Onverzadigbaar verlangen

3 Connecties

Onderwerpen

Aandelenmarkt Tesla

Werkvelden

Beleggen

Ook in deze bull markt duiken ze weer op: beleggers die surfend op flashy trends snel een fortuin bij elkaar trachten te speculeren.

Marktparticipanten lijken steeds minder oog te hebben voor waarderingen, kwaliteit en de risico’s van bepaalde business modellen. De S&P 500 geeft de laatste tijd geen krimp en wil van geen wijken weten. De Duitse DAX en de internationaal gezien minder bekende Nederlandse index AEX lijken daarentegen wat meer last te hebben van de politieke onrust in Oekraïne. Ik merk hierbij op dat de kloof tussen perceptie en realiteit interessante investeringsmogelijkheden oplevert. Wanneer we iets beter naar de S&P 500 kijken, dan valt me op dat de winst gedragen wordt door een aantal bijzondere aandelen. Delta Airlines is zo’n voorbeeld. De vliegtuigmaatschappij ging failliet in 2005. Maar ook de doormodderende retailer Best Buy was binnen de S&P 500 het afgelopen jaaréén van de lievelingen. Enkele weken geleden kwam – vooralsnog – een abrupt einde aan de retaildroom van Best Buy. De decemberverkopen bleken een stuk lager te zijn uitgevallen dan verwacht. Persoonlijk ben ik geen fan van investeren in vliegtuigmaatschappijen en retailers. Het zijn geldverslindende hobby’s met een extreem hoog risico. Uitzondering op de regel is natuurlijk Sir Richard Branson die uitgerekend in deze takken van sport uiterst succesvol is. 'To say yes is much more fun than to say no,' aldus Branson. Deze quote is zeer typerend voor hem. Branson kent simpelweg geen angst, heeft het woord opgeven uit zijn woordenboek geschrapt en is zelfstandig bevoegd voor zijn investeringen.

Meer risico, minder kwaliteit

Andere bedrijven die voor winst in de S&P 500 zorgen zijn de gevallen broker E*Trade en ‘fashionable’ aandelen zoals Netflix en Facebook. Deze laatste twee roepen bij mij herinneringen op aan de internet bubble van eind jaren negentig van de vorige eeuw. Om over de autobouwer Tesla nog maar te zwijgen. Ik prefereer al jaren het oerdegelijke BMW.
Het resultaat is dat de surfer niet alleen nat wordt, maar uiteindelijk zelfs financieel doorweekt is
Beleggers hebben steeds minder oog voor kwaliteit in hun jacht naar rendement, zonder goed te begrijpen wat de risico’s en bijbehorende waarderingen zijn. De wijdverspreide risicobereidheid wordt onder meer gevoed door een opgelegde extreem lage rente, waar vroeg of laat een einde aan zal komen. Wanneer hoogwaardige obligaties vrijwel geen rendement meer opleveren is het niet verrassend dat marktparticipanten meer willen en daarbij steeds meer risico nemen. In dit kader zijn de steeds verder oplopende margin verplichtingen onder de portfolio’s wereldwijd opvallend.

Nat pak

Het onverzadigbare verlangen naar rendement drijft de belegger naar bedrijven waarbij het business model op zijn zachtst gezegd discutabel is; zeker wanneer het lange termijn perspectief in ogenschouw genomen wordt. Daarnaast stapt men ook in beleggingsvehikels die simpelweg niet begrepen worden. Zelfs sub-prime hypotheken zijn weer in. Een bekende handelsmethodiek op de beurs is momentum trading. Deze categorie speculanten probeert al surfend op de trend hun rijkdom op een snelle en eenvoudige manier te vergaren. Het is een werkwijze die tijdens de huidige bull markt steeds vaker opduikt. Het resultaat is dat de surfer niet alleen nat wordt, maar uiteindelijk zelfs financieel doorweekt is. Onverzadigbaar verlangen eindigt uiteindelijk in een nat pak.   Rest mij u een goed weekend te wensen.  
  Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in BMW en geen positie in andere bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...
Gevolgd door 34 leden