Down & out in Dubai

3 Connecties

Relaties

Margriet Marbus Beslaglegging

Organisaties

ING

Deel V van de tax-thriller 'Onder beslag'. Met in de hoofdrol journaliste Margriet Marbus, een dvd van Nanny McPhee en ING. Inzet: hoe komt een niet-crimineel onder een beslaglegging uit? Wanhoop in Dubai.

Woensdag 02/02/2011

 
09.00 AM
Ik heb nu echt geld nodig. Er moeten allerlei rekeningen betaald. Maar nog steeds een lege rekening. En Videoland moet ook gebeld. Die zouden vóór de eerste de €132,00 voor Nanny McPhee krijgen. Die DVD moet niet nóg duurder gaan worden!
 
10.00 AM
Het wordt eentonig. Nog steeds een lege rekening. Maar elke keer -nog steeds- moet ik twee keer kijken. Ja. Hij is echt leeg. 0,00. F*ck!
 
11.00 AM
Leeg.
 
12.00 PM
Jezus. De man bij de belasting weet het ook niet. De brief naar ING is al lang de deur uit, volgens hem. Ja, dat klopt ook wel volgens onze accountant maar... Maar ja: WIJ WETEN HET NATUURLIJK HELEMAAL NIET? Wanneer komt mijn geld terug? Nou?! Ik ga nu bijna schelden en vloeken. Nee, men weet het niet... Ik hou me in en hang op.
 
13.00 PM
Ik neem me voor om me er de rest van de dag niet meer mee bezig te houden. Toch blijft er een klein, venijnig stemmetje in mijn hoofd dreinen. Zo iets waar een beetje buikpijn aan vast plakt en dat zegt: "Maar... zou het ooit terugkomen, dat geld?" De logica van dit alles ontgaat me volledig. De Belastingdienst zegt dat het is geregeld maar de rekening is leeg. En nu? Wat is dit? Wat is dat voor een land, Nederland?
 
19.00 PM
Ik ga naar een receptie in de oude stad en vergeet de plant voor de gastvrouw. 
 
22.00 PM
Thuis check ik voor de zekerheid nog één keer alle rekeningen hoewel ik weet wat er komt: LEEG!
 
 
Donderdag 03/02/2011
 
09.00 AM
LEEG!! FUCKING HELL!! LÉÉG!! 
Ik mail mijn man die in Londen zit. "Bél ING!" Waarom is dat geld niet terug. Maar ING is nog niet wakker. Ik heb een afspraak met een journalist die graag voor me wil werken. Ik ben namelijk ook nog hoofdredacteur van een voetbalblad hier. Ze komt uit Kenia. Als het gesprek komt op 'moe zijn' en 'shit' meld ik toch de beslaglegging. Ze zegt: ik dacht dat Nederland een beschaafd land was? Beschaafd land, ja, forget it. 
 
12.00 PM
Mijn man aan de lijn. Hij gaat ING bellen. Ik wacht. Even later krijg ik deze mail. 
 
ING heeft de rekening nog niet vrij gegeven. ING gebeld,
Vandaag of morgen, want 'ze zijn aardig bij'
zijn nu aanvragen van de 31e aan het behandelen.
(Die van ons loopt al van de 27e is datum brief van de belasting aan ING)
moeten dus nog even wachten....... ik zal vanmiddag weer even kijken op de rekening.
 
Allejezus. Na de beslaglegging was het wachten dus niet op de Belastingdienst… maar op ING! Onze eigen bank! ING maakt er een potje van. "We zijn aardig bij..." Een schop onder hun kont moeten ze hebben, die lui daar! Ik herinner me een reactie op FTM.nl. Dat ING vreemd genoeg erg bereid is de beslaglegger te helpen. Ik lees de reactie van B. Heus nog eens door. Hij heeft gelijk. Van ING niets te verwachten. Hypotheek en rekeningen overzetten. Naar Triodos. Daar doen de mensen nog normaal hun werk zonder alleen met bonussen bezig te zijn... 
 
Nu nog even wat schrijven, onder andere een brief naar het hoofd PR & Voorlichting van de ING Groep
 
Beste mijnheer Vermeulen,

Mijn naam is Margriet Marbus, journalist. Mijn man (Etienne Beck) en ik wonen in Dubai en bankieren al geruime tijd bij ING. Vorige week kwam ik via New York waar ik was voor werk naar Amsterdam waar al onze ING-rekeningen geblokkeerd bleken. Het was de belastingdienst. Die – wij wonen in Dubai – kennelijk niet even naar het correspondentieadres wilde kijken dat aan één van de ING-rekeningen is gekoppeld. 

Ik belde daarop mijn collega Eric Smit  die me van advies diende en tevens een podium bood op de site die hij en twee andere financieel-economische journalisten runnen: Follow the Money, kort FTM.nl. Een verzoek waaraan ik heb voldaan, zoals u kunt zien op deze site.

De achterstallige inkomstenbelasting over 2006 en 2007 is dezelfde dag betaald. Echter: het geld bleef weg.  Nu blijkt na onderzoek dat de schuld bij ING ligt. Dit mailde mijn man mij zojuist vanuit Londen, waar hij vanwege zijn werk als gezagvoerder bij Emirates verblijft: 

'ING gebeld,
Vandaag of morgen, want 'ze zijn aardig bij'
zijn nu aanvraagen van de 31e aan het behandelen.
(Die van ons loopt al van de 27e is datum brief van de belasting aan ING)
moeten dus nog even wachten....... ik zal vanmiddag weer even kijken op de rekening.'

Wij komen flink in de problemen met diverse betalingen. Ik heb flink wat reacties gekregen op mijn publicaties, die hopelijk ook nog verkocht worden aan kranten en/of magazines want dat doet men graag bij FTM.nl: artikelen doorverkopen. Reacties waarin met name ING wordt betiteld als een bank die 'graag alle medewerking verleent aan beslagleggingen', zie FTM.nl en ook mijn FB. 

Ik ben woest, de belastingdienst stuurde de bank al de 27ste de brief dat beslaglegging is opgeheven. En dan moeten we horen 'uw geld komt vandaag of morgen want 'we zijn aardig bij'?' Kortom, de reactie gaat de volgende episode van mijn beslagleggingsdagboek op ftm.nl  in. ING bellen met smeekbedes om snelheid laat de service niet beter worden. 

Dan maar de publiciteit.

Ik hoop onze hypotheek en bankrekeningen zeer binnenkort over te kunnen zetten naar andere banken.

Margriet Marbus
 
 
17.00 PM
Ik zoek op internet 'Hoek&Partners' maar weer op, het incassobureau in Den Bosch dat de 'zaak' rondom de dvd van Nanny McPhee onder haar hoede heeft. Ik stuit op een oneliner: 'Baalt u ook van niet betalende debiteuren, probeer dan Van Hoek & Partners Group gratis uit.' Okee. We bellen. Ene Jaelle neemt op. Ik heb mijn schrijfblok en potlood in de aanslag. Ik leg nogmaals uit dat ik in Dubai woon, dat de dvd per ongeluk in de verhuiscontainer is geraakt, dat ik wel wil betalen maar dat het even niet kan. ING... En ook meld ik dat ik het niet normaal vind dat je voor een dvd beslag op al je spullen kunt krijgen. Dat niemand die ik hierover spreek dat normaal vindt. Ik zeg ook dat ik publiceer. 
 
Dat vindt Jaelle niet van toepassing: "Wij doen alles netjes volgens de regels." 
Maar een dvd van Nanny McPhee? Staat dat in verhouding tot een beslaglegging op al je spullen? Ik heb onrechtmatig het eigendom van iemand in bezit, zegt Jaelle. Ik ben fout! Ik zeg: 'Hee, doe eens normaal: mijn man is kapitein op een vliegtuig, ikzelf ben journalist, we zijn geen criminelen!"
Ja, okee, het is ook niet netjes om per ongeluk Nanny McPhee in de container te laten belanden... Dat geef ik toe. Maar: is er ook zoiets als normale verhoudingen? Iedereen die ik hierover spreek vindt de zaak uit zijn verband getrokken.
 
- "U kunt wel met andere mensen praten over deze dingen maar het is nog altijd uw verantwoordelijkheid om een verhuizing door te geven." 
 
Dat lijkt me niet. Wat heeft Videoland met mijn verhuizing te maken. Ik was me er niet eens van bewust dat Nanny McPhee mee was. Jaelle wil graag weten wanneer er betaald gaat worden. Ik zeg: "Volgende week." Ze noteert mijn nummer en gaat me bellen als het niet betaald is. Verder zeg ik, ik kan het niet laten maar het hele gedoe komt me zo de strot uit: "ik praat er niet alleen over, ik publiceer ook. Ook over jullie. Hoe dit gaat. En dan mag de publieke opinie beslissen of het normaal is dat om één dvd je bezit je onteigend wordt." 
 
- "Maar ik wil mijn naam er niet in hoor," zegt Jaelle ineens.
- "Waarom niet? Jullie doen toch alles netjes volgens de regels?" wil ik weten.
- "Nee, dat is niet van toepassing," zegt Jaelle.
- "Je gaat er vol in. Lees het maar na. En bel me volgende week maar terug." Dan hang ik op. Trut.
 
17.30
Het is donderdag. Morgen is het vrijdag, de zondag in Dubai. Kids mogen weer opblijven, EVEN GEEN NANNY MC PHEE, wel naar McDonalds. Pfff... wat een gezeik. 
 
 
 
Lees ook de eerdere afleveringen van Margriet Marbus' dagboek over haar Kafkaiaanse hellevaart nadat er onverwacht beslag op haar bankrekeningen is gelegd.
 
Onder beslag I – Geveld door de staat