Oliegeluk in Ohio

Wordt Ohio een rijke golfstaat als de techniek het toelaat?

Al honderd jaar is Ohio geen olieparadijs meer. Maar dankzij een controversiële nieuwe boortechniek kan ruwe olie weer een belangrijke bron van inkomsten zijn voor Ohio. 
 
"Het is een van de grootste economische ontwikkelingen in deze staat in jaren,” zegt Thomas Stewart van de Ohio Oil & Gas Association. “ Deze olieontginning is klaar om de komende vijf jaar 200 duizend banen te creëren en een half miljard aan extra belastinginkomsten te generen.”
 
Fraccen
De nieuwe olie is afkomstig uit een nog onaangeboorde laag leisteen diep in grond en zal door middel van ‘fraccen’ worden opgewekt. Dit is de winning van aardolie door het breken van ondergrondse gashoudende rotslagen. 
 
De Environmental Protection Agency  protesteert heftig, omdat de techniek waarmee de aardolie wordt opgepompt, leidt tot zware grondwatervervuiling met uranium, radium en andere chemicaliën die voor het proces worden gebruikt. Duizenden jaren blijft het grondwater vervuild.
 
200 duizend olievaten 
Als de olie-industrie het groene licht krijgt om met deze techniek aan de slag te gaan, produceert Ohio in 2020 zo’n 200 duizend olievaten per dag. Dat is een hoop, maar het komt niet in de buurt van de Texaanse olieboeren die iedere dag 1,4 miljoen vaten produceren.
 
Oliegiganten Chevron en ExxonMobile staan te popelen om voor miljarden dollars aan investeringen te doen.