Ondergaat het Westen hetzelfde lot als de Sovjet Unie?

  De schuldencrisis in het Westen doet George Soros denken aan de tijd dat de Sovjet Unie uiteenviel.

  De barre economische omstandigheden waar Europa en de Verenigde Staten sinds 2008 mee te maken hebben, doen miljardeninvesteerder George Soros denken aan de laatste jaren voor het uiteenvallen van de Sovjet Unie.

  “Iets vergelijkbaars gebeurt er in het Westen”, zegt beleggersvedette tegen Bloomberg. Soros maakt de vergelijking met de Sovjet omdat toen ook de markten instortte en vervolgens bijeengehouden werden door de autoriteiten. “Mensen beseffen niet dat het systeem eigenlijk ook is ingestort.”

  Regulatie
  Zelf weet de de 81-jarige miljardair ook geen oplossing voor het probleem: “Dat is niet makkelijk. Er is een hoop verwarring, en ik ben ook in de war.” De grootste fout was volgens hem dat politieke bestuurders er in 2008 niet in slaagde om regels in te voeren die meer controle op banken en andere financiële instellingen zouden uitoefenen.

  Open Society Institute
  De vergelijking van Soros komt niet uit de lucht vallen. Hij is namelijk geboren in Hongarije en heeft de Russische oppositie gesteund toen de communisten aan de macht waren. In 1993, toen de Sovjet al twee jaar geleden was gevallen, richtte Soros de Open Society Institute op. Dat is een instituut dat voormalige communistische landen helpt met hun transitie naar een democratie.

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid