Klungelachtige kritiek Knot op IMF

  Klaas Knot slaat de plank mis met zijn kritiek op de laatste IMF-cijfers, oordeelt hoogleraar economie Bas Jacobs.

  Afgelopen zaterdag stonden er twee stukken in De Volkskrant en Het Financieele Dagblad (FD) waarin Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank (DNB), zich uitspreekt over de nieuwste cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de wereldeconomie.

   

  Het IMF wijst er onder aanvoering van hoofdeconoom Blanchard op dat de multipliers groter zijn dan normaal. En dat er – alleen als het mogelijk is en landen nog toegang hebben tot de kapitaalmarkten – minder snel bezuinigd moet worden, maar dat vooral hervormingen moeten worden doorgevoerd die het groeipotentieel verhogen.

   

  Scherts

  Klaas Knot: ‘Dit is gebaseerd op een van de magerste regressielijntjes die ik in mijn academische carrière heb gezien’. Hiermee serveert hij het onderzoek van het IMF met een scherts af.

   

  Knot heeft best een punt. Cross-country regressies zijn meestal zeer onbetrouwbaar. Maar hij weet heel goed, of althans, hij zou dat moeten weten, dat de laatste jaren veel empirisch onderzoek is gedaan dat multipliers na een financiële meltdown groter zijn dan in een normale recessie.

   

  Het Centraal Plan Bureau (CPB) refereerde daar al aan op. p.17,18,49 in de MEV, zie hier. Het IMF heeft daar zelf onderzoek naar gedaan, zie hier. De American Economic Journal had vorig jaar een heel issue over effecten van begrotingspolitiek, zie hier. Om maar een paar voorbeelden te geven. En dat is precies wat het IMF heeft betoogd.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Bas Jacobs

  Gevolgd door 195 leden

  Hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics.

  Volg Bas Jacobs
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren