-1.png).
– De olieproductie in de Noordzee is nu op het niveau van begin jaren tachtig en is vanaf het jaar 2000 meer dan gehalveerd van 6 miljoen per dag naar nu zo’n 2,5 miljoen vaten per dag.
– Sinds 2005 schommelt de wereldwijde olieproductie, uitgezonderd de USA, tussen de 68 en 70 miljoen vaten per dag. Dit ondanks forse toename in de prijs van ruwe olie.
– In de USA is de olieproductie sinds 2008 gestegen van 5 miljoen vaten per dag naar meer dan 9,5 miljoen vaten per dag. Deze productie stijging komt hoofdzakelijk voort uit de met schulden gefinancierde schaliegas industrie.
Kortom we zijn begonnen aan de tweede helft van ons olietijdperk. “Fasten your seatbelts. It’s going to be a bumpy right.”
M. van Deelen 11
Bart BlaauwendraadWeg verwarring ;-)
Ook frappant dat tientallen failliete oliebedrijven doorgaan met produceren. Vandaag: http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/laurens_maartens/26936759/__Feest_aan_de_pomp_en_pijn_voor_de_oliesjeiks__.html
Bello de hond 1
INNAS (Tilburg) beweren (ook anderen bedrijven) dat de tech bestaat om benzine gebruik drastisch te verminderen.....maar het lijkt me helder dat de overheden (accijns), de olie export landen en natuurlijk de olie giganten (Shell etc) wordt niet blij met minder benzine gebruik.
De Wereld Bank praat over ''The Carbon Bubble'' in de link hier beneden.
Vele redenen om door te gaan met olie dus.
De overgang naar minder minder gebruik in de transport zal hopelijk een zacht en langzaam process zijn maar wie weet.
-- bij deze NL link zie beneden voor AUTOMOTIVE --
http://www.innas.com/hydrid.html
http://europe.autonews.com/article/20150122/ANE/150129944/psa-winds-down-hybrid-air-fuel-saving-project-still-seeks-partner-to
http://blogs.worldbank.org/climatechange/carbon-bubbles-stranded-assets
Kan Elektrische Auto's De Benzine Motor Vervangen?
Zie links. Om het goedkoop te maken hebben we doorbrak tech nodig bij batterijen en stroom productie.
http://euanmearns.com/how-much-more-electricity-do-we-need-to-go-to-100-electric-vehicles/
...Nederland.....27 mijlard euro kostpost voor extra stroom productie...
(auto vakanties wordt minder leuk als DE, FRA etc gaat niet mee met vol elektrisch)
-- Event in Rotterdam 23 - 24 November --
http://www.techtour.com/events/view.aspx?events_pages_id=7774
David Brown
BroadBit Batteries - Helsinki [FI]
Breakthrough sodium based battery innovations replacing and surpassing current lithium based batteries in terms of cost, energy, power, longevity and environmental friendliness.
-- goedkoper stroom.....misschien --
http://brillouinenergy.com/
http://brillouinenergy.com/wp-content/uploads/2015/11/Brillouin-Energy-Meets-Congress-News-Release.pd
Hans 819