
Over een miljardenindustrie die stelselmatig artsen en ziekenhuizen probeert te beïnvloeden. Lees meer
Medische hulpmiddelen zijn een miljardenindustrie.
Producenten uit deze wereld onderhouden nauwe banden met artsen en ziekenhuizen: ze sponsoren opleidingen, geven ‘gratis’ materiaal weg en contracteren specialisten als consultants. Soms komen zo zelfs producten van dubieuze kwaliteit het ziekenhuis in. FTM onderzoekt welke middelen de leveranciers gebruiken om de onderhandelingen over de inkoop in hun voordeel te beslechten.
Wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC is vaak marketing in een doktersjas
Medische toezichthouder keurt snoepreisjes voor artsen goed tegen de eigen regels in
Erasmus MC sjoemelde onder Ernst Kuipers met transparantieregels
Van corruptie verdachte cardioloog werd ook betaald door fabrikant die artsen omkocht
Frankrijk dwingt Philips om Franse apneu-patiënten eerder te helpen dan Nederlandse
Apneu-apparaat Dreamstation van Philips blijkt een nachtmerrie
Onbetrouwbare corona-zelftesten liggen nog zeker anderhalf jaar in de schappen
Gezocht: kunstheup zonder ingebouwd servicecontract
Wat een medisch implantaat kost, mag geheim blijven
De geheimzinnigheid over de inkoop van medische implantaten wordt streng bewaakt
© Boomerang Create
Medisch onderzoek in de tang van multinationals: ‘Geld gaat boven kwaliteit’
De jacht op onderzoeksgeld maakt artsen wanhopig. Sinds de overheid de geldkraan heeft dichtgedraaid, hebben ze moeite om hun wetenschappelijk onderzoek te bekostigen en zijn ze genoodzaakt hun hand op te houden bij de industrie. Die afhankelijkheid zorgt voor grote frustraties onder artsen. ‘De winst van een behandeling staat voorop, niet de genezing van een patiënt.’
- Sinds de Nederlandse overheid zich heeft teruggetrokken uit de financiering van wetenschappelijk onderzoek, is het voor artsen lastig om researchgeld binnen te halen. Hierdoor moeten ze noodgedwongen aankloppen bij de industrie.
- Het gevolg: een steeds grotere invloed van het bedrijfsleven op de wetenschap. De industrie betaalt en bepaalt welke onderzoeken artsen moeten uitvoeren. Meestal zijn dat de zogenaamde grootschalige trials. Deze trials leveren weinig voordeel op voor patiënten, maar zijn wél rendabel voor de medische concerns.
- Ook schuwt de industrie niet om belangrijke data achter te houden of zelfs te manipuleren om een behandeling succesvol te kunnen introduceren.
- Hierdoor komen inferieure producten op de markt met blijvende gezondheidsschade voor patiënten. Tegelijkertijd worden kwalitatieve producten, waar grote groepen patiënten belang bij hebben, niet in productie genomen. Reden: ze zijn commercieel niet rendabel genoeg.
Eindeloos formulieren invullen, onderzoeksvoorstellen van tientallen pagina’s indienen en protocollen schrijven: artsen worden opgeslokt door de administratieve ballast die met een subsidieaanvraag gemoeid gaat. Wie op zoek is naar financiering voor medisch onderzoek, moet door deze papiermolen heen. De overheid heeft de geldkraan via de universiteiten dichtgedraaid en dus proberen artsen via andere wegen geld los te krijgen.
Bijvoorbeeld bij ZonMw, een overheidsinstelling voor de financiering van innovatie en onderzoek. Maar de budgetten daar zijn beperkt, het aantal aanvragen is hoog en de competitie onder artsen groot. Het gevolg: 85 procent van de onderzoeksvoorstellen sneuvelt, blijkt uit cijfers van ZonMw.
‘Een aanvraag indienen is bijna niet te doen,’ bevestigt Jean Gardeniers, voormalig orthopeed bij het Radboudumc. ‘Voor eenvoudig orthopedisch onderzoek, wat veel patiënten ten goede komt, is het heel moeilijk geld te krijgen. Dat zal iedere hoogleraar in de orthopedie beamen. Je bent meer aan het schrijven dan dat je daadwerkelijk onderzoek kunt doen. En als je onderzoeksvoorstel is goedgekeurd, dan duurt het nog drie jaar voordat je het geld krijgt. Het is gewoon de waanzin ten top.’
De Nederlandse overheid heeft zich teruggetrokken uit de financiering van wetenschappelijk onderzoek in academische ziekenhuizen. De eerste geldstroom is volledig opgedroogd, verklaren artsen en dat maakt ze moedeloos. Gardeniers: ‘Van de minister krijgen we wel de opdracht om research te doen. Maar we leven niet in Amerika waar een multimiljonair een stichting opzet en zegt: “Ik ga dit allemaal betalen.” Het geld dat nog vanuit publieke middelen naar de klinieken stroomt, is peanuts. We hebben bijna geen eerste lijn onderzoeksgeld meer.’
‘Bedrijven proberen resultaten, conclusies en de publicatie van onderzoek te beïnvloeden’
Nu moeten artsen dat geld bij de medische industrie halen. Dat leidt tot veel frustratie, zo blijkt uit gesprekken die FTM de afgelopen weken voerde met diverse medisch onderzoekers. Ze waarschuwen voor een te sterke invloed van de industrie op wetenschappelijk onderzoek. De onafhankelijkheid staat onder druk.
Manipulatie resultaten
Julius Roos, voormalig internist in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, omschrijft de industrie als een ‘buitengewoon krachtige partij’ die als grote geldschieter beslist welke koers er gevaren moet worden. ‘Bedrijven proberen resultaten, conclusies en de publicatie van onderzoek te beïnvloeden zodat die gunstig voor hen uitpakken.’ En vergeet ook een andere factor niet: de grote medische tijdschriften halen een deel van hun budget uit advertenties van diezelfde industrie; ook zij hebben daar dus een financiële band mee.
In 1990 kwamen onderzoekers nog in 30 procent van alle gepubliceerde artikelen tot de conclusie dat een getest medicijn of protocol geen, of een negatief effect had; zulke publicaties maken tegenwoordig nog geen 14 procent van het totaal uit. En uit een vergelijking van ruim 1500 medicijnstudies bleek dat onderzoek dat door de farmaceutische industrie was gesponsord, veel vaker positieve resultaten bij een geneesmiddel wist te melden dan onderzoek dat door de overheid was gefinancierd.
Dat constateert ook Jarno Hoekman, onderzoeker aan de universiteit Utrecht, in zijn proefschrift: farmaceuten verdoezelen onderzoeken met uitkomsten die hen onwelgevallig zijn. Hij verzamelde 329 klinische studies naar nieuwe diabetesmedicijnen; 80 procent van die studies werd door de farmaceutische industrie betaald. Van de 44 onderzoeken met een negatief resultaat publiceerden de farmaceuten er 10 in vakbladen; de rest verscheen uitsluitend op obscure websites. Van onderzoek dat met publiek geld was bekostigd, verschenen alle studies met negatieve resultaten in de vakbladen.
Hoewel sinds 2007 voor medicijnstudies een publicatieplicht geldt, weet de industrie volgens Hoekman sluiproutes te vinden om zich aan die regeling te onttrekken. De negatieve uitkomsten komen in online databanken en op websites terecht. Strikt genomen zijn ze dus openbaar, maar de wijze waarop deze resultaten worden gepresenteerd is niet eenduidig en niet onderworpen aan kwaliteitscontrole en peer review. ‘Dat ondermijnt hun geloofwaardigheid en maakt het moeilijk om ze op te nemen in overzichtsstudies. Artsen die willen weten wat werkt, baseren zich eerder op gerenommeerde vakbladen, en niet op die websites,’ aldus de onderzoeker.
‘Positieve resultaten worden makkelijker geaccepteerd en krijgen meer ruchtbaarheid dan negatieve uitkomsten’
De studie van het Amsterdam UMC (het recent gefuseerde AMC en VUmc) naar prenatale zorg die afgelopen week in het nieuws was, laat zien hoe cruciaal onafhankelijk onderzoek is en wat de consequentie kan zijn van het wegmoffelen van negatieve effecten. Het AUMC voerde een langlopend onderzoek uit naar het groeimiddel sildenafil, beter bekend als Viagra, onder 183 zwangere vrouwen. Op grond van eerdere studies leek het een veelbelovende therapie voor foetussen die met een levensbedreigende groeiachterstand kampen. Maar dat pakte anders uit: 17 ongeboren baby’s kregen een longaandoening, 11 daarvan zijn inmiddels overleden – ernstige complicaties die in eerder gepubliceerde studies nooit naar voren waren gekomen. Het onderzoek, dat door ZonMW werd gefinancierd, is acuut afgebroken. De therapie is overal stopgezet.
Hoofdonderzoeker Wessel Ganzevoort van het AUMC licht toe wat er waarschijnlijk is gebeurd: ‘Positieve resultaten worden makkelijker door de medische tijdschriften geaccepteerd en krijgen meer ruchtbaarheid dan studies met negatieve uitkomsten. Dat leert ons hoe wezenlijk het is dat onafhankelijke experts een vinger aan de pols houden bij dit soort studies. Alleen dan voorkom je ieder zweem van vooringenomenheid bij de onderzoekers.’
Topartsen
Het masseren van de uitkomsten in een gunstige richting is voor de industrie een belangrijk machtsmiddel. De beweegredenen van artsen om zich met zulke praktijken in te laten, is dat ze moeten scoren. Er is sprake van een op hol geslagen publicatiemachine, vertellen diverse gesprekspartners. Meer onderzoeksgeld betekent meer publicaties; meer publicaties leveren meer wetenschappelijke promoties op, en meer naamsbekendheid voor het ziekenhuis. Heupchirurg Jean Garderniers beschrijft het mechanisme als ‘publish or perish’.
Artsen die al veel publicaties op hun naam hebben staan, slagen er bovendien makkelijker in om opnieuw onderzoeksgeld te verzamelen. Andere artsen hebben het nakijken. In de wetenschap gebeurt iets vergelijkbaars als elders in de maatschappij: een select gezelschap sleept het leeuwendeel van het onderzoeksgeld binnen. Ze vormen de elite onder de artsen. Farmaceuten en makers van medische hulpmiddelen (waaronder ook implantaten en diagnostische apparatuur) hopen met zulke onderzoeksleiders aan hun zijde hun behandeling succesvol te kunnen introduceren, en trekken voor de uitvoering ervan liefst artsen met klinkende namen aan. Deze topartsen hebben aanzien bij collega’s, en als zij zich positief uitlaten over een nieuw medicijn of hulpmiddel, is dat voor de industrie goud waard.
Nadelig voor het verdienmodel
Tegelijkertijd beïnvloedt de groeiende afhankelijkheid van artsen van het bedrijfsleven ook welk onderzoek ze kunnen uitvoeren. Vooral grote trials worden gesponsord, maar hun nut is vaak beperkt. Internist Roos: ‘De grote gerandomiseerde dubbelblinde gecontroleerde geneesmiddelentrials (RCT’s) hebben beperkte betekenis (hoewel de uitkomsten ervan vaak met veel poeha wereldkundig gemaakt worden) omdat ze vaak heel weinig voordeel bieden ten opzichte van de controlegroep die een placebo krijgt. Het aantal patiënten dat behandeld moet worden om één ervan te laten profiteren [het zogenaamde number to treat of NTT, red.] ligt in de tientallen, soms zelfs meer dan honderd.’
De industrie investeert nauwelijks in klinisch, patiëntgebonden onderzoek
‘Dat wil zeggen: als je 50 patiënten moet behandelen om er één te helpen, slikken 49 patiënten al die tijd het middel voor niets. Daarbij moet je bovendien bijwerkingen op de koop toe nemen. De medische wereld is daar inmiddels zo aan gewend, dat niemand er meer van opkijkt. Ik wil juist onderzoek dat probeert uit te vinden wie die ene patiënt is die wél profiteert, zodat je de rest niet hoeft te behandelen. Maar dat heeft niet de belangstelling van de industrie; logisch, want in dit theoretische voorbeeld zou dat hun omzet vijftig keer zo kleiner maken.Het zijn de commerciële strategen van de industrie, niet de artsen die bepalen welke richting de ontwikkeling van de geneeskunde op gaat.’
In klinisch, patiëntgebonden onderzoek investeert de industrie nauwelijks, terwijl juist zulke studies op wat langere termijn kunnen leiden tot belangrijke ontwikkelingen. Onderzoek uit 2010 toonde bijvoorbeeld aan dat je via dna-analyse kunt achterhalen of een tumor resistent is voor de hormoonpil tamoxifen; dan weet je of het zin heeft vrouwen met borstkanker ermee te behandelen.
Arnoud van het Hof, hoofd interventiecardiologie in het academisch ziekenhuis in Maastricht, beschrijft een onderzoeksvoorstel dat in de prullenbak verdween: een studie naar een apparaatje voor ambulancemedewerkers bij het stellen van de diagnose hartinfarct. Dat hielp ze te bepalen of een patiënt naar het ziekenhuis doorgestuurd moest worden. De eerste resultaten waren veelbelovend: 30 procent van de patiënten kon na de screening thuis blijven. ‘Dat bespaart de samenleving geld. Een patiënt houdt dan immers niet onnodig een ziekenhuisbed bezet. En het levert minder werkdruk op, zowel voor het ambulance- als voor het ziekenhuispersoneel. Ik ben teleurgesteld dat ik dit onderzoek niet kan voortzetten.’
Jean Gardeniers, een expert in de aanpak van zowel primaire als revisie heupchirurgie, geeft altijd een oneliner aan zijn studenten mee: ‘Iedere patiënt die je behandelt, levert geld op. Iedere patiënt die je geneest, levert de industrie geen inkomsten meer op.’ Hij legt uit: ‘De industrie heeft baat bij hulpmiddelen en medicijnen die massaal gebruikt worden gedurende een langere periode. Er wordt bijvoorbeeld ontzettend veel onderzoek gedaan naar medicijnen om hoge bloeddruk en cholesterol bij patiënten te verlagen, terwijl daar al effectieve behandelingen voor bestaan. Het houdt niet op. Iedere keer weer komt er iets nieuws, elk farmaceutisch bedrijf wil er zijn eigen variant op hebben, want daaraan valt goed te verdienen.’
Voor research naar implantaten en protheses is momenteel echter amper geld: ‘Je hebt het dan wél over het verbeteren van de kwaliteit van leven van een patiënt.’ Voor het ontwikkelen van een implantaat – waarmee miljoenen zijn gemoeid – zijn hij en zijn collega’s tegenwoordig vrijwel geheel afhankelijk van de orthopedische firma’s. Maar juist de orthopedische leveranciers zijn in handen van aandeelhouders. ‘Ik ben geen socialist hoor, maar die aandeelhouders willen gewoon winst maken. Dat is een vaststaand feit,’ zegt de orthopeed.
‘Ik ben geen socialist hoor, maar die aandeelhouders willen gewoon winst maken’
Zodoende is de ontwikkeling van goedkope en succesvolle behandelingen bijna onmogelijk geworden. Gardeniers merkte dat zelf toen hij het zogeheten ‘memory steel’ onderzocht en wilde inzetten voor patiënten met een heupaandoening. Hij kon een ingezakte heupkop repareren met een dun matje, dat zo’n 250 euro kostte. Zulke mensen hadden dan meestal geen kunstheup meer nodig. Circa dertig miljoen mensen wereldwijd zouden erbij zijn gebaat. ‘Ik heb de industrie benaderd, maar hoewel de Nederlandse divisie het product verdedigde, blies de top van het bedrijf mijn product af. Want als die heupkop gewoon vervangen werd, ging er een prothese in van 7500 euro. Voor de bedrijfsleiding was het niet rendabel om in mijn product te investeren.’ Uiteindelijk is Gardeniers’ memory steel alsnog door een Israëlische firma in productie genomen. ‘Maar die zijn er weer mee gestopt: ze vonden de omzet te laag. Dan moet je uiteindelijk dus werken met hulpmiddelen die minder goed, minder handig of duurder zijn.’
Hetzelfde overkwam Albert Veldhuizen, hoogleraar wervelkolomchirurgie bij het UMC Groningen. Hij bedacht protheses die kwalitatief aantoonbaar beter waren, maar die nooit op de markt zijn gekomen. ‘De industrie heeft letterlijk tegen mij gezegd: “Een implantaat hoeft niet beter te zijn, als het maar goedkoper is in productie.” Jarenlang heb ik gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe implantaten die nooit bij de patiënt terecht zijn gekomen. Dat frustreert mij enorm. Geld gaat boven kwaliteit.’
Soms gaat geld ook boven de veiligheid van patiënten. Producten die commercieel aantrekkelijk maar van inferieure kwaliteit zijn, worden toch in productie genomen. Denk aan de metaal-op-metaal kunstheup (MoM); een sterk gewricht dat relatief weinig slijtage zou geven, met minder spierschade tot gevolg. Grote multinationals waaronder De Puy, Zimmer, Biomet en Wright Medical Technology brachten allemaal een eigen versie van de kunstheup op de markt. De MoM-heup werd sterk gepromoot als sportheup voor de actieve mens. Op congressen toonden medische concerns afbeeldingen van honkballers. ‘Met deze prothese speel je weer in de first league,’ was de boodschap. In Nederland werd het implantaat bij ruim duizend patiënten ingebracht. Harlan Amstutz deed onderzoek naar deze prothese in opdracht van Wright Medical Technology. Zijn publicatie erover maakte dat de MoM-heup ingang vond.
Aanvankelijk leken de resultaten goed. Maar orthopeden uit het Radboudumc wilden deze prothese niet gebruiken: in de jaren zeventig hadden ze met vergelijkbare implantaten gewerkt, en toen al bleken er problemen te zijn die niet naar voren kwamen in publicaties. En inderdaad: Harlan had verzwegen dat er door slijtage van de heup minuscule metaaldeeltjes vrijkwamen, die zich via het bloed verder verspreiden. Hierdoor ontstonden immuunreacties: patiënten kregen zwellingen, botverlies en pijnaanvallen, en ontwikkelden zich zelfs tumoren rond de kunstheup. Sommige patiënten zijn uiteindelijk in een rolstoel beland. De MoM-prothese is 2012 van de markt gehaald.
De winst van een behandeling staat tegenwoordig voorop, niet de genezing van een patiënt, constateren de artsen. Door het ontbreken van overheidsfinanciering wordt er te weinig langlopend en onafhankelijk onderzoek gedaan met nadelige gevolgen voor de patiënt – en voor de kosten van de gezondheidszorg. ‘De overheid moet research financieren, zodat we onafhankelijk onderzoek kunnen uitvoeren en niet aan de leiband van de industrie hoeven te lopen.’
63 Bijdragen
[Verwijderd]
HeRo 7
[Verwijderd]Martin van den Heuvel 1 11
HeRoIn 2012 had de regering een begrotingstekort van 24 miljard.
In de aflopen tijd is er 50,5 miljard euro gekort op onderwijs, gezondheidszorg, sociale huurwoningen, gemeenten, uitkeringen en subsidies, leger en politie en nog veel meer dingen die ik niet eens weet.
De prognose is dat we in 2018 een begrotingoverschot hebben van 7 miljard.
24 Miljard tekort en 50 miljard minder uitgeven betekent bij mij: 26 miljard overschot. Waar is de resterende 26 - 7 miljard = 19 miljard gebleven?
De 2 belastingschijven van 40,4 % (tussen 20.000 en 56.000) zijn verlaagd naar 37 %.
Het bedrag waarBOVEN 52 % werd betaald, is verhoogd van 56.000 naar 65.000.
Het hoogste tarief is verlaagd van 52 % naar 49,5 %.
De vennootschapsbelasting bestaat uit 2 tarieven. 25 en 21 %.
Beide zijn met 4 procentpunt verlaagd.
Bedrijven betalen dus 20 % minder VPB.
Het hoogste tarief VPB ging in boven de 25.000 euro.
Nu gaat het (verlaagde) hoogste tarief in boven de (schrik niet) 200.000 euro. Om duidelijk te maken dat het hier geen typefout betreft: TWEE TON.
Daar is dat geld gebleven.
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Gewoon lezen. Niet alles tegelijk, elke dag een stukje.
Vraag eens aan je pappie, mammie omi en opi op welke partij ze stemmen.
Lydia Lembeck 12
HeRo[Verwijderd]
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Maar soms lees je opmerkingen dat ik heel eventjes wens te ontploffen. Ongelooflijk... Alleen geld is belangrijk nog. Ik blijf het raar vinden.
[Verwijderd]
HeRoHank.Rearden.9
[Verwijderd]Deze mensen zijn opgeleid om patiënten te behandelen, niet voor onderzoek, en als ze al gepromoveerd zijn dan is dat doorgaans om toegang tot de specialistenopleiding te krijgen.
Laat onderzoek over aan onderzoekers, en als specialisten graag door de industrie betaald willen worden staat niets ze in de weg om bij de industrie te solliciteren, maar laat ze a.u.b. niet zeuren dat ze niet meer kunnen bijbeunen.
Medisch onderzoek is al vaak een bijbaan waar door medici op neergekeken wordt, en een deel prestige. Innovatie in de gezondheidzorg gaat niet stoppen omdat specialisten geen beurzen meer kunnen aanvragen. De laatste keer dat een arts de Nobelprijs ontving was in 2011 voor werk dat in 1973 werd uitgevoerd, nl. Ralph M. Steinman (1), en zelfs die werd gedeeld met 2 biologen.
1. https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2011/steinman-facts.html
wim de kort 8
Martin van den Heuvel 1 11
wim de kortPolderen is overleg tussen overheid, werknemers en werkgevers.
Vrije markt is alle macht aan het bedrijfsleven.
wim de kort 8
Martin van den Heuvel 1De grote jongens willen namelijk alles onder elkaar verdelen. Het is voor hun een snoepwinkel, maar dan bijna gratis. De vrije markt is trouwens altijd een lulverhaal geweest, en als de heren er uit zijn zitten wij er in.
Martin van den Heuvel 1 11
wim de kortDe vrije markt is helemáál geen lulverhaal. Ooit was de markt zo vrij als een vogeltje en konden de bedrijfseigenaren doen en laten wat ze wilden. De situatie waarin we nu zitten, is een overgangsperiode. We komen van een sociaal democratisch systeem en gaan naar een situatie die heel dicht in de buurt van vrije markt zal zitten.
Het zal niet lang meer duren, dan zegt de VVD tegen de ziektekosten verzekeraars: wij gaan niet langer bepalen wat er in het basispakket moet zitten, als jullie willen concurreren op inhoud, ga je gang. Als eerste zullen de duurste (= kanker) behandelingen eruit vliegen om te belanden in een bijverzekering die 75 euro per maand per persoon gaat kosten. Vervolgens gaan de hart en bloedvatenziektes eruit, met een bijverzekering van 50 euro per maand. En zo door.
De sociale huurwoningen zijn ten dode opgeschreven, want de huur gaat met 3,6 % omhoog (bij een huur van 700 euro: 25 piek per maand) en de huurtoeslag is bevroren (wordt dus nooit meer hoger). Het minimum loon en de bijstand gingen met 15 euro omhoog. Er is dus ieder jaar minder financiële ruimte voor het betalen van de prijsverhogingen van alle andere kosten van levensonderhoud. Je kunt er op staan te wachten tot de huurders een voor een uit hun woning worden gezet omdat ze de huur niet meer kunnen betalen, er een wietkwekerij is gevonden of omdat ze de gevangenis in verdwijnen omdat ze toch moet eten.
Ook een hogere studie wordt steeds duurder omdat de jongeren een steeds hoger percentage van de echte kosten moeten lenen. tot de VVD zegt: alle gekheid op een stokje, jongens, de overheid met geen geld uitlenen, daar hebben we banken voor uitgevonden. En wat zeggen de banken als de student voor een studielening komt? En jongedame, hebt u ook een onderpand voor die
Rens de Groot 3
Uiteindelijk zijn de verzekeraars de betalende,bepalende partij met de mega lobby vanuit de pharmacie.
Was laatst nog onderzoek gedaan waaruit bleek dat de voorschrijvers of apotheker je zomaar op ander goedkoper medicijn zetten, met bakken aan extra bijwerkingen.
Precies dus weer een extra pilletje voor de bijwerking.
als je hierover nadenkt wordt je al ziek van dit zieke systeem en zo creeer je weer meer handel
bizar gewoon
zal t linkje van dat onderzoek opzoeken en delen
Jan Smid 8
Rens de GrootLydia Lembeck 12
Jan SmidLydia Lembeck 12
Rens de GrootZit er middenin. Het officiële medicijn werkte uitmuntend. Geen bijwerkingen. Toen moesten we opeens verplicht over op de nagemaakte, met andere vulstoffen, omdat die wat goedkoper waren. Begrijp het wel. Zeker toen, want de eerste generieke versies waren net zo goed, als de originele. Tot begin 2015. Weer een switch en deze keer drie soorten uitslag over mijn hele lijf. Een ervan is mijn erfelijke psoriasis die ik net een paar jaar onder controle had. Bingo.. overnieuw beginnen en nooit meer weggegaan. Mijn hele hoofdhuid zit vol.
Het gedoe om een ander merk te krijgen was enorm. Toen ik uiteindelijk samen met de apotheek een middel gevonden had dat ging werken heb ik de huisarts telefonisch volledig geïnformeerd. Die zouden het in mijn dossier zetten. En daar vertrouw je dan op. Dit voorjaar stopte de fabrikant met het middel dat ik verdroeg. Ik kon nog 3 maanden vooruit en dat was het. Huisarts ingelicht en tegelijk de apotheek gevraagd: wat nu? Het middel dat beschikbaar was, was exact hetzelfde middel waardoor ik onder de uitslag zou komen te zitten. Dat wil ik echt niet nog eens. We zijn via de vulstoffen erachter gekomen dat er nog een middel is. Anderhalve maand uitgeprobeerd. Werkt goed. Vulstof is vervangen door citroenzuur. Dus opnieuw de huisarts informeren met het goede nieuws. Blijkt dat ze het NIET in mijn dossier gezet hebben, omdat ik niet een afspraak voor een consult gemaakt had destijds. Ook nu zetten ze het er niet in. Ik moet en zal een consult aan moeten vragen. Hoezo.. geld uit de zak van de burgers kloppen? Apotheken doen dat ook. Deze hulp van nu wordt echt weer vergoed door mijn zorgverzekeraar DSW. Maar ik moet toch met de huisarts in overleg tijdens een consult, waar de huisarts dus ook weer voor betaald krijgt. En dat, terwijl ze het al zo druk hebben. Even telefonisch doorgeven wordt niet gebruikt. ZUCHT!!
Waarom makkelijk doen, als het moeilijk kan?
HH Manders 4
Misschien een puntje om eens uit te zoeken hoe de Inspectie Gezondheidszorg heeft bepaald dat de medicijnen die het AMC generiek gaat produceren niet veilig zijn.
Ze zijn namelijk in actie gekomen op basis van de fabrikant van het gekopieerde medicijn, dat veel te veel geld vroeg - zie nieuws van gisteren.
Het argument is dat de grondstof niet veilig zou zijn - ondanks de testen door gecertificeerde laboratoria;
Mijn eerste gedachte is dat de inspectie blind gevaren is op de papieren aangeleverd door de farmaceut - en zich bijna willens en wetens voor het karretje laat spannen van het grote geld.
Rik 31 1
HH MandersEn ondertussen is het peperdure middel Spinraza nog op de markt na een media campagne terwijl daar ondertussen ondertussen het aantal bijwerkingen nu ook plotseling toeneemt.
Frans de Lange
Rik 31Rik 31 1
Frans de Langehttps://www.farmacotherapeutischkompas.nl/nieuws/risico-informatie-over-spinraza
Pe Oosterhoff 1
HH MandersTypisch informatie waar de fabrikant natuurlijk van op de hoogte is.
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/03/terugroepen-medicijn-grote-klap-in-strijd-tegen-farmaceutische-industrie-a1612078
Lydia Lembeck 12
Pe OosterhoffSusanne Hommelberg
Martin van den Heuvel 1 11
Susanne HommelbergDe liberale doctrine houdt in dat de overheid alleen voor politie, justitie en leger zorgdraagt. Al het andere wordt zonder vorm van proces naar het bedrijfsleven gedirigeerd. En daar gaat dit artikel over. www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
De rol van verzekeraars is niet om de patient zo snel en goedkoop mogelijk beter te maken, maar om zo veel mogelijk winst te maken. Moeten zij een duur medicijn betalen, dan moeten ALLE verzekeraars dat. Hun maakt het dus niet uit hoe duur het medicijn is. Want als de pharmaceut onder druk van wie dan ook het medicijn goedkoper maakt, is het ook goedkoper voor de concurrentie. Onder de streep levert het voor de verzekeraar dus niet meer winst op.
Inderdaad, een verzekeraar heeft de middelen om het onderzoek te financieren. Maar wat denk jij dat de aandeelhouders daarvan zouden vinden?
j.a. karman 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
j.a. karmanHoe zie je dat de site gehackt is?
Martin van den Heuvel 1 11
j.a. karmanUw verbinding is niet beveiligd
De eigenaar van www.rijnlandmodel.jouwweb.nl heeft zijn of haar website niet juist geconfigureerd. Om uw gegevens tegen diefstal te beschermen, heeft Firefox geen verbinding met deze website gemaakt.
Meer info…
Maar als ik de website op mijn scherm zet, krijg ik geen melding.
Wij hebben Bitdefender. Zou dat verschil maken?
Wellicht geen firefox gebruiken?
j.a. karman 5
Martin van den Heuvel 1Iets met een dns resolve via een provider.
Ik weet niet wat de melding triggered.
Ik gebruikte wat andere Browsers dan Firefox.
Dit "NET::ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID" (smarthphone & berwser) zou wat moeten zeggen. Lijkt een certificaat kwestie te zijn.
Ook heb ik: "Foutcode: DLG_FLAGS_SEC_CERT_CN_INVALID" met een alarm op certificaat
Dat heeft niets met de avg van doen. Het is techniek die wat zaken beter gescheiden probeert te houden.
Heb je en certificaat mee gekregen op je eigen omgeving dan verklaard dat wat.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Uw verbinding is niet beveiligd
De eigenaar van www.rijnlandmodel.jouwweb.nl heeft zijn of haar website niet juist geconfigureerd. Om uw gegevens tegen diefstal te beschermen, heeft Firefox geen verbinding met deze website gemaakt.
Meer info…
Betekent dat de website achterloopt op de eisen van AVG.
Site is niet gehackt. Ze hebben alleen het groene slotje nog niet. En als ze het hebben, moet je nog opletten op de vervolgpagina's. Vaak zijn alleen de hoofdpagina's beschermd.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckIk gebruik geen firefox, maar chrome.
MaartenH 10
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
MaartenHIk heb de mensen van jouwweb gemiald en dit is hun antwoord
Beste Martin,
Sinds kort lopen alle website via een beveiligde HTTPS-verbinding, de beveiliging is er juist op vooruit gegaan!
Je krijgt de melding te zien omdat je de website waarschijnlijk nog via een HTTP-verbinding probeert te openen. Je website is nu bereikbaar via https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Met vriendelijke groet,
Emiel Heuvelmans
Helpdesk JouwWeb
MaartenH 10
Martin van den Heuvel 1Lydia Lembeck 12
MaartenHLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1QUOTE
Betekent dat de website achterloopt op de eisen van AVG.
Site is niet gehackt. Ze hebben alleen het groene slotje nog niet. En als ze het hebben, moet je nog opletten op de vervolgpagina's. Vaak zijn alleen de hoofdpagina's beschermd.
UNQUOTE
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Het betekent dat de website achterloopt op de eisen van AVG.
Net wat Maarten zegt: de site is niet beveiligd. Ze lopen achter en als dit nu wordt doorgegeven aan de AP (Authoriteit Persoonsgegevens) dan krijgen ze een brief met een herinnering, denk ik.
Het ligt ook niet aan je browser. Je beveiligingsprogramma hoort aan te even of iets klopt of niet. Dat Bitdefender dat niet doet vind ik raar. Ik heb Kasperski. Die zijn behoorlijk strikt, alleen vaak net te laat met het op orde hebben van de benodigde certificaten die elke maand weer wijzigen, voor zover ik weet. Knap lastig. Ik ga dan waarschijnlijk ook over op deze: https://www.f-secure.com/nl_NL/web/home_nl/products
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckBeste Martin,
Sinds kort lopen alle website via een beveiligde HTTPS-verbinding, de beveiliging is er juist op vooruit gegaan!
Je krijgt de melding te zien omdat je de website waarschijnlijk nog via een HTTP-verbinding probeert te openen. Je website is nu bereikbaar via https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Met vriendelijke groet,
Emiel Heuvelmans
Helpdesk JouwWeb
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Groene slotje en https gaan samen.
Bas van de Haterd 5
Susanne HommelbergDat alle verzekeraars samen misschien een gezamenlijke investeringsmaatschappij voor preventie en goedkopere zorg kunnen opzetten zou wel werken misschien.
Jan Willem de Hoop 12
Dit gaat dus over systeem dat 99% van de artsen onwenselijk vindt en 99% of meer van burgers / mensen / patienten / naasten.
Hoe zijn we hier aan beland? Maar belangrijker nog hoe keren we dit? Zou dit niet iets voor een referendum zijn? Want de poltiek laat nu iets gebeuren wat in nadeel is van bijna iedereen.
Martin van den Heuvel 1 11
Jan Willem de HoopHoe zijn we hier zo aanbeland? Vanaf het ontstaan van het CDA hebben zij en de VVD het stokje overgenomen van de meer sociale partijen. Toen Wim Cock de PvdA onder zijn hoede nam, maakte hij zijn fractieleden duidelijk dat het meer geld voor hun zelf oplevert als je het bedrijfsleven en het rijke deel der natie flink bevoordeelt. En omdat je het geld ergens vandaan moet halen, moet je het dus halen bij de lage en middeninkomens.
Hoe keren we dit? Een goed idee zou zijn om de bevolking les te gaan geven in het verschil tussen liberalisme en sociaal-democratie. Misschien dat 3,4 miljoen mensen die leven van 1 (AOW) of 2 (aanvullend pensioen waarvoor werknemers nooit een cent hebben betaald) sociale voorzieningen dan eens ophielden met CDA, VVD en PVV te stemmen Zou al een hoop schelen. Want 3,4 miljoen mensen staat voor 45 zetels.
Het referendum was in Nederland alleen maar raadgevend en dus nutteloos.
Inderdaad, BIJNA iedereen. In ieder geval VOORdelig voor de liberale politici. En dat zijn nou juist de lieden die bepalen wat er gebeurt.
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Martin van den Heuvel 1 11
Zo vind ik dat het verhaal over die achterlijke liberale ideologie meer moet worden verteld, want ook DIT probleem komt op conto van de VVD en die andere liberale partijen. Alleen, niemand snapt het, zelfs een universitair geschoold arts/onderzoeker.
Jean Gardeniers zegt: Ik ben geen socialist hoor, maar die aandeelhouders willen gewoon winst maken.
Als je geen socialist bent, ben je een liberaal. Helaas, meer smaken zijn er niet. Als je een liberaal bent, moet je niet klagen over de kapitalistische gevolgen van het extreem rechtse beleid dat hier al 40 jaar wordt gevoerd. Liberaal betekent nou eenmaal: GEEN OVERHEIDSBEMOEIENIS.
Dus Jean, wat wil je nou eigenlijk? Geld van de regering voor onderzoek? Of als rijke arts geen belasting betalen?
Marco Fredriks 4
Martin van den Heuvel 1Is het niet onze generatie die een ongebreidelde drang naar materieel bezit hebben. Ik zie in de jongere generatie verschuivingen naar andere prioriteiten dan alleen winst. Wat ik niet zie is dat onze generatie (1950 - 1990 geboren) deze generatie helpen. En dat heeft niets maar dan ook niets te maken met de hokjes gedachten als sociaal / leberaal. Dit verdeel en heers taktiek helpt er alleen maar aan mee om deze status quo te handhaven/
Martin van den Heuvel 1 11
Marco FredriksDe verdeel en heers taktiek wordt gebezigd door de landelijke politiek, zodat zij niet gestoord worden in de uitvoer van hun plannen, namelijk van Nederland een nachtwakersstaat maken.
Het verschil tussen sociaal beleid/gedrag en ikke, ikke, ikke beleid/gedrag heeft nou juist alles te maken met wat er allemaal mis gaat in de samenleving. Als iemand vindt dat hij te veel belasting betaalt en daarom VVD stemt, krijgt hij op den duur zijn zin. Maar tot welke prijs?
Lydia Lembeck 12
Marco FredriksMijn generatie (babyboomer van 1949) is de afgelopen jaren uitgemaakt voor opvreter en alles wat lelijk is en dat zullen onze kinderen en kleinkinderen wel even stoppen. Met aan het hoofd de vrij jonge politici in de regering. Rechtse politici.
Ze begonnen met mauwen over de pensioenen en dat zij niets meer zouden krijgen. Idem met de AOW. Inmiddels blijkt dat echt niet waar te zijn. Maar het was niet leuk om uitgescholden te worden door jongeren die je kleinkinderen hadden kunnen zijn. Maar ook door mensen met een leeftijd die mijn kinderen hadden kunnen hebben, als ik ze gehad had. Al die ouders werden door hen uitgemaakt voor opvreters. Terwijl ze niets anders deden dan proberen te zorgen dat hun kinderen het beter zouden krijgen. Stank voor dank dus.
Oorzaak? O.a. de VVD die vanaf de jaren 70 begon te roepen dat geld verdienen niet vies was. Dat je best rijk mocht zijn. Ze 'vergaten' erbij te zeggen dat je wel fatsoenlijk moest blijven als mens. We zien wat er van gekomen is. Meer dan voldoende geweldige mensen, maar helaas een stel schreeuwers van heb ik jou daar. Die zijn de oorzaak. Roep onrust op en vertel wat 'de oorzaak' is en zie wat er gebeurt. Onze welvaartsstaat wordt afgebroken. Niet alleen hier, overal. En dat is pas echt eng.
Bas van de Haterd 5
1) aandeelhouders willen gewoon winst maken. Klopt. Logisch. Wil iedereen. Alleen noemen we die winst bij meneer de ortopheet salaris. Sterker, waarschijnlijk zit hij in een maatschap en is het zelfs gewoon winst. Zoveel mogelijk. Voor elke behandeling. Het probleem is juist dat de overheid niet nadenkt over winst maken, dan zou je namelijk niet per behandeling, maar per genezing betalen. Niet per behandeling, maar ook per niet behandeling (preventie) belonen. Maar gezonde mensen belonen wordt hier gezien als asociaal.
2) Artsen die willen weten wat werkt, baseren zich eerder op gerenommeerde vakbladen, en niet op die websites,’ aldus de onderzoeker.
Dit is echt zo makkelijk op te lossen. Gewoon 1 site waar alle onderzoeken vooraf aangemeld moeten zijn. Anders geen publicatie en verplichting tot publicatie na aanmelding. Een peer review systeem opzetten dat credits geeft per review die je doet en bij x credits heeft de onderzoeker recht om een review aan te vragen. Uiteraard moet je, om starters een kans te geven, tijdelijk in de min kunnen staan en uiteraard moet je foute reviews bestraffen met minpunten en bij herhaling misschien iemand wel toegang ontzeggen, en daarmee zijn / haar carrière dus beëindigen. Alle tijdschriften afschaffen, alle commerciële verdienmodellen dus afschaffen. Als de overheid ergens zijn regie rol zou moeten nemen is het bij publicaties!
3) natuurlijk zou het goed zijn als de overheid meer geld in dit soort onderzoekt stopt. Om voor een goede verdeling van die gelden te zorgen lijkt een wisdom of the crises systeem me handig bij de verdeling. Elke wetenschapper met een score van x (citaat score binnen de zorg) mag elk half jaar stemmen op de anoniem ingediende voorstellen.
Niek Jansen 9
In het artikel van Ilona Dahl wordt voorbij gegaan aan de dwang die kan uitgaan van (bilaterale) vrijhandelsverdragen die staten verplichten maatregelen te nemen tegen winstverliezen van farma-giganten op straffe van hoge geldsommen ter compensatie.
Dit zal ook zeker de keuze en/of publicatie van medisch onderzoek beïnvloeden. De uitspraken van de arbitragecie. ISDS over de hoogte van de compensatie zal dus ook nationale en EU-regelgeving beïnvloeden.
In bovenstaande link wordt het voorbeeld van Roemenië aangehaald, dat door die ISDS Cie. veroordeeld werd tot het betalen van 250 miljoen Euro aan het Farma-bedrijf Micula, omdat het in overeenstemming met nieuwe EU-regelgeving de staatsteun aan het bedrijf had ingetrokken. Nu is het TTIP -verdrag voorlopig in de ijskast gezet, waar de titel van bovenstaande link naar verwijst, maar het CETA-verdrag tussen de EU en Canada is onlangs van kracht gegaan en daarnaast bestaan er nog zo'n 1200 z.g. 'bilateral investment treaties' (BIT) die bedrijven met Nederland hebben gesloten incl een dergelijke arbitragecie..
Een ander voorbeeld betreft de eis van de Farma-gigant Eli Lily van $500 miljoen aan de staat Canada, waar bepaalde medicijnen voor lagere inkomensgroepen betaalbaar werden gemaakt, hetgeen tot verliezen voor het Lily concern leidde.
De keuze van welke medicijnen en producten ontwikkeld moeten worden, op de markt worden gebracht en welke studies moeten gedaan worden en gepubliceerd, zullen dus voor een belangrijk deel bepaald worden door de winstbelangen van de farma-industrIe zelf, waarin de staat gehoorzaam zal volgen uit angst voor het betalen van hoge geldsommen ter compensatie van eventuele verliezen voor een concern.
Lydia Lembeck 12
Niek JansenLetterlijk.
Bas van de Haterd 5
Wat mij wel verbaasd is dat als er zoveel goede en goedkope Mogelijkheden zijn waarom men niet via crowdfunding dingen teweeg brengt. Er is zoveel ophef, we hebben misschien geen miljoenairs in Nederland die dit doen, maar laat al die klagers een klein stukje mee financieren (en anders niet klagen) en daarmee ook een klein stukje van de winst die te behalen is, die blijkbaar lager is dan grote bedrijven willen, ontvangen.
Met name dat staal ding voor die heup die hier genoemd wordt lijkt me echt perfect toepasbaar. Hoe kan het dat zo’n arts dat niet oppakt? Waarom altijd alleen naar de bestaande spelers die iets te verliezen hebben?
Lydia Lembeck 12
Bas van de HaterdDaarbij.... (steel) mesh, zoals het ook wel heet, heeft bij andere toepassingen veel leed veroorzaakt tot aan mismaaktheid aan toe en er zijn mensen die zelfmoord gepleegd hebben vanwege de vreselijke pijnen daardoor. Als dat ook echt vanwege geld is dan hebben onze regeringen bloed aan hun handen. Doodslag minimaal.
Overigens ben ik grotendeels al overgestapt naar fyto geneeskunde en homeopathie. Met succes. Binnenkort ga ik proberen weer een regulier (generiek uiteraard) af te kunnen strepen. Ik weet inmiddels dat ook dat kan. Mijn spijsverteringskanaal werkte erg slecht. Dankzij de homepathie gaat dat weer goed. Erg goed zelfs, want het heelt ook mijn maagklep (reflux) voor het overgrote deel. En dat kan regulier niet.
Zelf begonnen met kruiden en de eerste hoofdstukken al verslonden. Dagelijkse kruiden kunnen helpen bij genezing, maar ook om snel verlichting te geven.
Matthijs2 5
Bas van de HaterdHet is de taak van de overheid om in het algemeen belang hoogwaardig onderzoek te financieren. Structureel, want met crowdfunding van sympathieke initiatieven kom je er niet. Want winst is niet zeker, de risico's zijn ook groot en return on investment blijft lang op zich wachten.
Bas van de Haterd 5
Matthijs2Ook als het om je eigen geld gaat is men doorgaans een stuk beter in het onderhandelen van rendementen. Iets dat de overheid structureel vergeet, immers zijn veel klinische testen zonder medewerking van ziekenhuizen niet mogelijk, maar is de afdracht van royalties hiervoor marginaal. De arts wil namelijk heel graag zijn patiënten helpen en dus koste wat het kost meedoen aan een trial, is al vaak gezegd. Verliest daarbij de lange termijn belangen van het ziekenhuis, en de maatschappij, uit het oog met als gevolg dat er niet onderhandeld wordt over royalty afdracht. Zo gaat dat ook bij met andermans (lees overheids) geld gefinancierd onderzoek. Vergeet niet dat er in de basis geen medicijn op de markt kan komen zonder zowel universitaire als umc bijdragen. Toch klaagt iedereen over de mega winsten van de farma, zonder zich af te vragen hoe het kan dat niet een deel hiervan bij de publieke instanties terecht komt die dit mogelijk maken. Antwoord is simpel. Andermans geld uitgeven is te makkelijk. Dus zeg ik, geef je eigen geld uit, geef iedereen toegang en als je klaagt over oneerlijke rendementen, had je gewoon mee moeten doen. En voor de goede orde, ik weet dat er een groep is die dat geld niet heeft, maar dat is een relatief kleine groep blijkt elke keer weer. Er is een grote groep die vind dat ze dat niet hebben, maar dat is heel wat anders.
Matthijs2 5
Inge 5
Berend Pijlman 13
IngeMarla Singer 7
RK 2
Lydia Lembeck 12
RKLawrence 1
Lydia Lembeck 12
Lawrence 1Niek Jansen 9
https://www.demorgen.be/binnenland/ooit-een-oplossing-nu-een-probleem-de-geheime-deals-met-de-farmasector-b9ac47f9/
Dirk Pilkes 3
Het wordt de hoogste tijd dat eens naar buiten komt waar al ons geld blijft!! Onze belastingtarieven behoren tot de hoogste ter wereld en de overheid geeft standaard "niet thuis" door geldgebrek!! Hoe is dit in vredesnaam mogelijk, zo nu ook weer in de gezondheidszorg en dat alleen maar omdat alles zo nodig geprivatiseerd moest worden, maar dan liefst wel met een gesjeesde politicus aan de top!
willem Broekhuis 6
" hogere" medewerkers zoals toeleverings- bedrijven, het management van ziekenhuizen, specialisten en verzekeraars. Het is dus erg makkelijk vreten uit de grote zorg ruif! En het zijn meestal de grootste beesten die het meest vreten!