De opmerkelijke ondergang van de Oostenrijkse Hypo Alpe Adria Bank

De Hypo Alpe Adria Bank is ten onder gegaan en het gat in de balans bedraagt 8 miljard euro. Schuldeisers kunnen helaas naar hun geld fluiten door de nieuwe EU-bankregels die 1 januari 2016 in werking zijn gesteld. Een 'wake up call', aldus Jan Dwarshuis.

Het is wellicht aan uw aandacht ontsnapt, maar er voltrekt zich al enige tijd een waar Lehman-debacle in de Oostenrijkse Alpen. Hypo Alpe Adria Bank kende in de jaren negentig van de vorige eeuw een agressieve vorm van kredietverlening, met name gericht op de Balkan, maar ging uiteindelijk roemloos ten onder. Oostenrijk past nu als eerste land binnen de EU nieuwe bankregels toe bij een sanering, waarbij er geen gebruik meer gemaakt mag worden van Europees belastinggeld. Dat is uniek.

Thriller

De historie van de Hypo Alpe Adria leest als een ware financiële thriller, waar Lehman Brothers niet voor onder zou doen. Van vermeend witwassen en boiler rooms, tot de financiering van de Freiheitliche Partei Österreichs van wijlen Jörg Haider — niets was de Hypo Alpe Adria te gek. Als klap op de vuurpijl verloor de bank onder leiding van de toenmalige CEO Wolfgang Kulterer medio 2004 binnen 14 dagen ruim 300 miljoen euro door de handel in swaps.

Lijken in de kast

Het gat in de balans bleek circa 8 miljard euro te bedragen

Vreemd genoeg toonde de Bayerische Landesbank interesse in de met schandalen omgeven Oostenrijkse bank, en besloot als grootaandeelhouder om er miljarden in te pompen, echter zonder succes. Medio 2009 werd Hypo Alpe Adria voor één euro verkocht aan de Oostenrijkse Staat, en vervolgens werd de bank genationaliseerd. Het OM in Duitsland en Oostenrijk deed uitgebreid onderzoek naar de rol van bestuurders en investeerders die betrokken waren bij het opmerkelijke verlies van circa 3,7 miljard euro voor de Bayerische Landesbank. Uiteindelijk vielen er nog veel meer lijken uit de kast en bleek het gat in de balans circa 8 miljard euro te bedragen.

Wake up call

Uniek in de afwikkeling van het drama van de Hypo Alpe Adria Bank is dat schuldeisers voor het eerst de klos zijn. De Oostenrijkse provincie Karinthië stond aanvankelijk voor maar liefst 25 miljard euro garant voor de Hypo Alpe Adria, een krankzinnig bedrag voor een relatief bescheiden provincie. Door de nieuwe Europese regelgeving — van kracht sinds 1 januari — komt de garantie van Karinthië echter te vervallen. Schuldeisers komen daardoor van een koude kermis thuis.

Schuldeisers komen van een koude kermis thuis

Het is merkwaardig dat er in de Westerse pers relatief weinig aandacht besteed is aan de opmerkelijke ondergang van deze bank. Daarnaast zijn de nieuwe Europese bankregels al dan niet bewust onderbelicht. De uiteindelijke afwikkeling van het faillissement van de Hypo Alpe Adria zou een wake up call moeten zijn voor iedere depositohouder en belegger in Europese financiële waarden.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Lees verder Inklappen