Onderzoek ingesteld naar centrale bankier Emsley Tromp

2 Connecties

Locaties

Curaçao

Werkvelden

Bankieren
0 Bijdragen

De Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Curaçao heeft afgelopen weekend besloten om een onderzoek in te stellen naar president-directeur Emsley Tromp.

De Curaçaose krant Amigoe meldt dat een team van internationale onderzoekers de president-directeur Tromp onder de loep gaat nemen. Een woordvoerder van de CBCS bevestigt dit aan FTM. De details van het onderzoek heeft ze nog niet doorgekregen van de RvC. ‘Het was een besloten vergadering, we weten niet hoe het onderzoek eruit zal gaan zien. Voor zover ik weet is de heer Tromp vandaag gewoon nog aan het werk.'

Tromp is inmiddels meer dan 20 jaar president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS). Premier Gerrit Schotte beschuldigde hem vorig jaar tijdens een persconferentie van corruptie; Tromp zou voor een vriendin een gunstige lening van 3 miljoen Antilliaanse guldens (1,7 miljoen USD) hebben geregeld en daarvan 400 duizend US dollar op zijn eigen pensioenrekening hebben laten storten. Tromp deed vervolgens ook een boekje open over Schotte. De publieke beschuldigingen vormden een aanleiding om een verkennend integriteitsonderzoek in te stellen naar beide kemphanen. Vorig jaar september verscheen een rapport van de Commissie Onderzoek Curaçao onder leiding van voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller en voormalig ING-bankier Cees Maas. In het rapport wordt vermeld: “Feit is dat er van de kant van de regering zorgen zijn over een door de CBCS verstrekte obligatielening van 300 miljoen gulden aan Aqualectra en over het in de media al enige tijd rondzingende bericht dat ‘een bankdirecteur’ een persoonlijke lening van naar verluidt 3 miljoen gulden zou hebben gekregen waarvoor geen onderpand of garantstelling zou zijn verstrekt.”

Het pl’tje van 3 miljoen is niet grondig onderzocht door Rosenmöller. ‘We doen geen corruptie-onderzoek,’ aldus de kanttekening van Rosenmöller destijds. Enkele weken geleden raakte Tromp echter weer in opspraak rondom een obligatielening. Tegen de regels van de bank in, verstrekte Tromp een obligatielening van 150 miljoen dollar aan havenbedrijf St. Maarten Harbour Holding Company. Demonstranten blokkeerden afgelopen zaterdag de deuren van het Centrale Bank-gebouw uit onvrede over deze omstreden lening.

Tromp figurant in strafzaak Deuss

Het Openbaar Ministerie in Nederland plaatste in het gerechtelijk vooronderzoek naar John Deuss, oliebaron en voormalig eigenaar van de First Curaçao International Bank (FCIB), een rood vlaggetje achter de naam Tromp. Tijdens het requisitoir haalde ze hard uit naar Tromp als president van de centrale Bank van de Nederlandse Antillen (BNA, de centrale voorganger van de CBCS). Volgens het OM had Deuss een ‘zeer korte lijn met de president van de BNA’ en de overleggen hadden ‘een informeel en één op één karakter. Die meestal buiten de BNA plaatsvonden en soms zelfs niet eens op Curaçao. In die overleggen werden door de heer Deuss geregeld op zeer korte termijn toezeggingen of uitspraken van de BNA verkregen die vervolgens per brief door de BNA bevestigd werden.’

Vernietigend rapport krijgt geen definitieve status

In het requisitoir werden nog meer vraagtekens gezet bij Tromp. Tijdens getuigenverhoren met onderzoekers van de centrale bank bleek dat er in 2003 een rapport is opgesteld waarin de First Curaçao International Bank (FCIB) een CAMELS-rating van 5 kreeg, de slechtste die er is, en waarmee overwogen werd om de bank onder curatele te stellen. Het concept-rapport is echter nooit formeel geworden. Tromp heeft het rapport niet ondertekend en Deuss kreeg een paar jaar later gewoon een algemene bankvergunning. Het OM is na getuigenverhoren, onder andere met Tromp, er niet erachter gekomen waarom het vernietigende rapport nooit definitief is geworden.