
Follow the Money duikt in de wereld van de 'commodities'.
Van slavernij beschuldigde koffietelers doen ongehinderd zaken – met steun van Nederlandse banken
Complexe regels lokken fraude met biodiesel uit
Toezichthouder krijgt eindelijk tandjes in biodieselsector
Grootschalige fraude met biodiesel stoot ‘Veluwse vetkoning’ van zijn troon
Je hangt een kroket in het vet en je kunt biodiesel maken
Rotterdamse biodieselproducent veel minder duurzaam dan gedacht
Miljoenenverlies door onregelmatigheden bij schimmig Rotterdams handelshuis Nidera
Telefoontap: Shell-topmannen praten over omkoping in Nigeria
Smerig spel door sponsor FC Emmen?
Dít hield de megazwendel in bij het Rotterdamse handelshuis Nidera
© Flickr
Oliemaatschappijen verdacht van miljardenfraude met vrachtbrieven
Nigeria eist 11,4 miljard euro van verschillende oliemaatschappijen, waaronder Chevron, Eni en Shell vanwege fraude met vrachtbrieven. Vermoedens over het bestaan van een megafraude in de grondstoffenhandel door ‘trade misinvoicing’ worden daarmee sterker.
‘Ja, er wordt gerommeld en gerotzooid, ook in de grondstoffenhandel, maar dat gebeurt door de kleine boefjes,’ zei een voormalig grondstofhandelaar begin deze maand tegen Follow the Money. De handelaar was zeer stellig: ‘De grote spelers werken alleen volgens het boekje’.
Het zijn echter niet de kleine boefjes die zich vandaag in Nigeria moeten verantwoorden voor het federale hooggerechtshof wegens gerommel en gerotzooi. Het zijn juist de grote spelers die ervan worden verdacht dat ze 57 miljoen vaten olie, zo’n 9,3 miljard liter, Nigeria uit hebben gesmokkeld.
Die hoeveelheid olie — vergelijkbaar met de totale olieconsumptie van Nederland gedurende twee maanden — is volgens Nigeria tussen 2010 en 2014 uit het land verdwenen door fraude met vrachtbrieven. De Nigeriaanse schatkist zou daardoor 11,4 miljard euro aan belastinginkomsten zijn misgelopen. Om het geld terug te halen, zijn de autoriteiten al minstens een half jaar bezig met een serie rechtszaken tegen Nigeriaanse dochterondernemingen van ’s werelds grootste oliebedrijven: Chevron, Eni, Shell en Total. Bepaald geen kleine boefjes. Ook Petrobras en ExxonMobil worden in verband gebracht met de zaak.
Shell bevestigt dat er sprake is van een rechtszaak
Shell bevestigt tegenover Follow the Money dat er sprake is van een rechtszaak: ‘Shell is op de hoogte van de rechtszaak en kan verder geen commentaar geven, aangezien het een lopende rechtszaak betreft. We blijven onze bedrijfsactiviteiten in Nigeria uitoefenen in overeenstemming met de wetgeving die daar van toepassing is.’
Chevron en Eni bevestigen eveneens dat er aanklachten lopen. De Nigeriaanse autoriteiten hebben zelf nog geen officieel bericht over de zaak naar buiten gebracht, maar verschillende Nigeriaanse media maken er melding van en citeren daarbij uit processtukken. Vorige week namen de grote persbureaus het al een half jaar oude ‘nieuws’ over, waarna het ook in de Nederlandse dagbladen belandde.
Strafrechtelijk onderzoek
Wisten de kapiteins van de Triathlon, de North Star, de Authentic, de Value, de Cosmic, de Poetic en de Olympic Flag dat ze werden ingezet voor gerommel met miljoenen vaten olie? De megatankers werden tussen 2010 en 2014 ingehuurd door Total en Eni om ladingen olie van Nigeria te verschepen naar met name de Verenigde Staten, staat te lezen in processtukken die Nigeriaanse media in handen hebben. Welke tankers precies gebruikt zijn door bij de eveneens van fraude verdachte maatschappijen Chevron, ExxonMobil, Petrobras en Shell is nog niet bekend.
Uit processtukken blijkt dat scheepsladingen olie in Nigeria vrachtbrieven meekregen met daarop een hoeveelheid olie die ‘tienduizenden tonnen’ minder aangaf dan er in werkelijkheid verscheept werd. Het kostte Nigeria, dat compleet afhankelijk is van de olie-industrie, 11,4 miljard euro aan exportheffingen. Dat bedrag, en de totale proceskosten, probeert Nigeria nu te verhalen op de oliemaatschappijen.
De Nigeriaanse overheid laat niets los over de rechtszaken, maar blijkt wel Nigeriaanse en Amerikaanse topadvocaten in te huren om gezamenlijk de zaak rond te krijgen. Zij hebben gebruik gemaakt van ‘geavanceerde technologie zoals satellietbeelden’ en de Amerikaanse handelsdatabase ImportGenius, melden de diverse media.
EFCC will get you, anywhere, anytime. . .
Volgens de Nigeriaanse onderzoeksjournalist Joshua Olufemi van de Premium Times, met wie Follow the Money samenwerkt voor dit artikel, loopt het strafrechtelijke onderzoek naar de fraude door de oliemaatschappijen al sinds augustus 2015. Olufemi baseert zich op bronnen binnen de EFCC, een Nigeriaanse commissie die onderzoek doet naar economische en financiële misdaden in het land. De EFCC voert als slogan: EFCC will get you, anywhere, anytime. . .
Trade misinvoicing
Het onderzoek dat Nigeria doet naar fraude met vrachtbrieven bevat opvallende gelijkenissen met de conclusies van een rapport van de Verenigde Naties dat afgelopen zomer verscheen. In het rapport, opgesteld door VN-orgaan UNCTAD, wordt het bestaan van een boekhoudkundige truc beschreven waarmee gedurende 19 jaar grondstoffen met een verkeerde waarde zijn getransporteerd. Die praktijk heeft de naam trade misinvoicing en kan worden gebruikt om de import- en exportbeperkingen, heffingen en belastingen van een land te ontduiken. Trade misinvoicing (ook wel misreporting genoemd) kan worden toegepast bij de export of import van goederen door te goochelen met aantallen, de waarde, de kwaliteit of de producten zelf.
De Nigeriaanse oliehandel wordt prominent genoemd in het VN-rapport over trade misinvoicing. Het land heeft alleen al door de oliehandel met de Verenigde Staten ruim 62 miljard euro verloren. De Amerikaanse hoogleraar economie Léonce Ndikumana, die het VN-rapport schreef, noemde zijn bevindingen destijds ‘raadselachtig’ en kon niet aangeven welke bedrijven betrokken waren bij de fraude. Wel merkte hij op in zijn rapport: ‘De aanhoudende praktijk van trade misinvoicing impliceert dat er belangrijke structurele en institutionele factoren bestaan die deze praktijk aandrijven.’
Nederland speelt als handelsland een speciale rol bij trade misinvoicing. Ndikumana: ‘Het lijkt erop dat primaire grondstoffen die naar Nederland worden geëxporteerd nooit in de haven aankomen.’ Om erachter te komen hoe het precies zit, raadt de hoogleraar aan om door middel van een onderzoek op bedrijfsniveau in kaart te brengen waar de miljarden zijn gebleven.
Lees ook: VN-rapport over megafraude grondstoffen blijft vragen oproepen
Ndikumana weet niet of het Nigeriaanse strafrechtelijke onderzoek naar de oliemaatschappijen verband houdt met zijn rapport, maar reageert verheugd en ziet er een bevestiging in van zijn eigen bevindingen: ‘Het UNCTAD-rapport stelde vast dat er sprake is van substantiële trade misinvoicing in de olie-export van Nigeria naar de VS, wat betekent dat de waarde van de olie die in Nigeria werd opgegeven, aanzienlijk lager is dan de bij aankomst in de VS opgegeven waarde. In het UNCTAD-rapport staat dat om het statistische bewijsmateriaal te staven, er een analyse op transactie- en bedrijfsniveau nodig is. Dat is precies wat hier gebeurt, en dan wordt er trade misinvoicing in de olie-export aangetoond.’ Ndikumana denkt dat de fraude nog veel groter kan zijn dan de Nigeriaanse overheid nu stelt, aangezien het onderzoek betrekking heeft op een korte periode.
Premium Times-journalist Joshua Olufemi kan via bronnen bij de EFCC bevestigen dat het onderzoek naar de oliemaatschappijen los staat van het VN-rapport over trade misinvoicing.
Afleveradres in Nederland
Uit de processtukken blijkt dat er in de fraudezaak een link is met Nederland. Op 27 juni 2011, zo schrijven Nigeriaanse media op basis van processtukken, wordt in Nigeria de olietanker Cosmic geladen met 467,614 vaten (barrels) ruwe olie. Op de vrachtbrief (bill of loading) staat een afleveradres in Nederland vermeld: 1641-Tower C/16 1077C XX.
Het adres behoort nog steeds toe aan Eni Trading & Shipping B.V, een dochteronderneming van het Italiaanse oliebedrijf Eni, voorheen bekend als Agip. In de processtukken staat dat Nigera claimt dat er over de half miljoen vaten met olie geen belasting is betaald, en dat het land 95,37 miljoen euro eist van Eni. Eni wilde tegenover Follow the Money niet op de zaak ingaan.
Dat er sprake is van een Nederlandse connectie met de fraudezaak is opvallend omdat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes vorige week iets heel anders beweerde. Wiebes deed dat in antwoorden op Kamervragen die de SP eerder had gesteld over de voorname rol die Nederland volgens het VN-rapport speelt bij trade misinvoicing. Wiebes: ‘Ik heb geen aanwijzingen dat de verschillen [tussen de import- en exportwaardes] zijn veroorzaakt door het streven naar kapitaalvlucht of belastingontwijking.’ Verder onderzoek vindt hij onnodig: ‘De aanbeveling van de onderzoeker tot nader onderzoek “at country and company level” neem ik dan ook niet over.’
Volgens Wiebes zijn er ‘verschillende (plausibele) verklaringen’
Volgens Wiebes zijn er ‘verschillende (plausibele) verklaringen’ voor de conclusies van het rapport: ‘In de internationale grondstoffenhandel worden goederen ook tijdens het transport regelmatig doorverkocht, waardoor zowel de bestemming als de prijs tussentijds kan veranderen. Nederland en Rotterdam of Amsterdam als exportbestemming in de uitvoeraangifte betekent dus niet automatisch dat dit daadwerkelijk de importbestemming is. Ook dat is een mogelijke verklaring van de door de onderzoekers geconstateerde verschillen in export- en importwaarde.’
Absurd?
De verklaringen van Wiebes zijn plausibel, en ze doen sterk denken aan de kritiek die Ndikumana daags na het verschijnen van zijn VN-rapport kreeg. Onder andere in een artikel dat Follow the Money begin september publiceerde, noemen meerdere ingewijden de conclusies van het rapport ‘absurd’. Oliehandelaar Trafigura liet weten: ‘Wij geloven dat de conclusies van het rapport onjuist zijn.’
Inmiddels staat Ndikumana niet meer alleen met zijn bevindingen. Twee Amerikaanse economen, Derek Kellenberg en Arik Levinson, tonen in een onderzoek dat in september is gepubliceerd voor The National Bureau of Economic Research aan dat er een opvallende samenhang bestaat tussen landen die de dupe zijn van trade misinvoicing en financiële barrières: ‘We hebben aangetoond dat het gat tussen wat exporteurs en importeurs opgeven gerelateerd is aan de tarieven, belastingen en mate van corruptie in het land,’ vertelt Levinson.
Ndikumana staat niet meer alleen met zijn bevindingen
Dit wil niet zeggen dat er bij ieder gat in de data meteen sprake is van iets illegaals. Levinson legt het uit aan de hand van zijn college-klas: ‘Het is alsof je kijkt naar de testresultaten van een groep studenten die dicht bij elkaar zaten tijdens een test. Ze blijken allemaal dezelfde én allemaal de juiste antwoorden te hebben. Je kunt dan niet in het volste vertrouwen één individuele student gaan beschuldigen van frauderen. Maar als je naar het statistische bewijs kijkt, is het natuurlijk duidelijk dat een paar van hen dat wel degelijk hebben gedaan.’
Tips of informatie naar aanleiding van dit artikel kunt u sturen naar mitchell@ftm.nl
26 Bijdragen
Roeland 3
Stel, een willekeurige oliehandelaar koopt 1miljoen vaten Nigeriaanse olie met als bestemming Nederland. Nederland en Nigeria hebben afgesproken dat over zulke export 10% belasting wordt geheven. Tijdens de reis besluit de oliehandelaar dat hij de vracht toch liever aan de VS verkoopt. Is de oliehandelaar verplicht nu het exporttarief dat geld tussen Nigeria en de VS te betalen (bijvoorbeeld 20%) en moet er dus achteraf alsnog extra geld overgemaakt worden naar Nigeria of geld dit als handel tussen Nederland en de VS (met bijvoorbeeld een export-tarief van 5%) ondanks dat de olie nooit zelfs maar in de buurt is geweest van Nederland. En zou het hierbij uitmaken of de doorverkoop plaats vind binnen de territoriale wateren van Nigeria of in internationale wateren?
goof 4
RoelandHet lijkt mij ook niet moeilijk een flow-meter tussen de inlaatpijpen te monteren toch ?
Misschien moet de regeringen van die apenlanden eerst eens wat aan de corruptie gaan doen aldaar en dan loop je ook geen 10 miljard mis aan belastingen.
99% van de overheden en de toezichthoudende ambtenaren vullen hun zakken en laten dit gewoon gebeuren voor de nodige steekpenningen.
Als er ergens de corruptie hoogtij viert dan is het wel in Nigeria .
Mitchell 2
goofgoof 4
MitchellNigeria op de een na laatste plaats van de corruptie index .
Op FTM noemen we het beestje bij de naam en dat is in dit geval dat ik Nigeria een apenland noem waar de corruptie hoogtij viert en dus zie geen enkele reden dit terug te nemen
Mitchell 2
goofgoof 4
MitchellDe reden dat ze belazerd worden met die olie inkomsten is door corruptie .
Verder lijkt mij daar weinig aan toe te voegen.
Het is zelfs vaak zo dat als je niet mee wilt werken aan die corruptie en steekpenningen kun je daar helemaal geen zaken doen !
Nu kun je hier Nigeria komen verdedigen maar laat Nigeria moet de hand eerst eens in eigen boezem steken.
Mitchell 2
goofGilles Wattel 1 3
MitchellGilles Wattel 1 3
MitchellIk kan apenland ook niet waarderen, toch is het goed in te zien dat er landen zijn waar een overheidsfunctie primair tot doel lijkt te hebben grote rijkdom te verwerven.
Ik zou hier wat voorbeelden uit Afrikaanse landen kunnen opdissen, uit het leven gegrepen, voorbeelden waar ik de conclusie uit trek dat als de cultuur in die landen niet ingrijpend verandert, dat wij dan met de migrantenstromen blijven zitten, migranten die voor het overgrote deel, vrees ik, niet inzien dat wij welvarend zijn, omdat de dingen bij ons redelijk tot goed geregeld zijn, en wij de handen uit de mouwen steken.
Dat was al zo bij een DDR vluchteling, lang geleden dus, die, nadat hij enige tijd in W Duitsland had gewerkt, gevraagd werd wat hij van W Duitsland vond.
Zijn antwoord was 'als ik geweten had dat ik hier zo hard moest werken was ik niet gekomen'.
Eric Smit 11
goofgoof 4
Eric Smitvraagje , is MatthiisM geblockt ?
Eric Smit 11
goofGroet,
Eric
goof 4
Eric SmitWat ik ervan vind lijkt mij wel duidelijk toch .
Ik vind dat je op een forum heel duidelijk mag maken wat je visie en mening is en je taalgebruik duidelijk moet zijn.
Maar als jullie vinden dat Goof of MatthijsK te ver gaan en wie je waarschijnlijk bedoelt met enkele dominante figuren dan is de keus aan de moderator om hier wat aan te doen.
Ik denk echter dat een forum niet zonder dit soort figuren kan om het niet te laten verworden tot een ouwe wijven theekransje en die figuur die hier niet tegen kan moet maar bij de viva op dat forum gaan .
Een forum en helemaal dit forum wordt gelezen juist omdat er af en toe wat roering moet zijn om een harde discussie uit te lokken tegen de gevestigde orde.
Ik ben bij IEX geblockt omdat te vaak de grootaandeelhouder ( value 8 zoals je weet ) beschuldigde van niet onafhankelijk meer en dat dit verboden moest worden.
En ja , ik lok graag scherpe discussies uit .
Nu jou of jullie reactie graag op dit antwoord
Eric Smit 11
goofScherpe discussies zijn prima, maar inhoud moet daarbij voorop staan. Bedoel je dat met 'uitlokken'? Of zit 'm dat meer in prikken en tarten? Het zit 'm wat ons betreft niet in de kwantiteit, maar in de kwaliteit. En een constructieve instelling misstaat niet.
Daarnaast hoor ik nog graag jouw antwoord op mijn vraag. Die was: wat vind je ervan dat mensen worden afgeschrikt door dominante aanwezigheid van enkelen die - ik voeg nou wat toe - inhoudelijk niet zo veel toevoegen.
Ik hoor graag van je.
goof 4
Eric SmitEr zijn mensen die beter dominee hadden kunnen worden en er zijn mensen die beter scheidsrechter hadden kunnen worden en daarom is een forum per definitie niet voor ja-knikkers of mensen die alleen maar zoete broodjes willen bakken want die ergeren zich kapot in een forum.
Wat ulo-meisje zei , zonder scherpe meningen is er geen forum nodig en heeft geen bestaansrecht en bloed snel dood.
Ik neem altijd een duidelijke heldere stelling in zoals je weet en dat is dat we de luxe van een zover doorgevoerde welvaartsstaat ons niet meer kunnen veroorloven en ofwel ze mensen met een uitkering kunnen nu beter genoegen nemen met een half ei als straks een lege dop en dat er dan mensen zijn die mij asociaal noemen mogen ze zelf weten maar dat boeit mij niet zo.
Ik denk en ik denk het niet alleen maar is een voor mij een zekerheid dat onze welvaartsstaat op het punt staat te ontploffen als er niet heel snel en totaal ander beleid komt en hebben vele straks een lege dop omdat niet alleen zwarte piet weg moet maar er ook geen Sinterklaas meer bestaat die elke maand bij alle mensen met wat voor uitkering dan ook nog wat in de schoen komt doen .
En nogmaals , ze mogen mij asociaal vinden maar ze vergeten dat ik bij de groep van 20 % hoor die de kar trekt en ervoor zorg draagt dat ze uberhaubt nog hun uitkering krijgen.
Daarom vind ik ze niet alleen erg kortzichtig maar ook een beetje dom als ze denken dat het feestje nog heel lang kan voortduren terwijl de muziek allang is gestopt met spelen.
Mitchell 2
Roeland[Verwijderd]
MitchellM. van Deelen 11
[Verwijderd][Verwijderd]
M. van DeelenIk kan weinig goed doen, lijkt wel.
M. van Deelen 11
[Verwijderd][Verwijderd]
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
RoelandWat ik je wel kan vertellen, vanuit de 70er jaren, toen ik in de keuken kon kijken van een oliehandel bedrijf, als een tanker wegvaart uit de Perzizche Golf werd de olie drie of vier keer verkocht, of nog meer, als het schip dan ergens bij de Azoren was werd de bestemming Europa of VS opgegeven, dan nog later de definitieve haven, als er weer was verkocht, of niet.
Had niet de indruk dat bij al deze transacties er enige belasting aan te pas kwam.
Waarvoor ook, het schip was buiten alle territoriale wateren, cruise schepen doen het net zo.
Mitchell 2
Gilles Wattel 1 3
Kennelijk is dit land dan, jaarlijkse 'operation costs' een 12 miljoen, weer volgens deze bron, strategisch belangrijk.
Dan kun je ook eisen stellen.
Na ingebruikneming zullen de terroristische aanslagen op VS burgers en zo wel weer toenemen.
Robelia 8
11400.000.000/57.000.000 = 200
Mitchell 2
Robelia200 per vat was in de jaren 2011-2014 niet de gangbare prijs voor olie, die schommelde eerder zo rond de 100.