Oliedoordrenkte flashbacks van Enron-schandaal

3 Connecties

Onderwerpen

Enron Platts

Organisaties

Royal Dutch Shell
0 Bijdragen

Terwijl de Europese Commissie onderzoek doet naar price-fixing bij oliegiganten BP, Statoil en Shell, krijgt columnist Jan Dwarshuis flashbacks van de Enron-affaire.

Hoort u nog wel eens wat over de fiscal cliff? Eind 2012 zorgde alle commotie rondom dit fiscale verschijnsel nog tot een forse deuk in de mondiale aandelenkoersen. Grappig is dat ik er vandaag de dag helemaal niets meer over lees of hoor. Ik wil er maar mee aangeven dat het interpreteren van berichtgeving en de reacties daarop een belangrijke taak van de belegger is. Destijds trok ik me er niet zo veel van aan. Het was niet meer dan ruis.


Booming
De S&P 500 is sinds 6 maart 2009 maar liefst 1.000 punten gestegen. Ook ondergetekende krijgt telefoontjes, chats en e-mails van vertwijfelde beleggers met de vraag: Wat nu? Sommigen zijn het spoor totaal bijster. De risico’s nemen zonder meer toe, maar dat neemt niet weg dat het allemaal nog wel wat hoger kan. Let u in dat kader vooral even op de taferelen in Japan. Ondertussen houd ik onze ‘active event-driven index hedge’ achter de hand om de long posities van Thirteen Diversified Fund te beschermen tegen een mogelijke koerscorrectie. Maar het kan zomaar tot de herfst duren voordat dit opportuun wordt. Gedisciplineerd monitoren is het devies.

Gedonder met olie
Interessanter vond ik de berichtgeving rondom de prijsstelling van olie door Platts. Na gedonder met de rente is nu olie kennelijk aan de beurt. Het balletje kwam aan het rollen door een klacht van de Hongaarse ethanolproducent Pannonia Ethanol. Shell, BP en Statoil zouden sjoemelen met de prijzen op het market-on-close systeem van Platts. Pijnlijk om te zien was hoe de president-directeur van Shell Nederland – Dick Benschop – in het programma van Pauw en Witteman onlangs met zijn mond vol tanden stond.
Het deed mij terugdenken aan de ondergang van energiegigant Enron. Nederlandse BV’s speelden destijds een belangrijke rol in het geheel. En dat deed mij weer terugdenken aan de christelijke gebroeders Baan. Enron ging destijds ten onder aan het manipuleren van de gasprijzen. Toeval of niet maar Jeffrey Skilling – de vroegere baas van Enron – heeft onlangs een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse federale aanklagers. Hij komt waarschijnlijk eerder vrij . Beleggers kunnen zijn bloed wel drinken, op Jim Chanos na.

Paralellen Enron
De paralellen met Enron zijn evident. Dezefde fouten worden gemaakt in prijsstelling, alleen is het nu olie in plaats van gas of elektriciteit. “We’re making exactly the same mistakes we did with Enron, just with a different commodity,” aldus energie consultant Robert McCullough. De oliegiganten zouden zich schuldig maken aan dezelfde vorm van manipulatie.
De grote vraag is natuurlijk of Shell zich daaraan daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt. Velen kunnen het nauwelijks geloven. Maar dat was met Enron, Baan, Ahold en Parmalat ook zo. De kwestie zal ongetwijfeld een staartje krijgen wanneer de paralellen met Enron worden doorgetrokken. Dat is iets dat een gerenommeerd olie- en gasbedrijf als Shell kan missen als kiespijn.
 


 
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan Dwarshuis

Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...