
Olm Bier, dat donderdag tegenover Heineken in de rechtszaal stond, probeert zo snel mogelijk de beslagleggingen op het bedrijf ongedaan te maken. "We kunnen nu niet over ons geld beschikken."
Heineken beschuldigt de brouwer uit Weesp ervan heimelijk goedkoop bier te leveren aan Heineken-kroegen en in Heineken-fusten. Om die reden werd eind juli beslag gelegd op alle tegoeden en eigendommen van Olm, en sleepte Heineken de kleine concurrent afgelopen donderdag in kort geding voor de rechter.
Een vonnis laat nog even op zich wachten, maar in de tussentijd is Olm er veel aan gelegen in elk geval een deel van de beslagen op te heffen, zodat het bedrijf weer over haar eigen geld kan beschikken. “Daar zijn we nu mee bezig”, zegt manager Steven Denkers. “Op dit moment ligt overal beslag op, door de bankbeslagen kunnen ook niet over onze eigen rekeningen beschikken.”
Olm zegt met een schikkingsvoorstel te willen komen, maar hoe dat voorstel eruit gaat zien is volgens Denkers nog niet duidelijk. “Daar hebben we nog geen goed gedachtenplan over.”
Praten
Heineken wil, ondanks een forse botsing in de rechtszaal, mogelijk toch meewerken aan het opheffen van een deel van de beslagen, of aan een schikking. Woordvoerder Hans-Sjouke Koopal: “Wij staan daar open voor, we kunnen altijd praten.” Volgens Koopal heeft Olm overigens nog geen contact opgenomen.
Olm lijkt behoorlijk in het nauw gedreven, want de 'bewijzen' die Heineken donderdag bij de rechtbank in Amsterdam presenteerde zien er op het eerste gezicht vrij overtuigend uit. Maanden onderzoek en schaduwen leerden Heineken, dat de kleine bierbrouwer uit Weesp meerdere malen in alle vroegte en vanuit een onherkenbaar busje Olm-bier in de tanks van cafés in Eindhoven, Den Haag en Amsterdam liet lopen. Al die cafés hadden op dat moment een contract met Heineken. Ook beschikt Heineken over verklaringen van enkele Olm-medewerkers en kroegbazen die de zwendel bevestigen.
Voorzien
Olm-eigenaar Mark Schneider verweerde zich door te zeggen dat Olm alleen incidenteel en per ongeluk haar eigen bier in een Heineken-fust levert, doordat lege fusten via het 'statiegeldsysteem' bij een andere brouwer terecht komen. Maar tijdens de zitting van donderdag presenteerde Heineken verklaringen van Grolsch, Bavaria en de Vereniging Nederlandse Brouwers dat zo'n systeem helemaal niet bestaat.
Toen de deurwaarder op 27 juli in Weesp beslag kwam leggen namens Heineken, trof hij in de loods van Olm bovendien 176 Heineken-fusten aan – volgens Heineken is 'sprake van een onderneming die voor tenminste 50 % draait op bierleveringen via Heinekenfusten'.
Bij Olm blijven ze alle beschuldigingen ontkennen. Denkers: “Heineken heeft het op ons voorzien.” Eigenaar Schneider spreekt van een 'atoombom' die de grote brouwer op zijn bedrijf heeft gegooid. Verder geeft hij geen commentaar: “We wachten de uitspraak van de rechter af.” Die is op 18 augustus.
0 Bijdragen