De Franse oliemaatschappij Total heeft in Nigeria via de rechter geprobeerd journalisten weg te houden bij een rechtszaak die draait om ‘trade misinvoicing,’ een miljardenfraude met vrachtbrieven. De Nigeriaanse staat eist honderden miljoenen euro’s van de oliereus.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen: in een rechtszaak die draait om fraude met vrachtbrieven heeft Total E&P Nigeria Plc, de Nigeriaanse dochter van de Franse oliemaatschappij Total, via de rechter geprobeerd om journalisten te weren uit de rechtszaal. Dit melden verschillende Nigeriaanse media.

In de fraudezaak eisen de Nigeriaanse autoriteiten 224 miljoen euro van Total. De oliemaatschappijen Chevron, ExxonMobil, Eni en Shell moeten zich in parallelle rechtszaken eveneens verantwoorden. In totaal worden 15 grote maatschappijen ervan verdacht tussen 2010 en 2015 grote hoeveelheden olie te hebben geëxporteerd zonder de waarde correct weer te geven op de vrachtbrieven. Die praktijk staat bekend als trade misvoicing: het verkeerd weergeven van de hoeveelheid of de waarde van handelswaar. De Nigeriaanse schatkist zou door de fraude 11,4 miljard euro zijn misgelopen.

Vooringenomenheid

Volgens de advocaat van Total, Babatunde Fagbohunlu, is er echter sprake van een oneerlijk proces. De media zouden het bedrijf al schuldig hebben verklaard terwijl de schuld nog lang niet is bewezen. Die vooringenomenheid zou de rechtszaak nadelig beïnvloeden. De advocaat vroeg de rechter dan ook om journalisten voortaan weg te houden uit de rechtszaal.

De media zouden het bedrijf al schuldig hebben verklaard

Afgelopen dinsdag besliste het hooggerechtshof in Lagos dat er geen gehoor zal worden gegeven aan de oproep van Total. Journalisten mogen dus aanwezig blijven bij de rechtszaak. Volgens de rechter moet het voor journalisten mogelijk blijven hun vak uit te oefenen. De rechter besliste tevens dat de eerstvolgende hoorzitting in de fraudezaak zal plaatsvinden op 16 januari volgend jaar.

Shell

Het Nederlands-Britse olieconcern Royal Dutch Shell is ook verdachte in de fraudezaak. Net als bij Total, wordt een Nigeriaanse dochtermaatschappij van Shell ervan verdacht te hebben gefraudeerd met vrachtbrieven. Begin oktober werd duidelijk dat Nigeria ruim 362 miljoen euro eist van Shell. Vorige week verplaatste de rechter de eerstvolgende hoorzitting naar 8 december aanstaande.