
Kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren? Lees meer
Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijker manier organiseren?
Dat zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op heeft stukgebeten. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 120.000 handtekeningen moest de politiek wel reageren en nadenken over de aard en het wezen van ons geld en hoe het wordt gecreëerd. Dat leidde tot een opdracht voor de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) om onderzoek naar geldschepping te doen.
Op Follow The Money begon het debat in 2015, toen auteur en voormalig bankenlobbyist Robin Fransman reen open brief aan het toneelgezelschap schreef, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van de stichting Ons Geld. Daarnaast gaven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel de grote vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?
We zitten weer in een grote bankencrisis. Hoe kan die in de toekomst worden voorkomen?
Niet burgers maar banken profiteren van de renteverhoging van de ECB
Aan een digitale euro die niet met banken concurreert, heeft niemand iets
Als we de economen van morgen niet anders opleiden, blijft de wereld op dezelfde voet doorgaan
Geld bepaalt alles, maar bijna niemand snapt het. Reis door onze kaart en ontdek hoe ons geldstelsel in elkaar zit
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
De ontrafeling van ons geldstelsel
Nederlandse regering presenteert voor het eerst een visie op de digitale euro
Wordt digitaal contant geld programmeerbaar, en gekoppeld aan je identiteit?
Muntverkoop op Lowlands, 2017 © Raymond van Olphen
De ontrafeling van ons geldstelsel
In Libanon gijzelde een man zijn bank omdat hij al maanden niet bij zijn spaargeld kan. Wij gaan ervan uit dat we onze tegoeden bij private banken altijd kunnen opvragen. Hoe reëel is die verwachting?
Stel: je bent dit weekend op Lowlands, het driedaagse muziekfestival dat na twee jaar gedwongen pauze weer mag plaatsvinden in Biddinghuizen. Het is vrijdag 12:30 uur en je loopt van de camping richting festivalterrein. De Britse band Wet Leg begint zo te spelen in de Heineken-tent en daar zou je best een koud biertje bij lusten. Om dat te kunnen kopen moet je eerst even aansluiten bij de muntautomaat.
Lowlands heeft sinds jaar en dag een eigen geldsysteem: vierkante munten waarmee je drank en eten afrekent. Contant geld of pinbetalingen worden niet geaccepteerd bij de bar. Omdat telkens in de muntenrij staan afgaat van je danstijd, besluit je meteen maar honderd munten te kopen. Daarvoor moet je 330 euro neerleggen: 3,30 per muntje. Dat is even slikken: in 2019 was dat nog 2,90 – een inflatie van 13,7 procent.
Zo’n eigen geldsysteem heeft een bijzonder effect. Na een paar uur ga je rekenen in munten, in plaats van in euro’s. Vier grote bier kost 6 munten, evenveel als je kwijt bent voor twee hamburgers. Hoeveel euro dat is, is op dag twee al weggezakt in de krochten van je brein.
Geldontwaarding
Wie na drie dagen feestgedruis thuis alle naar drank en zweet ruikende festivalkleren in de was doet, vindt bij het leegmaken van zijn of haar broekzakken altijd wel een paar verdwaalde festivalmuntjes. Hoewel je daar gisteravond nog een patatje mét van had kunnen kopen, accepteer je dat ze hun koopkracht nu compleet hebben verloren. Je wist dat je alle munten had moeten opmaken, of dat je ze voor maandag 12 uur had moeten terugwisselen. Dat dit eigenlijk best vreemd is – en dat de festivalorganisatie zomaar 3,30 ‘geldscheppingswinst’ per niet gebruikte munt opstrijkt – komt doorgaans niet in je op.
Stel nu eens dat je ondernemer bent. Je hebt drie dagen lang tot 3 uur ’s nachts kidneybonen en fijngeprakte avocado op tortilla’s gesmeerd om het hongerige festivalpubliek van eten te voorzien. Na afloop van het festival ga je met een zak vol plastic muntjes naar het Lowlands-wisselkantoor om er euro’s voor terug te krijgen. Tot je verbazing is de wisselkoers plots veranderd: je krijgt maar 2,50 per munt. Bovendien is er een limiet op het aantal munten dat je per keer mag inwisselen: ‘Kom volgende week maar terug met de rest,’ zegt de man achter de balie. Zou je dat accepteren, of zou je door het lint gaan?
‘Weg met de heerschappij van de banken’
Ons reguliere geldstelsel werkt op vergelijkbare wijze als dat van Lowlands: voor onze dagelijkse transacties gebruiken we hoofdzakelijk banktegoeden bij private banken zoals de ING en Triodos, de ‘festivalmunten’ van onze economie. Net als ondernemers op het terrein de Lowlands-munten accepteren omdat ze die kunnen omwisselen voor euro’s, ontlenen banktegoeden hun waarde aan de belofte dat ze altijd één-op-één inwisselbaar zijn voor contant geld. We staan daar zelden nog bij stil, omdat het zo vanzelfsprekend lijkt.
Toch kan die zekerheid ineens wegvallen. Het haast ondenkbare scenario waarin de inwisselbaarheid plots wordt ingetrokken, is in Libanon werkelijkheid geworden.
Op 11 augustus liep een 42-jarige man zijn bank binnen met een geweer en een liter diesel. Hij dreigde het bankfiliaal in brand te steken. Zijn eis was bescheiden: hij wilde zijn eigen spaargeld opnemen, circa 210 duizend dollar, om de ziekenhuisrekening van zijn vader te kunnen betalen. Al snel verzamelde zich een menigte buiten de bank die leuzen scandeerde om de gijzelnemer te ondersteunen: ‘Geef hem zijn geld! Geef hem zijn geld!’ en ‘Weg met de heerschappij van de banken!’
De meeste Libanezen zien de dader – Bassam al-Sheikh Hussein, eigenaar van een kleine supermarkt en voormalig badmeester bij een hotel – niet als crimineel maar als held. Libanon verkeert al tweeëneenhalf jaar in een diepe economische crisis. De overheid heeft opnamelimieten ingesteld om te voorkomen dat de banken er failliet gaan. De banken hebben meer tegoeden uitstaan dan hun bezittingen waard zijn: zelfs als ze al hun bezit te gelde zouden maken, hebben ze niet genoeg om alle rekeninghouders hun geld terug te geven.
‘Hij vraagt alleen om wat al van hem is,’ zei een omstander tijdens de gijzelingsactie
Gewone Libanezen kunnen sindsdien slechts bedragen variërend van 200 dollar per week tot 200 dollar per maand van hun banktegoed opnemen – wat onvoldoende is om in je levensonderhoud te voorzien, laat staan de ziekenhuisrekening te betalen. Wie meer dan de limiet wil opnemen, krijgt lokale Libanese ponden tegen een zeer ongunstige wisselkoers, zodat je 25 procent van de waarde verliest.
‘Hij vraagt alleen om wat al van hem is,’ zei omstander Ghassan Moula tijdens de gijzelingsactie tegen The Guardian. ‘Terwijl onze leiders, met hulp van de centrale bank, hun miljarden naar Zwitserse bankrekeningen hebben weggesluisd, worden wij aan ons lot overgelaten.’
Een wereldwijd probleem
De Libanese overheid bezweek onder haar schulden en de situatie in het land is in die zin uitzonderlijk. Maar aan de basis van deze economische crisis ligt een samenspel van financial engineering waarmee investeerders en bankiers ook in andere landen hun zakken vullen.
Lakse financiële wetgeving stond het Libanese banken toe veel buitenlands geld aan te trekken, dat ze vervolgens in eigen land uitleenden en investeerden. Dat stuwt markten aanvankelijk omhoog en levert de betrokkenen hoge winsten op. Maar als de bubbel uiteindelijk barst, en de investeringen van de banken minder waard blijken dan hun verplichtingen, komt de rekening op het bord van nietsvermoedende spaarders te liggen.
Hetzelfde gebeurt momenteel in China. De langdurige stijging van vastgoed- en aandelenprijzen is daar tot stilstand gekomen en toen kwamen onderliggende problemen in het financiële stelsel plots aan de oppervlakte. In de provincie Henan zijn verschillende banken in de problemen gekomen. Omdat spaarders allemaal tegelijk hun geld wilden opnemen, hebben die banken hun tegoeden bevroren en de opname van contant geld verboden. Al maandenlang kunnen circa 400 duizend mensen niet bij hun banktegoed. Bij meerdere grote rellen bestormden boze en wanhopige Chinezen de bankgebouwen, in een poging hun geld terug te krijgen.
Gebruikt Lowlands het geld van je muntjes om de artiesten te betalen, in plaats van de verkopers, dan zou de organisatie worden aangeklaagd wegens oplichting. Voor banken is dit echter business as usual
Ook in Europa hebben we de afgelopen 15 jaar bank runs gehad. Kleine banken die erom bekend stonden (te) veel risico’s te nemen, zoals Icesave en de DSB, overleefden die runs in 2008 en 2009 niet. Als de paniek tijdens de kredietcrisis vrij spel had gekregen en de overheid had niet ingegrepen met reddingspakketten, was de ING en Fortis (dat toen grote delen van ABN Amro in bezit had) hetzelfde lot beschoren geweest.
In 2012 werden de banktegoeden van Cyprioten bevroren en in 2015 mochten de Grieken slechts 60 euro per dag opnemen, om een faillissement van hun banken te voorkomen. Toch lijken deze gebeurtenissen in het geheugen van de gemiddelde Nederlander te zijn weggezakt. Net zoals de ondernemers op Lowlands erop vertrouwen dat ze hun verdiende muntjes zonder problemen kunnen inwisselen, gaan wij ervan uit dat we onze tegoeden bij private banken altijd kunnen opvragen.
Maar zit er eigenlijk wel voldoende geld in kas om aan alle wisselverzoeken te kunnen voldoen? Wanneer de organisatie van Lowlands het geld van de muntenverkoop zou gebruiken om de gage van Stromae en Arctic Monkeys te betalen, komen de ondernemers van de Mexicaanse tortillakraam bedrogen uit. In dat geval zouden de organisatoren van Lowlands waarschijnlijk worden aangeklaagd wegens oplichting.
Banken gebruiken het direct opvraagbare spaargeld van klanten ter financiering van hun eigen activiteiten
Voor banken is dit echter business as usual. Hun bedrijfsmodel zit anders in elkaar dan dat van Lowlands. Banken gebruiken het direct opvraagbare spaargeld van klanten ter financiering van hun eigen activiteiten: leningen verstrekken en financiële waardepapieren opkopen. Denk aan staats- en bedrijfsobligaties, maar ook allerlei complexe financiële producten met moeilijke namen en hogere rendementen, zoals mortgage backed securities, collateralized loan obligations en renteswaps.
Banken houden slechts een fractie van de tegoeden van klanten in liquide middelen aan, want daar verdienen ze niets aan: zulk geld ligt ‘op de plank’. Het grootste deel van je geld ligt dus niet in een kluis bij de bank; de bank gebruikt het om bezittingen mee te financieren – en zo zelf een marge op jouw geld op te strijken.
Dat gaat gepaard met risico’s. Het paradoxale: hoe meer risico banken nemen in goede tijden, hoe hoger doorgaans de winsten. Maar als het een keer fout gaat, zijn de problemen ook groter. Dat blijkt echter altijd pas achteraf. Zolang de markten stijgen (zoals de afgelopen jaren het geval was) lijkt er geen vuiltje aan de lucht. We lijken zelfs te vergeten dat ze ook weer kunnen inzakken. Maar wanneer hun bezittingen plots minder waard worden, kunnen de banken in de problemen komen. Zeker wanneer veel mensen tegelijkertijd hun tegoeden opvragen – en dat gebeurt natuurlijk juist op zulke momenten – kunnen ze niet aan hun inwisselbelofte voldoen. In het slechtste geval kunnen ook bij ons banktegoeden worden bevroren en kunnen we onze ‘festivalmunten’ slechts gelimiteerd in contanten omzetten.
Publieke vangnetten
Om die situatie te voorkomen, werden bij de kredietcrisis van 2008 grote publieke steunpakketten ingezet. Ook verhoogde de Nederlandse overheid de garantie op banktegoeden naar 100 duizend euro. Die publieke steun ontmoedigt enerzijds bank runs. Maar dat banken nu permanent op expliciete en impliciete garanties kunnen rekenen, leidt anderzijds tot morele erosie. Banken weten dat ze in noodgevallen gered zullen worden, en nemen daardoor juist extra veel risico’s: private winsten voor de aandeelhouders, waarvan de risico’s op de samenleving worden afgewenteld.
Na de crisis van 2008 hebben centraal bankiers daarnaast allerlei nieuwe publieke vangnetten voor de financiële sector opgetuigd: de zogeheten Quantitative Easing (QE)-programma’s en Refinancing Operations. Daarmee creëerde de Europese Centrale Bank (ECB) tientallen miljarden euro’s per maand om de economie te stimuleren. Dat noemden ze aanvankelijk ‘onconventioneel monetair beleid’, maar inmiddels is het de normaalste zaak van de wereld geworden. Voor elke gelegenheid wordt een vergelijkbaar programma opgetuigd met een nieuwe, nog imposantere naam. Zo werd het arsenaal tijdens de coronacrisis uitgebreid met het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) en de Pandemic Emergency Longer-Term Refinancing Operations (PELTROs).
In theorie ondersteunen deze programma’s de economie en dragen ze bij aan stabiele prijzen, maar de realiteit is anders. Het geld stroomt voornamelijk naar de financiële sector en stuwt de aandelen- en huizenmarkten omhoog. Rijke aandeelhouders en huizenbezitters profiteren van dit beleid van de centrale banken, maar wie geen aandelen of vastgoed bezit – en dat zijn de meesten van ons – heeft niets aan stijgende beurzen.
Inmiddels krijgen we allemaal de rekening gepresenteerd van die geldgroei, ook de mensen die niet van de koersstijgingen hebben geprofiteerd
Als gevolg van deze programma’s groeide de balansomvang van het Europese centrale bankenstelsel in 2020 en 2021 met bijna 2 biljoen euro per jaar. Dat zijn enorme bedragen, zeker wanneer je bedenkt dat het jaarlijkse budget van de EU iets meer dan 1 biljoen is.
Inmiddels krijgen we allemaal de rekening gepresenteerd van die geldgroei, ook de mensen die niet van de koersstijgingen hebben geprofiteerd. In 2022 komen de officiële inflatiecijfers voor het eerst in een halve eeuw boven de 10 procent uit. Je koopt steeds minder voor hetzelfde geld, en vooral mensen met een laag inkomen kunnen steeds moeilijker rondkomen. Hoewel er ook andere oorzaken spelen (zoals de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne) kan inmiddels niemand nog met droge ogen beweren dat het ECB-beleid voor stabiele prijzen heeft gezorgd.
Het besluit om de geldpers op grote schaal aan te zwengelen, gaat immers gepaard met grote herverdelingseffecten: de rijken worden rijker, de armen armer. Zoiets is in een democratische rechtsstaat bij uitstek een politieke aangelegenheid. Het is daarom opmerkelijk dat bij de besluiten om deze programma’s op te tuigen, geen enkele gekozen volksvertegenwoordiger betrokken is. Terwijl in de nationale parlementen wordt gedebatteerd over miljoenenposten, zoals het wel of niet verhogen van zorgsalarissen, creëren en alloceren technocraten in de achterkamertjes van hoge banktorens bedragen die duizend keer zo groot zijn – allemaal zonder enige inspraak of democratische toetsing.
Financiële geletterdheid
Met bank runs in China en Libanon, hoge inflatie en de steeds machtiger (centraal) bankiers, is het meer dan ooit van belang om de inrichting van ons geldstelsel uitvoerig te bespreken. Dit complexe geheel van monetaire, financiële en fiscale zaken doorgronden is geen eenvoudige taak.
Dat ingewikkelde financiële jargon van bankiers, economen en belastingspecialisten heeft een reden: geletterdheid is macht
Het ingewikkelde financiële jargon van bankiers, economen en belastingspecialisten helpt daarbij niet. Dat heeft een reden, dezelfde waarom de mis vroeger in het Latijn was en het in de slavenstaten van weleer verboden was slaafgemaakten te leren lezen: geletterdheid is macht. ‘In het tijdperk van credit default swaps en collateralized debt obligations zijn de meesten van ons financiële analfabeten,’ schreef Matt Taibbi, journalist bij Rolling Stone, na de crisis van 2008. Dat is sindsdien alleen maar erger geworden: wie deze taal niet spreekt, wordt uitgesloten.
Thomas Bollen en Martijn Jeroen van der Linden zijn daarom een project gestart met cartograaf Carlijn Kingma om dit complexe onderwerp toegankelijker te maken. Samen brengen we het geldstelsel in kaart, aan de hand van de metafoor ‘geld als water’, en verkennen we alternatieven voor een rechtvaardiger stelsel. We nemen je de komende maanden mee op een expeditie achter de façades van de financiële wereld, langs onzichtbare geldstromen en naar verborgen krachten. Lees hier meer over het project.
Ben je toevallig op Lowlands? Wij zijn er ook en geven er een voorvertoning van het project. Entree: nul muntjes. Drie dagen lang kun je een korte animatie van het eerste deel bekijken: Het waterwerk van ons geld, een kaart over de werking van ons huidige geldstelsel. Op 21 augustus vertellen Thomas Bollen en Carlijn Kingma erover in een Tegenlicht-talk: De toekomst van geld.
106 Bijdragen
Roland Horvath 7
Of de banaliteit van het geld om het gezegde 'De banaliteit van het kwaad' van Hannah Arendt te parafraseren.
Het initiatief, een reuze job, is de moeite honderdvoudig waard.
Frank de Graaf 1
Roland HorvathMaurice Franzen 1
Roland HorvathLeo Ambtman 2
Roland HorvathVincent Huijbers 9
Waar blijkt dit uit? Zijn dit nieuwe risico's? Dus nieuwe producten die de risico's verbergen. Of is men nadat het stof was neergedaald van de kredietcrisis weer op dezelfde voet doorgegaan?
John Janssen 4
Vincent HuijbersEn voor wat betreft je laatste vraag, denk ik haast wel. Zelfde pakketjes B-hypotheken weggemoffeld in de +++A hypotheken, gedekt door een Default Swap Option, en hoppa een miljarden business met bijbehorende bonussen draait hoogstwaarschijnlijk nog steeds. Bush en Paulson gingen dat 'reguleren', toch? Medio 2050 denk ik, omdat dat toch wel een mooie 'bench mark' is geworden!
Vincent Huijbers 9
John Janssenhttps://www.dnb.nl/betrouwbare-financiele-sector/risico-s-voor-het-financiele-stelsel/
Daarbij vraag ik mij af in hoeverre wij in Nederland door de grote private schulden aan de bankensector geketend zijn. De hypotheken die de afgelopen jaren aan gegaan leggen ons aan de ketting.
Patrick Blok
John JanssenKoos van Marle
Patrick BlokTim Schouten
Roland Horvath 7
Tim SchoutenHet is schandelijk, een ambtsdelict van de ECB, om haar enige missie, haar enige opdracht namelijk prijsstabiliteit niet uit te voeren en het tegendeel ervan te doen. De ECB werd ook door geen enkele politicus of MSM terecht gewezen.
De FED in de VS heeft twee opdrachten prijsstabiliteit en volledige tewerkstelling.
De ECB moet onder het gezag de EU Raad en het EU Parlement komen.
De geld creatie van de ECB om een inflatie van net geen 2% te creëren was dus 100% onwettig.
En de nul of bijna nul rente was dat evengoed.
Beide maatregels waren zogenaamd bedoeld de euro te redden en om de EU te redden door Eurozone lidstaten geld te geven o.a. onder de vorm van het opkopen van van obligaties van staten in geld moeilijkheden. Die obligaties worden dan ten eeuwigen dage door de ECB bewaard.
Obligaties van banken in geld moeilijkheden werden ok opgekocht.
Die geldcreatie annex obligaties hadden als doel de rijken zoals de aandeelhouders van de genoemde banken rijker te maken. Het geld verdween vooral in de zakken van aandeelhouders.
De lage rente ging gepaard met grote kredieten voor de rijken en grote ondernemingen en kleine of geen kredieten door de banken voor minder rijken en KMB / KMO.
Na langere tijd ontstond er en inflatie of beter een stagflatie, prijsstijging en stagnerende productie.
In de VS te hoge inflatie, een kind van 12 zou die gevolgen op voorhand zien en begrijpen.
ruud Groenewoud 1
Roland HorvathDenk dat je hier een goed punt hebt. Ze staan erbij en kijken ernaar. Misschien dat bij de politiek de kennis ontbreekt op dit gebied? Zo niet dan kan ik alleen maar concluderen dat het ze blijkbaar niets kan schelen.
Roland Horvath 7
ruud GroenewoudBert de Groot 1
Roland HorvathRobert Schipperhein 3
Bert de GrootRoland Horvath 7
Bert de GrootDus de ECB wel een instantie van de EU overheid maar onafhankelijk van de politiek of 2/ wel onder het gezag van de Raad en Parlement of 3/ de ECB het bezit van de banken zoals in DE in de jaren 1920: Zelfde gedrag. De grote klanten zoals de superrijken, personen of ondernemingen gaan voor.
Zoals m.i. ook de commentaar van Robert Schipperheim stelt.
De hyperinflatie in DE in 1922-1923 is snel ongedaan gemaakt door een voorstel van Hjalmar Schacht namelijk door het creëren van een andere geld bron, een tweede munt.
Zwitserland CH heeft sedert 1934 twee munten, de Franc en de WIR, wat de waarde betreft is de WIR gekoppeld aan de Franc. De WIR is enkel in girale vorm/ een banktegoed.
De jaren van de ECU, de European Currency Unit, 1999- 2001 en de ECU voor internationale betalingen. De 19 munten van de 19 staten in de eurozone voor binnenlands gebruik. Als die 19 munten behouden geweest waren dan kon er betaald worden in de eigen munt in plaats van ruilhandel te bedrijven in de -zuiderse- tekort staten en dan kon de nationale overheid lenen in de eigen munt, die -bijna- uitsluitend door de eigen ingezetenen gebruikt worden, wat geen staatsschuld kan genoemd worden. Dan had men de euro niet moeten 'redden' door de macht van de staten over hun budget ongeveer volledig over te dragen aan een niet verkozen EU Commissie.
De EU wil in alles een monopolie ook in het monetaire.
Nu is er het probleem dat de euro voorraad op een hoop bijeen kruit in de overschot staten en er een tekort aan geld is in de tekort staten.
Het alternatief hiervan is een EU federatie, die inkomstenbelasting heft, waarbij de machtigen in de overschotstaten meer belasting betalen dan de ingezetenen van de tekortstaten. Zo gaat een deel van het geld aan euro's van de overschotstaten o.a. DE en NL, naar de tekortstaten bijvoorbeeld het zuiden en kan de euro blijven bestaan.
Bert de Groot 1
Roland HorvathRoland Horvath 7
Bert de GrootLeo Ambtman 2
Roland HorvathJohn Janssen 4
Tim SchoutenTim Schouten
John JanssenJeroen van Beek 2
John JanssenHanny Reindersma 2
Tim SchoutenRob de Vries
Tim SchoutenMichel Roes
Evert Hamstra 1
Bert de Groot 1
Evert HamstraCor Broeders 4
Bert de GrootDit is wel een mooie omschrijving van het toekomstige pensioenstelsel.
Robert Schipperhein 3
Evert HamstraDaarnaast kan DNB waarschijnlijk heel snel geld ‘printen’ om een bank liquide te maken omdat mensen niet opnemen maar overboeken. Dat was vroeger wel anders met daadwerkelijk met papier rondrijden.
Jacob H. van de Pol 3
Daarna wordt alles weer opgebouwd. 'Dus maak je vooral geen zorgen'.
Zou dat 'Build back better' zijn? Om iets beter terug te bouwen, moet je immers eerst slopen.
Maar als ik lees, hoor en zie wat ze met beter terug bouwen bedoelen, weet ik nog niet zo zeker of het ook wel beter (voor iedereen) wordt.
Willem de Vroomen 4
Jacob H. van de PolMaar hoe nu verder? We weten het nu allemaal wel. De volgende stap: het kapitalisme moet verdwijnen, het biedt geen uitzicht op verbetering. Lees bij Marx over de tegenstelling tusen verdere ontwikkeling van de productiekrachten en de bestaande productie- (eigendoms-)verhoudingen.
Het kapitalisme moet verdwijnen, dat is wel duidelijk. Maar hoe? Daarover moet de discussie gaan, ook op FtM.
Iets voor een volgend project?
Jacob H. van de Pol 3
Willem de VroomenIk vind het een gruwelijk systeem. Veel corruptie en veel massa beïnvloeding. Aan heel veel dingen een tekort. Hoe losten die mensen tekorten (aan penicilline in dit geval) op. Eén voorbeeld; een vrouw eind 40 jaar biedt zich aan mij aan voor $10,00. Ik was toen midden 20 jaar. Zij had penicilline nodig voor haar zieke kind. Dat was schaars, zoals bijna alles schaars was en zij kon dat wel krijgen, maar alleen als zij met Amerikaanse dollars betaalde. Ik heb haar gewoon de dollar gegeven die zij nodig had voor een kuur.
Maar marxisme en communisme zijn denk ik twee heel verschillende werelden. Als ik het tenminste goed zie. Communisme zie je vaak in kleine samenlevingen of zelfs groepen. Zoals in een kibboets en bij indianenstammen. Bij die indianen ontstaat het denk ik vanuit de groep, omdat iedereen beseft de groep nodig te hebben om te overleven. Als individu redt je het in hun omstandigheden niet.
In het marxisme zie ik dat het volk onderdrukt en uitgebuit wordt. Noord Korea heel extreem voorbeeld. De top leeft in weelde en een groep daaronder ook, want die moeten de top beschermen. Poetin is voorzover ik het kan bekijken geen communist, want dan zou hij niet zo 'n duur jacht hebben en niet zoveel bezitten.
Het lijkt er op dat marxisme links doet, maar er niet naar handelt. Het is misschien nog erger dan het feodalisme. Maar daar ken ik geen voorbeelden van in deze tijd. Zij noemen zich ook vaak democratisch, de oude DDR, China en zelfs Noord Korea noemt zich democratisch.
Dat zijn dingen die ik niet kan plaatsen.
Ik weet niet wat het beste is, maar marxisme in ieder geval niet. En communisme voor een grote groep zoals een heel land werkt denk ik ook niet. Er is geen groepsgevoel meer en je krijgt profiteurs en parasieten ben ik bang voor. Geen grenscontrole.
In die marxistische landen interesseerde bijna niemand zich ook maar ergens voor. Gemotiveerd zijn leverde niemand
Leo Ambtman 2
Willem de VroomenJelle Suiker 1
Bob Schat 3
hans van rheenen 7
Ik heb drie (spaar-)banken,
de NIBC is een investeringsbank die géén negatieve rente berekent en berekende voor de inleg bóven de € 100.000,- en steeds de gehele inleg beloont en beloonde met een (magere) rente. Opnames zijn onbeperkt mogelijk zonder limiet. Stortingen ook.
de tweede bank, de SNS, rekent zèlfs vandaag nog standaard negatieve rente en beperkt de opname eigen geld (digitaal regelbaar) tot € 250.000,-. Rente nul%.
de derde bank is de Leaseplanbank die mij onlangs waarschuwde dat een spaarbedrag bóven de € 300.000,- volgens de voorwaarden NIET toegestaan is.
Het is qua overzicht dus sowieso een groot rommeltje, maar daarbij tegenstrijdig is de bewering van de meeste banken, dat er negatieve rente berekend wordt "omdat de ECB het niet gebruikte kapitaal dagelijks registreert en de bank daarvoor bestraft".
Is dit een leugen, een strategie of een smoes. Sommige banken bedienen zich klaarblijkelijk met bovengenoemde "smoes" door van het spaargeld mee te snoepen, andere banken hebben die "smoes" niet, betalen zelfs gewoon een rente uit.
Bert de Groot 1
hans van rheenenhans van rheenen 7
Bert de GrootToch niet zo vreemd dat o.a. de vastgoedmarkt teveel kapitaal aangeboden krijgt bij gebrek aan projecten.
Roland Horvath 7
hans van rheenenDe ECB heeft het tegendeel gedaan.
Robert Schipperhein 3
Bert de Groothans van rheenen 7
Robert SchipperheinBank-1 had enkele vragen, waaronder hoeveel ik uiteindelijk bij ze wilde gaan sparen in de toekomst
Bank-2 had tien pittige vragen, waaronder "wat ik met het cash-geld uit de pinautomaat had gedaan
Bank-3 gaf alleen aan dat ik bij hèn moest ophouden met sparen. Verder géén vragen!
Een aanvraag m.b.t een zakelijke rekening werd bij drie (andere) banken niet gehonoreerd, dus afgewezen.
Arthur Venis 3
hans van rheenenOverigens een totaal zinloze discussie met die broker gehad. Ik had ze gevraagd of ze nu werkelijk geloven dat wanneer ik wil witwassen via Saxo bank ik ze dat zou vertellen?
hans van rheenen 7
Arthur VenisUiteindelijke standpunt: Deze branche bezorgt ons teveel werk door de opgelegde regels! Dodelijk dus!!
Leo Ambtman 2
hans van rheenenJosephine Tusveld 1
Karel 1
Josephine TusveldChristine 3
Karelhttps://youtu.be/YRD497O0Crs
Arthur Venis 3
ChristineWillem de Vroomen 4
KarelDat systeem moet verdwijnen en plaats maken voor een nieuw systeem. Hoe? Dat is de discussie die gevoerd moet worden, ook op FtM.
Leo Ambtman 2
Josephine TusveldAdosh van der Heijden 4
Josephine TusveldWaarin ze nu toevallig wel gelijk hebben, ook al hebben ze dat niet echt begrepen, is, dat een waar alleen een rol als geldwaar kan _spelen_ als en zolang het als tel-, ruil- èn oppotmiddel dient.
Wil Bremers
2. Het uitgeleende geld aan de banken ("spaargelden") is niet verzekerd door een verzekeringsmaatschappij (zoals in de VS) maar door het collectief van banken. Dus als 1 bank omvalt moeten de andere banken betalen. Als alle banken eigenlijk omvallen zoals in Libanon dan is die "verzekering" niets waard.
3. Om een lening bij een bank af te sluiten heeft de bank geen spaargelden nodig: zij zijn door de bankvergunning gerechtigd om geld te creëren uit het niets. Omdat mensen dat onbegrijpelijk vinden is het fabeltje van "fractioneel bankieren" https://nl.wikipedia.org/wiki/Fractioneel_bankieren uitgevonden. Dat blijkt echter helemaal niet zo te werken: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1057521915001477 Wat de gevolgen zijn wordt zichtbaar in deze documentaire: http://princesoftheyen.com/ gebaseerd op het boek van Prof. Dr. Richard Werner waarvan hier een bespreking en samenvatting: https://www.japantimes.co.jp/culture/2003/08/10/books/book-reviews/pulling-away-the-curtains-from-the-princes-of-the-yen/
Bert de Groot 1
Wil BremersMarco Fredriks 4
Wil BremersCor Broeders 4
Wil BremersWil Bremers
Cor BroedersAnnemiek van Moorst 11
Bert de Groot 1
Robert Schipperhein 3
Bert de GrootBert de Groot 1
Robert SchipperheinRobert Schipperhein 3
Bert de GrootBert de Groot 1
Robert SchipperheinRobert Schipperhein 3
Bert de GrootVerder eens dat de waarde onduidelijk is en je je af zou vragen waarom je ze uberhaupt wil. Maar dat geldt net zo goed voor antieke autos die geconfisqueerd worden.
Ik ben wel geïntrigeerd door je opmerking over dat je meerdere mensen op meerdere continenten nodig hebt om bij je coins te komen. Banken zijn ook niet alles, maar dit klinkt juist helemaal niet veilig, toch?
Bert de Groot 1
Robert SchipperheinPetrus Harts 3
[ off topic: beroemde kreet in crypto land: "if your money can be frozen, it's not your money". ]
Bart Klein Ikink 6
1. onaantrekkelijk zijn als de rente boven bepaalde waarde staat (als de rente hoog is, houd je zo weinig mogelijk contant geld aan)
2. het financiële systeem destabiliseren als de rente onder een bepaalde waarde staat (als de rente negatief is, houd je zoveel mogelijk contant geld aan, en bewerkstellig je een bankrun).
Dus als je zoiets wil gaan proberen moet de rente op het contante geld markt conform zijn. Dat kan door contant geld een lening aan de staat te maken met een rente die afgeleid is van de rente op kortlopend schatkistpapier.
Dus stel: we introduceren de gulden gebaseerd Nederlandse euro staatsleningen. De waarde van de gulden zal stijgen in euro als de rente positief is en dalen als deze negatief is.
Johan Theunissen (Theunissen.nl) 2
Aangezien we democratisch gekozen hebben voor een participatie maatschappij, zou het antwoord "Nee!" moeten zijn.
Daniel 1
Onderstaande zin vind ik overigens wel een beetje ver gaan(of ik snap het niet helemaal). Op de leningen(van ons geld) zit namelijk wel een onderpand(wat de werkelijke waarde ook mag zijn) en over het algemeen krijgt iedereen zijn geld(ook verkopers). In dit voorbeeld ontbreekt dit waardoor het inderdaad nogal crimineel lijkt.
"Gebruikt Lowlands het geld van je muntjes om de artiesten te betalen, in plaats van de verkopers, dan zou de organisatie worden aangeklaagd wegens oplichting. Voor banken is dit echter business as usual” een beetje te ver gaan.
Robert Schipperhein 3
Zou heel mooi zijn als jullie het feitelijk kunnen proberen te houden. Groenige en linksige vervuiling doet de kwaliteit en leesbaarheid soms echt geen goed en deze serie zou in potentie een heel groot bereik verdienen en kunnen krijgen.
Lia 4
Robert SchipperheinRobert Schipperhein 3
LiaLia 4
Robert SchipperheinNu wordt ik natuurlijk wel nieuwsgierig waarom je de meningen ‘er zijn vermogenden die vermogender worden en dat is fout’ of ‘en het is niet goed voor het milieu en dat is per definitie fout’ ongeloofwaardig vindt.
Persoonlijk vind ik het juist wél geloofwaardig dat een maatschappij kwetsbaarder wordt als de kloof tussen vermogenden en niet-vermogenden groter wordt dan wij nu hebben.
En ook dat het beter is als milieuverontreiniging omwille van niet-essentiële levensbehoeften niet verder toeneemt.
Zie ik nu iets over het hoofd?
Robert Schipperhein 3
LiaOm toch antwoord te geven op je positie over beide meningen: vind je dat niemand vermogender mag worden? Of alleen mensen die al een zeker vermogen hebben? En zij die boven jouw grens vermogend zijn, mogen die dan alleen nog maar consumeren? Of mogen ze wel bijdragen aan de samenleving (‘produceren’), maar dan alleen onbezoldigd?
Is (straat+thuis) verlichting een essentiele levensbehoefte? En dijkverzwaring? Chemotherapie? FTM - artikelen en de servers waar we op draaien?
En is milieuverandering altijd milieuschade? Ik begrijp dat we nu druk zijn de Veluwe milieu te noemen en te beschermen terwijl die ontstaan zou zijn door grootschalige houtkap voor een groeispurt van Amsterdam of zo.
Kortom: wat mij betreft kan vermogen ook (terecht/eerlijk) verdiend zijn of worden. Ook is natuurbehoud zeker een belangrijke factor, maar niet allesbepalend en zeker niet op de kortzichtige wijze waarop deze nu geïnterpreteerd wordt in het publieke debat.
Lia 4
Robert SchipperheinJe voorstel om feiten en meningen (politieke kleuring) zo goed mogelijk uit elkaar te houden, daar kan ik me zeker in vinden. Ook als het niet altijd lukt (objectief waarnemen is erg moeilijk/onmogelijk) blijft het streven de moeite waard.
Goede vragen verder over vermogen. Eens. Wat bij mij vooral wringt is als vermogenden hun vermogen inzetten om zo min mogelijk te hoeven bijdragen aan de samenleving en daar vervolgens van vervreemd raken.
“Zelf verdiend” vind ik een lastige. Jeff Bezos en Elin Musk hadden hun fortuin nooit “zelf” kunnen verdienen zonder goede wegen, vrachtwagen(bouwer)s, telefoon- en electriciteitsnet, goed opgeleid personeel. Allemaal betaald met belastinggeld. Dus als ze daar zelf te weinig aan meebetalen, vind ik dat ze geen “geld verdienen” maar “geld onttrekken”.
Anderzijds vind het prima dat ze een passende beloning krijgen voor hun eigen creatieve inbreng.
Dus eigenlijk vind ik het probleem niet zozeer dat mensen hun vermogen uitbreiden, maar wel dat ze dat vermogen inzetten (juristen, lobby) om daarover te weinig belasting betalen.
Milieuverandering vind ik op dezelfde manier lastig. Nu gaat de keus over een bestaand verdienmodel enerzijds (intensieve landbouw) en behoud van biodiversiteit anderzijds, en dan kies ik in het financieel schatrijke en qua natuur sterk verarmde Nederland voor biodiversiteit.
In andere landen zou ik me onder bepaalde omstandigheden andere keuzes kunnen voorstellen.
Ben geheel met je eens dat het publieke debat nu veel te kortzichtig wordt gevoerd.
Arthur Venis 3
LiaIn andere landen zou ik me onder bepaalde omstandigheden andere keuzes kunnen voorstellen.”
De laatste zin van de quote intrigeert. Dat betekent namelijk dat die andere landen in dezelfde problematiek belanden als wij, op termijn. Dan leren we dus niets, toch?
Ik zei al, het intrigeert me. Je legt een mechanisme bloot dat kennelijk lastig te veranderen is.
Lia 4
Arthur VenisIk dacht bij het schrijven aan heel arme landen, met ondervoede mensen of misschien veel kosten na een orkaan of misoogst of zo, en waar nog veel ongerepte natuur is, en dat ik er veel begrip voor zou hebben als mensen daar, onder die omstandigheden, prioriteit zouden geven aan eten/geld boven een deel van die natuur.
Maar je hebt volkomen gelijk. Dat is dezelfde manier van denken die ons hier heeft gebracht.
En nu herinner ik me dat ik een paar dagen terug een radio-interview hoorde met Margaretha Wewerinke (vandaag ook in FTM) en dat ik zo onder de indruk was omdat die mensen daar juist hun leefomgeving prioriteit geven, zelfs nu, in heel moeilijke omstandigheden.
Een andere manier van denken bestaat dus ook! Het mechanisme is misschien niet zo universeel/onvermijdelijk als het lijkt.
Stof tot nadenken… dankjewel!
Het interview: https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/fb91fc95-0899-4029-b1a2-bddacff7bda5/wat-kunnen-we-leren-van-de-klimaatplannen-van-vanuatu
Roland Horvath 7
LiaGebruik, verbruik en misbruik van alles en iedereen.
Gelegaliseerde diefstal en - misdrijven.
Napoleon Bonaparte, een citaat: "Achter elk groot fortuin schuilt een misdrijf."
Roland Horvath 7
LiaDoor armoede en oorlog. Vandaag de dag wordt dan de hele mensheid vernietigd.
De gebruikte wapens, kernbommen, zijn te vernietigend.
De aarde is te klein voor zulke wapens, die ten andere in massale hoeveelheden aanwezig zijn.
Dan kan gebeuren door een uitbreiding van de oorlog in UA.
Die oorlog is in hoofdzaak georganiseerd door een land, de VS, dat sedert meer dan 200 jaar meent
dat het de hele wereld moet regeren en dat zoiets kan verworven worden door oorlogen.
Het Manifest Destiny van de VS. Een gevaarlijke ziekte, een collectieve waanzin.
Lia 4
Roland HorvathIk vraag me ook al een heel lange tijd af of een hiërarchische maatschappij uiteindelijk altijd uitmondt in dit soort excessen en uiteindelijk zelfvernietiging.
Zomaar wat voor me uit filosoferend: mijn vermoeden is dat egalitaire maatschappijen beter zijn in het in stand houden van hun leefgebied (groei/verbruik aanpassen aan het gebied), terwijl niet-egalitaire maatschappijen beter zijn in concurreren om leefgebied (gebied aanpassen aan groei/verbruik).
De egalitaire maatschappijen zijn afhankelijk van een ongestoorde omgeving; de niet-egalitaire maatschappijen zijn afhankelijk van veroveringen.
En dat de niet-egalitaire maatschappijen de afgelopen tienduizend jaar in het voordeel zijn geraakt als gevolg van technische innovatie (verovering, kolonialisme). Met inderdaad de VS als (voorlopige) winnaar, bijna universele winnaar.
In dat laatste (het universele) schuilt ook het gevaar: wat als de hele aarde eenmaal veroverd is en je nog steeds niet hebt geleerd om je groei/verbruik aan te passen aan het leefgebied?
Om de gevolgen van technische innovatie in goede banen te leiden, zouden we inderdaad moeten leren van de filosofie van egalitaire maatschappijen.
Maar zit dat wel genoeg "in de genen" van afstammelingen van niet-egalitaire maatschappijen? Het zijn twee bijna tegenovergestelde overlevingsstrategieën.
Harry van der Velde 2
http://www.xat.org/xat/moneyhistory.html
Jeroen Haans 1
Herbert Kuipers 4
Lia 4
Herbert KuipersIk bedoel het niet als retorische vraag, ik zou écht heel graag willen begrijpen waarom we in onze maatschappij - collectief - tot zóveel offers bereid zijn, alleen maar om de “have’s” de teleurstelling van een beperkte vermogensdaling te besparen.
Iemand een idee welke psychologische of sociale drijfveren hierachter kunnen zitten?
Marcel Kollenaar 2
Er wordt door de banken elke keer een andere mogelijkheid gevonden om "misbruik" te maken van het monetaire systeem.
Hoe kan dit bijeffect gestopt worden?
Maarten van Eeuwijk 2
hans van rheenen 7
Het klinkt arrogant wat ze willen gaan uitleggen, maar ik geef ze een kans voordat ze door diezelfde 1.000 economen ieder met hun aanhangers volkomen weggespoeld gaan worden.
Roland Horvath 7
hans van rheenenWe mogen aannemen dat een redelijke en duidelijke voorstelling van zaken de bedoeling is en het resultaat zal zijn.
De 1.000 economisten, die de uitleg van FTM niet kunnen accepteren, om welke reden dan ook, zijn er altijd.
Van zeer kwaadaardig tot de menselijke eigenschap dat men na tientallen jaren succes gehad te hebben in zijn vak, ineens wordt voorbij gegaan door iets nieuws. Al het indringende nieuwe, van welke soort ook, wordt als gek, onjuist en ongepast aangezien door velen. En door fundamentalistische zuiveren genadeloos bekampt.
Een citaat van Max Planck, dat ook hier van toepassing is:
"Een nieuwe wetenschappelijke waarheid triomfeert niet door zijn tegenstanders te overtuigen en hen het licht te laten zien, maar eerder omdat zijn tegenstanders uiteindelijk sterven en een nieuwe generatie opgroeit die ermee vertrouwd is."
hans van rheenen 7
Roland HorvathRoland Horvath 7
Sparen en betalen kan uitsluitend gedaan worden door één bank, die in collectief bezit is van de EU burgers. Nu is het spaargeld gegijzeld door de private banken. Eén centrale spaar/ betaal bank in de eurozone of één spaar/ betaal bank per lidstaat.
Ten tweede, krediet aan burgers en ondernemingen in de eigen staat kan/moet door één collectieve bank gedaan worden. Samen met de spaar / betaal bank is er een tweede collectieve bank. Ook hier één -centrale- bank hiervoor in de eurozone of gedecentraliseerd één collectieve bank per lidstaat.
Om krediet te verlenen heeft zulk één overheidsbank geen geld of - vermogen nodig. De krediet verlenende bank kan, zoals de ECB nu, niet failliet gaan als kredieten niet terugbetaald kunnen worden. Het niet terug betaalde krediet bedrag wordt in de boekhouding bijgeschreven, er wordt verder niets mee gedaan, ten eeuwigen dage.
Geld wordt uit het niets gecreëerd in de benodigde krediet hoeveelheden. De hoeveelheid geld mag niet groter zijn dan de mogelijke productie stijging. En de gevraagde interest is ook gebonden aan de productie stijging. De krediet verlening moet in principe gepubliceerd worden om door de burgers gecontroleerd te kunnen worden.
De zaken banken, die aandelen kopen, wereldwijd, zijn dan op winst gerichte private banken. Ze
worden niet 'gered' door de overheid, geen geld creatie, en 100% dekking.
Jeroen van Beek 2
https://www.youtube.com/watch?v=cS2HvXpE2-E&ab_channel=vprotegenlicht
Hoe werkt ons geldstelsel? l VPRO Tegenlicht.
Carlijn, je bent een supertalent in het visueel maken van ons geld systeem, samen met Thomas en perfecte analyse gemaakt die het voor iedereen inzichtelijk maakt. Dit was de missing link. Wat een mooie kaart. Ik zie uit naar het vervolg van deze serie. Keep up the good work!
Jan-Pieter Gaatuniksaan
Mijn leestip: lees het boek van Saifedean Ammous 'de Bitcoin Standaard, het decentrale alternatief voor centraal bankieren'. Hij is een hardcore aanhanger van de Oostenrijkse School dus soms best schokkend voor een 'traditionele' econoom, maar hij is overtuigd, zoals steeds meer mensen, dat er een uitweg is uit de hierboven geschetste situatie en die uitweg is volgens hem dus bitcoin.
Constance 4
Jan-Pieter GaatuniksaanMet diens conclusie kan ik het grotendeels eens zijn:
"In its current version, in spite of the hype, bitcoin failed to satisfy the notion of "currency without government" (it proved to not even be a currency at all), can be neither a short nor long term store of value (its expected value is no higher than 0), cannot operate as a reliable inflation hedge, and, worst of all, does not constitute, not even remotely, a safe haven for one’s investments, a shield against government tyranny, or a tail protection vehicle for catastrophic episodes."
Informatiever, minder ideologisch bevooroordeeld, welwillend kritisch en analytisch veel geavanceerder dan A.M. is m.i. het boek van de wiskundige Alexander Lipton. ( twee maal 'quant of the year '):
Blockchain and Distributed Ledgers, Mathematics,Technology and Economics.
Roland Horvath 7
ConstanceJan-Pieter Gaatuniksaan
ConstanceIk heb me hier serieus doorheen proberen te worstelen.
Een paar opnerkingen: bitcoin staat nog steeds in de kinderschoenen en vele nerds zijn er dagelijks mee bezig om de technologie te verbeteren.
Bijvoorbeeld het argument van snelheid en capaciteit van transacties is eigenlijk al achterhaald met een nieuwe op het bitcoinnetwerk gebouwde laag.
Het belangrijkste argument dat aangedragen wordt: bitcoin is volatiel. Ja dat is het inderdaad;-) Dit is, denk ik, vooral omdat het nog een nieuwe asset is waarin veel gespeculeerd wordt. Ik heb ook geen idee hoe dit zich zal ontwikkelen. Ik denk dat hoe meer mensen de waarde zullen zien, die het zeker heeft als netwerk met superieure eigenschappen, hoe meer adoptie, hoe minder volatiliteit er zal zijn. Op dit moment heeft nog maar een paar procent van de wereldbevolking bitcoin.
We zullen toch met een open mind naar alternatieven voor het huidige systeem moeten kijken.
Dat de meeste kritiek op bitcoin van de belanghebbenden bij het huidige systeem komt, is trouwens heel logisch.
Ook hier geldt immers: ‘follow the money’.
Constance 4
Jan-Pieter GaatuniksaanAanvankelijk (eerste helft vorige eeuw) was de O.S. overigens een interessante pluriforme beweging met conservatieven, marxisten, sociaal liberalen ,etc., maar vooral door toedoen van de reactionaire politiek agitator vMises kwam de klad erin en werd de hoofdstroom de verdediging van een radicale politieke agenda achter een façade van vrijheidsretoriek.
Zelf niet beschikkend over de ondernemerskwaliteiten die hij in z'n latere broodheren ( grote oligarchen) zo bewonderde, wierp het prominente lid van de austro-fascistische regeringspartij Vaterländische Front zich op als verdediger van hun belangen tegen de massademocratie en construeerde daar een passende theorie bij; een puur ideologisch gedreven karikatuur van wetenschapsbeoefening, 'praxeologie', de weg van de minste logische weerstand volgend door confrontaties met empirische data stelselmatig te ontwijken en op een epistemologische basis zo dubieus dat deze ook door veel andere O.S. volgers als problematisch wordt beschouwd.
Tegenwoordig zien we vooral nog de o.a. op Hayek en Lachmann gebaseerde stromingen binnen de George Mason Uni, die pretenderen binnen wetenschappelijke kaders te willen blijven en daartegenover de politieke straatvechters van het (Auburn) LvMI, door de eersten ( Horwitz) wel 'a fascist fist in a libertarian glove' genoemd. De anderen beschuldigen hun opponenten dan weer van ketterij, d.w.z. af te wijken van de canonieke openbaringen in vM's hoofdwerk 'Human Action', ( een historisch, logisch en epistemologisch warboeltje overigens ) en zelfs 'social democratic tendencies' omdat ze een minimaal sociaal vangnet niet als fatale ondermijning van de competitieve marktorde zien.
Jan-Pieter Gaatuniksaan
ConstanceGezond verstand zegt toch dat met het bijna ongelimiteerd geld bijdrukken de laatste jaren, het geld als het ware verdund wordt en prijsstijgingen niet uit kunnen blijven. Het is in dit licht compleet belachelijk dat de economen dan nu zo verbaasd zijn over de huidige inflatiecijfers.
U kunt er dan wel van alles bijhalen over dat een studeerkamergeleerde geen grote ondernemer bleek te zijn maar dit is niet typisch OS. Ook het proberen te linken aan fascisme zegt mij niet zoveel.
Kijk naar waar het ‘gangbare’ beleid van de hooggeleerde economen ons heeft gebracht: een op schulden gebaseerde economie die de aarde uitput, waar banken too big too fail zijn, waar de rijken steeds rijker worden omdat zij dichter bij de geldkraan zitten en de armen steeds armer omdat zij telkens achter het net vissen.
Willem de Vroomen 4
Jan-Pieter GaatuniksaanJeroen van Beek 2
Maar ik ga het boek zeker lezen om meer inzicht te krijgen
Jan-Pieter Gaatuniksaan
Jeroen van BeekRoland Horvath 7
Jeroen van BeekOm zoiets te compenseren is een alternatieve geld hoeveelheid nodig.
Roland Horvath 7
Geld is een collectief goed, dat uit het niets gecreëerd wordt. Door de overheid of een collectieve instantie. Niet door de private banken die door winst en verlies opgejaagd en gehinderd worden.
Er zijn twee collectief geleide banken nodig per lidstaat. Een spaar - en betaal bank. En een krediet bank, voor het verlenen van krediet / vreemd vermogen voor projecten in de eigen lidstaat.
En dat aan personen, aan ondernemingen en aan de overheid van de lidstaat. Het krediet bedrag en het terug betaalde geld blijven in eigen land. En de overheid kan lenen in eigen land. Nu moet de overheid lenen op de kapitaalmarkt met obligaties.
Om krediet te verlenen heeft zulk een -collectieve- overheidsbank geen geld, geen eigen vermogen nodig. En de krediet verlenende bank kan, net zoals de ECB nu, niet failliet gaan als kredieten niet kunnen terugbetaald worden. Het niet terug betaalde krediet bedrag wordt in de boekhouding bijgeschreven, daar wordt verder niets mee gedaan, ten eeuwigen dage.
Geld wordt uit het niets gecreëerd in de benodigde krediet hoeveelheden. De hoeveelheid geld mag niet groter zijn dan de mogelijke productie stijging. En de gevraagde interest, zo'n 2 à 3 procent, is ook gebonden aan de productie stijging. De krediet verlening moet in principe gepubliceerd worden om door de burgers gecontroleerd te kunnen worden.
De kredieten moeten uiteraard op een redelijke wijze verdeeld worden.
Minder begoede personen en het MKB / KMO mogen meer risico nemen, de bank kan ook meer risico nemen. Voordelen: Geen lidstaten falen, de krediet verlening is/ kan optimaal/ maximaal zijn. In de woningbouw is er een tekort, in de landbouw een teveel wat via krediet verlening beter is op te lossen.
Jos Groot
Abe Kornelis
[Verwijderd]
Abe KornelisNiet bederfelijk gemaakt om rijken te bevoordelen? Wanneer je 'wereldrijken' en voormalige wereldrijken zoals de EU, de VS, China, Japan, Rusland (om in het heden te blijven) bedoeld? Ja, dan zeker. De rijkste procent Nederlanders bezit ruim 1/4 van het vermogen in Nederland. Volgens Oxfam Novib bezat in 2018 de rijkste 1% van de wereld zowat de helft van het wereldwijde vermogen. Het is aan overheden om via politieke besluiten de welvaartskloof te dichten. Echter de rijken hebben meer politieke invloed via lobby en kennis, geld maakt het makkelijker om geitenpaadjes te vinden om geld te onttrekken uit het zicht van belastingdiensten. Geld kan zelf niet communiceren. Was geld (ook digitaal) giftig, radioactief of zo (ja, Goldfinger), dan zou het ongezond zijn om er teveel van op je rekening of in huis te hebben. Stel dat teveel geld de bezitter in kwade reuk zou zett
Wil notten 1
Jasper Feuth 1