Oxford University: taks op frisdrank helpt tegen obesitasepidemie

3 Connecties

Met een extra belasting op frisdrank zou het aantal obese Britten afnemen, stellen onderzoekers. Bovendien ontvangt de overheid zo meer geld om de stijgende kosten van overgewicht op te kunnen vangen.

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Reading concluderen dat een hoge accijns op frisdrank in het Verenigd Koninkrijk – dat momenteel nog geen frisdranktaks heeft – kan bijdragen aan de bestrijding van overgewicht en obesitas. De bevindingen van dr. Adam Briggs en dr. Peter Scarborough, de leiders van het project, zijn gepubliceerd in het gerenommeerde vaktijdschrift British Medical Journal. Het aantal Britse obesitaspatiënten zou door een extra belasting van 20 procent op suikerrijke drankjes met 180.000 afnemen en het aantal Britten dat te zwaar is zal met 285.000 personen dalen. Een accijns van 20 procent zorgt er volgens het onderzoek voor dat de Britten gemiddeld 15 procent minder frisdrank naar binnen werken. Dat klinkt veel. Maar relatief is het effect klein. Met de frisdranktaks daalt het aantal obesitaspatiënten met 1,3 procent en de hoeveelheid mensen met overgewicht met 0,9 procent. In het Verenigd Koninkrijk lijdt ongeveer een kwart van de bevolking aan obesitas en is ruim meer dan de helft te zwaar, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Britse National Health Service.  
De frisdranktaks moet niet worden gezien als een 'wondermiddel'

Consumptie jongelui

Ondanks de relatief lage daling in het aantal obese burgers door de frisdranktaks, denken de wetenschappers van Oxford en Reading dat een accijns op zoete drankjes toch een goed idee is. Britten tussen de 16 en 29 jaar drinken namelijk veruit de meeste frisdrank; gemiddeld bijna drie keer zoveel als volwassenen. En deze jonge leeftijdscategorie zal door een frisdranktaks ongeveer een kwart minder zoete dranken nuttigen dan nu het geval is. Dat is in het kader van preventie belangrijk want te veel suiker op jonge leeftijd legt een kiem voor obesitas op latere leeftijd.

Inkomsten overheid

Daarnaast levert een accijns op suikerrijke drankwaren de schatkist van de Britse overheid jaarlijks 276 miljoen pond (326 miljoen euro) op, zo blijkt uit het onderzoek. Deze opbrengst kan volgens de wetenschappers goed  worden gebruikt om 'de Britse gezondheidszorg te financieren tijdens een periode van overheidsbezuinigingen' of om gezonde voeding zoals groente en fruit te promoten onder het grote publiek. De frisdranktaks moet volgens de twee universiteiten echter niet gezien worden als een 'wondermiddel' dat in zijn eentje een einde maakt aan het probleem, maar wel als een belangrijke bijdrage. Deze conclusie ligt in lijn met een ander onderzoek, dat vorige maand werd gepubliceerd door Credit Suisse. De Zwitserse bank noemt een belasting op frisdrank een effectieve maatregel, maar stelt ook dat het zeker niet voldoende is om de obesitasepidemie te bestrijden.

Landen met een frisdranktaks

In Europa hebben verschillende landen, waaronder Frankrijk, Hongarije en Finland, onlangs een nieuwe belasting of een accijnsverhoging op frisdrank ingevoerd. Wel moet gezegd worden dat deze tarieven ver onder de 10 procent liggen en niet in de buurt komen bij de twintig procent van het Oxford-onderzoek. In Amerika heffen 23 staten een taks specifiek op zoete dranken en het Mexicaanse parlement ging vorige week akkoord met een belasting op frisdrank. Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben nog geen accijns op frisdrank.