Onderwaterhypotheek

2 Connecties

Jan Dwarshuis analyseert de beleggingsportefeuille van zijn Zwitserse vrienden, die overigens een term voor de Nederlandse huizenmarkt hebben bedacht: de onderwaterhypotheek

De afgelopen week heb ik een rondje langs de Zwitserse velden gemaakt. Het blijft imposant met wat voor een ‘assets under management’ de heren tussen ingeklemde bergen werken. Daar zijn de vermogensbeheerders in de polder maar een stel prutsers bij, met alle respect overigens.

Het zal u niet verbazen dat ook de Zwitsers in de gaten hebben dat het niet pluis is in de wereld. Opvallend vind ik de voorliefde voor goud bij sommige beheerders. Kennelijk heerst er nog een diepgewortelde angst voor inflatie.

Opvallend
Maar nog opvallender vonden wij – over het algemeen gezien – de strategie om de crisis qua asset allocatie te overleven. Staatsobligaties vindt men een doodlopende weg. Er is wel wat ruimte voor high-yield, maar slechts mondjesmaat. Cash is een ‘no go area’ aldus de Zwitsers. Ze vertrouwen de statistieken van Eurostat bijvoorbeeld niet en vermoeden dat de inflatie veel hoger ligt dan wordt aangegeven. Dat kan ik slechts beamen. U wordt genaaid door uw regering zonder dat u het in de gaten heeft.

Aan de andere kant vindt men vastgoed lastig op het moment. Blijft over aandelen. Was het tot voor kort zo dat staatsobligaties als goudgarant bestempeld werden, nu zijn dat dus aandelen. Ik  begrijp dat wel. Ze zijn ondergewaardeerd en vaak ‘destressed’. Dat klopt. Maar leg dat de gemiddelde konijnenkop maar eens uit? Sterker nog, vermogensbeheerders en pensioenfondsbeheerders worden door de AFM gedwongen om volgens een bepaald model te beleggen. En daarom heeft u waarschijnlijk gedwongen een paar beleggingsregels in portefeuille welke u vandaag nog een schop zou moeten geven. Het moet toch niet gekker worden.

Vol belegd
Hoe dan ook: de Zwitsers vertrouwen niet één staatsobligatie en zetten hun geld dus op aandelen en goud en blijven gewoon vol belegd. Toeval of niet, maar deze strategie vertoont grote overeenkomsten met onze ©OLUMBEURS-PORTFOLIO. Ik ben geen fan van goud, maar voor de rest kan ik mij er wel in vinden. En als het mij te heet onder de voeten wordt, hedge ik doodleuk de portefeuille. Simpeler kan het niet.

Tot slot moest ik nog gniffelen om de visie op de Nederlandse huizen- en hypotheekmarkt. Volgens de heren heeft u eerdaags te maken met een nieuwe term in de polder: de onderwaterhypotheek. Leuker kunnen wij het u niet maken, makkelijker wel.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

***

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.