Deuss en ABN Amro delen klanten

2 Connecties

Relaties

John deuss

Werkvelden

Bankieren
0 Bijdragen

In het strafproces tegen John Deuss kwam eerder al de omstreden Boris Berezovsky boven tafel. Gisteren bleek dat de Russische oligarch ook ‘gewoon’ bij ABN Amro bankierde.

Het strafproces tegen John Deuss en zijn First Curaçao International Bank is in volle gang. De FCIB had 450 conventionele klanten. John Deuss’ strategie was volgens eigen zeggen ‘elephant hunting, geen mice hunting.’  Het is aardig gelukt hoewel veel klanten een vlekje hadden. Gisteren kwamen in de Rechtbank Arnhem ook een reeks Russische namen voorbij waaronder Michael Chodorkovski, de Yukos-oliemiljardair van wie begin deze week werd bekend dat hij geen gratie krijgt en zodoende nog vier jaar in een gevangenisstraf in Siberië moet doorbrengen. In Nederland kwam de Rus in het vizier nadat er via zijn private bank Menatep nogal ongebruikelijke transacties plaatsvonden met de Amsterdam Trade Bank die ook weer zaken deed met Deuss’ bank op Curaçao.

 

Foto: Boris Berezovsky

 

Dat de Russische oligarch Boris Berezovsky bij de FCIB bankierde werd vorige week al duidelijk. Hij wordt in Rusland verdacht van fraude met autoconcern LogoVaz en de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot waar hij al voor moest bloeden. Berezovsky woont in Londen met als voordeel dat hij uit handen van tegenstander Poetin kan blijven.
Berezovsky kwam gister in de Rechtbank Arnhem weer meerdere keren ter sprake. Een rapport van advocatenkantoor LeBoeuf werd aangehaald waarin naar voren kwam dat Berezovsky ‘ook gewoon bij ABN Amro bankierde.’ John Deuss’ advocaat Daan Doorenbos onderschrijft de lezing: ‘Het rapport zit in het dossier. Berezovsky was gewoonweg acceptabel, hij bankierde in het Verenigd Koninkrijk en ook bij ABN Amro.’  ABN Amro heeft vooralsnog geen reactie gegeven of Berezovsky momenteel nog klant is.

 


John Deuss in mineur
Fortune schaalde John Deuss in op 1 tot 2 miljard en Quote zette in 2006 de Nijmegenaar op de zeventiende plek met een persoonlijk vermogen van 1 miljard euro. Een paar jaar later werd hij afgeschaald tot €543 miljoen.
Gister in de rechtbank Arnhem werd John Deuss door de rechter gevraagd wat voor invloed het strafproces op hem heeft. Met een brok in zijn keel vertelde hij: ‘Na de inval op 5 september 2006 zijn honderden mensen hun baan kwijtgeraakt bij ons bedrijf. Mensen die 20,30 jaar voor ons bedrijf gewerkt hebben [stilte, slikt even] staan op straat. Mijn reputatie is vernield en er is zeer weinig over van het bedrijf, afgezien van de raffinaderij en wat kleine ondernemingen. We zijn een schaduw van wat we ooit waren. Ik heb me de afgelopen jaren aanzienlijk beziggehouden met de verdediging in deze zaak. Van uitbreiding is geen sprake, het is vooral een afkalving.’