Onorthodoxe reddingsoperatie Bankia

2 Connecties

Relaties

Spanje Bankia

De Spaanse overheid stelt voor om Bankia te redden met een constructie waar men in Frankfurt waarschijnlijk niet bijzonder blij mee zal zijn.

De Spaanse bank Bankia heeft dringend nieuw kapitaal nodig had om overeind te blijven bleek begin deze maand. De situatie werd afgelopen week nog acuter. Op vrijdag meldde de bank dat in plaats van een eerder aangekondigde winst van €305 miljoen, de bank een verlies voor belastingen van €4.3 miljard had geleden. De bank zou €19 miljard aan kapitaalinjecties nodig hebben. De handel in het aandeel Bankia werd daarop stilgelegd. Toen deze maandagochtend werd hervat kelderde de koers met 30 procent. Aan het eind van de ochtend waren de verliezen teruggelopen tot 10 procent. Ondertussen is de rente op Spaanse obligaties opgelopen naar haar hoogste niveau in 2012.

 

Bankia is een conglomeraat van zeven Spaanse spaarkassen (Caixa) dat in december 2010 werd gevormd. De bank is de derde grootste kredietverstrekker in Spanje, maar heeft met €38 miljard aan vastgoedleningen de grootste blootstelling aan problematisch Spaans vastgoed. 
 
Spanje 1 – ECB 0?
De Financial Times meldt dat de Spaanse overheid nu overweegt om twee vliegen in één klap te slaan door zowel Bankia te redden, als zichzelf  te financieren via een constructie die door analisten als ‘hoogst onorthodox’ wordt beschreven. 
 
De Spaanse overheid zal €19 miljard aan Spaanse staatsobligaties geven aan Bankia in ruil voor aandelen in het concern. Bankia kan deze Spaanse staatsobligaties vervolgens bij de ECB weer deponeren en omzetten in cash. In feite financiert de ECB dus indirect de kapitaalinjectie van Bankia en hoeft de Spaanse overheid niet in de kapitaalmarkt te lenen. De Spaanse staatsschuld zal door deze constructie omhoog gaan, maar aangezien Bankia voor 90 procent in handen komt van de Spaanse overheid, betaalt de overheid rente aan zichzelf. 
 
De vraag is hoe dit plan zal vallen bij de centraal bankiers in Frankfurt. Volgens Rajoy is er nog geen overleg geweest met de ECB. Artikel 123 van het verdrag van Lissabon verbiedt monetaire financiering, het direct opkopen van staatsobligaties van overheden, door de ECB. De ECB is wel bereid om banken van gelden te voorzien, maar niet overheden. Staatsbanken zijn echter uitgezonderd van dit verbod. ‘[Het verbod op monetaire financiering] is niet van toepassing op kredietinstellingen die in handen van de overheid zijn en waaraan in het kader van de liquiditeitsvoorziening door centrale banken dezelfde behandeling door de Europese Centrale Bank wordt gegeven als aan particuliere kredietinstellingen.’ 
 
Het Spaanse plan is niet geheel uniek, Ierland en Griekenland gebruikte soortgelijke constructies om hun banken te redden. Zolang de Spaanse overheid echter moeite heeft te lenen op de kapitaalmarkten en er geen Europese oplossing is voor het bankenprobleem, is deze oplossing bijzonder aantrekkelijk voor de Spanjaarden. De vraag is of de ECB zal zwichten voor de Spaanse problemen en een uitweg biedt.