
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Minister Kuipers legt aanbevelingen over transparantie coronabeleid grotendeels naast zich neer
Staatsagent, minister én Kamer unaniem: de KLM schendt voorwaarden, juridische stappen zijn nodig
Miljoenenclaims tegen Haags uitzendconcern dat 8,8 miljoen coronasteun kreeg
Opnieuw wanbeheer bij VWS: honderden miljoenen onrechtmatig besteed
Mondkapjesstichting wil schadevergoeding eisen van Sywert van Lienden en partners
Opnieuw stevige tik op vingers VWS voor transparantie over corona
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Minister Ernst Kuipers van VWS tijdens een commissiedebat over het coronavirus. © Robin van Lonkhuijsen / ANP
Opnieuw wanbeheer bij VWS: honderden miljoenen onrechtmatig besteed
Het Ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar weer op grote schaal de aanbestedingswet overtreden. Het gaat in ieder geval om 350 miljoen euro aan onrechtmatige inkopen. Bovendien is de juistheid van facturen ter waarde van honderden miljoenen euro’s niet vast te stellen. Ondanks waarschuwingen staat fraudepreventie op een laag pitje. Dat blijkt uit een interim-rapport van de Auditdienst Rijk, de overheidsaccountant.
In 2022 had het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wederom lak aan de wettelijke aanbestedingsregels. Structurele schending van de regels was ook in 2020 en 2021 een probleem, bleek eerder uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer en de Auditdienst Rijk (ADR) – de eigen accountant.
VWS deed voor 350 miljoen euro ‘Covid-19 gerelateerde inkopen’, zoals vaccins, beschermingsmiddelen en zelftesten, waarvan de ADR de rechtmatigheid niet kan vaststellen. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat voornamelijk in begin 2022 onrechtmatige inkopen hebben plaatsgevonden’, schrijft de ADR in een interim-rapport dat in oktober vorig jaar is gepubliceerd. ‘Deze onrechtmatigheden betreffen met name een onterecht beroep op dwingende spoed en een bewuste keuze om af te wijken van aanbestedingswetgeving en verlengingen van reeds eerder onrechtmatig afgesloten contracten.’ De definitieve versie van het rapport verschijnt op 17 mei.
Aanbesteding is van groot belang om fraude, vriendjespolitiek en geldverspilling tegen te gaan
350 miljoen euro is een substantieel bedrag in het licht van de Aanbestedingswet. Bij uitgaven vanaf 140 duizend euro – de zogeheten drempelwaarde – is de overheid in beginsel wettelijk verplicht om de inkoop Europees aan te besteden (in plaats van onderhands te gunnen).
Dat is van groot belang om fraude, vriendjespolitiek, concurrentievervalsing en geldverspilling tegen te gaan. Zo was met een aanbesteding de beruchte mondkapjesdeal tussen VWS en Sywert van Lienden en partners te voorkomen geweest. Daarbij is 100 miljoen euro verspild en liep de reputatie van de overheid grote schade op.
‘Omvangrijke onzekerheden’
De ADR signaleert ook grote problemen op andere terreinen dan aanbesteding.
Door het ontbreken van een deugdelijke onderbouwing van geleverde diensten en goederen, kan de dienst de juistheid van vele honderden miljoenen aan gefactureerde bedragen niet controleren. ‘Dit leidt tot omvangrijke onzekerheden met betrekking tot de rechtmatigheid en getrouwheid van de uitgaven.’
Zulk financieel wanbeheer leidt tot frauderisico’s.
Vandaar dat de ADR in eerdere rapportages vanaf 2020 heeft geadviseerd om op een ‘gestructureerde wijze’ aandacht te schenken aan fraudepreventie – de ‘basishygiëne van een organisatie’. Maar in 2022 was de aandacht van VWS voor dit onderwerp ‘vooral gericht op incidenten’.
VWS omarmt de conclusies van de ADR en zegt dat de ‘benodigde verandering’ de komende jaren nog ‘bijzondere aandacht’ vragen, zo laat het aan Follow the Money weten.
De conclusies van de ADR volgen op onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar het inkoopbeleid van VWS in 2020 en 2021, dat vorig jaar mei veel stof deed opwaaien. Volgens de Rekenkamer schoot het financieel beheer van het ministerie ernstig tekort: ruim vier miljard euro van de financiële verplichtingen uit 2021 was onrechtmatig of onzeker. Bij de uitgaven was dit bijna twee miljard. In 2020 lagen die bedragen nog hoger.
De Rekenkamer constateerde vorig jaar ook dat de Aanbestedingswet structureel werd overtreden, wat leidde tot ruim 2 miljard euro aan ‘fouten en onzekerheden in de rechtmatigheid’. Mede om deze reden gaf de ADR in 2021 geen goedkeurende controleverklaring aan het jaarverslag van VWS. En dat is tamelijk ongebruikelijk, leert navraag bij de ADR.
Minister Ernst Kuipers beloofde beterschap
Vorig jaar schreef minister Ernst Kuipers (D66) aan de Kamer de tekortkomingen te onderkennen. ‘Ik zal zorg dragen dat de opgaande lijn die in 2021 is ingezet, wordt voortgezet in 2022.’ Op basis van het interim-rapport is het twijfelachtig dat die belofte is ingelost.
Een antwoord daarop volgt op ‘Verantwoordingsdag’ op 17 mei wanneer het definitieve auditrapport over 2022 verschijnt. Overigens is het niet te verwachten dat de bevindingen sterk zullen afwijken van het voorlopige onderzoek, aangezien dat gebaseerd is op de stand van zaken tot medio september.
Dat VWS het niet zo nauw neemt met aanbestedingsregels bracht Follow the Money eerder in kaart. Neem de Stichting Open Nederland, die begin 2021 werd opgericht om sneltestlocaties te bekostigen. Daarvoor kreeg de private stichting van het ministerie een budget van 925 miljoen euro dat het volledig naar eigen inzicht mocht besteden. Deze constructie was hoogst ongebruikelijk, niet transparant en toezicht op de besteding van het geld ontbrak, onthulde Follow the Money in april 2021.
‘Onrechtmatig en erg onprofessioneel’
Bovendien was de opdracht aan de stichting niet aanbesteed. En dat had wel gemoeten, oordeelden hoogleraren aanbestedingsrecht Elisabetta Manunza (Universiteit Utrecht) en Pieter Kuypers (Radboud Universiteit Nijmegen). ‘De constructie oogt onrechtmatig en erg onprofessioneel,’ zei Manunza in 2021. ‘Als niet in mechanismen is voorzien om te kunnen monitoren hoe het geld wordt uitgegeven, is dat niet alleen ongebruikelijk, maar als die taak niet is aanbesteed ook onrechtmatig.’
Ook de aankoop van miljoenen corona-sneltesten (antigeentesten) eind 2020 besteedde VWS niet aan, terwijl het daar volgens experts wel toe verplicht was, zo bleek uit onderzoek van Follow the Money. Het departement bestelde (onderhands) bij drie fabrikanten, waaronder Abbott. Opmerkelijk genoeg voldeden de testen van Abbott niet eens aan de normen die de overheid aan zulke testen stelde. Andere fabrikanten kregen om onduidelijke redenen geen goedkeuring en werden tot hun verbazing van de markt geweerd.
VWS lichtte na vragen niet toe waarom het was afgeweken van de regels.
In maart 2021 bestelde Volksgezondheid tientallen miljoenen zelftesten bij meerdere fabrikanten, ook weer zonder aanbesteding. De Zwitserse farmaceut Roche kreeg als een van de eersten een ontheffing om zonder CE-markering de markt te betreden. Op deze manier kreeg Roche dankzij VWS een flinke voorsprong op de vele concurrenten. Hoe groot de order bij de farmaceut was, gaf VWS niet prijs, ‘omwille van de bedrijfsgevoeligheid’. Als de order was aanbesteed, zou het ministerie verplicht zijn geweest het bedrag te publiceren.
Roche dankte zijn voorsprong niet aan een superieur product. Er waren toen al talloze sneltesten op de markt, allemaal van ongeveer dezelfde kwaliteit of beter. Ook de prijs kon het niet zijn: het product van Roche kostte meer dan de zelftest van veel concurrenten.
Hugo de Jonge kocht direct in
Bij besluit van voormalig minister Hugo De Jonge (CDA) waren de testen zonder aanbesteding gekocht omdat het ‘belangrijk’ was om ‘snel’ over zelftesten voor het onderwijs te kunnen beschikken, zei de woordvoerder destijds. Er bestaat in de wet inderdaad een uitzondering op de aanbestedingsplicht wanneer er ‘dwingende spoed’ is vanwege onvoorziene omstandigheden.
Volgens hoogleraar Kuypers was daarvan geen sprake. ‘Het was te voorzien dat de pandemie nog wel even zou duren en dat testen belangrijk zou blijven, mede gezien de successen in andere landen. Het argument voor spoed bij de aanschaf van testen is daarom na de zomer van 2020 niet langer bruikbaar.’
VWS beroept zich meermaals op uitzonderingsgronden zonder dit te beargumenteren
De praktijk van VWS om zich op deze uitzonderingsgrond te beroepen, is in 2022 voortgezet. Zoals hierboven al geciteerd concludeerde de ADR dat de onrechtmatigheden vooral veroorzaakt zijn door een ‘onterecht beroep op dwingende spoed en een bewuste keuze om af te wijken van aanbestedingswetgeving [...]’.
Als een overheid wil afwijken van de regels met een beroep op spoed, dan moet die keuze worden beargumenteerd. Maar dat gebeurde niet: ‘De interne afwijkings- en uitzonderingsprocedure [voor niet-aanbesteden, red.] is binnen VWS niet altijd en vaak ook niet juist vooraf gevolgd en gedocumenteerd,’ constateerde de ADR vorig jaar. ‘Omdat [...] ook een volledige lijst met afwijkingen en uitzonderingen ontbreekt, is onvoldoende inzicht te geven in de naleving van de aanbestedingswet.’
Deze constatering deed de ADR ook in stevige bewoordingen ten aanzien van 2021. Kennelijk was dit voor het ministerie geen aanleiding om in 2022 te breken met dit beleid.
‘Lakse omgang met uitgangspunten rechtsstaat’
Hoogleraar Manunza toonde zich in een interview met Follow the Money ernstig bezorgd over onze overheid. ‘In januari 2021 bracht Transparency International een rapport uit over hoe in Europa openbaar geld wordt besteed. Nederland kwam als slechtste land uit de bus. Wij zijn het minst transparant als het over de besteding van publiek geld gaat. Er wordt te laks omgegaan met fundamentele regels en uitgangspunten van de rechtsstaat.’
‘Aanbestedingsregels behoren tot de kern van het democratisch proces. Ze bevorderen transparantie en gelijkheid. Ze dwingen tot het nemen van proportionele beslissingen en gaan discriminatie tegen. Kortom: via aanbestedingen kunnen we toezicht houden op de wijze waarop de overheid fundamentele zaken die het dagelijks leven van burgers raken inricht.’
42 Bijdragen
John Janssen 4
De 'Minister met de schoenen'(waarvoor dank Willem) heeft zonder dat hij het waarschijnlijk zo had bedoeld, de schijn van mogelijke corruptie bij een VWS flinke voedingsbodem gegeven. Het is een Minister Kuipers niet geheel aan te rekenen dat er nog niet een complete cultuuromslag heeft plaatsgevonden bij een VWS, Misschien helpt het enigszins als er eens door een Kamer gevraagd zou worden naar een gedetailleerde update van de hernieuwde 'balances en checks' bij aanbestedingen.
Maar gezien het debat gister over een klein fonds van 24 miljard, waar blijkbaar helemaal geen check of balance op mag worden losgelaten, krijg ik toch meer en meer de indruk dat de gradatie 'Palermo aan het Binnenhof' nog te mild is!
Willem Timmer 4
John JanssenJohn Janssen 4
Willem TimmerPetrus Harts 3
John JanssenIk hou die vast totdat de Rekenkamer tevreden is.
Jacob Verloop 1
Willem Timmer 4
Jacob VerloopKennelijk is gebrek aan verstand en logisch nadenken (maar wel politiek "correct" optreden) belangrijker en noodzakelijk om t volk te dienen (geld uit de zak te kloppen)
Vincent Huijbers 9
Of zijn er meer voorbeelden te noemen zodat er een breder beeld ontstaat? Wat is de omvang tegenover het totaal? En wat voor soort bestedingen? Zwaar belobbied? Specialistisch? Schaars?
Een verklaring hier lijkt dat het vooral nog Covid gerelateerd is. Dat daarmee alle remmen los kunnen gaan lijkt wel duidelijk geworden door de vele voorbeelden. Maar waarom daar aan vasthouden? Belangen? Gemakzucht (Tenders zijn een noodzakelijke maar tijdrovende plaag voor alle partijen)? Macht?
Of gaat het hier om een ondoordachte 'nawee' uit die tijd?
Het zijn mensen die dit doen. Mensen met redenen, driften, eigenaardigheden, etc.
Willem Timmer 4
Vincent Huijbersvraag dan advies want achteraf zijn er altijd professoren die de analyse kunnen doen, vraag diezelfde mensen ff vooraf. wil ik ook nog wel doen voor niks. en mijn normale uurtarief ligt flink boven de gemiddelde zzp'er. Over vaccins had ik ze ook nog kunnen adviseren... maar mij verbaasd niets meer. ik probeer vooral maar mijn eigen zaken en voor de familie etc te regelen
John Janssen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
John JanssenBerend Pijlman 13
Vincent HuijbersGrote bedrijven en andere sprinkhanen weten dat maar al te goed. De lobby van deze partijen draait overuren tijdens crises want dan valt er veel te verdienen. Kapitalistische overheden laten zich graag inpalmen door 'marktpartijen' die een oplossing voor de overheden bedenken. Bespelen van de overheid en politici is hoe je een groot bedrijf wordt.
Vincent Huijbers 9
Berend PijlmanEr zullen zeker opportunisten zijn maar daar zou een overheid zich tegen moeten weren. Andersom lijken ook de ambtenaren hier een bepaalde hygiëne te missen die bij hun ambt hoort. Dat is een slijtage die misschien veel breder in de politiek ingeslopen is.
Berend Pijlman 13
Vincent HuijbersZoals Rutte het benoemd: "we willen België niet achterna waar nog maar een multinational is." En zo denken alle kapitalistische regeringen en daarom krijgen deze bedrijven overal een voorkeurspositie.
Vincent Huijbers 9
Berend PijlmanMaar er is daarnaast ook een ontwikkeling tot een verzorgingstaat geweest. Ook politiek horen we nog steeds tot de meest betrouwbare landen van de wereld.
Maar de negatieve ontwikkelingen die Transparency International opmerkt en bijvoorbeeld het gebrek aan geheugen van Rutte zijn een degeneratie. We kunnen een zouden beter moeten doen.
Berend Pijlman 13
Vincent HuijbersZoals we hebben kunnen lezen op FtM is TI een speelbal van multinationals. Hecht ik weinig waarde aan.
Vincent Huijbers 9
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Vincent HuijbersOm meer te weten te komen over de wereldwijde beweging van austerity begin ik binnekort aan het boek van Clara Mattei: The Capital Order, how economist invented austerity and paved the way to fascism. Interview met haar gezien en was erg onder de indruk.
Vincent Huijbers 9
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Vincent HuijbersTegenvoorbeeld: we hebben inflatie. Bijna overal hoor je dat werknemers niet voor prijscompensatie mogen vragen omdat dit voor een loon-prijsspiraal zou zorgen. Terwijl steeds meer duidelijkheid wordt dat het een winst-prijsspiraal is. Dat dit ook al altijd zo was. Is ook logisch want bedrijven bepalen de prijs van artikelen direct. Daarnaast horen we (ook op FTM) dat rente het enige en meest geschikte instrument is om inflatie te beteugelen. Weet je wat werkt: bedrijven verbieden om prijzen van essentiële goederen te verhogen. Is het snel klaar met de inflatie. Dat hyperinflatie überhaupt een fenomeen is dat alleen binnen kapitalistische landen voorkomt zou wel eens verteld mogen worden.
Of dat het omvallen van banken geen incidenten zijn maar dat dit altijd zal gebeuren binnen het kapitalisme. Dat hoor je ook nooit.
Het enige wat je hoort is dat er een incident is en dat de markt al met een oplossing zal komen of dat de overheid moet ingrijpen. Je zal nooit horen dat er structurele problemen in het systeem zitten.
Vincent Huijbers 9
Berend PijlmanTwee redenen die ik kan bedenken zijn dat 30 jaar systematisch afbreken van de verzorgingsstaat ook voor het afbreken van solidariteit heeft gezorgt. Na mijn hypotheek en oude dag de zondvloed. We zijn ook veel zelfstandiger en welvarender waardoor de overheid pas in beeld komt voor een paspoort of bij verkiezingen.
Een aardig interview bij De Nieuwe Wereld met Kees de Kort;
https://youtu.be/fVrVOdqpNfE
De finansialisering van belangrijke zaken in het leven maakt ons ook afhankelijk. Probeer de hypotheekrenteaftrek maar eens versneld af te bouwen. En zullen we 'met zijn allen' toestaan dat de huizenprijzen weer een ton zullen gaan zakken en zo een groot deel van Nederland onder water zetten? Als geste naar de mensen die nu niet in aanmerking komen voor een hypotheek? De jubelton is als het kwartje van Kok. De overheid heeft weinig gedaan aan de volgens Klaas Knot 'made in holland' hoge stijging van huizenprijzen ten opzichte van de rest van Europa:
https://www.volkskrant.nl/economie/dnb-baas-klaas-knot-lage-rente-de-stijging-van-de-huizenprijzen-is-made-in-holland~bc6b481e/
Kapitalisme. Lex Bohlmeijer in gesprek met Robert Dur
https://m.soundcloud.com/de-correspondent/kapitalisme-lex-bohlmeijer-in-gesprek-met-robert-dur
Het is de vraag of het wegtrekken van geld uit collectieve voorzieningen heeft opgeleverd wat de kabinetten beoogde. Zeker er is sprake van vergrijzing maar ik denk dat de onbetaalbaarheid nu meer uit ongelijkheid komt dan uit onvoldoende middelen.
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/rutte-ouderenzorg-afgebroken
Berend Pijlman 13
Vincent HuijbersWe zijn eerst volledig uit elkaar gespeeld in een maatschappij waarin je je eigen boontjes moet doppen. We zijn allemaal elkaars concurrenten. We zijn allemaal ons eigen BV'tje. Waar je verantwoordelijk bent voor je eigen succes. Waarbij dus ook alles in het teken staat van efficiënt regelen zodat je voldoende tijd hebt om als gezin twee banen te hebben, de kinderen zelf op te voeden omdat je voor je werk naar het westen moet verhuizen, het huishouden te doen, de kinderen te helpen aan een soort van cv door ze naar allerlei activiteiten te brengen (sport, muziek, therapie etc.). Maar als er in de nabijheid dan iemand zorg nodig heeft, moet je dat weer wel als gemeenschap oppakken. Wat dus een nadeel vormt op de arbeidsmarkt. Hetzelfde geldt voor vrouwen (tegenwoordig personen) die zwanger worden. Omdat de gehele carrière gebaseerd is op concurrentie is een zwangerschap (en de zorg die toch merendeels bij de vrouw komt te liggen) nadelig voor hun inkomen. Was vrouwen zojuist nog vergeten bij de minderheden maar dat is dus ook één. En zo laten we elkaar netjes uit elkaar spelen zodat we niet meer strijden voor basisrechten.
Berend Pijlman 13
Vincent HuijbersIk heb jarenlang de podcast Freakonomics geluisterd. Heb dus heel wat behavioral economics voorbij zien komen. Kan soms handig zijn maar gaat het systeem van kapitalisme en alle daar in opgesloten tegenstellingen niet verbeteren. Het is geen antwoord op de vragen van klimaatcatastrofe, ongelijkheid, armoede, woningnood, honger, uitbuiting, migratie, etc. De eerste de beste aflevering van Marxist Voice die ik luisterde na Robert Dur geeft al veel meer inzicht over het kapitalisme en de rol daarvan op de klimaatcatastrofe: https://soundcloud.com/socialist-appeal/degrowth-and-neo-malthusianism-a-socialist-response?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing
Vincent Huijbers 9
Berend PijlmanDe twee podcasts zijn elk een ander geluid over het kapitalisme. Het verschil zit in wat van de overheid verwacht wordt. Ik moet daarbij ook denken aan het 'zonnebloemkapitalisme' van Arnoud Boot (https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/de-ontsporingen-van-het-zonnebloemkapitalisme-de-overheid-past-andere-rol)
Of lees hoe de VVD hier tegenaan kijkt: https://www.vvd.nl/standpunten/sterke-overheid/
Ergens ligt daar wel de sleutel. Dat geeft meteen antwoord op de vraag voor wie de overheid er is.
Wat betreft onze soort vrees ik dat we niet te veel moeten verwachten. We zijn een invasieve soort die zijn ecosysteem blijvend veranderd. De vele manieren waarop we ons proberen te proberen te organiseren volgen elkaar op. Het kapitalisme is geen eindstation.
Environmental Sins from Prehistoric Times - Max-Planck-Gesellschaft
https://www.mpg.de/11447807/F003_Focus_034-041.pdf
Het is de vraag of een nieuw systeem met een socialistisch profiel het antwoord is. Ook daar zie je bij (de weinige) experimenten dezelfde eigenaardigheden opduiken, waarbij wantrouwen en het ondergeschikt maken van het individu aan het collectief heel ver gaat. De uitdagingen waar de mensheid voor staat zal vrees ik ook binnen dat systeem tot uitwassen leiden.
Berend Pijlman 13
Vincent HuijbersHij gaat er hierbij namelijk vanuit dat private partijen een andere verantwoordelijkheid hebben dan enkel het maken van (meer) winst. Dat is een verkeerde aanname. Je kunt van bedrijven niets meer verwachten dan dat ze streven naar zo veel mogelijk winst in het lopende boekjaar.
Daarnaast stelt hij dat de overheid een verkeerde rol aanneemt. De overheid neemt echter de rol aan die nodig is om het kapitalisme overeind te houden. Dat kan je verkeerd vinden omdat je graag van het kapitalisme af wilt (ik geloof niet dat het ineenstorten van het kapitalisme de beste basis is om richting socialisme te gaan), of omdat je ideologisch gelooft dat een 'vrije markt' tot de beste uitkomsten leidt (wat zeker niet zo is).
De juiste constatering is dat er maar één vorm van kapitalisme is. En deze gaat door fases. Wanneer het voor de kapitalisten gunstig is om een 'vrije markt' te hebben dan zal het daarvoor de overheid gebruiken. Zie de VS na WOII in het buitenland. Overal probeerde de VS de markten open te breken voor vrije concurrentie met de VS die op dat moment een superieure industrie had (gegroeid op oorlogskapitaal en ongeschonden de oorlog doorgekomen). In eigen land werden overigens de handelsbeperkingen gewoon gehandhaafd net als het VK dat deed toen de VS nog een kolonie was. Wanneer het voor de kapitalisten niet meer gunstig is om een 'vrije markt' te hebben (of op die terreinen waar dat niet gunstig is) zal altijd de overheid worden gebruikt om de gewenste uitkomsten te krijgen. Zie bijvoorbeeld de handelsbeperkingen met China nu China als producerend land de VS voorbij is (nog niet qua financiële sector).
Vincent Huijbers 9
Berend PijlmanHeeft het zin om na te denken over ons eigen uitsterven?
https://www.vn.nl/ons-eigen-uitsterven/
Heeft nogal wat haakjes aan onze discussie.
Berend Pijlman 13
Vincent HuijbersIk moet altijd wel glimlachen wanneer mensen spreken over communisme zonder zich ooit verdiept te hebben in het Marxisme. "Hij maakt zich zorgen dat de geschiedenis van fascisme en communisme zich zal herhalen als utopische denkers (...) hun doel om de mens tegen uitsterven te beschermen met een soortgelijk fanatisme najagen." Nu is fascisme en communisme aan dezelfde kant van een argument plaatsen nooit goed te praten maar nog erger is om communisme als utopisch neer te zetten. Marx bedacht de term communisme om zijn socialisme af te zetten tegen het vroeg socialisme ook wel utopisch socialisme genaamd. Het socialisme van Marx wordt als wetenschappelijk socialisme benaamd. Zelfs op wikipedia staat hierover een aardige zin: "Volgens Marx was zijn idee van een klasseloze maatschappij met collectief eigendom (communisme) geen utopie, maar een noodzakelijke ontwikkeling die door Marx' wetenschappelijke studies werd bewezen."
Als er iets een utopie is, of idealistisch dan is het de 'onzichtbare hand' die door Adam Smith werd geïntroduceerd. 'De markt' is de nieuwe god. Een ongrijpbaar fenomeen waarmee altijd de juiste uitkomst wordt bereikt. Hoeveel zaken er in het liberalisme als 'natuurlijk' worden aangenomen is niet te tellen. Ik hoorde Robert Dur dat overigens ook weer doen. Ook heel tekenend dat de economische wetenschap geheel niet volgens wetenschappelijke principes werkt. Liberalisme gaat uit van de idealistische idee dat de wereld zich in ons hoofd vormt (dus zoals de grot van Plato) en niet door materie om ons heen.
Leesvoer: https://socialist.net/marxism-versus-postmodernism/
Hannie Groen 5
Willem Timmer 4
Hannie GroenBerend Pijlman 13
Willem TimmerEen hoop afbreuk aan de wetenschap waar pro-vaxers zich in allerlei bochten hebben moeten wringen om de wetenschap aan hun kant te laten schijnen te zijn. Zoals het duidelijkst met mondmaskers waar voor de pandemie al dozijnen studies naar gedaan waren en waaruit bleek dat deze niet effectief waren als ze gebruikt worden door burgers. Maar dan is er crisis en dan zouden ze ineens wel werken. En nu de crisis weer voorbij is, komen steeds meer 'experts' erop terug dat mondkapjes toch niet effectief zijn. Hetzelfde gebeurt overigens voor lock downs. Fauci beweerd nu dat hij nooit voor lock downs heeft geadviseerd. Helaas voor hem stond er bijna altijd een camera op zijn hoofd gericht en is dus terug te halen dat hij wel degelijk adviseert om in lock down te gaan.
Disclaimer: ik heb drie vaccinshots gehad (de laatste zodat ik in Oostenrijk kon skiën). Wat ik het slechts aan het hele gebeuren vind, is dat de wetenschap is misbruikt. Er is zoveel onzin door politici en 'legacy' media verkondigd waar totaal geen bewijs, of zelfs tegengesteld bewijs, voor was dat mensen wantrouwen hebben gekregen in de wetenschap. Al is het ook de wetenschap die de onzin weer rechtzet. En wetenschap moet je zien over veel langere tijd dan deze 2 à 3 jaar. Maar dat veel wetenschap is verkocht aan de hoogste bieder is wel duidelijk.
Willem Timmer 4
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Willem TimmerWillem Timmer 4
Berend Pijlmanop basis van het feit dat mijn vrouw in ongeveer dezelfde periode corona had en ik niets opliep, vervolgens dat ik op de vierdaagse feesten (2 maanden later) wel corona opliep denk ik dat het afname was in titers. Ik had juist gewacht met de booster tot de nieuwe versies er waren.
Jij stelt dat mijn stelling dat het vaccin was uitgewerkt onjuist is, en voert geen bewijzen aan maar begint een heel verhaal over afbreuk aan de wetenschap. Van Corona vaccins(bij mRNA vaccines) en bv van griepvaccinaties is bekend dat titers teruglopen na een bepaalde tijd. Dat ik ergens in zomer 2022 pas corona opliep vertelt mij dat mijn vaccinaties daarvoor hun werk deden. Die vaccins zullen nooit 100% protectie bieden omdat er veel meer meespeelt zoals conditie van de persoon, mate van besmetting etc.
Jij stelt dat de wetenschap misbruikt is maar ik vraag me af of je het wel begrijpt. Boeit me eigenlijk ook niet omdat er met (verhulde) antivaxxers in principe geen zinnige discussie mogelijk is gebleken.
dat er in hele corona beleid (toen en achteraf) gaten te schieten zijn, vind ik ook - die avondklok is natuurlijk kolder maar was er op gericht om mensen onmogelijk te maken om ergens op visite te gaan,
zelf zag en zie ik geen bezwaar tegen een wandeling om 2100 of 0200. geen hond op straat.
De overheid heeft soms (gebruikelijk lezen we hier) irrationele standpunten ingenomen maar moest roeien met de riemen die ze hadden (de minister met verstand van modieuze schoenen bv, want die was ook ingevlogen omdat de 1e overwerkt was)
voor jouw informatie; ik werkte toen aan vaccines, al 10 jaar of langer en mijn laatste project was een corona vaccin. ik denk dat ik dus genoeg kennis heb om in te schatten of mijn vaccin was uitgewerkt of niet, gelet op de mensen die ik tegenkom en wat ik aan preventie deed. ik heb astma en zat niet op ellende te wachten die mijn longen verder aantasten.
We wachten de volgende pandemie af....
Berend Pijlman 13
Willem TimmerPetrus Harts 3
Hannie GroenIk herinner mij het omgekeerde: aanvankelijk stelde VWS dat zelftests onvoldoende accuraat waren en twee maanden later was het: 'o, ze zijn eigenlijk heel erg betrouwbaar'. [Off topic ]
Petrus Harts 3
Kwam Nederland als slechtste uit de bus? Nou, het verbaast mij niet.
Zoals ik vaker zeg: Nederland is allang niet meer het beste jongetje van de klas,, maar veel eerder het meest schijnheilige jongetje van de klas wat anderen graag de les leest.
Off topic: dit gedrag van overheidsambtenaren leidt ook tot morele rot bij ondernemers. Waarom nog 6 dagen in de week >10 uur per dag buffelen als de essentie van ondernemen in Nederland lijkt: wordt lid van een politieke partij met regeringsmacht, pap aan met de beslissers en verkrijg de gewenste contracten?
Renee van Aller 5
Bob Juchter van Bergen Quast 1
Jeroen van Beek 2
Bob Juchter van Bergen QuastJan Ooms 10
Bob Juchter van Bergen QuastJM Van Hoorn 4
Bob Juchter van Bergen QuastMisschien voor jou persoonlijk niet, omdat je weinig tot geen belasting betaald?
j.a. karman 5
- Wanbeheer bij zogenaamde privacy door verborgen houden van de lobbyisten
- Wanbeheer bij het tegengaan van zogenaamde racisme waarbij veel geld gespendeerd wordt om mensen te laten zwijgen.
- wanbeheer en schending van de rechtstaat door ruimhartige vergoedingen te beloven wat niet uitvoerbaar is.
- schending van de rechtsstaat in de stikstofcrisis met onhaalbare ideëen van een onveranderlijke natuur met groeiende bevolking en verstedelijking.
Dat een sywert van der Linden aangepakt wordt is terecht.
De keuze om het enkel in het coronagebeuren te laten blijven doet geen recht aan de het geheel van de achtergronden en het politieke steekspel.
Walter Boer 3