'Onafhankelijk onderzoek' naar financiën Supportersclub Oranje

2 Connecties
7 Bijdragen

Er komt een 'onafhankelijk onderzoek' naar de gang van zaken binnen de Supportersclub Oranje. Dat gebeurt mede op aandringen van voetbalbond KNVB. Uiterlijk eind dit jaar besluit de voetbalbond of de samenwerking met de Supportersclub wordt voortgezet.

Dat bevestigt een woordvoerder van de KNVB aan Follow the Money. Dit platform onthulde twee weken geleden dat het driekoppige bestuur van de Supportersclub Oranje zichzelf jarenlang verrijkte met geld uit de clubkas. Onder meer concerttickets, privé-reisjes, evenementen voor zakenrelaties en luxe etentjes kwamen voor rekening van de Supportersclub. De bestuurders sluisden voor tonnen aan 'licentiekosten' naar een eigen BV en penningmeester Theo Pouw keerde zichzelf een managementvergoeding van ruim 145.000 euro uit.

De KNVB sprak direct na deze onthulling haar zorgen uit 'over de ernst van de geschetste feiten'. Afgelopen week vond daarom een gesprek plaats tussen de voetbalbond en het bestuur van de Supportersclub Oranje. De KNVB heeft daarin een paar stevige maatregelen geëist, zegt de woordvoerder: 'De KNVB heeft aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek, openheid van zaken en het doorvoeren van noodzakelijke wijzigingen in toezicht en verantwoording richting de leden. De Supportersclub is ook van plan een dergelijk onderzoek uit te voeren.'

Namens het bestuur van de Supportersclub bevestigt advocaat Hans Koets dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de financiële huishouding. 'Maar wie dit uitvoert en hoe het verder gaat verlopen, daar doen we geen mededelingen over.' Volgens Koets wordt er 'een derde partij ingehuurd die deskundig is op dit terrein'. Koets ontkent dat het onderzoek plaatsvindt op aandringen van de KNVB: 'Het voorstel voor dit onderzoek komt uit de koker van mijn cliënten. De KNVB heeft er van harte mee ingestemd.'

Het onderzoek moet voor eind dit jaar zijn afgerond. De resultaten zullen worden gedeeld met de KNVB, waarna de voetbalbond een besluit neemt over de toekomst van de samenwerking: 'Op basis van de uitkomsten daarvan worden uiterlijk eind 2017 conclusies getrokken,' aldus de KNVB-woordvoerder.

Het huidige contract tussen de oranjefanclub en de KNVB loopt tot medio 2018. Door lid te worden van de Supportersclub kunnen fans van het Nederlands elftal in bezit komen van de Oranje ClubCard, die toegang geeft tot wedstrijden. Op dit moment zijn er zo'n 35.000 leden.