Het geld is zoek

4 Connecties

Onderwerpen

Dubai Margriet Marbus Beslaglegging

Organisaties

ING

Deel VI van de soap 'Onder beslag'. Waarin ondanks een opgeheven beslaglegging de ING-rekening van Margriet Marbus het saldo €0,00 blijft vertonen. Lees haar verslag over de kafkaainse werkelijkheid achter een simpele beslaglegging

Wat vooraf ging: journaliste Margriet Marbus, woonachtig in Dubai, is bij de verhuizing vergeten een Nanny McPhee-dvd terug te brengen. Er is beslag op haar ING-rekening gelegd. Lijkt een gemakkelijk op te lossen administratieve kleinigheid, maar de werkelijkheid overtreft de stoutste verwachtingen. Ondanks beloftes, toezeggingen en schofferingen blijft haar rekening het saldo €0,00 vertonen. Hoe kan dat?

 
 
Vrijdag 04/02/2011
 
09.00 AM
 
De dag des Allahs alweer. We zijn al zo'n kleine twee weken bezig met de beslaglegging, reken ik uit. En wederom... 
Leeg. 
Het wordt voorspelbaar. Maar okee, het is nu ochtend en ik loop in Dubai drie uur voor. Ik ga aan het werk. Door al het gedoe rondom de beslaglegging loop ik drie verhalen achter op wat ik had moeten doen. Dat kost tijd. En dus behalve geld eigenlijk nog meer geld.
 
12.00 PM
...leeg...
Ik bel ING. Na vier keer te zijn doorverbonden krijg ik... niemand aan de lijn. Ik hang op. Een duur telefoontje voor niets. Op mijn scherm komt een email binnen. Van ING. Men volgt nu mijn twitteraccount. Een soort van persdienst van ING. Twitter?! Ik doe helemaal niets met mijn twitter. Ik moet eigenlijk werken maar google toch even de deurwaarder die ik gisteren wat narrig te woord stond en daarna mijn FTM-stukje toemailde. Ik heb last van een soort dejá vù.
 
Van de beslaglegging van twee jaar geleden weet ik nog dat beslagleggers heel veel met je kunnen uithalen en binnen het Nederlandse recht heel sterk staan. Ook al gaat het om valse facturen. Ook al gaat het bijvoorbeeld om een aannemer die zijn werk niet afmaakt en toch zijn geld -hoe onterecht ook- eist. Binnen de Nederlandse wetgeving geldt in dit geval: de eerste klap is een daalder waard. En in de reality soap waarin we tegenwoordig leven staat die symbolische daalder altijd voor een heel groot bedrag aan voorsprong. Op het moment dat je daartegen wilt vechten, tegen een beslaglegging, ben je al snel het veelvoudige kwijt van wat het je kost. Dat wilde ik maar niet riskeren voor een video van Nanny McPhee..  
 
13.30 PM
Nog een mail van ING. 
 
"Geachte mevrouw Marbus,
 
Op 3 februari 2011 hebben wij van u een e-mail ontvangen waarin u aangeeft dat ING nalatig is geweest met het verwijderen van de beslaglegging op uw Betaalrekeningen en spaarrekeningen. De Belastingdienst heeft het verzoek tot verwijdering al in een brief gedateerd 27 januari 2011 aan u kenbaar gemaakt.
Wij begrijpen dat u het vervelend vindt dat de blokkade pas vandaag verwijderd is. Wij verwijderen de beslaglegging zo snel mogelijk na ontvangst en controle van de brief van de beslaglegger.
Wij hebben de originele brief van de Belastingdienst op 1 februari 2011 per post ontvangen. De beslaglegging op uw Betaalrekeningen en Spaarrekeningen is per 4 februari 2011 verwijderd. U kunt vanaf heden dus weer vrij over uw tegoeden beschikken. De bedragen die voor deze beslaglegging van uw Betaalrekening zijn afgeschreven, worden in de loop van de volgende week teruggeboekt op uw Betaalrekening.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. 
 
Met vriendelijke groet,
Denise van Egdom
ING Nederland
 
 
Maar mevrouw Van Egdom spreekt niet helemaal de waarheid. De belastingdienst heeft ING ook gemaild en gefaxt. De brief kwam bij onze accountant gewoon op de 28ste binnen. Bij ING kennelijk de 1ste pas.... 
 
Vreemd is ook dat we al eerder klaagden over de wat langzame – understatement – werkwijze van ING. Maar pas nu ik een berichtje naar de chef PR & Voorlichting doe, heb ik ineens binnen 24 uur bericht heb van mevrouw Van Egdom. En wordt mij twitteraccount gevolgd. Je mag als ING kennelijk best wat nalatig met de clientele omgaan maar het moet vooral niet bekend worden. De damage control komt bij ING als de damage is done, zeg maar.
 
Wie de brief snel leest, heeft het vermoeden dat ik nu weer bij mijn geld moet kunnen. De blokkade is immers weg. Pas als je beter leest, zie je dat er ook staat dat mijn geld pas 'in de loop van volgende week' wordt terug gestort. 
 
Een beslaglegging is al vervelend. Zeker als dat onnodig was -mijn correspondentieadressen zijn aan ING-rekeningen gekoppeld- en je ook nog eens teveel betaalt. In mijn geval onterecht ruim 2000 euro extra kosten. Maar zoals eerder gezegd: hiertegen procederen kost meer. Dus láát maar.
 
Maar dat vervolgens je eigen  bank, ING, je geld nog een tijd lang vast houdt, nee, dat is ongehoord. Hoezo "wij verwijderen de beslaglegging zo snel mogelijk na ontvangst van de brief van de beslaglegger"? Ik moet van die bank af. Dat is duidelijk.
 
14.30 PM
 
Nanny McPhee. Ik kom op een klachtensite tegen deurwaarders. Daar staat het bureautje dat ik vandaag of morgen 132 euro ga overmaken voor Nanny McPhee lelijk op. Klachten gaan vooral over het dubbel innen van betalingen. Ook als de zaken al lang en breed geregeld zijn, schijnt Hoek&Partners door te gaan met dreigen en manen om meer betalingen. Telefoontjes naar Hoek&Partners leveren van het kastje-naar-de-muur-taferelen op. En het gaat allemaal om Nanny McPhee-achtige zaken. Abonnementen van 16 euro op tijdschriften die niet goed zijn opgezegd, maandelijkse sportschoolbetalingen. Videoland dus. Maar het maakt wel omzet als je een DVD van 5 euro weet te verhalen met een bedrag van 132 euro. De DVD slaat dan in de term van de marktkoopman 'meer dan 26 keer om'. 
 
15.00 PM
 
Mijn man belt uit Londen dat het bedrag voor de DVD is overgemaakt. En wat lees ik ondertussen bij tros.radar...
 
"Nu ongeveer een maand geleden begon exacte hetzelfde riedeltje bij mij. Kreeg een telefoontje van van Hoek en Partners of ik even 87 euro wilde betalen voor een niet geretourneerde dvd van de Movie Max. Hierop gezegd dat ik niet betaal en meteen even dit incassobureau ingetoetst op Google. En wat schetst mijn verbazing...nog meer mensen met een soortgelijk verhaal als dat van mij. 
Dus ik heb een vriend ingeschakeld die jurist is en hij heeft voor mij een aantal brieven opgesteld. En zelfs nadat ik vriendelijk heb verzocht geen contact meer met mij op te nemen, maar een gerechtelijke procedure op te starten, krijg ik alsnog mail en brieven. Met inderdaad allerlei dreigende woorden en onbegrijpelijke zinnen (althans voor een leek als ik). 
Het steunt/steunde mij om te zien dat ik niet de enige ben die belazerd wordt. Notabene: de betreffende vestiging van deze Movie Max bestaat niet eens meer.
Het is toch te belachelijk voor woorden dat er zoveel mensen met een soortgelijk probleem kampen. 
Vooralsnog heb ik als laatst een brief gekregen met daarin een kennisgeving tot voorgenomen beslaglegging, maar ik krijg voor de zoveelste keer de gelegenheid om binnen 3 dagen te betalen. Never de nooit niet dus! 
Ik ben benieuwd of ik alsnog een deurwaarder aan de deur krijg. En zo ja, dan denk ik dat ik sterker in mijn schoenen sta dan zij.
Succes iedereen met dit onwijs irritante gebeuren!!"
 
 
En nog meer van dit soort mails op tros.radar. Ik had dus helemaal niet hoeven te betalen! De huidige beslagleggingscultuur roept dit soort praktijken kennelijk in het leven. Bang van de belastingervaring, hebben we nu toch maar betaald. Voor niets. 
 
15.30 PM 
 
Verder met het werk. Het kost allemaal genoeg, ook de deadlines met vertraging.
 
19.00 PM
 
Uit eten op het strand. We worden een poot uitgedraaid voor een verbrand stuk tonijn en een koude steak frites. What's new...
 
Zaterdag 05/02/2011
 
Griep. Bed. Koorts. Moe.
 
Zondag 06/02/2011
 
Idem. Nog meer vertraging met het werk. Het schiet niet op. Ik ben ervan overtuigd dat het griepvirus gebruik maakt van de verminderde weerstand die de stress van de beslaglegging oplevert.
 
Maandag 07/02/2011
 
12.00 PM
 
Beverig en koortsig open ik de computer en log in in op het ING-account.
Leeg.
LEEG!
LEEG!!
 
12.30 PM
 
Ik log weer in. 
Leeg.
Ik kruip weer in bed. 
 
18.00 PM
 
Leeg. het blijft leeg. Ik bel een vriend die bij een bank werkt. Hoe kan dit? Wat doet ING met mijn geld. "Rente trekken," zegt hij. 
 
Daar was ik al bang voor. Het is gewoon iet in hun belang mij mijn geld snel terug te geven. Morgen of overmorgen, als het geld terug is, moet ik het gevecht opstarten om van ze af te komen. Vanuit Dubai. Dat wordt nog een hele klus. Maar eerst dat geld terug en beter worden.
 
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– 
Lees ook de eerdere afleveringen van Margriet Marbus' dagboek over haar Kafkaiaanse hellevaart nadat er onverwacht beslag op haar bankrekeningen is gelegd.
 
Onder beslag I – Geveld door de staat 
Onder beslag IV - Zij van de Belastingdienst 
Onder beslag V - Down & out in Dubai