
De groeiende inkomensongelijkheid bedreigt het monsterverbond tussen kapitalisme en democratie, aldus columnist Rochus van der Weg. Wil de democratie haar geloofwaardigheid behouden dan zal ze actief moeten optreden tegen ongelijkheid
In Nederland verdient de ‘gemiddelde ’ AEX CEO een jaarlijks inkomen van 60 maal modaal en 100 maal het minimumloon. Natuurlijk zijn de verantwoordelijkheden en de werktijden van de AEX CEO vele malen groter dan die van de modale medewerker, maar toch zijn de verschillen overdreven groot. In de Verenigde Staten zijn deze verhoudingen nog navranter, daar verdienen volgens het maandblad Foreign Affairs ondernemingsbestuurders 400 maal het salaris van de laagstbetaalde medewerker. Veertig jaar geleden was deze factor nog maar 40; een aanzienlijke toename dus.
Het is niet alleen de westerse wereld, die kampt met een groeiend ongelijkheid, ook in de opkomende BRICS economieën speelt deze problematiek. In Brazilië verdient de rijkste 10 procent van de bevolking 40 maal meer dan de armste 10 procent. Ter vergelijking; in Nederland is dit 10 maal. Inkomensvergelijkingen besteden weinig aandacht aan salarissen van topsporters; zo verdient de ‘gemiddelde’ Nederlands elftal speler 150 maal modaal; dat dit slechts een paar jaar van zijn leven is en heel resultaat gebonden, maakt het niet minder navrant.
Kapitalisme heeft ongelijkheid nodig
De oorzaak van deze grote inkomens verschillen is de kapitalistische maatschappijvorm, die wij met zijn allen democratisch omarmen. Het getalenteerde en sociaal bevoorrechte individu is eenvoudigweg beter in staat om kansen te benutten dan het minder getalenteerde en sociaal defensieve individu en genereert zo meer inkomen. Sterker nog inkomensverschillen zijn vaak een grotere stimulans voor prestaties dan de absolute inkomens. Alsof het een voetbalwedstrijd is, waar het verschil in doelpunten doorslaggevend is en niet het absolute aantal gescoorde doelpunten. Naarmate we meer naar een kennis intensieve ‘high tech’ wereld toegaan, worden talenten belangrijker en zullen de minder getalenteerden het moeilijker krijgen. Kortom, er is geen enkele reden te verwachten dat groei de inkomensongelijkheid zal afremmen, integendeel deze zal alleen maar toenemen. Zoals we nu zien in landen als Brazilië en Argentinië leidt ongelijkheid onvermijdelijk tot sociale onrust en onlusten, die op termijn het monsterverbond tussen kapitalisme en democratie bedreigen.De salon-elite
Het verzet tegen deze groeiende ongelijkheid is vooralsnog uitsluitend een krachteloos salonverzet van een intellectuele elite, die zijn ‘vingers niet wil branden’. Het volksverzet van de Occupy-beweging is inmiddels overal ter wereld de mond gesnoerd. Een columnist als Marcel van Dam fulmineert tweewekelijks in zijn Volkskrant column tegen ongelijkheid, maar als de Occupy beweging uit protest zijn tenten op het Haagse Malieveld opzet, verlaat van Dam niet zijn landgoed Steigerberg op de Veluwe, om zich uit solidariteit bij de kamperende Occupiërs te voegen.De Hollandse tegelwijsheid 'wees een held als het telt' geldt niet voor de sociaaldemocratische verzetshelden tegen ongelijkheidZijn sociaal democratische geestverwant - oud premier Wim Kok - maakt het nog bonter. Als premier sprak Wim Kok nog zwaar geïrriteerd van ‘exhibitionistische zelfverrijking’ bij het bespreken van de bonuscultuur. Enkele jaren later als Commissaris bij ING sprak hij berustend van ‘duivels dilemma’ bij de goedkeuring van de salarisverhoging van de toenmalige ING topman Michel Tilmant. Nog weer enkele jaren later tijdens de Parlementaire Enquête over de kredietcrisis vatte Wim Kok de situatie als volgt samen; ‘je kunt wel zeggen, ik doe daar niet aan mee, maar dan verander je ook niks’. De Hollandse tegelwijsheid ‘wees een held als het telt’ geldt zeker niet voor deze ‘verzetshelden’ tegen ongelijkheid. Het uiteindelijke resultaat van dit salonverzet is dat de ongelijkheid blijft groeien.
9 Bijdragen
Emmef
pubben
Verder is het de marktwerking en de ICT die faalt. Ook dat is een grote rondpomp machine waar alweer de lager opgeleiden de dupe van zijn. Zie de val van Weekers bij de belastingdienst.
Het is zelfs medewerkers verboden om met de pers te praten. Democratie?
Zelfs in de zorg worden specialisten aangepast aan infantiele protocollen.
Onze bestuurders leven in een virtuele werkelijkheid. Dat is ernstig, zeer ernstig.
Wij hebben echte journalisten nodig.
Emmef
pubbenHuizenbezitters zitten onder water terwijl de banken die prijzen hebben gecreëerd en de volle rente ontvangen (gesubsidieerd door de overheid met het H-woord). En wat doet onze volksvertegenwoordiging? We jagen mensen het huurhuis uit zodat de kunstmatig opgepompte markt die de overheid jaarlijks miljarden kost weer "op gang komt".
De banken hebben de huizenprijzen verzonnen. Kalibreer met terugwerkende kracht de hypotheeksommen naar de reële huizenprijs (ongeveer 57% van de huidige prijs). Hiermee schalen ook de woonkosten voor huidige kopers naar 57% en zullen de prijzen ook naar dat niveau dalen. Moet je eens zien hoe de woningmarkt gaat lopen en hoe graag de "scheefhuurders" overstappen. Bovendien kan iedereen 43% meer consumeren en dat is goed nieuws voor het bedrijfsleven (en de werkgelegenheid).
Onze volksvertegenwoordiging en de ambtenarij zal zo'n beleid echter nooit voeren: ze willen allemaal de nieuwe Priscila worden.
Xaverius
Wie doet ermee?
Emmef
XaveriusMaar is iedereen die vertrouwde HSBC vergeten, die voor tientallen miljarden drugsgeld heeft witgewassen en er vanaf kwam met een boete van ongeveer zes weken omzet? "Helaas was de bank te groot on te veroordelen".
-
Ik neem aan dat het moet zijn: wie doet er[spatie] mee?
Solonechope
molenaer
Onze grondwet is nota bene tot stand gekomen onder dreiging van sociale onrust. Het is dus niet aan de politiek maar aan het volk om eens wakker te worden en duidelijk te maken dat het wel klaar is met al die onzin.
Boer breekt klomp
leon