Dik verlies maar wel bonus voor Lloyds-CEO

2 Connecties

Relaties

Bonus Lloyds
2 Bijdragen

De CEO van Lloyds neemt 1,5 miljoen pond bonus mee naar huis, terwijl de Britse bank een stevig verlies heeft gedraaid.

De bankdirecteur van Lloyds, Antonio Horta-Osorio, incasseert een bonus van 1,5 miljoen pond voor zijn verdiensten over 2012, het jaar waarin de bank een verlies leed van 570 miljoen. De Portugees rechtvaardigt zijn remuneratie met het feit dat de overheid een derde van zijn belang in de bank heeft kunnen verkopen. ‘Mijn belangrijkste taak is om de belastingbetaler zijn geld terug te geven’, aldus de CEO. 

In 2008 kreeg de bank een kapitaalinjectie van 20 miljard pond. De staat kreeg daarmee een belang van 40 procent in Lloyds tegen 73,6 cent per aandeel. Inmiddels is er onder het bewind van Antonio Horta-Osorio een derde hiervan verkocht voor 61 cent per aandeel. Een verlies dus voor de belastingbetaler.

Lloyds is in Nederland actief met zijn dochteronderneming Bank of Scotland.

Waardevermindering
De bonus van Antonio Horta-Osorio wordt over vijf jaar uitbetaald in aandelen. Lloyds geeft mee dat de bonus, gezien de zware voorwaarden, tegen die tijd nog maar zo’n 750.000 pond waard zal zijn – de helft. In totaal heeft de verliesgevende bank 365 miljoen pond aan bonussen uitgekeerd over het jaar 2012. Dat is 3 procent minder dan vorig jaar.

Het monsterverlies van Lloyds komt grotendeels doordat de bank in het laatste van kwartaal van 2012 ongeveer 1,5 miljard pond opzij heeft moeten zetten voor claims in verband met de grootschalige, misleidende verkoop van verzekeringsproducten aan klanten.

In totaal heeft het schandaal de bank in de afgelopen twee jaar al 6,8 miljard pond gekost. Door dit oplopende schadepotje leed Lloyds in 2011 een nog groter verlies, namelijk 3,5 miljard.

Royal Bank of Scotland
Stephen Hester, de CEO van Royal Bank of Scotland, die andere Britse gigant, zei deze week dat ook zijn bank binnenkort waarschijnlijk gaat beginnen met de verkoop van het overheidsbelang. De Britse staat heeft in RBS nog steeds een aandelenpakket van 81 procent. RBS deelde aan zijn medewerkers overigens over 2012 een bonus van in totaal 607 miljoen pond uit, terwijl er 5,2 miljard pond verlies werd gedraaid.