
Witteboordencriminaliteit wordt veronachtzaamd, terwijl daar absurd veel geld in omgaat. Lees meer
Dankzij de talloze belastingverdragen met andere landen is Nederland in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de voornaamste belastingparadijzen op aarde.
Niet alleen lopen de geldstromen van de grootste bedrijven op aarde langs de Amsterdamse Zuidas, ook is de Nederlandse wet- en regelgeving zeer geschikt voor fraudeurs en witwassers. Tegelijkertijd is door onderbezetting in het opsporingsapparaat de pakkans voor deze financiële misdaden minimaal. FTM gaat op zoek naar de witteboorden die hun diensten verlenen aan criminelen, onderzoekt waarom de politiek geen hardere maatregelen neemt en hoe het ‘woud’ aan onderzoeksinstanties beter zou kunnen functioneren.
Oliver Bullough: ‘Je hoeft geen butler van kleptocraten en witwassers te zijn’
Het Spaanse openbaar ministerie heropent witwaszaak ING
Europees Hof schrapt de openbaarheid van het UBO-register
Van de schurken van het betaalbedrijf Wirecard valt veel te leren
Podcast | Anti-witwasbeleid levert te weinig op
Anti-witwasbeleid kost miljarden en levert weinig op
Orde van Advocaten misleidde minister over problemen bij Houthoff
Poetin-criticus Bill Browder: ‘Die sanctie-aanpak van Nederland is zo ontzettend oppervlakkig’
Ambtenaar Justitie kraakt berekening witwascijfers
Schrijver en journalist Roel Janssen: ‘Rol Nederland in internationale belastingontwijking is beschamend’
© Janjaap Rijpkema
Hoe het OM zelf aantoonde waarom advocaten niet deugen als fraude-onderzoekers
In 2014 laat het OM voor het eerst feitenonderzoek doen door de advocaten van een fraudeverdachte. FTM reconstrueert met behulp van vertrouwelijke bronnen hoe de zaak zes jaar later in een sof eindigde. Inmiddels ziet de Orde van Advocaten niets meer in deze inzet van ‘partijdige belangenbehartigers’. De vraag is of het OM blijft vertrouwen op de inzet van advocaten bij fraudeonderzoeken.
De cyberhack bij de Maastricht University, fraude opsporen met AI en witwassende profvoetballers: ze komen allemaal aan bod in de Week van de Fraudeonderzoeker, die nu in volle gang is. De organisator: het Institute for Financial Crime (IFFC), een kenniscentrum voor onder andere accountants, advocaten en de politieacademie. Het IFFC probeert bij fraudeonderzoeken een rots in de branding te zijn.
Dit jaar richt het IFFC de spotlight op de ‘kwetsbaarheid’ van het fraudeonderzoek.
Opvallend genoeg ontbreekt een zeer relevant onderwerp: de advocaat als intern feitenonderzoeker. Net nu de Nederlandse Orde van Advocaten vorige week in een officieel standpunt deze methode afwees. Het IFFC zelf is juist voor, zo blijkt uit een publicatie uit 2019: ‘Als het gaat om mogelijke juridische verwijtbaarheid van de opdrachtgever (oftewel, de cliënt die door het OM wordt verdacht, red.), dan zal er behoefte kunnen bestaan aan een hoge mate van “control” [..] Het ligt dan voor de hand, vanwege zijn verschoningsrecht, een advocaat te verzoeken het onderzoek ter hand te nemen.’
En laat het nou net deze praktijk zijn die langlopende juridische conflicten veroorzaakt.
Dossier
Fraude en witwassen
Nederland is uitgegroeid tot een van de voornaamste belastingparadijzen op aarde. Niet alleen lopen de geldstromen van ’s werelds grootste bedrijven langs de Amsterdamse Zuidas lopen, ook is de Nederlandse wet- en regelgeving zeer geschikt voor fraudeurs en witwassers. Tegelijkertijd is door onderbezetting in het opsporingsapparaat de pakkans voor deze financiële misdaden minimaal.
De zaak Boomtop
FTM schreef al eerder over de onwenselijkheid om advocaten als interne feitenonderzoeker in te zetten. Hun onderzoeken zijn niet ‘onafhankelijk’, de advocaten dragen een dubbele pet, misbruiken hun verschoningsrecht om misstanden bij hun cliënten onder het tapijt te vegen, en geven het OM een vertekend beeld van wat er aan strafbaar handelen heeft plaatsgevonden.
Justitie ziet voordelen in deze publiek-private samenwerking: de al beperkte opsporingscapaciteit wordt ontlast en de kosten van opsporing komen voor rekening van de verdachte bedrijven waar de advocaten het intern feitenonderzoek verrichten.
Die twee voordelen kan het OM naar eigen zeggen heel goed gebruiken. Zo schrijft Gerrit Van der Burg, voorzitter van het college van procureurs-generaal (de hoogste baas van het OM), in het jaarbericht van 2020: ‘Jarenlang hebben we pijnlijk moeten bezuinigen, en nog jarenlang blijven we dat voelen.’
‘In de ideale situatie is een onderzoek door de Fiod niet eens meer nodig’
Met de publiek-private samenwerking creëert het OM een lucratieve markt voor de advocatuur. Marike Bakker, strafrechtadvocaat bij NautaDutilh, stelt in 2019 in Het Financieele Dagblad vaker samen te willen werken met het OM. ‘In de ideale situatie is een onderzoek door de Fiod dan niet eens meer nodig.’
Begin juni 2019 stellen zowel Thomas Bosch, landelijk coördinerend fraudeofficier bij het Functioneel Parket van het OM (in Het Financieele Dagblad), als minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid, dat ze er voorstander van zijn fraude- en corruptie-onderzoek over te laten aan de advocaten van verdachte bedrijven.
Al veel eerder heeft het OM een onderzoek grotendeels in handen gegeven van de advocaten van een van belastingfraude verdacht bedrijf.
Dat betreft het strafrechtelijk onderzoek ‘Boomtop’. Dat is de naam van de strafzaak die het OM in 2014 startte naar de ‘Cyprus-route’, een fiscale structuur die accountants- en belastingadvieskantoor Baker Tilly tussen 2005 en 2010 voor meerdere mkb'ers opzette. Het OM leunde vooral op een onderzoeksrapport van advocatenkantoor NautaDutilh. Dit kantoor is de huisadvocaat van Baker Tilly; ook in procedures tegen de AFM staat NautaDutilh hen bij.
Intern feitenonderzoek
Advocaten van een verdacht bedrijf kunnen met een intern feitenonderzoek (ook wel corporate investigation genoemd) de aard en omvang van een strafrechtelijk onderzoek bepalen. Met hun verschoningsrecht kunnen advocaten namelijk hun onderzoeksresultaten vertrouwelijk houden. Dat schept, zoals het IFFC het uitlegt in zijn advies, een ‘hoge mate van “control”’ voor het bedrijf dat voorwerp is van een intern feitenonderzoek wegens verdenkingen van witteboordencriminaliteit.
Daarmee heeft de advocaat zich een invloedrijke positie verworven binnen de strafrechtelijke vervolging. Dat is een onwenselijke situatie; zijn onderzoeksresultaten zijn dikwijls onbetrouwbaar en onvolledig. Ondanks het enthousiasme van zowel Thomas Bosch (OM), Marike Bakker (NautaDutilh) als minister Grapperhaus staat de toekomst van deze praktijk nu op de tocht.
Volgens de Orde zijn advocaten in de uitoefening van hun beroep altijd een partijdige belangenbehartiger
De Nederlandse Orde van Advocaten heeft namelijk op 20 mei een duidelijke afwijzing geformuleerd: advocaten zijn in de uitoefening van hun beroep altijd een partijdige belangenbehartiger. ‘Ook in deze [interne] onderzoeken is de rol van de advocaat een partijdige belangenbehartiger; een kernwaarde en rol die de advocaat niet terzijde kan schuiven. Dergelijke feitenonderzoeken leiden dus altijd tot het inkleuren van het partijbelang (het perspectief is het belang van de cliënt).’ Met dit standpunt van de Orde van Advocaten lijkt het einde in zicht voor deze praktijk.
Uit onderzoek van FTM blijkt hoe hardnekkig het OM onderzoek in handen gaf van de advocaten van bedrijven, verdacht van witteboordencriminaliteit. Aan de hand van vertrouwelijke documenten reconstrueert FTM hoe het sinds 2014 misging met belastingadviseur Baker Tilly en cliënt Coen Klawer en werpt de vraag op hoe lang deze methode gehandhaafd kan blijven.
Augustus/september 2014
Het bestuur en de raad van commissarissen van Baker Tilly houden een overleg met NautaDutilh-advocaat Joost Italianer.
18 september 2014
Baker Tilly maakt middels persbericht bekend dat er sprake is van een mogelijk ontoelaatbare fiscale structuur. Bestuursvoorzitter Romke Van der Veen stapt op. NautaDutilh zal een ‘onafhankelijk extern’ onderzoek verrichten.
23 november 2014
NautaDutilh advocaat-onderzoekers Joost Italianer en Leon Wijsman finaliseren hun onderzoeksrapport.
26 maart 2015
Het onderzoeksrapport van NautaDutilh wordt formeel in beslag genomen.
25 maart 2016
Oud-medewerker van Baker Tilly die onder Jan Swinkels werkte, stuurt een mail aan de officier van justitie met een getuigenverklaring en interne mails.
29 juni 2016
De strafzaken tegen Jan Swinkels en Romke Van der Veen worden geseponeerd.
7 oktober 2016
Coen Klawer start Artikel 12 Sv-procedure.
25 augustus 2017
Stibbe-advocaten van Klawer doen verzoek bij het OM tot het verrichten van onderzoekshandelingen. Het OM weigert.
7 maart 2018
Stibbe-advocaten verzoeken de rechter commissaris om onderzoekshandelingen. Het OM verweert zich daartegen.
25 juli 2019
Advocaten Stibbe verzoeken de officier van justitie toevoeging van stukken aan het procesdossier.
19 november 2019
Het OM wijst alle verzoeken af van Stibbe en doet een vordering bij de rechter-commissaris tot weigering van stukken.
19 december 2019
De rechter-commissaris wijst de vordering tot weigering van stukken van het OM af; stukken moeten aan het procesdossier worden gevoegd.
31 januari 2020
Stibbe-advocaten verzoeken rechter-commissaris om meer onderzoekshandelingen.
3 april 2020
De officier van justitie laat in een telefoongesprek met Jaap Stikkelbroeck, de advocaat van Klawer in de civiele procedure tegen Baker Tilly, weten dat anders dan gebruikelijk het OM zelf geen onderzoek heeft verricht, maar dat het procesdossier bestond uit hoofdzakelijk het onderzoeksrapport van NautaDutilh. Ook laat hij weten dat het een van de eerste zaken was die op die wijze werd aangepakt.
16 mei 2020
Zaak Klawer geseponeerd.
Een pijnlijke casus voor het OM
Het komt niet vaak voor dat het OM een behangondernemer verdenkt het brein te zijn achter een illegale belastingconstructie die vergelijkbaar is met die van Mossack Fonseca in de Panama Papers. Toch overkwam het Coen Klawer met zijn bedrijf Spits Wallcoverings. Het OM startte november 2014 een officieel strafrechtelijk onderzoek naar hem en zijn fiscale adviseurs van Baker Tilly.
Zij hadden voor hem begin 2007 een fiscale structuur opgezet, bestaande uit onder meer Cypriotische trusts en brievenbusfirma's op de Britse Maagdeneilanden. Door allerhande fiscale trucs was de belastbare winst van zijn bedrijf afgeroomd, en kreeg Klawer het bespaarde geld aan belastingen via een omweg terug op een privérekening.
‘Dit lijkt wel de Fabeltjeskrant’
Baker Tilly beweerde dat het Klawer zelf was die met het initiatief kwam. Klawer: ‘Zoveel “specialisten” die actief bij dit dossier betrokken zijn geweest en dan zou ik als mkb-ondernemer dit zelf allemaal bedacht hebben. Dit lijkt wel de Fabeltjeskrant.’
Jan Swinkels is wel ‘zo’n specialist’. Na jaren dienstverband bij de Belastingdienst en accountant KPMG gaat de fiscalist medio 2004 aan de slag op het kantoor van Baker Tilly in Den Bosch. Zijn collega's daar zien hem als ‘autoriteit op het gebied van internationaal belastingrecht’. Bij Baker Tilly introduceert Swinkels een nieuwe fiscale structuur die het bedrijf vervolgens aan meerdere mkb'ers zal adviseren.
Een van die mkb'ers die zo'n Cyprus-route kreeg aangemeten, is Klawer. Hij vliegt 16 januari 2007 naar Cyprus, om aldaar met Swinkels de laatste formaliteiten af te ronden. Zijn bedrijf bespaart daarmee enkele tonnen, totdat de fiscus april 2014 op de stoep staat voor een boekenonderzoek.
De afdeling Constructiebestrijding van Belastingdienst, een specialistisch team gericht op de aanpak van belastingontduiking, is de Cyprus-route dan al langer op het spoor. Twee fiscalisten van Baker Tilly die betrokken waren bij de constructie voor Klawer, kregen van de belastinginspecteurs een schikkingsvoorstel.
Dat leidt tot paniek bij de top van Baker Tilly
Zonder overleg met Klawer wezen de twee fiscalisten het schikkingsvoorstel al op 17 januari 2014 af. Daarop volgde de boekencontrole in april, en op 19 augustus doet de Belastingdienst een informatieverzoek. Dat leidt tot paniek bij de top van Baker Tilly.
De raad van commissarissen en het bestuur van Baker Tilly beleggen een crisisvergadering. Aanwezig is ook Joost Italianer, gerenommeerd strafrechtadvocaat en intern feitenonderzoeker bij NautaDutilh. De deelnemers van het overleg bespreken ‘de te nemen maatregelen’ om de mogelijke (strafrechtelijke) consequenties te beperken.
Nog geen maand later, op 18 september 2014, verspreidt Baker Tilly een persbericht. Het kantoor meldt dat er mogelijk sprake is van een ‘fiscaal ontoelaatbare structuur’. Tevens stapt de bestuursvoorzitter Romke van der Veen op, omdat hij naar eigen zeggen ‘boven elke twijfel verheven moet zijn’. Van der Veen was naast bestuursvoorzitter de eindverantwoordelijke accountant voor Klawer.
Tot slot deelt Baker Tilly mee dat NautaDutilh is ingeschakeld om een ‘onafhankelijk extern’ onderzoek te verrichten. Na twee maanden van onderzoek leveren advocaat-onderzoekers Joost Italianer en Leon Wijsman van NautaDutilh op 23 november 2014 een onderzoeksrapport in.
Voldoende in control
Hoewel het onderzoeksrapport op het voorblad vermeldt dat het gaat om ‘vertrouwelijk verkeer advocaat-cliënt’, deelt Baker Tilly het in een overleg op 9 december met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Aanleiding van het overleg zijn de twijfels van de toezichthouder of Baker Tilly wel ‘voldoende in control was ten aanzien van de beheersing en voorkoming van incidenten,’ zo stelt de AFM in haar latere boetebesluit van 18 juli 2018.
Het is niet de enige instantie waar Baker Tilly langsgaat voor een bespreking. Op 7 januari 2015 volgt een bespreking op het Functioneel Parket van het OM in Rotterdam. Officier van justitie Peter van de Kerkhof, belast met het strafrechtelijk onderzoek Boomtop, ontvangt samen met een afgevaardigde van de Belastingdienst een delegatie van Baker Tilly. Wijsman is als raadsman van Baker Tilly ook aanwezig.
Twee maanden later neemt het OM het onderzoeksrapport formeel in beslag ‘conform de afspraak tussen de officier van justitie en de raadsman van de verdachte van Baker Tilly N.V., te weten de heer mr. J. Italianer van advocatenkantoor NautaDutilh te Amsterdam’ (proces-verbaal inbeslagname, gedateerd 26 maart 2015).
‘Dit betrof één van de eerste zaken die op een dergelijke manier zijn gestart’
Het OM had nog maar weinig ervaring met het gebruik van advocatuurlijke onderzoeksrapporten. Sterker nog: ‘Dit betrof één van de eerste zaken die op een dergelijke manier zijn gestart,’ aldus officier Van de Kerkhof in een reactie op een verzoekschrift tot schadevergoeding. Anders dan gebruikelijk verrichtte het OM dus geen eigen onderzoek, maar maakte het gebruik van NautaDutilhs onderzoeksresultaten..
Exact een jaar na de inbeslagname van het onderzoeksrapport krijgt de officier van justitie een mail binnen van een oud-medewerker die bij Baker Tilly werkte, onder leiding van Swinkels, de trustspecialist van het kantoor. Aan de mail is een getuigenverklaring toegevoegd.
De oud-medewerker is duidelijk over de betrokkenheid van Swinkels en Van der Veen bij het opzetten van de Cypriotische truststructuur voor Klawers behangbedrijf: ‘Zij hebben gezamenlijk de route bepaald voor het geven van dit advies.’
De getuigenverklaring staat haaks op de bevindingen van het NautaDutilh-onderzoeksrapport van Italianer en Wijsman. De oud-medewerker stelt dat binnen Baker Tilly ‘intensief overleg’ plaatsvond over de Cyprus-route. De onderzoekers van Nautadutilh concludeerden echter dat niemand bij Baker Tilly, behoudens een persoon die inmiddels op non-actief was gezet, zich bezighield met de Cyprus-route.
Zaak geseponeerd
De officier van justitie zal de in 2016 ontvangen mail met de getuigenverklaring op 4 september 2018 – zo'n tweeënhalf jaar later – aan het procesdossier voegen. Drie maanden na ontvangst van die mail gaat hij echter wel over tot het seponeren van de zaak tegen Swinkels en Van der Veen. In zijn sepotbeslissing van 29 juni 2016 geeft hij aan de vervolging te staken ‘omdat zij beiden niet daadwerkelijk betrokken waren bij de strafbare feiten’.
Behangondernemer Klawer is verbolgen over het feit dat de strafzaken zijn geseponeerd. Daarom dient zijn advocaat Jaap Stikkelbroeck op 7 oktober 2016 een klaagschrift in, in het kader van een Artikel 12 Sv-procedure. Hij verzoekt het gerechtshof Den Haag het OM te gelasten alsnog vervolging in te stellen tegen de twee oud-topmannen van Baker Tilly.
‘Zelf zie ik geen mogelijkheden tot het verrichten van nader strafrechtelijk onderzoek’
Officier Van de Kerkhof geeft begin september 2017 een inhoudelijke reactie op het klaagschrift van Klawer. Hij stelt wederom dat hij ‘heeft besloten de verdachten Swinkels en Van der Veen niet te vervolgen, omdat zij beide niet daadwerkelijk betrokken zijn geweest bij strafbare feiten’.
Een van de argumenten die Klawer en zijn advocaten (van kantoor Stibbe) hebben ingebracht, is dat het OM zelf strafrechtelijk onderzoek zou kunnen doen. De officier van justitie is het daar niet mee eens: ‘Zelf zie ik geen mogelijkheden tot het verrichten van nader strafrechtelijk onderzoek.’
Het gerechtshof Den Haag acht het klaagschrift van Klawer ‘kennelijk ongegrond’ en wijst het verzoek van de behangondernemer af op 10 januari 2018, overigens zonder Klawer te hebben gehoord. Het OM hoeft geen strafrechtelijke vervolging tegen Swinkels en Van der Veen in te stellen.
Hoewel de zaak dan dus af is voor Swinkels en Van der Veen, staat Klawer nog immer onder verdenking bij het OM. In de tussentijd hebben Klawers advocaten op 25 augustus de officier van justitie verzocht om diverse onderzoekshandelingen te verrichten. Die weigert dat echter.
Om de officier van justitie alsnog daartoe te bewegen, besluiten de advocaten van Stibbe op 7 maart 2018 het verzoek bij de rechter-commissaris neer te leggen. Het OM verweert zich met succes: de rechter-commissaris oordeelt op 4 september 2018 dat de verzoeken niet-ontvankelijk zijn.
Wederom houdt zaaksofficier Van de Kerkhof zijn poot stijf
Nadat zowel officier Van de Kerkhof als de rechter-commissaris de verzoeken tot het verrichten van onderzoekshandelingen hebben afgewezen, oogsten de advocaten van Klawer succes met hun beroep bij de rechtbank Rotterdam. Die stelt op 21 december 2018 dat de verzoeken wel degelijk ontvankelijk zijn. Daarbij eist de rechtbank wel verdere concretisering en onderbouwing.
Eind juli 2019 dienen de advocaten van Stibbe weer een verzoek in bij Van de Kerkhof. Ze willen een aantal stukken aan het procesdossier toevoegen. Wederom houdt Van de Kerkhof zijn poot stijf, en vordert zelfs op 19 november 2019 bij de rechter-commissaris de stukken uit het procesdossier te mogen houden. Precies een maand later wijst de rechter-commissaris het verzoek van Klawers advocaten echter toe. De officier van justitie moet verscheidene stukken aan het procesdossier voegen.
Begin april 2020 heeft zaaksofficier Van de Kerkhof telefonisch overleg met Jaap Stikkelbroeck, die Klawer bijstaat in diens civiele procedure tegen Baker Tilly. Het telefoongesprek gaat voornamelijk over het onderzoeksrapport van NautaDutilh. Van de Kerkhof bevestigt dat de procedure tegen Klawer en Baker Tilly een andere gang van zaken kende dan gebruikelijk. Dat kwam doordat Baker Tilly een ‘zelfmelding’ deed en het onderzoeksrapport van NautaDutilh aan het OM overhandigde, legt de officier uit. ‘En dat was een betrouwbaar rapport, althans, zo leek dat destijds.’
OM haalt bakzeil
Uiteindelijk moet het OM ook bij Klawer bakzeil halen: zijn sepot volgt op 16 mei 2020. Baker Tilly krijgt een schikking aangeboden van 20.000 euro. Na zes jaar leuren en sleuren in een van de eerste zaken waarbij het OM een intern feitenonderzoek heeft gebruikt, blijkt de waarde van het rapport van ‘partijdige belangenbehartigers’ zeer beperkt.
Het OM nam een onderzoeksrapport, gekenmerkt door feitelijke onjuistheden en ontbrekende relevante informatie, als basis voor een strafzaak. Ook toen dat duidelijk werd, bleef het OM daar krampachtig aan vasthouden. De gang van zaken in het strafrechtelijk onderzoek Boomtop laat zien hoeveel er mis kan gaan bij het gebruik van een partijdig onderzoeksrapport.
Officier Peter van de Kerkhof zei dat dit een van de eerste zaken was waar op zo'n manier een strafzaak werd gedaan. Gezien de sepots voor alle natuurlijke verdachten, en een boete van slechts 20.000 euro is de zaak voor het OM dus een mislukt experiment.
Tot slot heeft het afblazen van de strafzaak geen einde gemaakt aan het juridische conflict tussen Klawer en zijn advocaten enerzijds, en Baker Tilly en NautaDutilh anderzijds. De civiele procedure tussen Baker Tilly en Klawer is nog onder de rechter. In die procedure stelde Stikkelbroeck dat de advocaat-onderzoekers van NautaDutilh informatie achterhielden in hun onderzoeksrapport.
Dat schoot in het verkeerde keelgat bij Joost Italianer, die dientengevolge een tuchtklacht indiende tegen Stikkelbroeck. Eerder diende Klawer al tuchtklachten in tegen Italianer en Wijsman, vanwege hun ‘partijdig feitenonderzoek’.
Het einde van de advocaat als interne feitenonderzoeker?
Interne feitenonderzoeken bieden huisadvocaten de mogelijkheid om strafrechtelijke gevolgen te beperken tot een minimum (ook wel bekend als containment). Die advocaten kunnen de zaak klein houden, bijvoorbeeld door de reikwijdte van hun onderzoek beperkt te houden (ook wel scoping genoemd). Die onwenselijke aspecten van een intern feitenonderzoek zijn terug te zien in de zaak Klawer. Daardoor kreeg het OM een vertekend beeld van wie er daadwerkelijk verantwoordelijk was voor het opzetten van een illegale belastingconstructie.
De Orde van Advocaten maakte bijkans gehakt van de advocaat-onderzoeker die beweert dat hij onafhankelijk onderzoek verricht bij iemand die zijn cliënt is. ‘De advocaat mag geen misverstand laten bestaan over zijn partijdige rol en zich niet anders presenteren.’
Aanleiding voor deze kritische positie was onder andere de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof op 23 april in de zaak tussen SBM Offshore-klokkenluider Jonathan Taylor en voormalig De Brauw-partner Jaap de Keijzer, die onderzoek voor SBM had verricht.
‘Advocaten zijn altijd onafhankelijk. De suggestie van dubbele petten werp ik dan ook verre van me’
De Keijzer zag geen bezwaar om als advocaat intern feitenonderzoek te doen. ‘Advocaten zijn altijd onafhankelijk,’ stelde hij ter zitting. ‘De suggestie van dubbele petten werp ik dan ook verre van me.’ Desalniettemin oordeelde het gerechtshof vorige maand dat het zich presenteren als onafhankelijk extern onderzoeker ‘op zijn minst potentieel misleidend’ was.
Robert Hein Broekhuijsen sluit zich aan bij het standpunt van de Orde van Advocaten. Hij verricht als advocaat bij IVY Corporate Defence & Investigations ook interne feitenonderzoeken, maar nooit bij cliënten of vaste klanten. ‘Anders kun je niet objectief onderzoek doen. Je kan niet onafhankelijk onderzoek doen als je vervolgens de klant op basis van dat onderzoek gaat bijstaan in juridische procedures.’
Afstand is bij een intern feitenonderzoek noodzakelijk, stelt onderzoeksadvocaat Broekhuijsen. ‘Je kan niet voor een cliënt intern feitenonderzoek verrichten, en dan vervolgens op basis van die resultaten het OM proberen te overtuigen dat het met de ernst van de feiten wel meevalt. Dat zou het OM nooit moeten accepteren.’
Ook Mark Keuss, advocaat en forensisch onderzoeker bij Lexence, benadrukt het belang van die afstand tussen OM, verdachte bedrijven en advocatuur. ‘Als je weinig afstand hebt, is een onafhankelijk onderzoek niet te doen.’
‘Schoenmaker, blijf bij je leest!’
Hij krijgt bijval van Peter van Leusden, voormalig leidinggevende en rechercheur bij de Fiod, nu anti-corruptie- en anti-fraude-expert bij Partner in Compliance. ‘Dit is eigenlijk wat ik al jaren roep. Huisadvocaten moeten zich niet bemoeien met het feitenrelaas van zo'n onderzoek, maar alleen met de juridische duiding van de feiten: Schoenmaker, blijf bij je leest!’
Ook Kamerlid Michiel van Nispen (SP) ziet, juist in de Week van de Fraudeonderzoeker, het standpunt van de Orde als een mooie stap. ‘Het is goed dat de beroepsgroep zich hierover uitspreekt.’ Wel is hij bezorgd dat het OM deze praktijk juist vaker zou willen toepassen. ‘Het OM zou zelf geen gebruik moeten willen maken van advocaten als onderzoekers, omdat advocaten partijdig zijn en in die zin niet het publieke belang dienen.’ Voor Van Nispen is de kern van opsporing dat het zuiver en integer moet plaatsvinden, door een onafhankelijke organisatie. ‘En daar hebben we het OM voor, niet de advocatuur.’
NautaDutilh wil geen commentaar geven.
Baker Tilly reageerde dat ‘[er] in het verleden fiscale adviezen gegeven [zijn] in relatie tot een Cypriotische truststructuur. Over de precieze aard daarvan en de periode waarin dit is gebeurd, doet Baker Tilly geen mededelingen. Binnen de vakgroep IBR komen alle relevante onderwerpen ter sprake, dus ook de kwestie waar [FTM] op doelt.’
Het OM gaf de volgende reactie:
‘Het is onjuist dat het Openbaar Ministerie geen opsporingsonderzoek verricht of heeft verricht. Het is wel juist dat in bepaalde zaken gebruik wordt gemaakt van onderzoeksrapporten van advocaten zoals genoemd in het artikel van FTM. Deze vormen echter slechts een onderdeel van het strafdossier. Het Openbaar Ministerie doet zelf altijd aanvullend onderzoek en is zich ook bewust van het belang van de partij die een dergelijk onderzoeksrapport inbrengt. Zo is in de zaak Boomtop ook aanvullend onderzoek gedaan en bevatte het strafdossier, naast dit rapport, ook verschillende getuigenverklaringen en stukken van de Belastingdienst.
Over het onderzoeksrapport van NautaDutilh kan nog het volgende worden gezegd: de zaak is gemeld door Baker Tilly en daarbij is gemeld dat er een onderzoeksrapport was opgemaakt. Dit rapport is vervolgens gevorderd door het OM. Het rapport is gebruikt zoals elk onderdeel van een strafdossier gebruikt kan worden.’
31 Bijdragen
Bart de Koning 4
GJ van Broekhoven 9
Bart de KoningHet toont ook aan dat het gericht zijn op strakke budgetten, ook bij de FIOD, aantoonbaar niet werkt.
Weet gezien mijn praktijkervaring dat ook binnen het OM het probleem bestaat dat zij bekend zijn dat de onderzoekscapaciteit bij de FIOD beperkt is; alleen wat betreft budgetten. Daarom is er noodgedwongen voor gekozen om "onafhankelijk" advocatenonderzoek te gaan gebruiken.
Mijns inziens is het niet zo zeer een fout van het OM, maar een systeemfout van de regering en van de Kamers.
Idem ligt de dwaze redenatie aan de bron van het probleem ten grondslag; het budget van de politie die heeft moeten optreden tegen Corona gekken raakt daardoor op. Is hetzelfde probleem; alleen op ander vlak.
GJ van Broekhoven 9
GJ van Broekhoven 9
https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/behangondernemer-slachtoffer-van-handjeklap-tussen-accountants-en-advocaten/
https://www.nlfiscaal.nl/nlfopinie2018/67
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/advieskantoor-baker-tilly-berk-betaalt-boete-voor-rol-bij-ontduiking-belasting~b3d29d6d/
Buiten het feitelijke onderwerp meen ik dat Baker Tilly en de betrokken accountant, de eerste die de fiscale route verkocht hebben; dus er bakken geld aan verdiend hebben, en de accountant van de cliënt, er ongerechtvaardigd genadig van af zijn gekomen. Indien ik uit zou gaan van de pluk ze gedachte, dan zou het rechtvaardig zijn om de geschatte winst met de op voorhand illegale route te ontnemen. Dat dit niet is gebeurd is hogelijk onrechtvaardig.
Ton van der Moolen
GJ van Broekhovenben wellerdieck 4
Een kind kan snappen: Zelfonderzoeken’, uitgevoerd door advocaten die het verdachte bedrijf inhuurt, maken frauderen niet alleen efficiënter en makkelijk, maar ook nog eens zeer verleidelijk. Wat betekent het dan dat minister G en het OM, die zo meedogenloos en moralistisch zijn als het “fraude” door arme mensen betreft, voorstander zijn van zo’n tot fraude uitnodigende constructie? Wat zegt het over hun ware bedoelingen?
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckWaarom heeft men dit gedaan? De reden is erg simpel. Fraudeonderzoek bij grotere ondernemingen kost simpelweg enorm veel mankracht; bijgevolg geld. Het onderzoek naar ING zal ten minste 2.000 uur aan mankracht hebben gekost. Daarom heeft men geprobeerd om die kosten middels intern onderzoek van advocaten te beperken. Het zou alleen anders kunnen zijn indien een advocaat afziet van diens geheimhoudingsverplichting; wat niet zal gebeuren.
Het enige wat een onderneming kan doen; forensische accountants inschakelen, die hetzelfde doen wat ook de FIOD doet. Wat de meeste ondernemingen niet zullen doen.
Omdat de FIOD niet bij machte is alles te onderzoeken, zijn daarom advocaten, accountants, banken etc gehouden een compliance onderzoek te doen. Verklaarbare reden is; omdat dit bij de bron gebeurt, is het redelijk dat die beroepsgroepen daartoe gehouden zijn.
Dat de wijze van fraudeonderzoek is afgeschoten is goed; toont aan de rechtsstaat werkt.
Fraudeonderzoek naar burgers is in de regel tamelijk eenvoudig. Kost naar verhouding weinig mankracht. Het heeft dus niets met neoliberalisme van doen (want u desondanks toch zult beweren; weet ik zeker).
HH Manders 4
GJ van BroekhovenDe overheid kapot-bezuinigen is iets typisch neo-liberaal (het is een van de kernen van het gedachtegoed). En als het niet anders kan zorgen dat er een tandeloze toezichthouder komt voor de bühne.
En wat is er de afgelopen jaren kapotbezuinigd? Alle toezichthoudende instanties (en ook afdelingen binnen instanties), die gericht zijn op de belangen van de financiële elite en het (grootbedrijfs)leven.
- Belastingdiens? Juist het toezicht op belastingconstructies van het grootbedrijf en de elite is onder druk komen te staan, terwijl juist extra mensen zich ruimschoots zou hebben terugbetaald.
- Afbreken van allerlei toezichthouders (Arbo, Milieu, zelfs AFM, etc).
- Binnen OM bezuinigen en wegsturen van zaken als faillisementsfraude en dit soort constructies (wat zich ook zou terugbetalen in materiele en immateriele zin, als het OM zou durven tanden te laten zien). Ook dit is een schoolvoorbeeld.
En zelfs de gedachte dat (bedrijfs)advocaten dit soort onderzoeken onafhankelijk en onpartijdig zouden uitvoeren getuigt van een cognitieve dissonantie die veelvuldig ook wordt aangetroffen bij neo-liberalen (namelijk de gedachte dat het bedrijfsleven (en de financiële elite) eigenbelang niet zou laten prevaleren over het belang van de samenleving)).
GJ van Broekhoven 9
HH Manders1. Belastingdienst ziet niet alleen op bevoordeling van het grote ondernemers.
Dienst toeslagen kan niet aan de belastingdienst worden toegerekend. Balkenende II heeft een overheidsdienst, die tot de competentie van SZW behoort bij de belastingdienst gestald; de meest domme beslissing van de eeuw!
2. Toezichthouders. DE AFM en de DNB houden juist prima toezicht. Met name de AFM is zeker niet tandeloos.
De overige controlerende instanties zijn onder Balkenende gewijzigd. Wat inderdaad minder wijs is geweest, Hier merken wij nog steeds de gevolgen van.
3. Het OM, politie en de FIOD.
Het probleem is dat onderzoek naar financiële fraude bijzonder tijdrovend is. Daarom heeft men geprobeerd of fraudeonderzoek van advocaten een optie is. Hetgeen niet het geval is.
Heb zelf onderzoek gedaan naar zo'n zaak. Mijn echt bestede tijd is 500 uur. Indien men dat uitrekent aan de hand van bestede tijd binnen de FIOD dan bedraagt die zaak zeker € 150.000,00. En ja, dat is dan maar één van de vele zaken die behandeld dienen te worden.
Bij faillissementsfraude, indien alle gevallen worden opgevolgd, dan zouden die hiermee gemoeide kosten enorm toenemen. Met als gevolg hogere lasten voor ons allen. Dus dan gaan weer hele volksstammen boos worden. Mijn boodschap is; het kan zeker, maar de kostengevolgen zijn ook duidelijk.
HH Manders 4
GJ van BroekhovenWat betreft belastingdienst - de toeslagenaffaire is irrelevant. Ik refereer aan een belasting-ambtenaar die al in 2010 of zo aangaf in een artikel dat als er iets meer mankracht beschikbaar zou zijn om zelfs maar de meest simplistische belastingontwijkende constructies aan te pakken, dat zich ruimschoots terug zou verdienen in hogere belastingopbrengsten (ergens een factor 10 tot 15 minimaal). Maar dat bezuinigingen en beleidsturing leidde tot het negeren van ontwijking en fraude van de bovenlaag en bedrijfsleven, maar focus op het zwakke klein bier aan de onderkant van de samenleving.
Wat betreft OM, politie en FIOD:
Indien wetgeving niet bewust vol zoveel gaten wordt gestopt, zijn veroordelingen wel te krijgen. Als de overheid (en rechter) dan ook nog het lef zou hebben om daadwerkelijk te straffen, zijn de geïnvesteerde bedragen zowel direct financieel als indirect (niet direct financiële impact op de maatschappij) al snel weer terugverdiend. Denk dan niet alleen aan het aanpakken van de frauderende ondernemer, maar ook de faciliterende partij (advocaten, notarissen en juristen).
Volgens mij is hier op FTM nog iemand geciteerd (advocaat/curator) die dit uit eigen ervaring aangaf.
GJ van Broekhoven 9
HH MandersWat u aangeeft inzake het Om en co, heeft het niets van doen met vermeende gaten in wetgeving. Het heeft puur met mankracht te doen die met fraudeonderzoeken van doen hebben. Omdat OM en co te veel budget gestuurd zijn, met de gedachte; geld op, jammer, werkt het in de hand van te weinig onderzoeken plaatsvinden. Dit probleem speelt reeds sinds de kabinetten Lubbers.
Wat betreft faillissementen is een bijkomend probleem dat een curator in een faillissement waarbij het actief in de boedel van een failliet te laag is om iets tegen geconstateerde faillissementsfraude te doen. Hiervoor dient een oplossing te worden gevonden.
GJ van Broekhoven 9
HH MandersVoordat een rechter een verdachte kan veroordelen, dient de politie, het OM en het FIOD de verdenkingen tegen verdachten te onderzoeken. Het is dus niet zo dat een rechter de verdenkingen tegen verdachten onderzoekt.
Daarom moet het onderzoekstraject meer fundament krijgen.
Meen dat het een wettelijke regeling dient te krijgen dat het OM een transactie zoals bij de ING Bank en ABN Amro zijn aangegaan. Waarbij het wettelijk dient vast te liggen dat een transactie, indien daarmee is ingestemd, niet meer onder voorwaarden intrekbaar is.
Zoals dat uit mijn bericht onderstaand voortvloeit, meen ik ook dat een bedenker van bepaalde fiscale trajecten ook strafrechtelijk vervolgd dienen te worden.
HH Manders 4
GJ van BroekhovenVoor mijn gevoel zijn de financiële straffen voor fraude (in ieder geval aan de bovenkant) relatief laag, wat gecombineerd met de pakkans het aantrekkelijk maakt om te frauderen. En in veel gevallen stoort het mij ook dat faciliteerders (zeker op hoog niveau) iedere keer niet gestraft worden (want persoonlijk niet strafbaar).
Het is wat dat betreft tekenend hoeveel moeite het kost om te zorgen dat iemand als Hamers gewoon vervolgd wordt.
GJ van Broekhoven 9
HH MandersHH Manders 4
GJ van BroekhovenOok zou het mij niet verbazen (acht ik het eigenlijk waarschijnlijk) dat ze meer winst hebben gemaakt door gebrek aan toezicht en lakse procedures, dan kosten.
En wat betreft de vervolging van Hamer, in mijn herinnering was daar een Artikel 12 procedure voor nodig, en massale verontwaardiging dat weer een topman wegkwam met "Ich habe es nicht gewusst" (terwijl ze wel plotseling overal verantwoordelijk voor zijn als ze dat kunnen gebruiken om meer geld binnen te harken). De reactie van OM op het moeten vervolgen van Hamers was niet bijsterenthousiast.
Het is voor mij ook tekenend dat bijvoorbeeld de grote accountantskantoren nog steeds niet fatsoenlijk worden aangepakt (hooguit wordt incidenteel een kleine vis van het kantoor geslachtofferd).
De samenleving als geheel roept al veel langer dat het ongelooflijk is waar topmensen mee weg lijken te komen (vervolging afkopen, of de dans ontspringen omdat ze toch worden bijgestaan door allerlei topadvocaten, en het OM geen zin heeft om daar tegenin te gaan of de middelen niet heeft om daar tegenin te gaan.
GJ van Broekhoven 9
HH MandersWat betreft het daadwerkelijk vervolgen van de top van een onderneming is dat altijd juridisch uitgelegd als zijnde niet mogelijk. Na het art 12 SV arrest van het gerechtshof is daarbij sprake van een omslag gekomen, wat meen ik goed is. Idem is er sprake van een omslag bij de aanpak van de grotere accountantskantoren etc.
Natuurlijk hebben de ING Bank en ook de ABN AMRO winst gemaakt, en, is het niet in acht nemen van de witwasregels gestoeld op het maken van winst en het behagen van de aandeelhouders. In de VS is het juist wel zo dat de top zowel civiel alsook strafrechtelijk fors de klos kunnen zijn.
HH Manders 4
GJ van BroekhovenAlleen denk ik dat hier (met het bovengenoemde geval) de samenleving wel gelijk heeft; het feit dat er zolang door OM weinig tot niets is gedaan tegen de top in bijvoorbeeld zaken als waarvoor Hamers nu wordt vervolgd heeft zeker het idee dat de bedrijfstop juridisch niet verantwoordelijk kan worden gehouden een rol gespeeld. Ik denk echter dat men zeker de rol van geld / beschikbaarheid advocaten niet mag onderschatten, en dat in veel gevallen de schikking ook daadwerkelijk het afkopen van vervolging (en de kans op het naar boven komen van nog meer vuile was wegnemen) is geweest.
Voor mij zijn de schikkingen van ING en ABN Amro daarin een voorbeeld. Om een - meer persoonlijk - extreem voorbeeld te noemen is de carrière van Donald Trump, die door handige connecties en 'outlawyering your opponent' steeds civielrechtelijke en strafrechtelijk de verantwoordelijkheid voor zijn wangedrag (en ik geloof ook gewoon crimineel gedrag) heeft weten te ontwijken.
Ik hoop dan ook dat nu de omslag (waarvan de vervolging van Ralph Hamers een voorbeeld is) een blijvertje is. En ook dat de aanpak van bijvoorbeeld grote accountantskantoren blijvend is (waarbij ook de top, en niet alleen middenkader wordt aangepakt).
Er zijn weinig zaken waarin ik de VS als voorbeeld zie, maar het civiel en strafrechtelijk aansprakelijk (kunnen) stellen van de top van een onderneming is iets wat ik van harte toejuich.
GJ van Broekhoven 9
HH MandersKen beroepshalve tal van officieren van justitie. In het verleden is het aanpakken van de top van ondernemingen niet echt een succes geweest. Zie bijvoorbeeld hoe Joep van den Nieuwenhuijzen na een lang en zeer kostbaar proces eigenlijk een veel te late straf heeft gekregen. Natuurlijk speelt hierbij het gehalte van de ingeschakelde advocaten een grote rol. Merk dat er bij het OM, maar ook bij de rechtspraak, sprake is va een omslag. Mijn vermoeden, mijn hoop ook, dat het aanpakken van de top van ondernemingen zal veranderen.
Over de schikkingen tussen het OM en de genoemde banken kan men natuurlijk van mening verschillen, vooral dat dit ten overstaan van een rechter moet plaatsvinden. Weet van mijn contacten met het OM dat de schikkingen een resultaat hebben die ook in een strafzaak zou zijn bereikt.
Ben het met u eens dat de aanpak in de VS om de top aan te kunnen pakken iets goed is. In de VS hebben de toezichthouders niet alleen een toezichthoudende maar ook een vervolgende taak. Denk dat het in Nederland goed zou zijn indien dit ook in Nederland overwogen wordt. Mijn praktijkervaring met het AFM is dat de AFM zeker ook kan bijten; hard ook.
Wat betreft Trump kunnen wij elkaar de hand geven. Die man is een veelpleger; civiel- en strafrechtelijk. Wat in de VS mis is dat de politiek teveel vat heeft op de rechtspraak. Daarom moeten wij, ook indien alles niet perfect is, met onze rechtspraak. Vooral jury rechtspraak is mijns inziens een groot onding.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Jan OomsHet valt ook op dat de Rabobank, buiten het feit dat een broker een fout heeft gemaakt met de libor rente, tamelijk weinig negatief in het nieuws komt. De reden is dat de Rabobank zich gedraagt zoals een bank zich dient te gedragen. Met name Haemers heeft teveel het idee dat een bank blingbling moet zijn.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenDat heb ik ook helemaal niet beweerd, maar doet niets af aan het feit dat misdaad loont in het geval van deze banken.
Wanneer ik via een onwettige constructie €1000,= verdien en ik wordt daarvoor gestraft met een boete van € 50,=, dan heb ik er toch heerlijk aan verdiend? En dan hakt dat er in het geheel niet in!
Pas wanneer ik de €1000,= weer moet afstaan en daarbovenop een boete krijg van €1000,=, dan hakt dat er in!
En de Rabobank die zich gedraagt zoals een bank zich hoort te gedragen? Ik zou me maar eens in de 'schandalengeschiedenis' van de Rabobank verdiepen... Verrassende uitkomsten en nou niet bepaald 'een bank waardig' of misschien ook juist wél...
En Ralph Hamers is elke vorm van realiteitszin al decennia lang kwijt.
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsHet daadwerkelijk aanpakken van bijvoorbeeld Haemers, zal denk ik veel meer louterend werken. Dan weet de top dat indien zij foute zaken doet, dan zij daar persoonlijke vruchten van kunnen plukken.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenDaar ging de discussie niet over. Failliet of niet, dát zou er pas ingehakt hebben.
Het valt me op dat u in uw reacties 'ter verdediging' telkens andere en nieuwe argumenten aanvoert dan waarop door anderen gereageerd is. De tegenargumenten laat u meestal voor wat ze zijn.
'Het daadwerkelijk aanpakken van bijvoorbeeld Hamers, zal denk ik veel meer louterend werken'
Het zou goed zijn als Hamers daadwerkelijk wordt aangepakt, lees: bestraft.
De kans daarop acht ik maar verdomd klein, gezien het feit dat kopstukken er in Nederland, op welk gebied dan ook, vrijwel altijd mee wegkomen, dan wel er geen (persoonlijke) schade van ondervinden.
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsWat u gewoonweg niet begrijpt; dat de transactie niet ziet verkeerde winst, maar op het niet in achtnemen van de anti witwas wetgeving. Uit uitgebreide transactie vloeit voort dat hierin ook een forse strafcomponent is opgenomen.
Welke tegenargumenten laat ik beweerdelijk achterwege?
Het feit dat het gerechtshof in een art 12 SV arrest de vervolging van Haemers heeft bevolen, wat inderdaad voorheen niet heeft plaatsgevonden, acht ik een geweldige kans om de top van een onderneming strafrechtelijk aansprakelijk te stellen. Indien dit inderdaad het geval is, dan zal dat ook effect op andere bestuurders hebben.
Uit een zaak waarbij ook de ING Bank betrokken is, vloeit het simpelweg voort dat de top van bepaalde minder frisse zaken weet moet hebben gehad. De standaard reactie is dat een medewerker die de schuld krijgt met een gouden handdruk weggaat (met een zwijgbeding). Dus de top buiten schot houdt.
Zelf oordeel ik pas dan indien de strafprocedure tegen Haemers plaats heeft gevonden. Aan het vooraf orakelen wat misschien het oordeel zou kunnen zijn heeft men echt niet al teveel.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenIk begrijp dat heel goed en dat heb ik ook uitgelegd, maar nogmaals: Dat de boete is gegeven voor het niet in acht nemen van de anti witwas wetgeving doet toch niets af aan het feit dat het gehéél (de winst van het witwassen minus de boete voor het niet nakomen van de wetgeving, kortweg de misdaad) méér dan lonend is geweest?
‘De standaard reactie is dat een medewerker die de schuld krijgt met een gouden handdruk weggaat (met een zwijgbeding). Dus de top buiten schot houdt.’
Over ‘orakelen’ gesproken...
We zullen zien. Hamers gaat echt geen cel van binnen zien en financieel gaat hem dat ook niet raken, dat is in NL ook de standaardreactie op misdaad aan/door ‘de top’.
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsDegene die bij de ING Bank het veld heeft geruimd in de CFO.
Pas op het moment dat de rechtbank een vonnis heeft gewezen kan met enige zekerheid iets worden gezegd of Haemers strafrechtelijk veroordeeld zal worden, en zo ja, tot welke straf. Wat in elk geval duidelijk is indien hij strafrechtelijk veroordeeld zal worden, dat hij dan niet langer CEO van de UBS Bank zal kunnen blijven.
Marco Fredriks 4
ben wellerdieckEveline Bernard 6
Verplichte kost voor opleiding in politiek en rechten, dunkt mij!
GJ van Broekhoven 9
Juist is dat Baker Tilly bij het OM een melding heeft gedaan dat bepaalde zaken niet rechtens zijn. Gezien de omvang van Baker Tilly is het aannemelijk dat men deze constructies niet alleen voor Klaver heeft gebruikt. Dat zullen ongetwijfeld veel meer cliënten zijn geweest. Waarbij het vermoeden zich opdringt dat Klaver als kleine vis zijdens Baker Tilly is geslachtofferd om de grote vissen te beschermen; wat is gelukt. En ja, die opgelegde boete is natuurlijk een lachertje.
Uit deze link; https://www.accountancyvanmorgen.nl/2021/05/07/rechter-baker-tilly-adviseerde-ondernemer-om-vragen-fiscus-over-cyprusconstructie-te-ontwijken/. vloeit voort dat er meerdere gelijkwaardige zaken zijn.
Mijns inziens dient Baker Tilly nader strafrechtelijk te worden onderzocht.
----
Baker Tilly is gelukkig in strafrechte betrokken; https://www.accountancyvanmorgen.nl/2020/03/05/fiscalisten-baker-tilly-wezen-schikking-belastingdienst-af/. Gezien het feit dat deze zaak reeds sinds 2014 voortduurt, zou het mij niets verbazen indien ook hier een miljoenen boete zal worden opgelegd.
Hugo Rasch 1
GJ van BroekhovenEen art 12 Sv procedure heeft ook niet geleidt tot een heropening van de zaak. De andere vergelijkbare zaken zijn al door de AFM beboet in 2018: toen kreeg Baker Tilly een boete van 900.000.
Overigens was de hoogte van Baker Tilly’s boete door het OM wel reden voor Renske Leijten om kamervragen te stellen aan staatssecretaris Vijlbrief over het boetebeleid van belastingadviseurs. De staatssecretaris heeft daarop besloten een onderzoek te laten doen daarnaar.
GJ van Broekhoven 9
Hugo RaschMijn beroepsmatige ervaring is dat het AFM als toezichthouder meer bijt dan de andere toezichthouders.
Vraag mij af, ongeacht het feit dat die ene concrete zaak klaar en begraven is, dat het OM wel onderzoek kan en mag doen naar andere zaken, waarin hetzelfde speelt. De opgelegde boete betreft namelijk maar één zaak, niet andere zaken die niet zijn onderzocht en zijn bestraft.