
De ontrafeling van een corruptieschandaal bij politie en defensie begon in 2011 met een anonieme brief aan de toenmalig ministers Ivo Opstelten (V&J) en Hans Hillen (Defensie). Volkswagen-importeur Pon zou ambtenaren hebben omgekocht. Lees meer
Nadat dit in 2011 uitlekte via de Telegraaf ontdekte Follow the Money in 2013 dat de praktijken veel wijdverbreider waren. Follow the Money beet zich vervolgens vast in het dossier, bracht de spiegeltjes en kraaltjes in kaart en reconstrueerde een dubieus aanbestedingstraject waar een half miljard euro op het spel stond. FTM viste ook belastende documenten en afschriften op van defensie-ambtenaar Jacquest Horsten - een van de hoofdverdachten in dit dossier.
Het omkoopschandaal is inmiddels ook door justitie opgepakt: eind 2017 zullen meerdere verkopers en defensie-en politieambtenaren zich moeten verantwoorden voor de strafrechter.
[Illustratie: Leon Mussche]
Slotakkoord corruptiezaak: ambtenaar Defensie moet een jaar de cel in
Justitie wil voorbeeld stellen in corruptiezaak Politie en Defensie
Oud-minister van Defensie Hans Hillen wilde corruptiezaak intern afhandelen
Corruptiezaak: militaire inlichtingendienst had nepbedrijf zonder het zelf te weten
Omkopen voor tonnen, schikken voor 3000 piek
Het vingerwijzen is begonnen in corruptieproces bij politie en defensie
Corruptieschandaal politie en defensie roept vragen op over klassenjustitie
Justitie schikt voor 2 miljoen met Renault: wat voorafging
Omkopingspraktijken Peugeot afgekocht voor 2 miljoen. Wie volgt?
Corrupte auto-importeur Pon opnieuw in opspraak
Omkoopschandaal politie en defensie krijgt strafrechtelijk staartje
De corruptie-affaire bij politie en defensie loopt níet met een sisser af. Het Openbaar Ministerie gaat twee politiemensen en vier defensie-ambtenaren strafrechtelijk vervolgen vanwege omkoping. Follow The Money dook eerder al in de subtiele omkopingspraktijken in de autowereld.
Cruiseschip
De omkoping heeft volgens het OM betrekking op het ‘goedkoop leasen en huren van auto’s, korting op onderhoud, het gebruik van tankpassen, aannemen van winterbanden en (verre) buitenlandse reizen, waaronder geheel verzorgde meerdaagse cruises op de Middellandse Zee.’ Het zijn zaken waar FTM al eerder op stuitte tijdens het onderzoek naar de fêteercultuur bij Volkswagen-importeur Pon die op dat gebied een goede reputatie had. Dit dankzij het uitdelen van kaarten voor de Olympische Spelen, Wimbledon, Champions League-wedstrijden en een meerdaagse cruise in de Middellandse Zee. Dat er ook ambtenaren werden uitgenodigd voor de pleziervaarten, werd vorig jaar tegen FTM ontkend door Berend Veenendaal, voormalig commercieel directeur Pon, en destijds de roerganger op de cruisetochten. ‘Het is aantrekkelijk om mensen van grote bedrijven op een cruiseschip te zetten. Of ze uit te nodigen voor de Olympische Spelen. Wie mee wil, die mag mee, dat is alleen maar mooi meegenomen. Maar ik heb nooit mensen van de overheid uitgenodigd, omdat je dan problemen krijgt met dingen als omkoping. Vanuit mijn basisprincipes heb ik dat nooit gedaan.’'Het is aantrekkelijk om mensen van grote bedrijven op een cruiseschip te zetten'Volgens Frits Bijvoet, voormalig senior accountmanager van Mercedes-Benz Nederland had Pon meer speelruimte dan andere merken. ‘Pon is geen dochter van een groot merk zoals Renault Nederland een dochter is van Renault Frankrijk, Opel Nederland een dochter van General Motors. Die merken hebben weinig zelf te vertellen, maar Pon kan alles zelf bepalen, want die importeren enkel auto’s. Bij Pon kon daardoor alles, ook dingen als zo’n cruiseschip.’ dennis@ftm.nl
Bijdragen