
De ontrafeling van een corruptieschandaal bij politie en defensie begon in 2011 met een anonieme brief aan de toenmalig ministers Ivo Opstelten (V&J) en Hans Hillen (Defensie). Volkswagen-importeur Pon zou ambtenaren hebben omgekocht. Lees meer
Nadat dit in 2011 uitlekte via de Telegraaf ontdekte Follow the Money in 2013 dat de praktijken veel wijdverbreider waren. Follow the Money beet zich vervolgens vast in het dossier, bracht de spiegeltjes en kraaltjes in kaart en reconstrueerde een dubieus aanbestedingstraject waar een half miljard euro op het spel stond. FTM viste ook belastende documenten en afschriften op van defensie-ambtenaar Jacquest Horsten - een van de hoofdverdachten in dit dossier.
Het omkoopschandaal is inmiddels ook door justitie opgepakt: eind 2017 zullen meerdere verkopers en defensie-en politieambtenaren zich moeten verantwoorden voor de strafrechter.
[Illustratie: Leon Mussche]
Slotakkoord corruptiezaak: ambtenaar Defensie moet een jaar de cel in
Justitie wil voorbeeld stellen in corruptiezaak Politie en Defensie
Oud-minister van Defensie Hans Hillen wilde corruptiezaak intern afhandelen
Corruptiezaak: militaire inlichtingendienst had nepbedrijf zonder het zelf te weten
Omkopen voor tonnen, schikken voor 3000 piek
Het vingerwijzen is begonnen in corruptieproces bij politie en defensie
Corruptieschandaal politie en defensie roept vragen op over klassenjustitie
Justitie schikt voor 2 miljoen met Renault: wat voorafging
Omkopingspraktijken Peugeot afgekocht voor 2 miljoen. Wie volgt?
Corrupte auto-importeur Pon opnieuw in opspraak
Omkoping politie-ambtenaren in aanbestedingsaffaire is 'freubelwerk' tenzij...
In de aanbestedingsaffaire rondom de Nederlandse politieauto’s worden integriteitsschendingen van meerdere politiefunctionarissen onderzocht. Onderzoeksleider Maarten Schouten kwam in zijn onderzoek enkel ‘kruimeldingen’ tegen.
Integriteitsschendingen
De commissie-Schouten kreeg in 2011 de opdracht van minister Opstelten om de rechtmatigheid van de aanbesteding van het nieuwe wagenpark te onderzoeken. Directe aanleiding was de aanhoudende stroom van berichten in de media dat de aanbesteding niet eerlijk was verlopen. Ter herinnering: de enige partij die in 2010 inschreef op de megaopdracht van 12 à 13 duizend voertuigen (voor een bedrag van in totaal 500 miljoen euro) was het familiebedrijf Pon, importeur van onder meer Volkswagen. Voor andere automerken was het nagenoeg onmogelijk om in te schrijven. De commissie-Schouten, onder leiding van aanbestedingsdeskundige annex professor Jan Telgen en voormalig bevelhebber der landstrijdmachten Maarten Schouten, kreeg tijdens het onderzoek signalen binnen van integriteitsschendingen bij medewerkers van zowel Defensie als politie. ‘De commissie is tijdens de interviews met partijen buiten de politie (aan de hand van door deze externe geïnterviewden geleverde schriftelijke informatie en een ontvangen anonieme brief ) in kennis gesteld van een aantal vermoedens over een gebrek aan integriteit,’ aldus het het rapport dat in 2012 verscheen. Vanwege mogelijke strafbare feiten droegen ze de meldingen over aan de Rijksrecherche. Zowel een wagenparkbeheerder van Defensie als een politiemedewerker werden op non-actief gesteld.Freubelwerk?
‘Bij de politie ging het bij een paar individuen om zaken als privé rijden met een auto,’ zegt onderzoeksleider Maarten Schouten tegen Follow The Money. ‘Maar het was niet zo dat er iemand stervensrijk van is geworden. Ik denk dat bij veel aanbestedingen en vele contractonderhandelingen de grote lijn eigenlijk best prima gaat, maar dat er in de marge gewoon douceurtjes aan mensen worden uitgedeeld: als je bij mij langskomt dan geef ik je een keer gratis dit of dat. Die mensen realiseren zich alleen niet dat als hun werkgever tegen dat freubelwerk aanloopt, dat er dan maatregelen getroffen worden die voor betrokkenen behoorlijk vervelend kunnen uitpakken.’'Je verwacht dat mensen tonnen of miljoenen aannemen en dat daar grote zaken over komen'Schouten verbaast zich desondanks over ‘kruimeldingen’ bij een omvangrijk politie-contract ter waarde van 500 miljoen euro. ‘Je verwacht dat mensen tonnen of miljoenen aannemen en dat daar grote zaken over komen. Maar tegen omkoping zijn we niet aangelopen, behalve een paar kruimeldingen rond het hele gebeuren van een paar individuen. En dat is bij de Rijksrecherche aangekaart. Wellicht is de Rijksrecherche wel een gigazaak op het spoor. Kijk, dit soort mensen loopt tegen de lamp, omdat er een groot onderzoek gedaan wordt en als ze niet uitkijken dan staan ze buiten de deur.’ Zover is het niet gekomen. René P., een politiemedewerker die ook het aanspreekpunt vormde van de omstreden aanbesteding, werd na het verschijnen van het Schouten-rapport in 2012 op non-actief werd gezet, maar bekleedt inmiddels een andere functie binnen de politie. Hij weigert telefonisch te reageren en verwijst naar de communicatie-afdeling van de Nationale Politie. Een politie-woordvoerder geeft aan niet inhoudelijk te reageren op vragen. ‘Zolang dit onderzoek loopt, doen wij geen uitspraken over personen en andere zaken die kunnen raken aan dit onderzoek. De medewerkers die zijn betrokken in het Rijksrecherche onderzoek zijn van hun inkoop-portefeuille gehaald.' Het Openbaar Ministerie geeft aan dat vanwege het onderzoek er geen uitspraken worden gedaan over de ernst van de verdenkingen.
2 Bijdragen
jsmid
PeterO
jsmid