Onderzoek rol Toppers-management bij failliet Global Star Media

De curator van Global Star Media gaat nader onderzoek doen naar de rol van Rocket Produkties, het bedrijf van Toppers-manager Benno de Leeuw, in het faillissement van het mediabedrijf.

Dat blijkt donderdag uit het eerste faillissementsverslag dat curator Maarten van Ingen naar buiten heeft gebracht. Global Star Media, dat onder meer Banana Split en kinderprogramma BiBa Boerderij produceerde, ging op 16 augustus op eigen verzoek failliet.
 
Op papier waren Mark van Achterberg en Peter Gallas, echtgenoot van Caroline Tensen, de bestuurders van Global Star. Maar uit het eerste onderzoek van de curator blijkt dat Rocket Produkties “de feitelijk leidinggevende en bovenal de feitelijk beleidsbepaler was van het bedrijf”. 
 
Geldtekort
Het bedrijf van Toppers-manager Benno de Leeuw en Peter Haarbrink (manager van Frans Bauer) verkreeg in november 2007 een 'strategisch belang' in Global Star van 51 procent van de aandelen. Koopprijs: 1 euro. In ruil voor die aandelen garandeerde Rocket Produkties in de vijf jaar daarna een omzet van 7 miljoen euro. 
 
Uiteindelijk kwam Global Star in het nauw toen het programma BiBa Boerderij in mei 2009 van de buis werd gehaald. Producent BiBa Boerderij BV kon een rekening van 2,25 miljoen euro niet meer voldoen, waardoor bij Global Star een acuut geldtekort ontstond. Pikant detail: BiBa Boerderij BV is ook voor 49 procent in handen van Rocket Produkties.
 
Positie
De curator onderzoekt daarom de komende maanden “de financiering van het BiBa-project en onderzoekt nader de positie van Rocket.” Zijn volgende verslag verschijnt over zes maanden.