
Veel Nederlandse partijen willen de Europese Unie hervormen, maar in hun verkiezingsprogramma’s vertellen zij niet hoe ze dat precies willen. Of die hervormingen er dus überhaupt ooit komen, blijft onduidelijk. Een overzicht.
De onvrede over de EU is groot, zo blijkt uit de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen die momenteel in de Kamer zitten. Zij doen in hun programma’s uiteenlopende voorstellen om de EU te hervormen. Hoe zien die voorstellen eruit en hoe realistisch zijn ze? Over de hervorming van de EU bestaan globaal twee visies: er is te weinig of juist te veel EU. Er zijn maar weinig partijen die hierover een consistente visie uitwerken. D66 en GroenLinks zijn duidelijk voor meer EU, de SGP is ondubbelzinnig tegen. De PVV wil er helemaal uit.
D66 en GroenLinks bepleiten maatregelen die leiden tot een sterkere EU die volgens hen effectiever en democratischer werkt. Dit betekent meer macht voor het Europees Parlement. D66 klaagt dat momenteel één land de hele EU lam kan leggen. Om sneller, transparanter en eenvoudiger besluiten te nemen, moeten er minder veto’s komen en moet de Europese Commissie een steviger mandaat krijgen. Burgers moeten bovendien de voorzitter zelf kunnen kiezen. GroenLinks wil eveneens meer macht voor het Europees Parlement en minder nationale veto’s, maar ook meer betrokkenheid van nationale parlementen.
Implementatie is niet aan de orde
De SGP vindt het omgekeerde: de Nederlandse regering zou zich moeten inzetten voor een hervorming van de EU waarbij de macht niet meer bij de Brusselse instellingen ligt, maar bij de lidstaten. De bevoegdheden van de Europese Commissie moeten worden verminderd en de lidstaten moeten meer doen om ‘de Commissie in het gareel te houden’. De Commissie moet ‘meer een regisserende dan inhoudelijk-sturende functie’ krijgen. De SGP wil geen bevoegdheden meer overdragen aan de EU en de macht terug laten vloeien naar de nationale parlementen.
Implementatie kan hooguit op langere termijn aan de orde komen
De visies van Groenlinks en de SGP vereisen beide een aanpassing van de Europese verdragen. Dit maakt het onzeker of deze visies überhaupt te realiseren zijn of dat ze alleen als een algemeen richtsnoer gelden voor de standpuntbepaling. Dit geldt voor vrijwel alle visies over de toekomst van de EU, wat vermoedelijk de reden is dat deze vrijwel altijd in zeer algemene termen worden weergegeven. Implementatie kan hooguit op langere termijn ooit aan de orde komen. PvdD, ChristenUnie en SP lijken kritisch over de EU, maar komen niet met een specifiek plan hoe de toekomstige EU eruit moet zien.
Kerntaken
Alle partijen maken toespelingen op het idee dat de EU zich zou moeten beperken tot haar kerntaken of tot bepaalde beleidsterreinen. Sommige partijen noemen expliciet dat er een duidelijkere afbakening nodig is. Dit is bijvoorbeeld de wens van het CDA, al maakt de partij niet expliciet wat die kerntaken precies zijn. Ook de PvdD vindt een zorgvuldige afbakening van Brusselse bevoegdheden ‘van groot belang’ maar specificeert dit niet. D66 laat het bij de algemene visie dat het goed is beslissingen zo dicht mogelijk bij mensen te nemen.
Andere partijen noemen globale beleidsterreinen waar de EU zich wel of juist niet mee zou moeten bezighouden. Sommige lijstjes lijken willekeurig: zo noemt GroenLinks alleen klimaat en migratie, de SP alleen milieu en criminaliteit en de PvdA alleen ‘goed werk’ en vluchtelingen. 50Plus, ChristenUnie, VVD en SGP zijn het meest uitgebreid en noemen drie terreinen: milieu, energie en klimaat, handel en interne markt, en grenzen, migratie en veiligheid. De SGP voegt hier nog landbouw aan toe. Volgens ChristenUnie, SGP en VVD behoren belastingen en sociale zekerheid zeker niet tot beleidsterreinen van de EU.
GroenLinks pleit voor meer openbaarheid en een verbetering van de Europese Wet openbaarheid van bestuur. Ook de SGP wil meer openheid en D66 wil de informatiepositie van de Tweede Kamer versterken. VVD en SGP willen een transparantere begroting en liefst minder afdrachten aan de EU.
Verschillende snelheden
EU-regels gelden momenteel meestal in alle landen. Dat levert problemen op: landen kunnen niet op individuele basis besluiten of ze meedoen aan EU-beleid of niet. ‘Een Europa van meerdere snelheden’ kan dit oplossen: sommige beleidsterreinen gelden alleen in een deel van de EU en landen hoeven dus niet mee te doen. Dit is soms al het geval: zo doen niet alle landen mee aan de euro. De VVD, SGP en ChristenUnie noemen het probleem wat door verschillende snelheden wordt opgelost: momenteel komen allerlei landen hun afspraken niet na.
Het CDA wil intensievere samenwerking met een kleinere groep landen. Bij ‘grote acute vraagstukken’ zou het te lang duren om alle landen mee te krijgen. Het CDA specificeert niet op welk terrein ze dit wil. Ook D66 wil ‘niet gegijzeld worden’ door landen die zich tegen nieuw beleid verzetten en dan kunnen samenwerken met een kopgroep. Zo ontstaat een ‘Europa van twee snelheden’. Ook D66 meldt niet voor welk beleid dit zou moeten gelden. De VVD zit op dezelfde lijn als CDA en D66. Ook de SGP wil ‘verschillende vormen en maten van samenwerking’.
Instellingen verbeteren
Meerdere partijen komen met luchtballonnen over hoe de EU beter kan functioneren. Hier willen alle partijen iets anders, maar ze hebben gemeenschappelijk dat geen van hun voorstellen realistisch is omdat deze om Europese consensus vragen. 50Plus wil het Europees Parlement terugbrengen van 750 naar 375 zetels. D66 wil Europese kieslijsten voor het Europees Parlement. De SP wil een dubbelmandaat zodat Tweede Kamerleden ook zitting kunnen nemen in het Europees Parlement. De VVD pleit voor het afschaffen van Europese agentschappen en adviescomités waarvan ‘het nut en de effectiviteit niet kunnen worden bewezen’.
Over het functioneren van de EU brengt niemand realistische voorstellen in
De ChristenUnie wil het initiatiefrecht van de Europese Commissie inperken tot de beleidsterreinen waar de EU exclusief op bevoegd is. In alle andere gevallen moet de Commissie de lidstaten het Europees Parlement om toestemming vragen. Ook wil de ChristenUnie de Europese Commissie depolitiseren en ‘flexibeler inrichten’. Ook wil de partij Europese wetgeving voorzien van ‘een uiterste houdbaarheidsdatum,’ waarna deze vervalt tenzij tot verlenging wordt besloten. De SGP wil eveneens ‘periodiek met de stofkam door de Europese verdragen en richtlijnen.’
50Plus, ChristenUnie, SGP, SP en VVD vinden dat er geen verhuizingen meer mogen plaatsvinden van het Europees Parlement tussen Brussel en Straatsburg. Ook dat wordt door Europese verdragen tegengehouden en dus zal dit niet snel veranderen.
Uitbreiding EU
Over uitbreiding van de EU bestaat wel enorme eensgezindheid. 50Plus, CDA, SGP, SP en VVD willen dat de EU momenteel niet uitbreidt. De PvdA wil bestaande afspraken over toetreding van landen op de Westelijke Balkan nakomen, maar verder geen nieuwe verplichtingen met andere landen aangaan. De ChristenUnie is eveneens terughoudend: alleen Zwitserland, Noorwegen, IJsland en landen uit voormalig Joegoslavië mogen nog lid worden.
Er is wel eensgezindheid over uitbreiding van de EU
CDA, ChristenUnie, SGP en SP willen geen uitbreiding van de EU met Turkije, en ook andere partijen lijken dit uit te sluiten. D66, PvdA, VVD en GroenLinks willen niet onderhandelen over de toetredingsregels en de eisen voor EU-lidmaatschap als democratie, rechtsstaat en mensenrechten. GroenLinks vindt dat de onderhandelingen over Turks lidmaatschap geen zin hebben aangezien aan veel voorwaarden niet wordt voldaan. D66 wil de onderhandelingen met Turkije stopzetten als de Turkse rechtsstaat verder wordt uitgehold en de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd.
De kans dat de partijen deze beloften over uitbreiding inlossen is vrijwel 100%: in Brussel denkt niemand aan uitbreiding en de landen die kandidaat-lid zijn, zijn daar nog lang niet klaar voor. Turkije al helemaal niet.
Nationale drempels opwerpen
Voor al deze voorstellen geldt dat ook andere landen ze moeten steunen, omdat er vaak verdragswijziging voor nodig is. Het is dus niet ondenkbaar dat de macht van de EU ondanks deze plannen toch blijft toenemen. De meest haalbare manier om dit tegen te gaan is om voorwaarden te stellen aan de verdere overdracht van nieuwe bevoegdheden of aan het sluiten van nieuwe Europese verdragen. De PvdD wil een bindend referendum bij nieuwe EU-bevoegdheden en SP en GroenLinks willen een nieuw EU-verdrag onderwerp van een referendum maken. De SP wil dit ook bij EU-uitbreidingen.
Een andere manier is een noodremprocedure waarbij nationale parlementen Europese regels kunnen tegenhouden. De ChristenUnie is hiervoor en wil dat als de helft van de lidstaten nee zegt tegen een voorstel, het van tafel gaat. Maar ook dit is nog lang geen praktijk. Wat wel kan, is het voorstel van zowel ChristenUnie als SGP dat als soevereiniteit wordt overgedragen aan de EU, er een tweederde meerderheid moet zijn in het parlement. Andere partijen zeggen niets over dit soort procedures. Er lijkt al met al dus weinig animo om als Nederland verdere EU-machtstoename te bemoeilijken. De meeste voorstellen van partijen zijn immers uiterst vrijblijvend.
41 Bijdragen
piterkamp 4
locke 5
De vaagheid gaat nu op campagne, daarna gaat de kermis weer verder de cirkel is weer gesloten.
piterkamp 4
lockeDat is vooral de vraag in Frankrijk, de voornaamste tegenstander van Marine is Macron, die voor een nog sterker Europa is.
Piketty heeft hem nu op de korrel genomen 'een ex bankier die er op uit is bankiers kado's te geven'.
locke 5
piterkampNils de Graaf 4
Alsof FvD en VNL niet bestaan. Politieke agenda?
piterkamp 4
Nils de GraafHeRo 7
Nils de Graafhttps://www.youtube.com/watch?v=NoUVD8ytvHo
Het is toch beschamend te zien dat de diverse partijen gewoon niet weten waarover ze praten na de feitenregen van (hopelijk) deze nieuwe stroming.
piterkamp 4
HeRoSarko kwam in 2008_aan de macht met biljetten waar niets op stond, behalve zijn snuffert tegen een staalblauwe achtergrond.
Hij werd gekozen vanwege het krachtig neerslaan van opstanden in de banlieues, de Moslim ghetto's, waar nu de stadsguerilla opbloeit, in 2005.
Zeer boze tongen, zeer uiteraard, beweren, het kan niet waar zijn, dat Sarko als minister van binnenlandse zaken er voor zorgde dat die opstanden flink escaleerden, voor hij ze liet neerslaan.
Helaas voor hem haalt die stadsguerilla nu niets uit, Sarko is verwikkeld in te veel schandalen en gerechtelijke onderzoeken.
Bovendien is hij iets slimmer dan Asscher, geen U turn, in zijn geval op EU gebied.
Lydia Lembeck 12
piterkampAls mensen in opstand komen is er iets grondig mis. Luister naar de mensen in plaats van ze neer te slaan en in een gevangenis te stoppen.
piterkamp 4
Lydia LembeckGoed mis in de zin dat er vijf miljoen of zo Moslims zijn, die door niet Moslim Fransen niet of nauwelijks als Fransen worden gezien.
Sprekend over het Frans nationale voetbalelftal zei een kapper me eens 'ils sont tous étrangers', dus, het zijn allemaal buitenlanders.
Eric Zemmour in zijn boek getiteld 'De Franse Zelfmoord', dus hoe Frankrijk als land verdween, legt uit hoe 'echte' Fransen zich van voetbal afkeerden nadat het Europese Hof besloot dat een Belgische speler, ik vermoed gekleurd, niet geweigerd mocht worden.
Inmiddels is iets van de helft gekleurd.
Frankrijk heeft een probleem laten liggen, gewoon genegeerd.
Inmiddels is het steeds verder geëscaleerd, het gaat zo ver dat de Moslim wijken Moslim bolwerken zijn geworden, met eigen informeel bestuur, waar de politie met angst in het hart naar toe gaat.
Het bleef uit het Nederlandse nieuws, maar nog maar een paar maand geleden was in Parijs een moordaanslag op vier politiemensen in twee auto's, die een camera bewaakten die al diverse keren vernield was.
Een man of vijftien stormde op de auto's af, sloeg de ruiten in, gooide Molotov cocktails naar binnen, en probeerden te verhinderen dat de politiemensen uitstapten.
Hoe dit nog goed kan komen, ik weet het niet.
Zemmour voorspelt burgeroorlog en deportatie.
Lydia Lembeck 12
piterkampAansluitend op 22-2-17: 5 miljoen moslims op ruim 66 miljoen inwoners is dacht ik (blote hoofd) 13%. https://infofrankrijk.com/frankrijk-663-miljoen-inwoners/
Meer dan bij ons, maar dat is logisch. Frankrijk heeft kolonies gehad in Afrika, waarvan ze een deel van de voormalige inwoners in eigen land hebben opgenomen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Voormalige_kolonie_van_Frankrijk
Overigens hebben wij een groot aantal moslims binnen onze grenzen waar niemand problemen mee heeft: mensen uit onze voormalige kolonie Indonesië.
M.i. heeft het niets te maken met moslims, maar met aangeprate ideeën. Ik spreek graag met mensen. De enige mensen die ik discrimineer zijn de mensen die zich niet (willen) gedragen. Dat zijn niet persé moslims,
piterkamp 4
Lydia LembeckZelfs tweede generatie immigranten uit b.v. Italië en Spanje blijken vurige Fransen, zo werd Valls in Barcelona geboren.
Het probleem is de godsdienst, Moslims zijn geen christenen.
Lydia Lembeck 12
piterkampOf het puur het christendom is weet ik niet. Ik ken mensen die zijn gaan wonen in het gebied waar de Katharen woonden en die geschiedenis is nog erg levend. Maar er worden ook meer en meer paganistische gemeenschapjes gevormd, Vooral in leegstaande dorpjes bovenop een berg of zo. (Pyreneeën in dit geval). Als ik mijn kennissen moet geloven maakt het een groot verschil, of je op het platte land of in een grote(re) gemeente woont. Is best begrijpelijk.
Chris Aalberts 3
Nils de GraafArjan 7
Chris Aalbertspiterkamp 4
ArjanEngelen wil terecht van de huidige EU af, die lijkt er alleen te zijn voor het grootkapitaal, en de Brusselse oligarchie zelf.
Je kunt de illusie hebben dat een EP met meer bevoegdheden de EU beter zal maken.
Ik geloof daar niets van, en het zichzelf, op onze kosten, kado doen van iets van 280 miljoen bevestigde mijn ergste verwachtingen.
Zoals Dries van Agt hen typeerde 'luiaards, non valeurs en ijdeltuiten'.
Arjan 7
piterkampBernard Weiss 2
Europees samenwerken is prima, meer dan dat zelfs. Voor vrede en veiligheid. Maar dan goed. En voor de burgers, niet voor een neoliberaal groepje bedrijven die denken alles te kunnen bepalen, en die domweg de politiek opkopen.
Marla Singer 7
Bernard Weisspiterkamp 4
Marla SingerRoland Horvath 7
- De voorzitter van de Commissie kiezen is de leider van de uitvoerende macht kiezen, dat is wat in de VS gebeurt. Dat kan een tegenstelling geven tussen de uitvoerende - en de wetgevende macht zoals onder Obama. En bovendien, welke functie moet die voorzitter hebben, de hele Commissie kiezen zoals in de VS. Er is het risico te veel macht aan 1 persoon te geven.
Beter is dat de Commissie voortkomt uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals de 28 regeringen in de EU gevormd worden. En de Raad, 4 rechtstreeks verkozen permanente leden per staat. Cfr de VS Senaat en de NL 1e Kamer. Niet spectaculair maar efficiënt. De Commissie is nu niet politiek, de leden worden confederaal aangeduid, 1 per staat, dus is de Commissie nu van de neoliberale politiek/ ideologie.
- Een 2 snelheden EU, waarom niet iets meer gesofisticeerd: een 28 snelheden EU, 1 EU per lidstaat. Waarom geen 12 snelheden NL, 1 per provincie.
- De voorstellen, luchtballonnen? Dan mag men niets voorstellen.
- Bindende referenda ieder jaar over om het even wat. Inbegrepen een vertrouwensstemming, als er gen meerderheid is voor het beleid, dan volgen verkiezingen voor Parlement en Raad. Dat voorstel wordt niet genoemd. En inderdaad het volk en referenda, dat kan toch niet.
- Soms minder soms meer EU. Maar het volgende is er ook niet bij: Uitsluitend een federatie met beperktere bevoegdheden dan nu: bvb euro, grenzen, innovatie, buitenland, federale strijdkrachten naast en los van de strijdkrachten van de staten, ze moeten ook federaal zijn in de besluitvorming. Veel bevoegdheden terug naar de staten. De EU is nu een unitair gedrocht dat de staten wil vervangen.
- De hervormingen zijn dringend, de EU is terminaal. Na BRexit, GRexit en FRexit volgt beslist EUexit.
Lydia Lembeck 12
piterkamp 4
Lydia LembeckAfgaan kan hier op twee manieren worden geînterpreteerd, het is bedoeld in de zin van afgang.
Ik kan het EU beleid van de SP niet ontdekken, de kreet 'de euro had er nooit moeten komen' lost geen euro probleem op.
Die euro is nu net één van de kernproblemen.
Oplosbaar alleen door vergaande politieke integratie, of door die euro af te schaffen.
Lydia Lembeck 12
piterkampToevoeging: Je had even kunnen kijken op de site, maar dat heb ik even voor je gedaan: https://www.sp.nl/zoeken/%20SP%20en%20de%20EU?order=score
Roland Horvath 7
Lydia LembeckIn de EU/NL/BE zijn de overheden zwak en ze doen alles om steeds meer mensen uit te sluiten van inkomen. Zodoende raakt de hele maatschappij in verval wat telkens gebeurt als de grote ondernemingen het in de maatschappij voor het zeggen hebben en de overheid overvleugelen.
En passant, het is schandelijk dat de -meeste- politici uitsluitend de nuttige idioten zijn van de GMO. En zodoende hun opdrachtgevers de burgers verraden en bedriegen. Maar dat behoort vandaag de dag tot 'goed bestuur'.
Jan Smid 8
Lydia Lembeckhttp://www.ad.nl/nieuws/de-euro-plankgas-of-vol-op-de-rem~a69e7624/
piterkamp 4
Jan SmidEr hoeft niets ontwikkeld te worden,de landen kunnen zo hun oude munten weer invoeren, via via weet ik dat de plannen klaar liggen bij ons, die zijn in 2008 overhaast gemaakt.
Overigens is Klamer niet de enige die ziet dat de euro gaat vallen, Varoufakis, Stiglitz en Krugman zien dat ook, net als ik.
Lydia Lembeck 12
piterkampLydia Lembeck 12
Jan SmidHet aantal academici in de partij stijgt snel. Klamer is daarvan een uitstekend voorbeeld. Jasper van Dijk is wetenschapper, begreep ik. Gelukkig zijn er ook nog veel 'gewone' mensen in de partij aan het werk. Want dat weten we wel: we mogen de band met de mensen van laag tot hoog niet verliezen. Dat is de reden dat Ron Meijer fractievoorzitter geworden is.
piterkamp 4
Lydia LembeckHet is mooi dat het aantal academici snel stijgt, als het deze groep was die van Roemer af wilde, jammer dat ze niet hebben doorgezet.
Zo lang de SP 'geleid' wordt door een zeer goedwillende, en zeer integere man, die helaas intellectueel de capaciteiten niet heeft, zal het nooit wat worden met de SP.
Lydia Lembeck 12
piterkampDat er alleen intellectuelen zouden moeten zitten in de politiek hoeft absoluut geen zegen te zijn voor de gewone burgers in ons land. Nog altijd de meerderheid. Jij kiest voor elitair. Ik kies toch echt voor doodgewone mensen die ik elke dag kan tegenkomen. Elitair kan je niet eten en je kunt er niet in wonen. En alleen de elite aan de macht houden zorgt voor feodale toestanden.
piterkamp 4
Lydia LembeckOverigens heeft van de Nederlandse partijen alleen PVV en FvD duidelijke EU en euro plannen.
Weg met beide.
Of Wilders begrijpt dat ons flutlandje niet zonder grote schade, de wraak van Brussel zal vreselijk zijn, kan stappen, ik vraag het me af.
Economisch is er geen probleem, zoals Capital Economics aantoonde.
Lydia Lembeck 12
piterkampPunt is dat de meeste politici zich nooit echt tijd gegund hebben om te LUISTEREN naar de mensen. Dat doet mijn partij wel. We gaan Buurten. Elke afdeling gaat Buurten in de Buurt. Oftewel, we kiezen een of twee straten per keer en bellen overal aan. We vragen niet, of ze lid willen worden, maar wat ze vinden van hoe de zaken gaan in hun ogen. En we luisteren. Desnoods een uur lang als dat nodig is. Dat doet niet één andere partij.
Sorry, vergeten: Emile is geen debater. Het is een eerlijke, aardige man met het hart op de juiste plek die een ander nooit zal aanvallen onder de gordel. Voor mij is dat geen zwakte, maar juist zijn grote Kracht. Het ergert mensen die minder integer zijn wel, ja.
Roland Horvath 7
Lydia LembeckHet is of een werkbare EU of helemaal geen EU. Dus ook geen los confederaal verband zoals het in feite al 66 jaar is sedert 1952.
Naast een confederatie in de besluitvorming is de EU in het resultaat een super unitaire staat die de staten vervangt. Bemoeiziek, totalitair, dictatoriaal, de staten terroriserend, gedomineerd door Duitsland en door een kartel van GMO/multinationals. Een gedrocht dat de staten niet respecteert. Dat is niet de bedoeling van een unie. De staten moeten de unie respecteren en omgekeerd. Dat laatste gebeurt niet. De staten moeten over 500 jaar nog bestaan. Cfr de VS, in veel zaken bekritiseerd maar ze zijn een unie. Waar er vrij verkeer van personen is wat niet het geval is in de EU. Er is hier enkel vrij verkeer van toeristen en van arbeid.
De enige oplossing voor de EU is een federatie. Maar één met beperkte bevoegdheden: Dus geen scheiding van afval - en regen water en ook geen homo rechten.
piterkamp 4
Roland HorvathWat is er nu tegen de EEG ?; zoals die was ?
Lydia Lembeck 12
piterkampWat mij betreft is er niets tegen de E.E.G., maar de vraag is, of die nog kan werken in de huidige wereld.
piterkamp 4
Lydia LembeckDat zij hun eigen glazen ingooien, zie de escalatie naar stadsguerilla in Frankrijk, die uit ons nieuws wordt gehouden.
Lydia Lembeck 12
piterkampEen stadsguerilla ontstaat niet zomaar. Daar gaat echt wel veel aan vooraf. Wat doet Frankrijk niet goed, waardoor zoveel mensen uit etnische minderheden zich ernstig tekort gedaan voelen? Vrede komt van twee kanten.
Lydia Lembeck 12
Roland Horvath'De enige oplossing voor de EU is een federatie. Maar één met beperkte bevoegdheden: Dus geen scheiding van afval - en regen water en ook geen homo rechten.'
Hierover zijn we het oneens dus. Wel scheiding van afval en wel homo rechten. Alleen het idee al dat ze dat niet zouden hebben gaat me te ver.
Roland Horvath 7
Lydia Lembeck2/ Maar het belangrijke is: Wat de partijen voorstellen is inderdaad vaag zoals CA zegt. Nochtans, een samenwerking van staten is per definitie een confederatie. Die staten hebben onderling een verdrag gesloten. Een federatie heeft een grondwet en federale bestuursinstellingen met bevoegdheden. De samenwerking is intenser.
Nogmaals, zowel wat de bestuursstructuur als wat de uitwerking/ de bevoegdheden betreft, van beide heeft de huidige EU het slechtste.
- De Commissie en de Raad zijn minstens deels confederaal.
- De EU eigent zich steeds maar bevoegdheden toe die of beter door de staten uitgeoefend worden of niet nodig zijn zoals een bankenunie.
Nog iets, de EU moet alles hebben om onafhankelijk te kunnen bestaan. Met name onafhankelijk van de VS, een voortdurend oorlog stokend en oorlogvoerend land dat de wereldheerschappij nastreeft, hun Manifest Destiny.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathDie onderlinge onafhankelijkheid lijkt me het belangrijkste. Maar zeker ook onafhankelijk van de VS. Nu nog worden diverse VS maatregelen hier gekopieerd en dat pakt slecht uit voor de burgers en weer heel goed voor de rijkste 10%.
Je hebt gelijk... in zo'n configuratie moeten staten het zelf regelen, maar er mag wel aangedrongen worden vanuit 'Brussel', alleen niet opgelegd. En Water, in welke vorm dan ook mag nooit geprivatiseerd worden. We zien nu al voorbeelden dat water onbetaalbaar wordt. Bv in Portugal.
Maar we mogen wensen en hopen, ik denk niet dat onze wensen vervuld gaan worden. Ook politici blijken en zijn omkoopbaar........