
Oliedeal tussen ‘groen’ Aruba en crisisland Venezuela roept vraagtekens op
Aruba wil weer Venezolaanse olie gaan raffineren. Een dochteronderneming van een Venezolaans staatsoliebedrijf gaat een half miljard dollar investeren in de oude, momenteel stilliggende raffinaderij. Waar heeft Aruba precies voor getekend en waarom is de overeenkomst omstreden?
Terwijl Venezuela kampt met een diepe politieke en economische crisis, is een Arubaanse delegatie op 10 juni naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas afgereisd om op ceremoniële wijze een nieuwe olie-overeenkomst te ondertekenen. De raffinaderij in het zuiden van Aruba — al vanaf 1924 een steunpilaar van de Arubaanse economie en tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs de op één na grootste raffinaderij ter wereld — opent in augustus weer haar deuren, na vier jaar te hebben stilgelegen.
De Arubaanse premier Mike Eman werd samen met Mike de Meza, minister van Energie en Milieu, in de hoofdstad ontvangen door de president van Venezuela, Nicolás Maduro. Het Caribisch Netwerk meldt dat Arubanen kritisch reageren op de onderhandelingen van hun eigen premier met de omstreden Maduro, die aan het roer staat van het olierijke maar instabiele Venezuela.

In 2012 viel de raffinaderij op Aruba stil omdat hij voor de exploitant, de Amerikaanse Valero Energy Corporation, financieel gezien niet meer interessant was. Ongeveer 700 werknemers en 1500 contractarbeiders werden op straat gezet en zochten hun heil bij raffinaderijen in het buitenland. Volgens de Arubaanse regering liep de Arubaanse economie daardoor inkomsten mis van circa 12 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) verlaagde de credit rating van het land.
Maar de raffinaderij gaat dus weer open. De komende 15 jaar gaat CITGO Aruba, een dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, de raffinaderij van Aruba leasen. De verwachting is dat de raffinaderij vanaf 2018 per dag ongeveer 209.000 vaten ruwe olie — afkomstig uit de Orinoco-delta — zal verwerken voor vervoer naar het buitenland.
De raffinaderij staat in San Nicolaas, een regio in het zuiden van het eiland die qua ontwikkeling ver achterloopt vergeleken met het toeristen-trekkende noorden. De heropening van de raffinaderij zal een broodnodige economische impuls leveren aan de lokale economie in San Nicolaas, aldus de Arubaanse regering.
Er bestaat echter nog veel onduidelijkheid over de precieze inhoud van de overeenkomst, die 2000 pagina’s telt. Het document is niet publiekelijk beschikbaar en moet ook nog eens langs de parlementen van beide landen gaan voor goedkeuring.
Groene raffinaderij
Aruba heeft de afgelopen tijd veel geld geïnvesteerd in verduurzaming. Voor een klein eiland met 110.000 inwoners op 178 vierkante kilometer, dat bijna geheel afhankelijk is van toerisme, is duurzame energiezekerheid cruciaal. Er staat nu een windmolenpark dat 20 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van Aruba produceert en volgens de ambities van de regering moet Aruba in 2020 voor 100 procent duurzame energie opwekken. Premier Eman is een fervent aanjager van de energietransitie op Aruba. Zijn ambities genieten internationale steun, met name van Virgin Atlantic-miljardair Richard Branson en zijn anti-koolstofinitiatief Carbon War Room, en voormalig vice-president van de Verenigde Staten Al Gore.
Toen CITGO over wilde gaan op de heropening van de raffinaderij stond premier Eman dus voor een dilemma. ‘Aan de ene kant willen we het groene voorbeeld zijn en onze doelstellingen halen,’ zei hij op een persconferentie, ‘maar aan de andere kant was er de mogelijkheid om ons bbp met 15 procent te doen toenemen en om 2000 banen te creëren. We hebben dit dilemma destijds voorgelegd aan onze groene partners, Carbon War Room en Rocky Mountain Institute. Die vonden het vrijwel onmogelijk om van een klein eiland als Aruba te eisen dat het zo’n kans zou laten varen. Dan zouden we fanatieker zijn dan elk ander land dat in december het klimaatakkoord van Parijs heeft ondertekend. Er is geen enkel groot land dat na de ondertekening naar huis ging en besloot om een raffinaderij te sluiten. Voor een klein eiland met als enig economische pilaar het toerisme, zou dit een onmogelijke opgave zijn.’
"Deze combinatie van een industrie die al jaren een grote bijdrage levert aan de Arubaanse economie, maar die ook binnen het groene beleid past van de huidige regering, is the best of both worlds."
Volgens premier Eman past de heropening van de raffinaderij echter geheel binnen het duurzame energiebeleid van zijn kabinet. ‘Die 100 procent duurzame energie staat los van de raffinaderij,’ zegt Eman. ‘Dat gaat over de manier waarop je energie opwekt. Daar blijven we gewoon voor gaan.’
De raffinaderij wordt ‘de eerste groene raffinaderij van het westelijk halfrond,’ aldus Eman op een persconferentie. Er zijn plannen om de raffinaderij op gas te laten draaien in plaats van op stookolie, wat de CO2-emissies vermoedelijk zal reduceren. In de overeenkomst staat de bepaling opgenomen dat de mogelijkheden voor de aanleg van een gaspijpleiding van Venezuela naar Aruba zullen worden verkend. Deze pijpleiding zou de raffinaderij van gas kunnen voorzien. ‘Dat de raffinaderij op gas moet draaien staat expliciet opgenomen in de overeenkomst,’ zei Eman op de persconferentie. ‘De raffinaderij zal geen dag draaien zonder dat er gas aangesloten is.’
Verder zijn er ook plannen om de overige CO2-uitstoot op te vangen, waarmee algen kunnen worden gekweekt. Deze kunnen gebruikt worden voor de productie van zeep, proteïnen en kleurstoffen. Het zal een wereldprimeur zijn om dit op industriële schaal toe te passen, en de hele wereld kijkt toe, stelt Eman. ‘Deze combinatie van een industrie die al jaren een grote bijdrage levert aan de Arubaanse economie, maar die ook binnen het groene beleid past van de huidige regering, is the best of both worlds.’
Zorgen om milieu
Lokale mileu- en gezondheidsorganisaties reageren echter woedend op de heropening van de raffinaderij. In een persbericht laat de president van Rainbow Warriors Core Foundation, Milton Ponson, weten dat de ondertekening van deze overeenkomst ‘het zorgvuldig opgebouwde imago van Aruba als groene voorloper in de regio teniet doet’. Ponson: ‘PDVSA [de Venezolaanse staatsoliemaatschappij, red.] heeft een waardeloze track record wat betreft het voldoen aan milieunormen, en met name als het gaat om het oplossen van olielekken.’
Op buureiland Curaçao is het duidelijk dat PDVSA lak heeft aan het milieu. Zo exploiteert het staatsoliebedrijf de hevig vervuilende Isla-olieraffinaderij in Willemstad. De raffinaderij is er de oorzaak van dat Curacao in de top-3 staat van de (per hoofd van de bevolking) meest vervuilende landen ter wereld. De Isla-olieraffinaderij stoot jaarlijks miljoenen kilo’s zwaveldioxide in de lucht, meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Bewoners in de omgeving hebben tal van gezondheidsklachten en nabijgelegen scholen moeten vaak dicht. Oliemaatschappij Shell, die de Curaçaose raffinaderij in 1915 bouwde en daarna exploiteerde, is medeplichtig aan de vervuiling. Het verkocht de raffinaderij in verwaarloosde staat en met een vervuilde bodem in 1984 voor één gulden aan Curaçao.

Op Aruba is het gebied in San Nicolaas waar de raffinaderij al meer dan negentig jaar olie verwerkt ook zwaar verontreinigd. Bovendien kent het eiland vooralsnog geen milieuwet. Valero, de vorige exploitant van de raffinaderij, werd geheel vrijgesteld van het opruimen van de zwaar vervuilde bodem. In het geval van Aruba is nu getekend met dochteronderneming van PDVSA, CITGO Aruba, die wel de verantwoordelijkheid om de oppervlakte na de leaseperiode schoon achter te laten. De vervuilde bodem is echter de verantwoordelijkheid van de Arubaanse regering, die een schoonmaakfonds heeft van 19 miljoen gulden (zo’n 9 miljoen euro). De minister van Energie en Milieu, Mike de Meza, zegt tegen het Caribisch Netwerk dat er momenteel een milieuwet in de maak is en dat de overeenkomst met CITGO daar ook al aan voldoet.
In februari werd een motie aangenomen in de Tweede Kamer die de Nederlandse regering verzoekt ‘om bij de autoriteiten van Curaçao het nut te benadrukken van een onderzoek naar de duurzame alternatieven voor het Isla-raffinaderijcomplex op Curaçao en daarbij ondersteuning te bieden.’ De verantwoordelijkheid van het Koninkrijk voor het bijstaan van Caribisch Nederland in de energietransitie werd benadrukt in een kamerdebat naar aanleiding van het klimaatakkoord in Parijs. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma: ‘In het kader van de ratificatie van het akkoord zal sowieso met de BES-eilanden overleg worden gevoerd over de toepassing van het akkoord op de eilanden. Daarbij moeten overigens eerst afspraken worden gemaakt over de toepassing van het klimaatverdrag. We zullen ook onderling met anderen zoals Aruba het contact warm houden om te bekijken hoe we kunnen samenwerken, dat is heel belangrijk.’ Daarop reageerde Liesbeth van Tongeren (GroenLinks): ‘Ik ben blij met deze intentie van de staatssecretaris. Er is daar behoorlijk wat behoefte aan technische ondersteuning, van het RIVM of TNO bijvoorbeeld. Als dit soort dingen kunnen, betekent het dat de uitvoering daar een stuk makkelijker wordt. '
'Er is daar behoorlijk wat behoefte aan technische ondersteuning'
TNO heeft sinds 2011 een vestiging op Aruba en doet daar onderzoek naar de duurzame mogelijkheden in het Caribisch gebied. TNO is op Aruba betrokken bij de vergroening van de raffinaderij, waar het vooral adviseert over de mogelijkheden voor het afvangen en hergebruiken van een deel van de CO2 uitstoot. Verder speelt TNO geen rol in de heropening van de raffinaderij.
Berichtgeving CITGO
Dat de overeenkomst in Caracas is ondertekend en niet in Houston, waar PDVSA-dochteronderneming CITGO Petroleum Corporation gevestigd is, geeft de affaire volgens velen een dubieus tintje. Argus Media — een Amerikaans blad voor de oliesector — meldde eerder dit jaar dat de Amerikaanse CITGO-top woest was om deze ‘geheel Venezolaanse actie’. Een CITGO-bestuurder die niet aan de onderhandelingen deelnam, zei dat de voorwaarden en condities van deze overeenkomst ‘op zijn zachtst gezegd vaag’ zijn.
Inmiddels is er wel een persbericht te vinden op de website van CITGO, waarin de president en voorzitter van CITGO Petroleum Corporation, Nelson P. Martínez, de loftrompet steekt over deze deal. ‘Dit is een technisch en financieel sterk project. Het is een strategisch partnerschap waar CITGO Aruba, PDVSA, Venezuela en Aruba van zullen profiteren.’
Het persbericht van CITGO Petroleum Corporation roept bij de lokale media, NoticiaCla, echter vraagtekens op. Daarin staat dat het project met financiering uit ‘externe bronnen’ gerealiseerd zal worden door CITGO Aruba, en dat CITGO Petroleum Corporation ‘diensten’ zal leveren. Kennelijk investeert de Amerikaanse CITGO dus niet zelf in dit project, maar zal CITGO Aruba zelf op zoek gaan naar financiering van andere private partijen. Argus Media meldde eerder al dat PDVSA CITGO heeft ingeschakeld voor de deal omdat het staatsoliebedrijf niet over genoeg kapitaal beschikte voor het project. CITGO Aruba is ‘een groep bedrijven die onder PDV Holding vallen, een dochteronderneming van PDVSA,’ aldus CITGO in het persbericht.
Over de plannen om de raffinaderij op gas te laten draaien en de nog te bouwen gasleiding van Venezuela naar Aruba zegt CITGO Petroleum Company in het persbericht dat dit een ‘aanvullend project in overweging’ is waarvan de mogelijkheden ‘geëvalueerd’ worden. De Arubaanse minister Mike de Meza zegt echter dat CITGO hiervoor getekend heeft en dus hieraan moet voldoen. Eerder dit jaar berichtte het Caribisch Netwerk ook dat CITGO akkoord is gegaan met de omzetting naar gas.
Parlement buitenspel
Verder heeft de Venezolaanse regering de overeenkomst met Aruba afgesloten zonder eerst het parlement te raadplegen. ‘Wij weten van niets en we weten ook niet in welke staat de raffinaderij zich bevindt,’ zegt Elías Matta tegen de Venezolaanse pers, vice-voorzitter van de commissie voor energiezaken van het Venezolaanse parlement.
Hij meent dat er eerst een technische en economische consultatie zou moeten plaatsvinden, om duidelijk te maken waarom deze investering op Aruba gedaan moet worden, en niet in Venezuela zelf. ‘Als deze investering zou worden gemaakt in de Orinoco-olieregio, zou dit meer banen creëren en de Venezolaanse economie in gang zetten.’

Eulogio del Pino, president van PDVSA en minister van Petroleum van Venezuela, stelt echter dat het minimaal vier jaar zou duren om in Venezuela hetzelfde type raffinaderij te bouwen als die op Aruba. De Arubaanse raffinaderij zou al binnen twee jaar operationeel kunnen zijn.
‘Dat is een interne zaak'
Energieminister Mike de Meza legt aan NoticiaCla uit dat deze discussie in Venezuela geen gevolgen heeft voor de heropening van de raffinaderij. ‘Dat is een interne zaak,’ zegt De Meza. De vraag of Venezuela niet beter in eigen land kan investeren, moet volgens De Meza door de Venezolaanse politiek worden beantwoord. Hij verzekerde dat er garanties zijn dat CITGO de raffinaderij op Aruba gaat exploiteren en dat er consequenties zijn bij contractbreuk.
Overigens moet de overeenkomst ook langs het Arubaanse parlement voor goedkeuring. Zonder deze goedkeuring is de overeenkomst ongeldig. In een gesprek met NoticiaCla zei André Bosman (VVD) dat het niet gebruikelijk is om eerst een overeenkomst te sluiten, om daarna pas het parlement te raadplegen. ‘Als er eenmaal een overeenkomst is getekend, dan zit je er juridisch aan vast. Het parlement kan dan nog weinig verandering aanbrengen, want de deal is al rond.’
Maar de Arubaanse regering heeft er vertrouwen in dat deze deal door het parlement zal worden goedgekeurd, omdat ook oppositiepartij MEP een voorstander is van de heropening van de raffinaderij.
KvK zet kanttekeningen
De Kamer van Koophandel en Nijverheid Aruba (KvK) uitte al eerder kritiek op de ontwikkelingen rondom de heropening van de raffinaderij. Volgens de KvK is het beter om dit soort raffinaderijen dichtbij de bron te bouwen en heeft Venezuela per 2020 plannen voor vergelijkbare projecten in eigen land. Nu moet de Venezolaanse olie naar Aruba worden getransporteerd voor raffinage.
Ook is het positieve effect van de heropening volgens de KvK mogelijk overschat: ‘Er wordt vaak gesproken over een verlies van 12 tot 15 procent bij sluiting van de raffinaderij,' stelt de KvK. 'Het is echter opmerkelijk dat [nadat de raffinaderij werd stilgelegd, red.] de nominale bbp in 2012 met 0,6 procent daalde en in 2013 steeg met twee procent. Het is dus niet logisch om te verwachten dat heropening van de raffinaderij een groot positief effect zal hebben op de Arubaanse economie.’
‘De aanwezigheid van een raffinaderij kan andere duurzame economische activiteiten in die regio in de weg staan’
Tot slot meent de KvK dat dit zelfs met een contract van 15 tot 25 jaar een tijdelijke oplossing is. ‘De aanwezigheid van een raffinaderij kan andere duurzame economische activiteiten in die regio in de weg staan,’ stelt de KvK. ‘De discussie over de sociaal-economische ontwikkeling van San Nicolaas [de regio waar de raffinaderij staat, red.] moet voortgezet worden in de breedste zin, met het oog op de post-raffinaderij-periode.’
Gespannen geopolitiek
Bovendien staan de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Venezuela de laatste jaren op gespannen voet. Venezuela diende op 14 juli 2010 een klacht in over schending van de Venezolaanse vluchtinformatieregio door Nederland. Een Nederlandse helikopter zou door internationaal luchtruim zijn gevlogen, waar de Venezolaanse luchtverkeersleiding het luchtverkeer informeert en coördineert. Het betrof dus geen formele schending van luchtruim, aldus de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, in zijn beantwoording op Kamervragen. Desondanks diende Venezuela een klacht in.
In 2007 was er ook een conflict tussen oud-president Hugo Chávez (in 2010 overleden) en Minister Henk Kamp (Economische Zaken). Kamp noemde de Venezolaanse president ‘een onverdraagzame, rijke volkspopulist die met grote ogen kijkt naar de snippertjes voor de kust van Venezuela, die onderdeel zijn van het Nederlandse koninkrijk'. Chávez noemde Kamp daarop ‘een pion van de VS’. De opmerkingen van Kamp leidden tot woede bij de regering van de Nederlandse Antillen, die meende dat ‘er geen enkele aanwijzing’ was voor militaire plannen van Venezuela gericht tegen de Nederlandse Antillen en Aruba. Ben Bot, destijds minister van Buitenlandse Zaken, distantieerde zich van de uitspraken van Kamp, en liet weten dat de uitspraken ‘op geen enkele wijze de buitenlandse politiek van het Koninkrijk der Nederlanden weergeven’.
'Waarom gaat Nederland akkoord met het feit dat Aruba economische banden creëert met een dictator van een enorm instabiel land?’
Nederland is nog altijd militair aanwezig op de Caribische eilanden: er zijn twee marinekazernes op Curaçao en één op Aruba. De Arubaanse journalist Ariën Rasmijn onderschrijft de geopolitieke zorgen: ‘Dat de Nederlandse ambassadeur in Venezuela ook aanwezig was bij de plechtigheid, baart mij grote zorgen. Ik geloof niet dat het Koninkrijk geen zicht heeft op de risico’s die het nu neemt met zijn grootste buurland. Waarom gaat Nederland akkoord met het feit dat Aruba economische banden creëert met een dictator van een enorm instabiel land?’
"We kunnen allemaal wel doemscenario’s gaan bedenken, maar het is uiteindelijk CITGO met wie we het contract hebben getekend. Zij moeten voldoen aan onze voorwaarden"
Land in crisis
De politieke, economische en humanitaire crisis in Venezuela is volgens de Arubaanse ministers geen reden voor zorgen over de voortgang van het project. ‘We kunnen allemaal wel doemscenario's gaan bedenken,’ aldus energieminister De Meza in gesprek met het Caribisch Netwerk, ‘maar het is uiteindelijk CITGO met wie we het contract hebben getekend. Zij moeten voldoen aan onze voorwaarden.’ Of Minister De Meza hier sprak over de Amerikaanse CITGO Petroleum Company of CITGO Aruba, waar het contract mee is getekend, is onduidelijk.
Over de kritiek dat Aruba niet in zee zou moeten gaan met een land dat dagelijks mensenrechten schendt, zei premier Eman tegen het Caribisch Netwerk: ‘Er is geen enkel land dat daardoor geen zaken doet met Venezuela. Ook de Verenigde Staten zijn grote importeur van de olie. Ik denk dat ik eerder als onverantwoordelijk zou worden beschouwd als ik 15 procent [groei, red.] van ons bbp laat varen omdat wij als eenling in deze wereld een statement willen maken over de interne situatie van Venezuela. Nog geen enkel westers land heeft deze positie ingenomen.’ Milton Ponson van lokale milieuorganisatie Rainbow Warriors verklaarde daarop dat het ‘overduidelijk is dat voor het Koninkrijk mensenrechten het onderspit delven wanneer olie- en gasbelangen op het spel staan.’
‘Het is overduidelijk dat voor het Koninkrijk mensenrechten het onderspit delven wanneer olie- en gasbelangen op het spel staan’
Wat levert de heropening van de raffinaderij nu concreet op? Op zijn minst sinds 6 juni 2016 een verbeterde rating voor Aruba van kredietbeoordelaar S&P. In 2013 verlaagde S&P de Arubaanse rating nog, als gevolg van ‘verslechterde fiscale en externe balansen door de sluiting van de raffinaderij’. Desondanks nuanceert S&P de nieuwe bijstelling: ‘We kunnen de rating weer verlagen als het project aanzienlijke vertraging oploopt, wat tot lagere groei van het bbp zal leiden.’
"CITGO is inderdaad een Amerikaans bedrijf, maar de olie die opgepompt moet worden, ligt diep in een zeer instabiel land"
Lokale journalist Ariën Rasmijn: ‘CITGO is inderdaad een Amerikaans bedrijf, maar de olie die opgepompt moet worden, ligt diep in een zeer instabiel land. Als puntje bij paaltje komt, is de kans groot dat er überhaupt geen olie opgepompt kan worden, laat staan dat er een gaspijpleiding van Venezuela naar Aruba kan worden aangelegd. Dan zeggen ze: “Sorry, maar we zitten middenin een burgeroorlog. Wanneer we hier klaar zijn komen we bij jullie terug. Bel ons weer over een paar jaar.”’
De kans op vertraging lijkt dus groot. De overeenkomst moet nog goedgekeurd moet worden door een verdeeld Venezolaans parlement, de huidige crisis in Venezuela lijkt het dal nog niet te hebben bereikt, en projectontwikkelaar CITGO Aruba moet externe financiering vinden voor dit project. Het is inderdaad de vraag of de olie uit Orinoco de Arubaanse kust ooit zal halen.
40 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Dat de hele verduurzaming een farce is zie je aan hoe de VS en China ruzie maken over olie en/of gas in de Z Chinese zee.
Je gaat geen bijna oorlogen beginnen over iets onbelangrijks.
Lorenzo E. Fränkel 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lorenzo E. FränkelEn over wat het allemaal kost.
Nog meer over landschapsverwoesting.
Helaas had Keynes gelijk, ideeën zijn het machtigst in de wereld.
Je ziet de EU vastlopen, en daarmee komt een eind aan de EU ideeën.
Helaas zie ik niet hoe de CO2 hype kan vastlopen.
Die hype gaat zo ver dat mensen volhouden dat de zeespiegel stijgt, terwijl inmiddels de inwoners van de Malediven daarom lachen.
De eilandjes liggen en lagen en halve meter boven zee, ik was daar rond 1976.
Helaas zie je dat de ondernemende universiteiten meegaan met elke hype, de vakken 'Europese studies', en ook 'duurzame transitie'.
De laatste naam is zo slecht gekozen dat ik lange tijd niet wist wat die wetenschap is, 'duurzame' is een bijvoeglijk naamwoord, 'transitie' een zelfstandig naamwoord.
Bedoeld blijkt te zijn 'transitie naar duurzaam'.
Zo zie je hoe zelfs het Nederlands niet wordt beheerst door klimaatgekken.
Lorenzo E. Fränkel 2
Gilles Wattel 1MatthijsK 7
Lorenzo E. FränkelEchter moet nog maar blijken of deze hype waar blijkt te zijn, er is inmiddels al voor bijna 20 jaar geen opwarming meer gedetecteerd. Daarnaast zijn veranderingen in klimaat prima op te vangen door adaptie.
Maarja, voorkomen is beter dan genezen, ook al ben je niet ziek en kost het voorkomen meer dan de 'ziekte', misschien ben je wel helemaal niet ziek,.
Lorenzo E. Fränkel 2
MatthijsKHeb je een bron voor me graag?
MatthijsK 7
Lorenzo E. Fränkelhttps://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2016/01/clip_image0161.jpg
Je kan zelf spelen met de datasets op;
http://www.woodfortrees.org
De beste indicatie zijn de satelliet metingen, die zijn het meest nauwkeurig.
Lorenzo E. Fränkel 2
MatthijsKhttp://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/ch6s6-6.html
'The weight of current multi-proxy evidence, therefore, suggests greater 20th-century warmth, in comparison with temperature levels of the previous 400 years'
Bovendien geeft de tweede link die je mij stuurde zelf ook een waarschuwing over 'the problems with short, cherry-picked trends.'
Het is inderdaad een goede site, want je kan ook spelen met de t-waardes op de x-as van verschillende datasets, en zie je daar dus een duidelijke opwaartse trend:
http://www.woodfortrees.org/plot/hadcrut4gl/from:1800/to:2020
Dit is ook te zien bij de andere datasets op die site.
Klimaatverandering is een macro-fenomeen die zich over langere tijd ontwikkeld. Sinds de industriële revolutie is de aarde ongeveer 0.85 graden Celsius opgewarmd. Een grafiek met alleen 20 jaren op de x-as geeft dus een vertekend en gelimiteerd beeld.
Wat denk je hiervan?
MatthijsK 7
Lorenzo E. FränkelVandaar dat ik satelliet data prefereer, dat zijn geen proxies. Proxies zijn multi interpretabel.
"'the problems with short, cherry-picked trends"
Ik vindt cherry picking geen probleem, als je het niet toestaat krijg je er steeds discussies over en dan gaat het over de vorm en niet over de inhoud.
"Wat denk je hiervan?"
Ik denk dat als we al onze welvaart inleveren om 'climate change' tegen te gaan, we meer ellende veroorzaken dan dat we ooit van ons aandeel in het veranderen van het klimaat (wat nog maar de vraag is) zullen zien.
Mijn stellige overtuiging is; "All pain, no gain"
Indien we de derde wereld de toegang tot fossiel gaan ontzeggen, zullen ze voor altijd een derde wereld blijven.
Lorenzo E. Fränkel 2
MatthijsKhttps://www.skepticalscience.com/satellite-measurements-warming-troposphere.htm
'When the correct adjustments to the data were applied the data matched much more closely the trends expected by climate models. It was also more consistent with the historical record of troposphere temperatures obtained from weather balloons.'
Overigens kunnen de derde wereld landen fossiele brandstof technologie beter 'leapfroggen', zoals ze dat ook hebben gedaan in de telecom sector. Daar gingen ze van geen telefoon hebben naar meteen mobiele telefoons waar ze zelfs hun rekeningen mee kunnen betalen. Waarom verder investeren in een verouderde gecentraliseerde technologie? Het scheelt hen miljarden aan onnodige infrastructuur en transport dat nodig is om energie op te wekken via fossiel. Als ze gewoon decentraal hun energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, is er veel minder infrastructuur, dus veel minder geld, nodig. Om dan niet eens te beginnen over de problemen met gecentraliseerde energieopwekking in derde wereld landen (cq. dagenlang zonder stroom zitten door corrupte en incompetente overheden) en de aanwezigheid van de fossiele brandstof industrie (bv. Shell in Nigeria).
Ik verzeker je dat wij hier in het comfortabele Nederland veel minder van de 'pain' voelen dan de derde wereld. De effecten van klimaatverandering zijn ongelijk verdeeld, en de zwaksten zullen het zwaar te verduren krijgen.
MatthijsK 7
Lorenzo E. FränkelSanne 4
MatthijsK"Heb mij buik een beetje vol van skepticalscience eerlijk gezegd"
Omdat het bewijst dat je er behoorlijk naast zit.
"Ik vindt het inhumaan, abject en infaam"
Dat vind ik van jou met deze uitspraken. Zij willen juist die energie, is een stuk goedkoper dan een heel netwerk aanleggen en onafhankelijker maar je zal wel weer gaan liegen en draaien om proberen gelijk te krijgen.
Lorenzo E. Fränkel 2
MatthijsKhttp://www.statlit.org/pdf/2008KlassASA.pdf
'Biased selection of social indicator data to support preconceived ideas is probably the most common statistical fallacy in public debate, a phenomenon fostered by the increasing availability of alternative social indicator measurements and annual time series data that permits the researcher to choose beginning and ending points for comparison.'
Geldt niet alleen voor social indicators, maar dus ook voor temperatuur trends.
MatthijsK 7
Lorenzo E. FränkelWetenschappelijk? Wie bepaald wat er 'wetenschappelijk' is? De overheid?
Als jij claimt dat er 'unprecedented climate change' is, dat het twee voor twaalf is, dat we NU actie moeten ondernemen en ik pak daar 20 jaar aan vlakke data uit, dan is het cherry picking en telt het niet?
Dat noemen we in de filosofie; het verzetten van de piketpaaltjes.
Er geldt blijkbaar een andere standaard voor de voorstanders van de theorie, dan voor de tegenstanders.
Sanne 4
MatthijsKJij in ieder geval niet
"Als jij claimt dat er 'unprecedented climate change' is, dat het twee voor twaalf is, dat we NU actie moeten ondernemen en ik pak daar 20 jaar aan vlakke data uit, dan is het cherry picking en telt het niet?"
Inderdaad, als je een beetje denkvermogen had begrijp je waarom.
"Dat noemen we in de filosofie; het verzetten van de piketpaaltjes."
jij weet helemaal niks van filosofie, dat kan jij nooit bevatten.
"Er geldt blijkbaar een andere standaard voor de voorstanders van de theorie, dan voor de tegenstanders"
Er zijn natuurkundige wetten die zich niks van jou aantrekken, het is ook geen theorie meer maar allang bewezen.
MatthijsK 7
SanneSanne 4
MatthijsKMatthijsK 7
SanneIk was ook overtuigd van het hele AGW verhaal, totdat ik me er in ging verdiepen.
Wees creatief! Verdiep je er eens in!
Sanne 4
MatthijsKZo beweer je ook dat er 20 jaar geen opwarming meer is, zowel 2014 en 2015 zijn de warmste jaren ooit gemeten en 2016 is dat hard op weg te worden. Als je je eigen huis bevuilt moet je dat zelf weten, maar je bevuilt ook mijn huis en daar is de grens. Dat moet je in ieder geval met mij eens zijn als libertarier.
MatthijsK 7
SanneOok weer zo'n broodje aap uit de media.
"bevuilt"
Oh, daar zijn we het over eens. Niet dat ik CO2 vervuiling vindt, maar fossiele brandstoffen vervuilen wel zeker.
De vraag die ik, als libertarier, mij stel is;
Wat is het alternatief?
Is dat beter of slechter dan de vervuiling?
En dan kom ik rationeel tot de conclusie dat die vervuiling te overzien is en de transitie naar de 'alternatieven' miljarden levens in armoede gaat dompelen, dat is voor mij niet acceptabel.
"bevuilt ook mijn huis"
Dankzij die bevuiling heb je een huis.
Sanne 4
MatthijsKNa 150 jaar fossiele brandstoffen leven miljarden nog in armoede.
Je loopt maar te roepen zonder enige onderbouwing, ik kan ook wel roepen dat de aarde plat is maar wetenschappelijk zit ik er dan behoorlijk naast.
Maar las je een complotdenker bent dan kan je soms inderdaad tot rare conclusies komen
MatthijsK 7
SanneKlopt, omdat jij ervan overtuigd bent dat ze geen vervuiling mogen maken om hun huis te bouwen, nadat jij vervuild hebt om je eigen huis te bouwen.
Hypocriet noem ik dat.
Sanne 4
MatthijsK"omdat jij ervan overtuigd bent dat ze geen vervuiling mogen maken om hun huis te bouwen, nadat jij vervuild hebt om je eigen huis te bouwen."
Daarom hebben wij de plicht om als eerste te zorgen dat we overgaan naar andere energiebronnen.
Wie zegt dat ze hun omgeving willen vervuilen? heb je het gevraagd?
Zonder zonne energie was er geen leven op aarde.
MatthijsK 7
SanneGrasping at straws.
"Daarom hebben wij de plicht om als eerste te zorgen dat we overgaan naar andere energiebronnen."
Wij hebben helemaal geen plicht, jij probeert ons via wet en regelgeving (geweld) een plicht op te leggen,.
"Wie zegt dat ze hun omgeving willen vervuilen? heb je het gevraagd?"
Ze willen niks liever dan vieze handen krijgen om daarna in luxe alles op te ruimen, net zoals wij dat ook hebben gedaan. Echter staan wij er met ons hoge moralen het hun te verbieden. En dat doen we met zakken met geld uit ontwikkelingssamenwerking en klimaatgelden.
"Zonder zonne energie was er geen leven op aarde."
En zonder materie geen zon, wat is je punt?
Sanne 4
MatthijsKEn zonder materie geen zon, wat is je punt?"
De onnozelheid van jou commentaar over huizen laten zien...
Maar succes verder, gelukkig is de meerderheid het niet met je eens en zijn we al bezig te transformeren in Europa. Dit gaan jou argumenten absoluut niet stoppen hoogstens versterken.
Jij weet blijkbaar wat de wereld wil alleen wil de wereld het niet.
Fijne dag verder!
MatthijsK 7
SanneDe wereld heeft geen wil, individuen hebben een wil en jij wilt ze in armoede terwijl jezelf lekker in een warm huis zit gestookt op fossiele energie,.
Fijne dag!
Sanne 4
MatthijsKMet verwijten win je geen discussies, wel met wetenschappelijk onderbouwde argumenten die jij dus niet hebt...
Fijne dag!
MatthijsK 7
SanneMede mogelijk gemaakt door de groene subsidies.
MatthijsK 7
Lorenzo E. Fränkelhttp://m.washingtontimes.com/news/2016/may/31/mars-also-undergoing-climate-change-ice-age-retrea/
Sanne 4
MatthijsKZelfs de Spaanse economie weet jij te tekkelen, je hebt ook overal verstand van!
MatthijsK 7
SanneSanne 4
MatthijsKMatthijsK 7
SanneEn weet je wat? Fouten maken is niet erg, het is noodzakelijk,.
Weet je wat ik wel kwalijk vindt? Dat schijnbaar niemand in staat is om van die fouten te leren.
Zelfs nu je zelf de gevolgen ondervindt van het beleid, sta je er nog achter. Ik kan het niet anders verklaren dan dat je te trots bent om te erkennen dat je er naast zit. Je hebt gewoon zo'n ongelooflijke bord voor je kop, dat je bereidt bent anderen op te offeren om maar niet te hoeven toegeven dat je er misschien naast gezeten hebt.
In het oosten van Europa hebben ze die les de harde manier geleerd, ze zijn hem nu aan het leren in de zuidelijke landen, hopelijk wordt deze les de noordelijke landen bespaard, maar ik betwijfel het.
Sanne 4
MatthijsKMatthijsK 7
SanneZoals ik al zei, zelfs als het je recht aanstaart...
Fred Raaks 2
Interessante link naar Aruba's energie en afval probleem, waarbij zoals bekend grootschalige opslag van duurzame energie de bottleneck is: http://energeia.nl/nieuws/article2345697.ece
Windenergie is nu zo'n 15% van de totale energie voorziening, hoe kan Aruba in godsnaam in 2020 (over 3,5 jaar!) 100% op duurzame energie drijven zonder grootschalige opslag? Maar ja, volgens Richard Branson is alles mogelijk...
Lorenzo E. Fränkel 2
Fred RaaksR. Eman 6
Het doet mij deugd om te zien dat FTM ook een platform biedt aan mensen die zich 'met passie richten op de grote energietransitie', zoals Lorenzo. Ik ben ervan overtuigd dat energie een grote, zo niet de grootste, invloed heeft op de economie als geheel. En daarom zeker ook past op een site als FTM.
Lorenzo E. Fränkel 2
R. Eman70f9
Kijk:
http://www.legvi.org/CommiteeMeetings/31st%20Legislature%20Committees/COMMITTEE%20OF%20THE%20WHOLE/Hovensa%20Sale/HOVENSA.TESTIMONY-J.ERHARD-ARC.LIGHT.pdf
https://issuu.com/bvibeacon/docs/abr-v.-arclight-et.-al
"HOVENSA has over seven-hundred (700) wrongful death cases pending against them. (Attachment M)"
"(Petroleos de Venezuela (PDVESA) and Hess Oil)"
etc. etc.
Just the usual suspects.