
Beeld door Wikipedia-gebruiker Andrewglaser
©
CC BY-SA 3.0
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Pandemie of niet, dat pand moet leeg
Stijgende zorgkosten nopen gemeenten tot forse ozb-verhoging
Het raadsel van te lage WOZ-waarden in West Maas en Waal
Vijfjaarlijkse verhoging houdt huurder in een wurggreep
Huurders betalen hoge prijs voor verkoop sociale woningen aan beleggers
508 euro voor een telefoontje en een formulier: gemeenten betalen zich blauw aan WOZ-bezwaren
Meer bouwen gaat de oververhitting op de huizenmarkt niet oplossen (ook al roept het CPB van wel)
Onwillige huurders bemoeilijken verduurzaming sociale woningen
Nederland heeft te maken met een forse tegenslag wat betreft de Parijse klimaatdoelstellingen. Het gaat de woningcorporaties niet lukken om voor 2021 hun woningvoorraad gemiddeld op energielabel B te krijgen. Hoe kan het dat een belangrijk en goed te plannen project toch zo’n vertraging oploopt?
Woningen produceren enorme hoeveelheden broeikasgas. De corporatiewoningen alleen al zijn verantwoordelijk voor tussen de 10 en 13 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Er zijn daarom afspraken gemaakt tussen de corporatiesector en de regering om de woningen veel beter te isoleren en slimmer te verwarmen. De doelstelling is om begin 2021 gemiddeld op energielabel B te zitten. Dat is het op één na hoogste energielabel; het systeem dat loopt van G, dat staat voor zeer onzuinig, tot A, dat staat voor zeer zuinig.
Eind vorig jaar liet Aedes, de belangenbehartiger van de corporatiesector, de Tweede Kamer echter weten dat deze doelstelling niet zal worden gehaald. In de brief aan de Kamer houden de corporaties het voorlopig op 2023.
Aedes schrijft in die brief dat de sector weinig te verwijten valt. De redenering van de belangenbehartiger is dat de regering de vertraging in feite over zichzelf heeft afgeroepen: ‘Door de invoering van de verhuurderheffing en de onzekerheid rond de nieuwe Woningwet zijn de investeringen in nieuwbouw en verduurzaming bijna gehalveerd,’ aldus Aedes. Over de enorme investeringsruimte bij de corporaties zegt de belangenbehartiger verder niets.
Volgens de belangenbehartiger heeft de regering de vertraging over zichzelf afgeroepen
Het woord verhuurderheffing — een heffing van de overheid op de corporatiesector van 1,7 miljard euro per jaar — komt nog een paar keer terug in de brief. Vreemd is dat niet, want de belangenbehartiger mokt al jaren over deze heffing.
Maar is die heffing ook werkelijk de oorzaak dat de beoogde doelstelling niet wordt gehaald? Dat blijkt niet het geval. Uit de gesprekken die FTM voerde met een aantal corporaties komen hele andere oorzaken naar voren: huiver bij huurders, de zeer slechte isolatie van oude woningen en, steeds vaker, het gebrek aan capaciteit bij de aannemers.
Jaren extra
Uit een nog te publiceren onderzoek van Aedes en onderzoeksinstelling Platform 31 blijkt dat iets meer dan de helft van de circa 360 woningcorporaties keurig binnen de gestelde tijd op label B zit. Het gaat daarbij vooral om kleinere en middelgrote corporaties: organisaties met meestal een paar duizend woningen. Dan volgt er een gemengde groep van een procent of 40 die verwacht twee jaar meer nodig te hebben. Het resterende percentage geeft aan nog een flink aantal jaren extra bezig te zijn.
Het zijn met name de grote corporaties die het volgens een woordvoerder van Aedes moeilijk vinden de doelstelling op tijd waar te maken. Bij grote corporaties moet je denken aan organisaties met tussen de 20.000 en 80.000 woningen. Zelfs als een beperkt aantal uit die categorie de afgesproken doelstelling niet haalt, tikt dat in totale aantallen woningen meteen heel hard aan.
"Onder de huurders blijkt vaak te weinig interesse te zijn voor verduurzaming"
Onverwachte tegenvaller
Een onverwachte tegenvaller die veel corporaties tegenkomen, is dat er onder de huurders vaak te weinig interesse blijkt te zijn voor verduurzaming. Dat is een serieus probleem, want een corporatie moet genoeg bewoners mee zien te krijgen voor een verduurzamingsoperatie. Bij grote ingrepen of aanpassingen die tot huurverhogingen leiden, heeft de corporatie instemming nodig van 70 procent van de huurders. Anders gaat het niet door.
Neem Woonbedrijf, een corporatie actief in Eindhoven en omgeving met ruim 32.000 woningen. Vastgoedontwikkelaar bij dat bedrijf Jorg van Waas weet uit ervaring hoe lastig het kan zijn om genoeg bewoners mee te krijgen. Hij vertelt: ‘Vooral bij oudere bewoners die al heel lang in hun woning zitten, is het moeilijk om ze te overtuigen. Ze kennen de installaties niet en willen liever een radiator die veel stralingswarmte afgeeft, dan een systeem met een lage temperatuurafgifte zoals vloerverwarming’.
De verduurzaming van een woning staat vaak niet op zich. Als de aannemer toch bezig is, is het doelmatiger om meteen een andere keuken in te bouwen en de badkamer onder handen te nemen. Zo werkt Woonbedrijf ook. Van Waas: ‘Vaak moet er echt een tijd binnen in de woning worden gewerkt. Dat vinden mensen vervelend en dat maakt het heel lastig om de benodigde 70 procent mee te krijgen. Helemaal als we ook meer huur vragen voor het toegenomen comfort.’
Extra pakket
Woonbedrijf heeft bedacht om dergelijke maatregelen geleidelijk te gaan uitvoeren op momenten dat het de bewoner uit komt. In de Aireywijk in Gestel is op die manier gewerkt. Alle bewoners kregen gratis nieuwe dakbedekking, dakisolatie en opgeknapte gevels. Bovendien werden er extra maatregelen genomen om de brandveiligheid te vergroten.
Problemen met onwillige huurders komen bij de meeste grote corporaties voor
Daarbovenop zijn er nog maatregelen mogelijk die zorgen voor extra energiebesparing en comfort. Als huurders daarvoor kiezen gaat de huur wel iets omhoog, maar volgens Woonbedrijf verdienen de huurders die terug uit besparingen op de energierekening. Tot nu toe heeft 60 procent ervoor gekozen om mee te doen. De overige 40 procent kan de komende 6 jaar alsnog kiezen voor het extra pakket.
De aanpassingen in deze wijk hadden normaal gesproken met die 60 procent voorstanders niet door kunnen gaan. Door het werk op te splitsen in een gratis deel en een deel dat een kleine huurverhoging met zich meebrengt, kan de corporatie toch stappen zetten en zo voorkomen dat de de verduurzaming van een hele wijk stagneert. Woonbedrijf overweegt om deze aanpak ook op andere plaatsen in te zetten.
Psychische problemen
Problemen met onwillige huurders komen bij de meeste grote corporaties voor. Neem de Utrechtse corporatie Mitros, met 32.000 eenheden. Een woordvoerder stelt dat mensen die sociaal zeer zwak zijn, een moeilijke groep vormen.
Ook de toegenomen groep huurders met psychische problemen vindt zo’n operatie vaak ingewikkeld en wil er niet aan mee doen. Vluchtelingen en andere buitenlanders met een slechte beheersing van het Nederlands zijn volgens Mitros eveneens lastig te overtuigen van het belang van de maatregelen.
De Amsterdamse corporatie Eigen Haard, met 62.000 eenheden een van de grootste van het land, heeft in Aalsmeer meegemaakt dat een project echt is gestrand omdat het niet lukte genoeg huurders mee te krijgen. De corporatie heeft er nu voor gekozen om maar vast aan de slag te gaan bij de voorstanders; Eigen Haard hoopt dat de anderen na verloop van tijd alsnog besluiten mee te doen. In het uiterste geval moet de corporatie wachten met de noodzakelijke aanpassingen totdat de woning leegkomt.
Geen contractaanpassing
Woonstad Rotterdam is een uitzondering op de regel. Deze corporatie, die 60.000 eenheden beheert, is er zeker van dat in 2021 de woningvoorraad gemiddeld op een B-label staat. De Rotterdammers verwachten bovendien in 2022 nog maar 5 procent ‘lage labels’ te hebben. Bij woningen met dergelijke lage labels lekt de warmte er aan alle kanten uit; door ervoor te zorgen dat deze woningen worden opgewaardeerd naar een D- of een C-label, neemt de totale uitstoot van Woonstads’ bezit nog verder af.
In het uiterste geval moet de corporatie wachten tot de woning leegkomt
Waarom lukt het de Rotterdamse corporatie wel om op tijd klaar te zijn? Het antwoord is dat het management heeft besloten om voor zittende huurders de duurzaamheidsmaatregelen niet te laten doorwerken in de huur. Dat betekent geen contractaanpassing, en in dat geval hoeft de corporatie geen toestemming te vragen aan de huurders. Blijkbaar wordt het werk ook op zo’n manier uitgevoerd, dat het niet tot de categorie ‘ingrijpende verbouwingen’ wordt gerekend.
De problemen met onwillige huurders vormen niet de enige belemmering voor (met name) grote corporaties. Een vuistregel is dat het veel moeilijker is een oude woning op B-niveau te krijgen, dan een van na 1970. Woningen met lage labels zijn meestal oud; veel van de grote corporaties in de grote steden, als Ymere, Vestia, Rochdale. Staedion en Eigen Haard bezitten grote aantallen oudere woningen.
Soms hebben ze zelfs een monumentale status. Denk bijvoorbeeld aan de Amsterdamse School-woningen van Eigen Haard in de Spaarndammerbuurt. Daar kun je niet zomaar een isolerende gevel voor zetten; zelfs de de kozijnen vallen onder de monumentenwet.
"Na een lange periode van crisis is het aantal werknemers in de bouw ongeveer gehalveerd"
Overspannen bouwmarkt
Corporaties met veel oud bezit staan voor de keus: óf ze geven kapitalen uit om die oude woningen op te hogen naar een B-label, óf ze gaan voor een D-, of C-label. Zo’n opwaardering maakt qua uitstoot een enorm verschil, maar de investeringen zijn veel lager dan die voor een ophoging naar een B-label. Geld blijft hoe dan ook een belangrijke overweging. De corporaties staan ook voor grote nieuwbouwopgaven; ze moeten dus evenwichtige keuzes maken.
Een laatste punt dat door meerdere corporaties werd genoemd, is de overspannen bouwmarkt. Na een lange periode van crisis is het aantal werknemers in de bouw ongeveer gehalveerd. De aannemers worden nu geconfronteerd met een enorme inhaalvraag, maar kampen tegelijk met een gebrek aan werknemers.
Zelfs als de aannemers alle zeilen bij zetten, is de verduurzaming van vele tienduizenden woningen niet zomaar te realiseren binnen de gestelde tijd. De grote inspanningen op het gebied van verduurzaming moeten nog komen, maar de beschikbare capaciteit bij de aannemers krimpt met de dag.
Daar ligt dan weer wél een lijntje met de verhuurderheffing. Als de regering niet voor die heffing had gekozen, maar juist voor beleid waarbij de bouw van sociale woningen werd gestimuleerd tijdens de recessie, dan was de bouwcapaciteit van de bouwbedrijven een stuk minder teruggelopen. Mogelijk zouden er in dat geval nu meer vakmensen zijn geweest om de verduurzaming voortvarend aan te pakken.
43 Bijdragen
Peter Urbanus 5
Ook komt het voor dat mensen zo ingesteld zijn op wonen in een oude, slecht geïsoleerde woning, dat ze hun stook- gedrag en leven er op hebben ingesteld. Oudere mensen zijn soms gewend om met een dekentje over hun schoot voor de tv te zitten. In de praktijk blijkt verduurzaming van hun oude woning in combinatie met huurverhoging dan een financiële tegenvaller op te leveren.
Een belangrijke oorzaak van het wantrouwen is denk ik de enorme stijging van de sociale huren van de afgelopen 15 a 20 jaar. De huurprijzen zijn meer dan verdubbeld, ook op het vergrijzende platteland. Daar komen de inkomensafhankelijke huurverhogingen nog eens bij. Het zijn de verhuurders die hier op worden aangekeken, terecht of onterecht.
Arjan van Muyen 3
Peter UrbanusEnergielabel verbeteringen worden 'en passant' even gecombineerd met andere werkzaamheden, die ook nog eens de huur verhogen .. en dan zijn ze ook nog verbaasd dat er weerstand is?
Nou mij verbaasd het niet, en ik vind het nogal onsmakelijk om de begrijpelijke huurdersweerstand weg te koppen als "onwillige huurders blokkeren mooie milieumaatregel"
Lydia Lembeck 12
Arjan van MuyenEn niet alleen de geriefsverbetering zorgt dat de huur zal stijgen. Bij veel van dit soort geriefsverbetering betaal je voor geriefsverbetering en betaal je voor de bijkomende punten nog wat erbovenop ook. Kortom... het is goed mogelijk na een geriefsverbetering, zoals dubbel glas, uiteindelijk te merken dat je niet quitte speelt, niet goedkoper uit bent, maar juist duurder daardoor.
Wellicht verbetert dat dit jaar nu verhuurders gaan werken met de Huursombenadering die sinds 1 januari jl is ingegaan: https://www.woonbond.nl/nieuws/huursombenadering-aangepast-huurverhoging-gematigd
Lisa 3
Huurders moeten meer betalen zodat je bezit meer waard wordt, bizar....
De verhuurdersheffing was een ordinaire belastingverhoging via de achterdeur, dat daardoor de bouw extra klappen kreeg terwijl het al slecht ging heeft het kabinet geen reet geïnteresseerd. Kudtburgers moeten bloeden voor wanbeleid en dat geldt nu ook voor de hele bouwsector...
Lydia Lembeck 12
LisaMarla Singer 7
LisaLydia Lembeck 12
Marla SingerDe Verhuurderheffing is voor een groot deel doorbelast aan de huurders. Huren zijn dan ook veel te fors gestegen. Als er dan een corporatie komt met een verhaal over renovatie en huurverhoging kan je rekenen op verzet.
Steeds vaker lees ik dat de huurders het niet langer kunnen betalen. https://www.woonbond.nl/nieuws/huurders-groter-deel-inkomen-kwijt-huur
Danny Split 7
Ik heb gezien hoe een wooncorporatie een 65+ flat compleet heeft verbouwd en onder de compensaties uitkwam door het onderhoud te noemen en de bejaarden in de rommel, stof en woninginen met complete gevels eruit te laten zitten.
Hoe ze mensen tijdens verbouwingen dwong het huis te verlaten, zelf een tijdelijke woonplaats te vinden, en alles terwijl ze gedwongen huur door moeten betalen.
Hoe ze chronisch zieke MSers met Hartklachten laten wonen op een betonnenvloer met zoveel scheuren en gaten dat de beneden slaapkamer onbruikbaar is en deze met gevaar voor eigen leven moet traplopen.
Een C+ Label plakken op een huis dat in de winter 15 graden afkoelt in 15 minuten na het uitschakelen van de kachel, waar ook nog een luchtvochtigheid van 75% word gemeten en het schimmel op de ramen groeit. Waar de wooncorporaties zelfs een waarschuwing van de GGD negeert en de gemeente te klein is in te grijpen omdat de wethouder volkshuisvesting op dezelfde kaatsclub zit als de directeur van de wooncorporatie. Slager keurt zijn eigen vlees.
En dan lees je dit soort narcistische excuus verhalen van een sector met een moreel compas uit 1944.
Onwillige, egoïstische, sociaal zwakbegaafde, hebberige, narcistische, machtsmisbruikende, liegende, leugenachtige, bedreigelijke, stelende, verkrachtende en mensenrechtenschenders die tot nu toe minder maatschappelijke voordelen opleveren dan Kanker.
Ik kom juist hier op FTM omdat ik geen zin heb van die "het grote geld kont kussende" artikelen als dit. Het riekt enorm naar doorgeefluik journalistiek dat rechtstreeks uit die ontspoorde sector komt. Hopelijk is dit incidenteel want dit soort berichtgeving kan ik gratis op nu.nl lezen.
Slechtste en meest teleurstellende artikel dat ik zelf tot nu toe gevonden heb op FTM.
Geert van Woerden 1
Danny SplitEr zijn een paar corporaties waar heel veel mis gaat en veel corporaties waar een aantal dingen beter zouden kunnen. Maar jij doet alsof het allemaal criminele organisaties zijn. Het overgrote deel van de mensen bij woningcorporaties werkt hard voor huurders en stad.
Dit artikel gaat erover dat het de woningcorporaties helaas niet gaat lukken om op korte termijn doelstellingen te halen in de verduurzamingsslag die maatschappij-breed nodig is. Kritiek op aanpak van individuele woningcorporaties is vaak terecht (wat ik als ex-huurder en ex-medewerker kan beamen), maar het artikel geeft juist een heel genuanceerd beeld. Veel corporaties doen het prima, diegene die het niet gaan halen hebben daar best begrijpelijke verklaringen voor (verouderde voorraad, spanningsveld met de betaalbaarheid van de voorraad en medewerking van huurders).
Lydia Lembeck 12
Danny SplitMarla Singer 7
Danny SplitHet artikel is ondanks de nuance wel gericht op het feit dat de huurders zouden tegenwerken bij verduurzaming (en dus geen moer om het klimaat zouden geven.) Maar Danny heeft m.i. een punt als het gaat om het beleid dat sommige woningbouw coöperaties gebruikt dat integraal asociaal is en tegen hun kern beleid ingaat.
Dat asociale gedrag benoemen en duiden zorg voor mee politieke druk die hard nodig is omdat in de praktijk veel politici (ook de socialisten) nog teveel de andere kant op kijken.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerDanny Split 7
Lydia LembeckHuurders hebben in theorie rechten, maar ik de praktijk is het 'recht' erg ontoegankelijk voor zij zonder financiële ademruimte. Het gebeurt vaak dat wooncorporaties pas onderhoud uitvoeren als ze worden gedwongen door de rechter na een poging de woning te ontruimen. Nadat ze het leven van de bewoners flink ondersteboven hebben gehaald. Wat mensen en huurder leert dat het verstandiger is afstand te doen van je rechten als huurder. Maar dit soort zaken van misleiding en intimidatie worden amper besproken. Nee, dat is lekker makkelijk te ontkennen. Vooral met de voordeel van de twijfel positie die corporaties genieten in rechtbanken.
Corporaties als dit hebben maar één doelstelling. Meer geld voor hun en minder geld voor de rest.
En ik blijf erbij dat het simpelweg dom is om te doen alsof deze corporaties functioneren als een mens met enig maatschappelijke verantwoordelijkheidsgevoel. De wet is een moreel compas in de corporate wereld. Ik ga geen Stockholmsyndroom ontwikkelen omdat er zoveel mensen met goede bedoelingen in de sector werkzaam zijn.
En om hier dan "politiek correct" om te willen gaan met het misbruik van huurders met kleinere portemonnees neigt wat mij betreft meer naar fascisme dan beschaafdheid.
Lydia Lembeck 12
Danny SplitMartin van t Klooster 1
Liever aan de slag en draagvlak bij huurders zoeken! In Utrecht laten 94 procent van Bo-Ex huurders weten dat ze 'zelf bereid zijn te investeren in energiebesparende maatregelen'. 70 procent is sowieso al bezig 'niet onnodig' energie te verbruiken'. Maar na jarenlange huurverhogingen is de bereidheid om voor maatregelen automatisch (veel) meer huur te gaan betalen minder groot (toch nog altijd 46 procent). Het gaat daarbij ook om woningen, die vóór de laatste oorlog zijn gebouwd en waarin jarenlang degelijk onderhoud achterwege is gebleven. Ook deze huurders willen helpen de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, zij willen ook meer comfort, maar kunnen vaak niet de volledige meerprijs, die de corporatie berekent, betalen. Dat hoeft ook niet. De financiële positie van woningcorporaties laat het toe om veel meer ambitie te realiseren; Ook rond verduurzaming.
Marla Singer 7
Martin van t KloosterAls je nog enkel glas hebt dan zou het een energiebesparende maatregel zijn waar je als woningbouw coöperatie geen verplichting nodig zou moeten hebben om te verbeteren. Dat verlaagd de energie kosten en dus is beter voor je huurders. Dat heeft nooit prioriteit gehad voor veel coöperaties. Maar als woningbouw coöperaties subsidies krijgen om de gevel op te frissen dan is dat geen probleem en wordt dat zo snel mogelijk uitgevoerd.
Als je ipv die gevel restauratie dat geld gaat gebruiken voor nieuwbouw dan kan je daar meteen energiebesparende maatregelen nemen. Als je dan de verhuurdersverheffing aan het energie label voor koppelt creëer je dan een extra mechanisme om te verduurzamen. (Niet dat dit ooit gaat gebeuren want de verhuurdersverheffing is een ordinaire belastingverhoging.)
Lydia Lembeck 12
Marla SingerProbeer het maar. Overtuig mensen die er helemaal niets van snappen, behalve dat de huur omhoog gaat. We proberen dat regelmatig. Maar dat is echt erg lastig voor elkaar te krijgen. Opfrissen gevel zonder huurverhoging kan altijd.
Het zal zeker zijn voorgekomen en misschien nog gebeuren, maar meer en meer corporaties passen zich aan, aan de nieuwe Woningwet. Ze moeten wel.
Rob 6 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Rob 6line
Peter Hendriks 7
linePrins
Peter HendriksDiny Pubben
Peter HendriksWie duikt eens in de WIA wetgeving waar vanal gebeurt wat niet mag volgens het ILO.
Hoe te leven van 350 euro bruto per maand als je ziek wordt?
'Ja, u leest het goed: de werkgever was een woningcorporatie.
Uw casus krijgt nu 2,5 jaar een WIA-uitkering, geacht UWV, van 70 procent van het laatstverdiende loon. Dat loon was na een jaar ziektewet al gekort tot 70 procent. Daarna krijgt hij 28 procent van het minimum loon, omgerekend zo'n 350 euro bruto per maand. En daar moet uw casus het mee doen tot zijn 67e.'
http://www.ed.nl/eindhoven/geacht-uwv-beste-werkgever-beste-overheid-trouwens-ook~a315c00c/
Lydia Lembeck 12
Peter HendriksJeroen Bouwman
Peter HendriksPatrick Kaashoek 2
Corporaties zijn vaak niet in staat om huurders een aanbod te doen dat zo verleidelijk is dat de huurder daar graag op in gaat. Daar zit de bottle neck. Vaak zijn (grote) corporaties daar niet goed in.
Daarnaast is er bij huurders vaak een groot wantrouwen t.a.v. de verhuurder - meestal o.b.v. ervaringen uit het verleden die de corporatie in zijn ogen een onbetrouwbare partij maakt. Daarmee sta je als corporatie ook nog eens 2-0 achter als je met een plan komt.
Dáár moet je het dus over hebben. Het goede nieuws is: het valt allemaal te ondervangen! Richt een goed aanbiedingsproces in, werkt aan vertrouwen, doe een goed aanbod, en regel de after-sales. Klant- i.p.v. aanbodgericht zijn, daar gaat het over. En dat valt te leren.
Verder is het argument dat er onvoldoende capaciteit in de bouwsector is mijns inziens een gelegenheidsargument. Tot voor kort was het verhaal van veel corporaties dat verduurzaming te duur was, vervolgens was er een tijdje geen geld (omdat er crisis was), en nu heeft de bouwsector geen capaciteit.... Ik zou zeggen: gewoon een goede strategie uitzetten en de markt uitdagen... Als er ergens geld te verdienen valt, komt er ook capaciteit en misschien ook nieuw bedrijfsleven op de proppen. Zeker weten!
(Ik ben werkzaam geweest bij een woningcorporatie en help nu als verander- en innovatiemanager o.a. corporaties bij het verduurzamen van de woningen. Ik heb meegewerkt aan het tot stand komen van het Nul-op-de-meter-concept voor woningrenovaties.)
Lydia Lembeck 12
Patrick KaashoekPeter Urbanus 5
Patrick KaashoekEen zekere willekeur kun je de woningcorporaties ook niet ontzeggen. Zo kreeg mijn uitgeleefde woninkje wel netjes een betonvloer en cv en beneden dubbel glas. Maar boven bleef het een oude zooi met enkel glas, verzakte houten vloeren, deuren die niet meer sloten en stonk het nog steeds naar schimmels en muizen.
Anderzijds ken ik de specifieke situatie bij mijn woningcorporatie niet goed genoeg om te zeggen of het onwil is of dat de middelen ontbreken.
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusKlinkt belachelijk, maar zo wordt nog steeds gedacht over sociale huur. Mensen die daarin wonen zijn minder dan huiseigenaren (ook al hebben die hun woning niet afbetaald en zijn ze nog geen huiseigenaren).
Peter Urbanus 5
Lydia LembeckHuurders worden helemaal gezien als paupers, die onvoldoende consumeren.
Zelf heb ik sinds enkele jaren een koopwoning, samen met mijn partner, omdat we mazzel hebben gehad. Of dat op lange termijn een goede zet is, moet nog blijken. Ik ben in elk geval ongeveer evenveel kwijt als in mijn tijd als huurder. Dat geeft wel te denken over de hoogte van de sociale huren.
Jan Smid 8
Bij elektrische apparaten en ook bij auto's kloppen de labels ook niet. Nog gekker, een auto met 2 ton gewicht kan label A hebben en een auto met 900 cc motor met een gewicht van 900 kilo label C Hoe kan dat?
En wat ik helemaal mis is................................................................de overheid zelf . Wij hebben het meeste belang bij dat de overheid het goede voorbeeld geeft want hoge energielasten wentelen ze op de belastingbetaler af.
Wil 12
Jan SmidLydia Lembeck 12
Wil 12Peter Urbanus 5
Jan SmidStravidarus 6
Lydia Lembeck 12
StravidarusPeter Urbanus 5
Stravidaruserik de lange 3
Peter UrbanusVera Geerling
Lydia Lembeck 12
Vera GeerlingVera Geerling
Lydia LembeckPeter Urbanus 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Peter Urbanus