
© Flickr - ActiveSteve
Onder de matras
Waar moet de belegger zijn geld laten? Jan Dwarshuis ziet hoofdschuddend aan wat goedkoop geld met de kooplust van particulieren doet. Nee, dan de hedgefondsen. Die stoppen hun cash veilig weg en wachten op betere tijden.
Daar waar fund managers steeds meer cash aanhouden steekt de particulier zich steeds meer in de schuld. Fund managers zijn – ondanks de bedroevend lage rente – sinds 2001 niet zo liquide geweest als vandaag de dag. De reden is dat fund managers steeds meer moeite hebben met het vinden van waarde op de mondiale financiële markten. Kennelijk denkt de particulier er geheel anders over. Wie gaat er gelijk krijgen?
Pessimistisch
Het signaal dat fund managers afgeven is zonder enige twijfel als pessimistisch te bestempelen
Opvallend is dat fund managers niet alleen steeds meer liquiditeit aanhouden, maar zich ook steeds beter verzekeren tegen een mogelijke scherpe daling van de aandelenmarkt. Het zogenaamde ‘hedgen’ is tot een ongekende hoogte gestegen. Het signaal dat fund managers afgeven is zonder enige twijfel als pessimistisch te bestempelen. De sector aandelen is voor het eerst in vier jaar onderwogen, hetgeen tevens een teken aan de wand is.
Kopen
Aan de andere kant van het spectrum koopt de particulier – meestal met een afgesloten lening – alles wat los en vast zit. Te vaak wordt er oververhit vastgoed gekocht omdat geld goedkoop is. Veel particulieren zijn zich kennelijk nog niet bewust van de sombere vooruitzichten van verschillende topbeleggers en financieel analisten. Met name de EU stevent af op decennia van verhoogde geopolitieke spanningen.
Te vaak wordt er oververhit vastgoed gekocht omdat geld goedkoop is
De groei in de EU zal beperkt zijn en hoogstwaarschijnlijk omslaan in een deflatoir scenario. De kans dat het huidige financiële systeem opnieuw getest zal worden, is eerder toegenomen dan afgenomen. Om over de demografische verschuivingen nog maar te zwijgen. De Nederlandse provincie Zeeland vergrijst bijvoorbeeld in hetzelfde tempo als Japan.
Risky Trinity
Door de Brexit is er veel ander nieuws naar de achtergrond verdwenen. De Bank for International Settlements (BIS) publiceerde onlangs haar 86e jaarrapport. De niet-politiek getinte bank gevestigd te Basel is niet overdreven somber, maar ook niet positief. De BIS waarschuwt echter voor ‘risky trinity’. Risky trinity betekent zoveel als ongewoon lage groei van productiviteit, hardnekkig hoge schulden en weinig ruimte voor beleidsmanoeuvres. Met het aangaan van schuld wordt de economische cyclus als het ware verlengd. De BIS is van mening dat het einde van deze verlenging nabij is. Maar eigenlijk bedoelt de BIS dat de economie al een poosje in blessuretijd speelt.
Dit zijn geen omgevingen om financieel uw nek uit te steken. Decennia van financiële onzekerheid hebben veel particulieren immuun gemaakt voor de harde realiteit. Dat de meeste fund managers geld onder hun matras leggen is logisch en begrijpelijk. Te veel beleggingscategoriën zijn peperduur geworden. Voor de belegger die veel geduld heeft ontstaat er vanzelf een uniek en beter koopmoment dan de dag van vandaag u te bieden heeft.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
6 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Volgens Varoufakis hang boven de hele wereld een derivaten zeepbel van twintig keer het wereld inkomen.
Hij voorspelt dat die zeepbel gaat ploffen, wat geld dan nog waard is, ik vraag het me af.
Dat staat hier dat BIS niet politiek is.
In mijn ogen is BIS zeer politiek, daar regeren de centrale bankiers van de wereld de wereld.
BIS is de droevige erfenis van de mislukte Duitse herstelbetalingen, nadat in Versailles in 1919 Duitsland de alleenschuld voor WWI had gekregen.
Sinds de oprichting van BIS ontmoeten de centrale bankiers elkaar elke maand in Bazel.
Toen in 1997 een Duitse minister de bij BIS verzamelde bankiers toesprak, en hen verweet dat het kapitaal de wereld beheerste, klapten ze.
Trump legde net uit dat Hillary een marionet is, waar het geld aan haar touwtjes trekt.
Toen Hillary zei geen banden met Wall Street te hebben barstten zelfs de CNN journalisten in lachen uit.
Mocht Trump gekozen worden, dan voorzie ik een vliegtuigongeluk.
NATO laat zich niet zomaar opheffen.
Bart Bartelds 4
Gilles Wattel 1Daardoor 25.000.000.000 aan rente NIET te innen.
En dat overleeft geen enkele bank.
Italië schijnt nog erger te zijn.
Franse banken zitten daar tussen in.
Resultaat is dat banken heden in VS ( oa Goldman sacks) en EU op sterven na dood zijn.
Komen doet de zero nul moment hoe en wat men ook verzint.
NATO zal er over max. 2 jaar niet meer zijn doordat de EU landen er steeds meer van bewust worden dat deze club voor VS veiligheid is en onveiligheid voor Europese landen.
Gilles Wattel 1 3
Bart BarteldsPS
Zag net op Duitse zender Tagesschau een programma over wie nu de waarheid brengt, de establishment media, of de dissidenten.
Internet is vooral de grote boosdoener.
Maar ook tijdschriften in Duitsland met een oplage van 80.000.
Zoals jij en ik het zo ongeveer zien, dat is alleen ophitsing en misleiding.
Zelden zag ik een programma waar, naar mijn mening, alles 180 graden werd omgekeerd.
Zo zegt een dissident 'dat El Quaida alleen VS financiële belangen dient'.
Dat kan natuurlijk niet waar zijn.
Toch lijkt het daar inderdaad op.
Al op de dag van 11 sept zei ik tegen mijn vrouw 'alleen Israel heeft hier iets aan'.
Ik voorzag toen nog niet dat 11 sept de smoes was voor de vernietiging van Irak.
Frank Knopers
Een fondsbeheerder stopt niet letterlijk bankbiljetten in een kluis. Nee, hij parkeert zijn geld in de obligatiemarkt. Dat verklaart ook waarom die rente alsmaar negatiever wordt. Ik voorzie grote problemen voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen als de rente nog tien jaar zo laag blijft of nog verder negatief wordt.
Gilles Wattel 1 3
Frank KnopersHet misverstand dat pensioenfondsen last hebben van de lage rente lijkt onuitroeibaar.
goof 4
Frank KnopersHet grote geld weet meestal hoe de hazen lopen en anders zorgen ze wel dat de hazen hun kant op lopen is gebleken en die gaan je geen rente berekenen van 2,6 % als ze denken dat die weer naar de 5 % gaat .
Waarom verstrekken banken zo graag hypotheken met een rente van 2,6 % en 20 jaar vast .
In mijn ogen dus zal de komende 20 jaar de rente rond 0,0 % blijven en zal goud en zilver stijgen naar ongekende hoogte samen met de grondprijzen en huizen.
100 jaar geleden koste een huis 5 kg goud .
nu kost een huis 5 kg goud
over 100 jaar kost een huis 5 kg goud.
De rente is nu 0,0 % omdat die vodjes papier waar we nu mee betalen niets waard zijn en alleen maar heel snel heel veel minder waard worden en dat zie je aan de stijgingen van goud en zilver.
Een huis van 2 ton is over 20 jaar 5 ton waard dus de goudprijs nog veel verder stijgen met minimaal 250 %.
Vroeger konden vele economen nog zeggen , maar goud geeft geen rente en binnenkort gaan ze zeggen maar kost ook geen rente.