"Ondernemers mogen wat meer passie hebben"

3 Connecties
0 Bijdragen

Herman Zondag, de COO van Afas, ziet dat veel ondernemers in Nederland tekort schieten in hun service.

De topman bij de hoofdsponsor van AZ vindt dat ondernemers te verwend zijn geworden: “Men is tegenwoordig helemaal niet meer klantgericht. Als ik bijvoorbeeld een nieuw pak ga kopen, word ik bijna niet geholpen. Dan denk ik: Steek die handen eens uit de mauwen.”

Klant is koning
Softwareleverancier Afas draagt daarentegen de klantenservice hoog in het vaandel: uit eigen onderzoek blijkt dat de klanten het bedrijf in 2010 gemiddeld een 7,5 gaven. En nog belangrijker: 92 procent van de 2337 respondenten gaf aan, andere bedrijven te adviseren met software van Afas te werken. Ook heeft het bedrijf meer naamsbekendheid gekregen door de sponsoring van topvoetbalclub AZ, welke op het moment overigens bovenaan de ranglijst staat.

De investeringen in de service en de naamsbekendheid hebben zijn vruchten afgeworpen: de leverancier van computerprogramma’s heeft dit jaar veel grote klanten binnengehaald in de zorg- en onderwijssector. De omzet steeg daardoor het afgelopen halfjaar met 16 procent. “Wij hebben alle reden om positief naar de toekomst te kijken.”

Niet zwalken
Automatisering is op opmars waardoor veel werk verdwijnt, zegt Zondag. “Dat betekent dat de arbeidsproductiviteit per individu stijgt. Een boekhouder zal bijvoorbeeld door automatisering zijn werk anders moeten invullen.” Waar ondernemers voor moeten oppassen volgens de topondernemer is dat ze niet gaan zwalken: “blijf bij je kerntaak”.

Herman Zondag ziet ook alle onheil in de media: “Daar komt het lage ondernemersvertrouwen vandaan. Als wij daar naar gaan kijken worden we ook niet vrolijk. Dat moet je als bedrijf dus niet doen. Het gaat erom hoe je zelf bezig bent. En bij Afas kan ik niet anders dan constateren dan dat het goed gaat. Bovendien is Nederland een prachtig lang om te ondernemen. Er mag best wat meer passie zitten bij de ondernemers in ons land.”