© Flickr - ActiveSteve

Onder de matras

3 Connecties

Relaties

Vergrijzing Hedgefondsen

Werkvelden

Beleggen
6 Bijdragen

Waar moet de belegger zijn geld laten? Jan Dwarshuis ziet hoofdschuddend aan wat goedkoop geld met de kooplust van particulieren doet. Nee, dan de hedgefondsen. Die stoppen hun cash veilig weg en wachten op betere tijden.

Daar waar fund managers steeds meer cash aanhouden steekt de particulier zich steeds meer in de schuld. Fund managers zijn – ondanks de bedroevend lage rente – sinds 2001 niet zo liquide geweest als vandaag de dag. De reden is dat fund managers steeds meer moeite hebben met het vinden van waarde op de mondiale financiële markten. Kennelijk denkt de particulier er geheel anders over. Wie gaat er gelijk krijgen?

Pessimistisch

Het signaal dat fund managers afgeven is zonder enige twijfel als pessimistisch te bestempelen

Opvallend is dat fund managers niet alleen steeds meer liquiditeit aanhouden, maar zich ook steeds beter verzekeren tegen een mogelijke scherpe daling van de aandelenmarkt. Het zogenaamde ‘hedgen’ is tot een ongekende hoogte gestegen. Het signaal dat fund managers afgeven is zonder enige twijfel als pessimistisch te bestempelen. De sector aandelen is voor het eerst in vier jaar onderwogen, hetgeen tevens een teken aan de wand is.

Kopen

Aan de andere kant van het spectrum koopt de particulier – meestal met een afgesloten lening – alles wat los en vast zit. Te vaak wordt er oververhit vastgoed gekocht omdat geld goedkoop is. Veel particulieren zijn zich kennelijk nog niet bewust van de sombere vooruitzichten van verschillende topbeleggers en financieel analisten. Met name de EU stevent af op decennia van verhoogde geopolitieke spanningen.

Te vaak wordt er oververhit vastgoed gekocht omdat geld goedkoop is

De groei in de EU zal beperkt zijn en hoogstwaarschijnlijk omslaan in een deflatoir scenario. De kans dat het huidige financiële systeem opnieuw getest zal worden, is eerder toegenomen dan afgenomen. Om over de demografische verschuivingen nog maar te zwijgen. De Nederlandse provincie Zeeland vergrijst bijvoorbeeld in hetzelfde tempo als Japan.

Risky Trinity

Door de Brexit is er veel ander nieuws naar de achtergrond verdwenen. De Bank for International Settlements (BIS) publiceerde onlangs haar 86e jaarrapport. De niet-politiek getinte bank gevestigd te Basel is niet overdreven somber, maar ook niet positief. De BIS waarschuwt echter voor ‘risky trinity’. Risky trinity betekent zoveel als ongewoon lage groei van productiviteit, hardnekkig hoge schulden en weinig ruimte voor beleidsmanoeuvres. Met het aangaan van schuld wordt de economische cyclus als het ware verlengd. De BIS is van mening dat het einde van deze verlenging nabij is. Maar eigenlijk bedoelt de BIS dat de economie al een poosje in blessuretijd speelt.

Dit zijn geen omgevingen om financieel uw nek uit te steken. Decennia van financiële onzekerheid hebben veel particulieren immuun gemaakt voor de harde realiteit. Dat de meeste fund managers geld onder hun matras leggen is logisch en begrijpelijk. Te veel beleggingscategoriën zijn peperduur geworden. Voor de belegger die veel geduld heeft ontstaat er vanzelf een uniek en beter koopmoment dan de dag van vandaag u te bieden heeft.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

 

over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Lees verder Inklappen