Olie is dood geld

2 Connecties

Relaties

Oliemaatschappijen

Werkvelden

Olie
2 Bijdragen

Het aandeel-Shell gold decennialang als de hoeksteen van een portefeuille. Maar belegger en columnist Jan Dwarshuis ziet niets in het investeren in grote olie-bedrijven.

Pfäffikon SZ, Zwitserland – Gisteren tikte de koers van onze geliefde grootmacht Shell de 24,38 euro aan. En die koers herken ik. Het was ooit mijn aankoopkoers van een forse optiestrategie om het aandeel Shell heen en stamt uit 2005. Is Shell daarmee dood geld?  Shell is volgens velen de hoeksteen van uw aandelenportefeuille. Een financieel prachtig bedrijf dat altijd winst maakt en altijd dividend uitkeert. Appeltje, eitje denken de meesten.
'Ik heb heilig respect voor de rechterhand van Warren Buffett'

Beleggingsstijlen

De afgelopen vijf jaar heb ik veel onderzoek gedaan naar zeer succesvolle beleggers en hun beleggingsstijlen. Het heeft mij een schat aan informatie opgeleverd. Het gevolg is dat ik een eigen interne nieuwsdienst gebouwd heb, welke wereldwijd dagelijks circa duizend websites, charts en bloggers volgt van allerlei financieel pluimage. Dan heb ik het niet over de reguliere bekende sites. En dat levert vaak het noodzakelijke voorsprongetje op om de wereld om ons heen beter te begrijpen.
Soms ligt informatie van onschatbare waarde gewoon op straat. Dat toezichthouders u willen doen geloven dat iedereen over dezelfde informatie beschikt is simpelweg een wassen neus. Interessant in dat kader zijn de ontwikkelingen rondom het Amerikaanse hedgefund SAC Capital.

Puissant rijke rechterhand Buffett


In de afgelopen vijf jaar ben ik gestuit op bekende en minder bekende beleggers met uitstekende lange termijn strategieën. De conclusie is dat ze in de kern allemaal dezelfde aanpak hanteren. Vanzelfsprekend heb ik ook de bekendste belegger ter wereld onderzocht, te weten Warren Buffett. Al zijn jaarverslagen – zijn beroemde Letters to Berkshire Shareholders  – en alles wat hij verder aan columns geschreven heeft, heb ik gelezen. Een immense klus die terug gaat tot 1955.
Eigenlijk heb ik heilig respect gekregen voor de wijsheid van de rechterhand van Buffett, de minder bekende, maar niet minder puissant rijke Charlie Munger. Ik raad u aan alles te lezen wat hij gepubliceerd heeft. Zeer recentelijk zat Munger nog in een panel over de verhoudingen tussen China en de VS. Het is zeer interessant wat Munger daar over te vertellen heeft. Let daarbij ook even op wat hij over olie te zeggen heeft…
Buffett heeft op zijn beurt ooit eens uitgelegd waarom het geen goed idee is om in oliemajors zoals Shell te investeren. Dat heb ik destijds goed in mijn oren geknoopt. Binnen de portfolio van Thirteen Diversified Fund is Shell bewust niet opgenomen en zijn wij ook niet voornemens dat te gaan doen. In mijn ogen is het dood geld en dat werd gisteren bevestigd. De reden is dat Shell in een omgeving opereert die te competitief is en te veel te maken heeft met politiek gedonder er omheen. Ook de totaal onvoorspelbare prijs van een vat olie speelt hierbij een rol. Om nog maar te zwijgen over de geldverslindende operaties en dito risico’s. De Exxon Valdez en het boorplatform Deepwater Horizonhoudt u zo maar maanden uit uw slaap.

Weduwe- en wezenaandeel Shell


In plaats van Shell hebben wij bijvoorbeeld DSM wel opgenomen in onze portfolio. Volgens velen een weduwe- en wezenaandeel. Daarmee wordt het bedrijf DSM tekort gedaan. De kracht van DSM is dat het bedrijf zich continu aanpast aan de veranderde omstandigheden in de wereld. Misschien is dat wel de beste eigenschap van DSM. Wanneer ik de koers van DSM naast die van Shell leg zegt dit genoeg. Ik zie bij het Amerikaanse IBM dezelfde soort trekjes van overlevingsdrang. IBM staat om die reden al enige tijd op onze watch list. Shell zal deze lijst echter nooit halen.
Rest mij u een goed weekend te wensen.

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG,  waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in DSM en niet in andere bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.