Omstreden predikant Agtereek vangt bot

2 Connecties

Onderwerpen

Fraude Agtereek

Predikant Gertjan Agtereek stapte vorig jaar naar de Raad voor de Journalistiek vanwege het boek ‘God, geld en gehoorzaamheid’. Hij ving bot, maar zijn kruistocht is nog niet ten einde.

Silvan Schoonhoven, de auteur van het boek 'God, geld en gehoorzaamheid' (2012), kreeg vorig jaar de toorn van Gertjan Agtereek over zich heen. Deze predikant van de het kerkgenootschap Outreach Center Nederland (OCN) was, eufemistisch uitgedrukt, niet zo blij met zijn hoofdrol in het boek. Agtereek wordt neergezet als een gelovige laaielichter, die via de stichting Winnersway in 2009 voor 1,1 miljoen euro aan AWBZ-gelden wist op te strijken, maar dat bedrag niet volledig besteedde aan (verslaafden)zorg. Agtereek zou bij sommige vrouwelijke volgelingen - door hem bekeerde ex-prostituees die hij een 'beter leven' wilde geven – ook zijn komen aanzetten met 'dringende seksuele verzoeken'. Agtereek probeerde eerst via zijn advocaat Max van Olden het boek te verbieden, dat mislukte, en vervolgens werd er meerdere keren een kort geding aangespannen (en weer ingetrokken).

‘Godsdienstwaanzinnige’

Advocaat Van Olden stapte vorig jaar ook naar de Raad voor de Journalistiek vanwege meerdere passage die, in Agtereek’s optiek, feitelijk onjuist waren. ‘Klagers stellen dat zij in het boek worden blootgesteld aan ernstige, onjuiste en ongefundeerde beschuldigingen. Zo zijn zij beschuldigd van het onverantwoord omspringen met gelden van derden, het kopen van ere-doctoraten en het benaderen van ex-prostituees voor seks. Bovendien wordt Agtereek neergezet als een godsdienstwaanzinnige. Verder is ten onrechte gesuggereerd dat derden aan klagers gelden hebben geleend voor charitatieve doeleinden, maar dat de gelden aan andere doeleinden zijn uitgegeven en niet zijn terugbetaald. Daarnaast is de indruk gewekt dat klagers verantwoordelijk zijn voor het overlijden van weeskinderen in Kenia. Voorts is gesuggereerd dat Agtereek zeggenschap had over de stichting Winnersway en dat hij een malafide organisatie – te weten M-Net – heeft opgezet. Al deze beschuldigingen zijn volgens klagers feitelijk onjuist,’ aldus zijn toelichting bij de Raad voor de Journalistiek.

Klachten ongegrond

De Raad voor de Journalistiek maakte deze week bekend dat de klachten ‘ongegrond’ zijn. De kruistocht van Agtereek lijkt desondanks nog steeds niet ten einde. ‘Twee dagen na de uitspraak had ik alweer een aangetekende dreigbrief dat het laatste woord er nog niet over gezegd is en dat er civiele procedures zullen volgen. Ik wacht maar weer af wat er gaat komen,’ aldus Schoonhoven. Follow the Money maakte eind vorig jaar ook schriftelijk kennis met Agtereek en advocaat Van Olden. Dit na een publicatie waarin Agtereek in één adem werd genoemd met Johan Kok, de opgepakte voorganger van het Jezus Centrum Nijkerk die wordt verdacht van fraude. Van Olden meende dat deze uitspraken onrechtmatig waren en eiste onmiddellijke verwijdering van het artikel. Follow the Money gaf daar geen gehoor aan. Voor de volledige uitspraak van de Raad voor de Journalistiek zie hier Meer over gelovige laaielichters: - Inval in het Jezus Centrum Nijkerk - Holy Shit: fraude en de pinkstergemeente - Moderne slavernij in de kerk - Agtereek wil FTM laten knielen
Dennis Mijnheer
Dennis Mijnheer
Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.
Gevolgd door 1993 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren