Omega Diamonds koopt strafvervolging af voor 160 miljoen

2 Connecties
2 Bijdragen

Het Belgische diamantbedrijf Omega Diamonds wordt verdacht van belastingontduiking à 2 miljard euro. Maar de diamantair koopt nu strafvervolging af voor 160 miljoen euro.

De beerput in de Antwerpse diamantwereld wordt niet gereinigd, want het Belgische dagblad De Standaard weet te melden dat Omega Diamonds een schikking heeft getroffen met de Belgische variant van de Fiod, de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Het zou gaan om een bedrag van 160 miljoen euro, de grootste schikking ooit in de Belgische geschiedenis. Daarvan gaat 150 miljoen naar de fiscus en 10 miljoen naar het parket.
Omega Diamonds, een van de grootste Belgische importeurs van diamanten, wordt verdacht van belastingontduiking via Israël (Tel Aviv), Zwitserland (Genève) maar ook via vrijhandelszone in Dubai. De afgelopen jaren werden al tien vennootschappen onder de loep genomen. De ontdoken gelden zou volgens De Standaard meer dan twee miljard euro bedragen. In het akkoord met de belastingdienst erkent Omega Diamonds belastingen te hebben ontdoken via buitenlandse offshore vennootschappen.

Diamanten uit Angola
Omega Diamonds groeide vanaf 2000 uit tot een wereldspeler onder leiding van Ehud Laniado en Sylvain Goldberg. De twee Antwerpse diamantairs kochten voor spotprijzen diamanten in Angola en Congo. Een dubieuze oorsprong, maar de steentjes kregen ook een bijzonder paper trail. Via een groot aantal vennootschappen - op naam van zwagers, schoonzussen, levenspartners en trustpersonen van Deutsche Bank Luxemburg - wisten ze voor de diamanthandel vooral via Dubai de enveloppen van de Belgische belastingdienst te vermijden. De onderzoeksrechter had in dit kader al de boekhouding in Genève in beslag genomen.

Klokkenluider
De praktijken bij Omega Diamonds kwamen aan het licht door klokkenluider annex ex-werknemer David Renous. "Als Omega Diamonds er vanaf komt met 150 miljoen euro, is dat geen goede deal. Veeleer een Belgenmop,” zei Renous in maart al tegen de Gazet van Antwerpen naar aanleiding van geruchten dat er een deal in de maak was. De schikking werd uiteindelijk 160 miljoen euro, mogelijk gemaakt door de wet op verruimde minnelijke schikking (dd 14 juli 2011). Laniado, Goldberg en hun familieleden blijven daardoor gevrijwaard van een gevangenisstraf die – op basis van witwassen, belastingontduiking en een criminele organisatie - zou kunnen oplopen tot 10 jaar. Het is overigens niet zeker of Omega Diamonds door de deal verlost is van alle juridische acties. De douane heeft een partij diamanten van Omega Diamonds ter waarde van 47 miljoen euro in beslag genomen. De Belgische douane beslist autonoom of ze Omega Diamonds gaat dagvaarden wegens inbreuk op de douanewetgeving.
Bijna tegelijk met de bekendmaking van de schikking, kondigde John Crombez, de Belgische staatssecretaris belast met fraudebestrijding, strengere maatregelen aan om fiscale fraude en witwassen aan te pakken.

 

Lees ook: Antwerpse spookdiamanten