Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

37 artikelen

Ondernemingskamer buigt zich over Slotervaart

4 Connecties

Relaties

Aysel Erbudak Theo Dekker

Organisaties

Slotervaart

Werkvelden

Zorg
6 Bijdragen

Geschorst directrice Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis staat donderdag voor de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof tegenover de erven van haar overleden zakenpartner Jan Schram.

Inzet van de rechtszaak is een onderzoek naar de gang van zaken in een aantal BV's van Erbudak en Schram samen, waaronder Jeemer BV en het Slotervaartziekenhuis. Ook wordt een aantal onmiddellijke voorzieningen geëist. Ongetwijfeld komen de recente aandelenemissie van het Slotervaartziekenhuis en de aanbiedingsplicht die geldt voor de aandelen van de overkoepelende BV Jeemer ter sprake. De nabestaanden van Erbudak's zakenpartner waren volgens de statuten van die BV verplicht om haar na zijn overlijden de mogelijkheid te bieden om een meerderheidsbelang in de BV te verwerven.
De zaak kan tot gevolg hebben dat Erbudak alsnog haar eigen ontslag ongedaan kan maken. Wanneer zij een meerderheidsbelang in Jeemer verwerft en de recente aandelenemissie van het Slotervaart met succes aanvecht, zou ze alsnog terug kunnen keren in het ziekenhuis waar ze sinds 2006 bestuursvoorzitter was.

Bestuurlijke rel

Aysel Erbudak kwam begin dit jaar ten val na een botsing met Achmea. De felheid waarmee ze onderhandelde over het budget voor de te leveren zorg in 2013, leidde ertoe dat de onderhandelingen stukliepen en de grootste zorgverzekeraar van Nederland het Slotervaart een contract voor dit jaar weigerde. Dit alles vond plaats terwijl Erbudak afscheid moest nemen van haar jarenlange zakenpartner en vriend Jan Schram, die in het Slotervaart overleed eind 2012. Daarop werd de directrice naar huis gestuurd door medebestuurders en commissarissen, waaronder oud-Zeehavendirecteur Theo Dekker en arts Dees Brandjes, met steun van de erven Schram die op dat moment de meerderheid van de aandelen in handen hadden. Een bestuurlijke rel was geboren. Achmea sloot later alsnog een contract met het ziekenhuis.
Tegenover FTM liet Erbudak weten zich zeker niet in de situatie te schikken. Nadat het Slotervaart dit voorjaar ineens voor 5 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgaf, waardoor het belang van Jeemer BV in het ziekenhuis verwaterde, spande ze al een kort geding aan. Dat ging niet door na toezeggingen van de kant van Schram over het inwilligen van Erbudak's eisen. Toen er echter geen schot in de zaak kwam, kondigde ze alsnog aan naar de rechter te stappen.
Als Aysel Erbudak erin slaagt 'haar' ziekenhuis via de rechter weer in eigendom te krijgen, ligt een aantal bestuurlijke wissels hoe dan ook voor de hand, gezien de ongetwijfeld ernstig verstoorde verstandhouding tussen het zittende bestuur en de verstoten ex-voorzitter.   Tips of meer informatie over dit verhaal? Mail de auteur.