Omkoopschandaal overschaduwt Azzurri

5 Connecties
0 Bijdragen

Het Italiaanse voetbalteam kijkt uit naar het EK maar vreest justitie. Door het omkoopschandaal zijn internationals verdacht en pleit premier Monti voor tijdelijke stopzetting van de Serie A.

Bondscoach Bert van Marwijk mag dan kopzorgen hebben over de hamstringblessure van de ervaren Oranje-mandekker Joris Matthijsen, zijn Italiaanse collega Cesare Prandelli heeft personele besognes van een geheel ander kaliber.


Zo moet Prandelli maar afwachten of Juventus-verdediger Leonardo Bonucci alsnog niet uit de EK-selectie van de Squadra Azzurri valt. Prandelli gaat hier namelijk niet over maar de Italiaanse justitie, die een grootschalig onderzoek heeft ontvouwd naar een omvangrijk omkoopschandaal in het land van de viervoudige wereldkampioen voetbal.

 

EK-selectielid betrokken bij corruptiepraktijken

Gisteren werd bekend dat de EK-selectielid Bonucci ook betrokken zou zijn bij deze corruptiepraktijken op de grasmat, al geniet hij nog niet formeel de status van verdacht in het justitieel onderzoek. Bondscoach Prandelli hoopt er maar beste van en voegde de spijkerharde verdediger uit Turijn toe aan zijn 23-koppige EK-selectie.


Begin deze maand ging het gokschandaal in het Italiaanse voetbal pas goed rollen met de arrestatie van bekende namen en rugnummers. En wie de editie van de Gazzetta dello Sport eergisteren opensloeg, waande zich even op een Italiaanse variant van crimesite.

 

Zo maakte de Italiaanse sportkrant op de voorpagina bekend dat de Italiaanse politie Omar Milanetto, speler van Padova, was gearresteerd evenals Lazio-aanvoerder en international Stefano Mauri.

 

"Calcioscommesse"

Inmiddels moeten 22 clubs en 61 spelers zich verantwoorden voor de Italiaanse rechter voor het vervalsen van voetbalwedstrijden. Bij de Italiaanse pers is de affaire omgedoopt tot "Calcioscommesse" _ vrij vertaald: Voetbalwedden. In dit Calcioscommesse-schandaal zouden spelers in samenwerking met lokale en buitenlandse gokmaffia meerdere wedstrijden hebben beïnvloed.

 

Nog groter was de schok in de Italiaanse media toen international Domenico Criscito eergisteren abrupt afscheid nam van de Azzurri. De verdediger van Zenit Sint Petersburg staat als verdachte te boek in de voetbalzwendel en moet nu zijn beste krachten geven op het juridische front nadat justitie bij hem thuis een huiszoeking had verricht.

 

In 2006 werd Italië ook al opgeschrikt door een voetbalfraudeschandaal, maar dit keer heeft de hoogste politieke machthebber direct een keihard oordeel klaar. Als het ligt aan de Italiaanse premier Mario Monti, houdt de Italiaanse eredivisie het enkele jaren voor gezien.

 

'Serie A twee of drie jaar stil leggen'

'Het is bijzonder droevig dat juist een wereld die de hoogste normen en waarden zou moeten uitstralen als sportiviteit en eerlijkheid wordt beheerst door vals spel', zo luidde het commentaar van Monti op de recente ontwikkelingen.'Ik doe niet zozeer een voorstel. Maar bij mij leeft al enige tijd een idee, ook al ben ik een gepassioneerde voetbalfan. Als het helpt, dan zou het misschien een goed idee zijn om de Serie A twee of drie jaar helemaal stil te leggen.'

 

Op het commentaar van premier Monti weigerde bondscoach Prandelli gisteren te reageren. Maar het meest adequate antwoord op deze voetbalcrisis in Italië is al zes jaar geleden gegeven. In 2006 was Italië ook de spil van een omkoopschandaal in aanloop naar de WK en toch won het nationale elftal verrassend het toernooi. Prandelli weet dus was hem te doen staat op het EK.

 

(L)