Charme-offensief Deuss

2 Connecties

Relaties

John deuss

Werkvelden

Bankieren
0 Bijdragen

John Deuss doorbreekt vandaag in het FD het stilzwijgen en nuanceert zijn betrokkenheid bij dubieuze oliedeals aan het Apartheidsregime. “I’m in business, not politics.”

John Deuss, de oliehandelaar en voormalige eigenaar van de First Curaçao International Bank (FCIB), werd vorige week veroordeeld tot een geldboete van 327 duizend euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. Het delict; illegaal bankieren met een bijkantoor in Nederland en het niet melden van ongebruikelijke transacties.

Hoger beroep
Voorheen sprak de Nijmegenaar bijna nooit on-the-record met journalisten, maar vandaag staat er in het FD een interview met hem. Hij gaat onder meer in op het strafproces. Zoals FTM vorige week ook optekende bij zijn advocaat, wil Deuss in hoger beroep gaan om het OM niet ontvankelijk laten verklaren. Hij wil nog niet vooruitlopen op de hoogte van de schade die hij heeft geleden na het omvallen van zijn bank op Curaçao, maar hij zegt wel: “De investering van $100 miljoen banksoftware is weg.”

De eerste miljoenenverliezen
De inmiddels 70-jarige Deuss, van wie het vermogen begin deze eeuw werd geschat op 1 miljard euro, zat er in zijn jonge jaren ook al warmpjes bij. De voormalige Citroën-garagehouder vertelt onder meer hoe hij de overstap maakte naar de oliehandel. Als 24-jarige zette hij eerst een flinke stap richting het grote geld door importeur te worden van het Japanse automerk Hino. Maar door de overname van Toyota werd de Nijmegenaar overbodig. “Toyota had al een eigen vertegenwoordiger in Europa. Ik werd bedankt voor de eer en ging failliet. Dat kostte mij destijds zo’n drie à vier miljoen, geloof ik,” aldus Deuss in het FD. Daarna stapte hij in de olie-business door met succes een tanker diesel van Agip met een kleine opslag naar Rotterdam te laten brengen. “Alles begint simpel. Als je succes hebt, groeit het. Je hebt één transactie. Daarna doe je een tweede.”

Dubieuze rol Shell, BP, Total, Esso en Caltex 
Het met olie doordrenkte curriculum vitae van Deuss vertoont opmerkelijke activiteiten. Zo is hij in de jaren zeventig betrokken geweest bij olieleveranties aan het Apartheidsregime. Het embargo wordt nu door tussenpersoon Deuss in twijfel getrokken. “De Verenigde Naties zijn destijds blijven steken in ondoorgrondelijke oproepen. […] De olie die tussenpersonen leverden aan Zuid-Afrika werd door raffinaderijen van Shell, BP, Total en Caltex verwerkt. Er was geen boycot.”
De opportunistische rol van oliegiganten komt meerdere keren ter sprake. Zo leverde hij ten tijde van de Koude Oorlog Russische diesel aan Amerikaanse krachtcentrales. “Tot in de jaren zeventig weigerden Shell en Esso met de Sovjet-Unie zaken te doen. [Maar] ze hadden geen moeite Russische olie van een tussenpersoon af te nemen. I’m in business, not politics.”

Bron: FD