
In broze democratieën en autocratische landen staan onafhankelijke media onder grote druk: dat ze vaak weinig geld hebben, is niet eens hun grootste probleem. Die les leerde hoofdredacteur Eric Smit van zijn Hongaarse collega Ákos Maróy. Follow the Money wil onafhankelijke media in andere landen graag steunen; Eric Smit legt hier uit hoe we dat gaan doen. Ook onze leden kunnen een handje helpen.
Toen ik in mei 2015 in Helsinki de Hongaarse tech-ondernemer en journalist Ákos Maróy ontmoette, zag de toekomst voor Follow the Money er beroerd uit. Een jaar eerder hadden we, geïnspireerd door het succes van het ledenmodel van De Correspondent, besloten om ook zelf de overstap naar een model met betalende leden te maken. Maar een paar maanden later bleek een mogelijke investeerder geen interesse meer te hebben om dat plan te financieren.
Daar stonden we dan: vijf jaar nadat we ons multimediale platform voor onderzoeksjournalistiek hadden opgericht, was de bodem van de kas in zicht en was er geen geld om een doorstart te maken met een ander bedrijfsmodel. Binnen vijf maanden moesten we met een goed doortimmerd plan andere geldschieters binnenhalen, anders waren we er geweest.
De uitnodiging voor een conferentie over de toekomst van journalistiek in Helsinki, door Google georganiseerd, nam ik daarom dankbaar aan. Op Newsgeist zou ik toonaangevende mensen uit de Europese journalistieke wereld ontmoeten: met name mensen die bezig waren online lezers te trekken met nieuwe vertelvormen en uitgeefconcepten. Ákos Maróy – mede-oprichter van het onafhankelijke Hongaarse onderzoeksplatform Átlátszó (transparantie) – was zo iemand.
Journalistiek overleven heeft ook een andere, veel prangender kant: hoe om te gaan met een overheid die bezig is de persvrijheid af te knijpen?
Toen we tijdens een pauze tussen de vele workshops in gesprek raakten, kwam het onderwerp ‘geld verdienen met journalistiek’ snel langs. Logisch, want alle Newsgeist-conferentiegangers hadden het daarover. De meesten maakten zich ernstig zorgen over de dalende advertentie-inkomsten. Google, onze gastheer, was een van de grote tech-bedrijven die deze kasstroom naar zich toe wist te trekken – ten koste van krantenuitgevers.
Ákos snapte de opwinding van de uitgevers wel, hij had zelf ook met dat vraagstuk te maken, maar hij moest er ook een beetje om glimlachen. Overleven als journalistiek platform had voor hem ook een andere, veel prangender kant: hoe om te gaan met een overheid die bezig is de persvrijheid af te knijpen?
Bij dat vraagstuk kon ik me amper iets voorstellen. Door de jarenlange focus op financiële markten, sjoemelende bankiers, fraudeurs en cowboys in de zorg had ik me geen goed beeld gevormd van de toestand in Hongarije. Ik nam me voor me erin te verdiepen, maar daar kwam weinig van terecht. Follow the Money slokte al mijn aandacht op. Pas toen Ákos enkele jaren later in Nederland was en ik hem thuis uitnodigde voor een maaltijd, veranderde dat. Die avond besloot ik een interview van ons gesprek te maken, opdat anderen konden lezen wat Ákos te vertellen had.
Staatsrechtelijke en morele U-bocht
Het verhaal van de teloorgang van de democratie in Hongarije is onlosmakelijk verbonden met de opkomst van Viktor Orbán. In 1989, vlak voor de val van het communisme, stond hij nog als langharige activist op het Heldenplein in Boedapest een menigte van 250 duizend mensen toe te spreken. Orbán was aanvankelijk een aanjager van de ontluikende democratie in Hongarije.
Ákos kon prachtig over die begindagen vertellen. Over de schrijf- en kopieermachines die voorheen achter slot en grendel stonden en die nu vrijelijk konden worden ingezet. Over mensen die eerder permissie moesten vragen om een kopietje te draaien, en nu plotseling de mogelijkheid kregen zelf een krant te maken. Over de opwinding en inspiratie die met de pas verworven vrijheid gepaard gingen en over het geloof dat het nu allemaal anders zou worden.
Twee decennia later was de democratie in Hongarije alweer op zijn retour. Met dank aan diezelfde Viktor Orbán, de nieuwe machthebber, die een staatsrechtelijke en morele U-bocht had gemaakt en druk doende was met behulp van Europees geld – Hongarije werd in 2004 lid van de Europese Unie – een corrupte oligarchie te vestigen.
Vooral om die reden startte mijn nieuwe vriend in 2011 samen met een bekende onderzoeksjournalist het platform Átlátszó. Om de macht te controleren. Van meet af aan richtten ze de blik op Orbáns regering en werden ze door de autoriteiten tegengewerkt. Op de diensten van de advocaat die Átlátszó indertijd bijstond, werd zo vaak een beroep gedaan dat hij zich uiteindelijk bij het platform aansloot.
Sindsdien is Hongarije, een land met bijna 10 miljoen inwoners, nu in totaal slechts drie kleine onafhankelijke journalistieke media rijk
De komst van Átlátszó en de oprichting van het onderzoekscollectief Direkt36 in 2015 kon de neerwaartse trend in Hongarije niet keren. In oktober 2016 werd de kritische krant Népszabadság door Orbán-getrouwen de nek omgedraaid. In 2020 was het raak bij het toonaangevende journalistieke platform Index. Toen hun hoofdredacteur door een nieuwe eigenaar – een vriend van Orbán – werd ontslagen, vertrok het grootste deel van de redactie. Het Index-team richtte een nieuw platform op: Telex.
Sindsdien is Hongarije, een land met bijna 10 miljoen inwoners, nu in totaal slechts drie kleine onafhankelijke journalistieke media rijk. Het overgrote deel van de Hongaarse media oefent geen kritiek uit op het regime-Orban, integendeel, zij zijn onderdeel van zijn propagandamachine. En de negatieve trend is niet gekeerd, erger: die is nog niet eens tot stilstand gebracht.
Democratie onder druk
Helaas is dat ook elders aan de hand. Wereldwijd staat de democratie onder druk, het meest zichtbaar in de Verenigde Staten, waar op 6 januari 2021 het Capitool door een menigte werd bestormd en een coup ternauwernood werd voorkomen. Een gebeurtenis die tien jaar geleden nog ondenkbaar was, maar door mijn lange gesprek met Ákos, thuis aan de eettafel, was ik er al enigszins op voorbereid.
Ik ben tweeëntwintig jaar na de Tweede Wereldoorlog geboren en heb met vele anderen mijn hele leven kunnen genieten van vrede en democratie. Ik realiseerde me amper dat democratie geen gegeven is, allerminst zelfs. Ze bestaat eigenlijk pas kort en ze is kwetsbaar. Dat geldt voor Hongarije en eigenlijk voor alle andere plekken op aarde waar democratische beginselen werden omarmd, of door druk van buiten werden ingevoerd. Immers, niet alle democratieën ontstonden uit zichzelf. Soms hadden ze ruggensteun nodig.
Acht van de tien mensen op aarde hebben de afgelopen vijf jaar een achteruitgang van de persvrijheid ervaren
Acht van de tien mensen op aarde hebben de afgelopen vijf jaar een achteruitgang van de persvrijheid ervaren, bleek in maart van dit jaar uit een rapport van Unesco. Dat is 80 procent van de mensheid. Daar behoren wij in Nederland ook toe, getuige de persvrijheidsindex van Reporters sans Frontières (RSF) die in mei uitkwam. Nederland duikelde maar liefst tweeëntwintig plaatsen op die lijst, mede als gevolg van het toenemende geweld tegen journalisten, hun intimidatie, en de zelfcensuur die dat teweegbracht.
‘Verworvenheden kunnen worden afgenomen, progressie blijkt een omkeerbaar proces,’ constateerde Volkskrant-correspondent Thomas Rueb, die in New York de protesten bijwoonde nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof het federale recht op abortus had geschrapt. Rueb merkte op dat het pas nu tot mensen in Amerika doordrong dat dit écht in de Verenigde Staten kon gebeuren.
Door mijn interview met Ákos waren mijn ogen geopend voor de kwetsbaarheid van een democratie. Ik besef sindsdien nog meer hoe belangrijk het is om iets bij te dragen aan dat dierbare politieke systeem. Bijvoorbeeld door nieuwe initiatieven te laten ontstaan die de waarheidsvinding in het publieke belang dienen.
De ruggensteun in Nederland
Daar zijn we met Follow the Money gelukkig toe in staat gebleken. We scheerden in de zomer van 2015 langs de afgrond, maar wisten een succesvolle doorstart te maken met een ander bedrijfsmodel gebaseerd op betalende leden.
Dat hadden we te danken aan beschikbaarheid van enkele investeerders en een paar grote en tientallen kleine donateurs. Mensen die de waarde van onafhankelijke journalistiek inzagen en ons de kans gaven onze plannen te realiseren. Nu halen we 90 procent van onze inkomsten uit de bijdragen van onze leden ,en kunnen we ons ‘radicaal onafhankelijk’ noemen.
We hadden geluk, want we leven in Nederland: in een open en welvarende samenleving waarin de waarde van journalistiek door veel mensen op waarde wordt geschat. We kunnen in Nederland bogen op de beschikbaarheid van geld en andere middelen om nieuwe projecten in de journalistiek van de grond te krijgen. Er is hier ruggensteun. Wij hebben het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ), dat ondernemende initiatieven in de journalistiek mogelijk maakt. En freelance onderzoeksjournalisten kunnen in Nederland financieringsaanvragen doen bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FondsBJP)
Helaas is Nederland een uitzondering. In Oost-Europese landen bestaan die mogelijkheden amper, ook dat kwam ik dankzij Ákos te weten. Zelfs in een land als Italië wordt nauwelijks geld beschikbaar gesteld om nieuwe journalistieke initiatieven van de grond te laten komen, terwijl die ook daar hard nodig zijn. Griekenland, een land waarnaar wij Nederlanders massaal op vakantie gaan, staat van alle EU-landen met afstand het laagst op de persvrijheidsindex.
Journalistiek, en met name onderzoeksjournalistiek, vormt een onmisbare schakel in een goed functionerende democratie. De macht moet worden gecontroleerd. Ook uit economisch oogpunt: want er is een samenhang tussen democratie, persvrijheid en de welvaart van een samenleving als geheel. Dat onze collega’s het in andere Europese landen veel moeilijker hebben en op sommige plekken zelfs worden ondermijnd, verdient onze volle aandacht en onze toewijding.
Daarom zullen we in de komende jaren vanuit Follow the Money ons meer inzetten om via samenwerkingsprojecten de journalistieke banden met onze internationale collega’s te verstevigen. Gezamenlijk optrekken om zaken van het donker naar het licht te brengen, in het publieke belang. En omdat onze rug soms meer kan dragen dan de hunne.
Door samen te werken, maken we een project niet alleen beter, maar kunnen we tevens onze collega’s steunen
De afgelopen jaren hebben we al enkele projecten met Europese collega’s opgezet. Onze onderzoeken naar de besteding van de Europese corona-herstelfondsen en de samenwerking van Europese wetenschappelijk instellingen met organisaties die zijn verbonden met het Chinese leger – de China Science Investigation – zijn voorbeelden daarvan. Daarmee hebben we waardevolle ervaring opgedaan.
Belangrijker nog is dat we hebben gemerkt dat de impact van zo’n internationaal onderzoek veel groter is dan wanneer ieder voor zich dat doet. Met FTM.eu beschikken we in potentie over een krachtig internationaal platform dat in staat is om die controlerende taak ook jegens de Europese instituties uit te voeren. En door samen te werken, maken we een project niet alleen beter, maar kunnen we tevens onze collega’s steunen.
Ik besluit met een hartekreet: draag iets bij aan de persvrijheid en ondersteun ergens in Europa een journalistiek platform dat die middelen goed kan gebruiken. Laat onze relatieve rijkdom en vrijheid anderen ten goede komen.
35 Bijdragen
Ray Sabee 1
Eric Smit 11
Ray SabeeRay Sabee 1
Eric SmitJosephine Tusveld 1
Ray Sabee:-)
Ray Sabee 1
Josephine TusveldWillem Timmer 4
prima stuk en de kern van je verhaal is: internationale samenwerking en steun voor journalisten die het nog lastiger hebben.
mijn vraag is hoe t werkelijk gesteld is met de democratie in NL. de reden dat ik lid werd tegen een alles aanvaardbare prijs was mijn grote zorgen over NL (na eerst af een toe een artikel gelezen te hebben gedurende een jaar, ik haat abonnementen)
Het valt me alleszins mee: genoeg langere stukken die diepgaande analyses geven van de problemen en oplossingen in ons land.
als ik echter naar de processen kijk vraag ik me af of de democratie wel werkt in NL
zouden kiezers (die daarmee ook de mensen onder de 18 vertegenwoordigen) werkelijk willen dat:
Groningen nog steeds niet is opgelost en burgers hun huizen zien openscheuren, doordat NAM, deels van de staat, niet regelt wat er geregeld moet worden?
Dat Schiphol niet functioneert en de gewone man 4 uur of langer staat te wachten? veel vliegen vind ik matig tot slecht maar Schiphol is ... een staatsbedrijf.
Dat ouders genaaid werden en worden door de belastingdienst en dat dit dossier al een decennium loopt?
Dat een klein deel van de bevolking (hardwerkende boeren) hun dieren en machines ons land laten verzieken, door stront, diesel en platrijden van de natuur (laatste artikel over melkvee was glashelder - doodlopend pad)
Dat hebberige industrieën liegen over hun producten en processen en de overheid niet genoeg doet? (TATA waar een burger de hardste acties voert en betaalt)
Dat onzinnige regels vanuit de EU ons bakken met geld kosten, en de inflatie door hen is opgestuwd? Ondertussen worden de EU ambtenaren rijkelijk beloond.
NEE natuurlijk niet, dus dat er op lager niveau dingen goed gaan, het afval wordt opgehaald, de verkeersregels een beetje gehandhaafd etc is allemaal afleiding van de grotere dossiers.
werkt de NL democratie dan ? waar zijn al die parlementariërs voor orde en recht?
ik blijf nog wel even lid! thanks
Christine 3
Willem TimmerJohn Janssen 4
Willem TimmerX voudig ja, omdat wij, het volk, nog steeds mogen kiezen wie ons gaat regeren.
Dat er daarna een hele hoop wordt afgevlakt van de verkiezingsbeloften hebben we te danken aan de structuur van ons Parlement, waar duidelijk iets aan moet veranderen.
Voor de rest van je betoog niets dan hulde. Ze, de politiek, heeft er een bende van gemaakt, die ze grotendeels zelf heeft veroorzaakt.
Lennert Welleman 1
John JanssenEn is politiek en overheid bereid transparant en aanspreekbaar te zijn? En mogen andere meningen worden uitgesproken?
De manier waarop met WOB en WOO verzoeken om wordt gegaan laat ook hier ern trend zien.
Onafhankelijke journalistiek is hard nodig maar wordt ook hier mogelijk moeilijker.
John Janssen 4
Lennert WellemanJournalisten mogen gelukkig hier in ons polderlandje iets op papier zetten en verdelen onder hen die geïnformeerd willen worden, zonder dat een Overheid dit kan verbieden.
En neen, de 'burger' wordt mondiger, dus een aftakeling van een onafhankelijk journalistiek zie ik niet hier gebeuren.
En waarom denk je dat WOB aanvragen soms lang op zich laten wachten?
Geertje Boon 1
John JanssenWillem Timmer 4
John Janssenin mijn optiek moeten we dan eerst een gezamenlijke definitie hebben van democratie en criteria voor het begrip: "democratie werkt".
ik vind instinctief dat het niet werkt omdat we wel elke paar jaar rode hokjes mogen kleuren (ik kleur liever buiten de lijntjes) maar met de resultaten gebeurd te weinig. er wordt van alles beloofd maar resultaten HO MAAR. Onderzoekje hier een daar en verder niets. we hebben veel vrijheid hier en mogen alles roepen, maar ondertussen gaat de politiek en ambtenarenwereld zijn eigen gang.
voorbeeld: kan iemand zich nog herinneren hoe VW de politie orders kreeg voor autos?
iemand voor veroordeeld. recent was er een inschrijving voor autos voor de haagse kliek, of hoge ambtenaren of politici. wie wint? VW
hoe? door uitjes te regelen die buiten proporties zijn.
de concurrentie versloeg ze op alles: cost of ownership, de chauffeurs vonden hun wagens beter maar toch order naar VW.
aardig voorbeeld van corrupte praktijken van ons belastinggeld. En als er 1 concern is dat de boel belazerde is t wel VW/Audi. het zijn natuurlijk vette audi's geworden. misschien eens een WOBtje doen voor alle documenten en verslagen van de interacties met de autobedrijven die meededen met deze order.
democratie zou betekenen dat belangen van t volk gediend worden: eerlijke handelspraktijken en lage/aanvaardbare kosten voor overheidsmiddelen.
democratie met dit en eerder genoemde voorbeelden is een schijnvertoning (net als het gezwaai van de koninklijke familie, naar wie zwaaien ze nou precies? wat voegt dat gebaar toe aan mijn leven hahaha)
Langzamerhand ben ik tot het standpunt gekomen dat we werkelijk voor de gek gehouden worden, ik ben geen complotdenker maar probeer realist te zijn. accepteren wat de werkelijkheid is, en daar wat aan doen.
vandaar dat we meer mensen moeten hebben als Omtzigt en helaas moet ik kennelijk nog linkser gaan stemmen. maar w
John Janssen 4
Willem TimmerMede door een FTM weten we ondertussen wel dat grote aanbestedingen ook hier omgeven zijn door non-integere praktijken.
Maar gelukkig zijn we nog steeds een Democratie waarbij de laatste casus, zijnde het boerenprotest, een mooi voorbeeld is. Een overheid wil koste wat kost een kromme maatregel erdoor drukken. De groep die benadeeld wordt kan en mag hier gelukkig tegen protesteren (de mate waarin laten we even rusten). De Overheid zal dus in gesprek/overleg moeten met de andere partij, omdat de samenleving niet accepteert dat een Overheid zijn/haar opgelegde maatregelen zomaar er door kan drukken (dan spreken we toch wel van semi-dictatoriaal).
Kom daar maar eens om in bijvoorbeeld een Qatar (lekker actueel).
Willem Timmer 4
John Janssennee andere betrokken partij was niet Kia, en of mijn informant het volledig correct weergaf weet ik niet. ik heb 1 van zijn andere uitspraken gecontroleerd over een concurrent en daar klopte niet veel van - technisch verhaal over de auto en inruilwaarde van de concurrent.
boerenprotesten? die gaan mij veel te ver. en of de maatregel krom is weet ik niet. wat ik wel voorsta is dan stevig in gesprek gaan maar op een gegeven moment zijn de feiten de feiten. de vele tonnen dierlijke mest zijn niet goed voor ons land. boeren zitten gevangen (zijn ze zelf ingestapt) in regelingen met banken, leveranciers etc. er zijn wel 2500 boeren die BIO werken en dat is stukken beter. daar wil ik best iets meer voor betalen. in qatar mag je inderdaad niets, maar of we hier nou echt zo democratisch bezig zijn ? qua resultaten trek ik dat in twijfel. mijn laatste bericht hierboven - daar was wat in weggevallen. namelijk
" maar wie" (moet ik dan stemmen)
meer echte democratie in NL en in Europa.
Hannie Groen 5
Christine 3
Hannie GroenJacob H. van de Pol 3
Hannie Groen"Ik verbaas me er echt over dat de MSM zo weinigzeggend zijn geworden en vrij kritiekloos. Bijna alsof het opzet is" .
Het raakt de kern. De meeste media is geworden tot niet veel meer dan een doorgeefluik van wat de overheid hen aanrijkt. De overheid lijkt 'ja' knikkers om zich heen te verzamelen. Iedereen met een andere mening, ook wetenschappers, worden belachelijk gemaakt en worden niet aan het woord gelaten. Ik las van een wetenschapper die zich inmiddels schaamt voor de wetenschap. Wetenschap op bestelling noemde hij het. Wetenschap wordt steeds vaker gebruikt of misbruikt om politieke doelen te bereiken. En of het nu linkse of rechtse doelen zijn, het is niet goed. Helemaal fout zelfs en ik denk ook onverstandig. Of zij alleen alle wijsheid in pacht hebben. Ik vraag mij af wanneer iets propaganda is of wordt. Het sluipenderwijs invoeren is levensgevaarlijk, langzaam er aan wennen wat ongewenst is in een democratie.
John Janssen 4
Jacob H. van de PolEr hebben zich net ca. 39 uitgesproken voor het in gang zetten van de stikstofreductie, op basis van hun cijfers. Ze worden een beetje moe van het constant in twijfel trekken van diezelfde cijfers.
Zijn we , enig zins, blij in Nederland dat we onafhankelijke journalistiek hebben, gaan de wetenschappers dictatoriale trekjes vertonen!
Jacob H. van de Pol 3
John JanssenNog iets om te lezen. Van wetenschappers hebben die niet aan het woord gelaten worden. Zo kan de overheid de meeste mensen laten geloven wat die overheid wil dat zij gaan geloven. Dit gaat over klimaat en niet over stikstof. Het meer om te laten zien hoe er gewerkt wordt.
https://www.bibliotecapleyades.net/ciencia/ciencia_climatechange
https://www.thegwpf.com/images/stories/gwpf-reports/happer-the_truth_about_greenhouse_gases.pdf
https://abruptearthchanges.com/2018/01/14/climate-change-grand-solar-minimum-and-cosmic-rays
Veel leesplezier
Paula Rennings
Jacob H. van de PolAnton Teunissen
Ray Sabee 1
Anton TeunissenBram Harmsen
Karin Spaink 5
Bram HarmsenRalph De Jong
Jan Willem de Hoop 12
Wat ik lastiger vind is de bewuste of onbewuste suggestie dat er voor burgers pas problemen ontstaan in een democratie en rechtsstaat als de pers niet meer vrij en onafhankelijk is in een land. Ook in landen met een vrije en onafhankelijke pers verkeren veel burgers in problemen door overheden en bedrijven die zich niet aan wetten houden.
Ver voordat de pers problemen krijgt hebben individuen en minderheden vaak al grote problemen en krijgen niet de veiligheid en bescheming die is afgesproken die ze zouden mogen verwachten. Via onthullingen tientallen jaren later wordt een deel soms openbaar, maar een groot deel blijft geheim.
De vrije enonafhankelijke pers bechermt ook in een democracrie individuen en groepen minder goed en minder vaak dan zij suggereert.
Dat de vrije en onafhankelijke pers individuen en groepen niet altijd kan beschermen verwijt ik hen niet.
Dat zij dit vaak nog ten onrechte bewust of onbewust suggereert zou iets moeten zijn om eens grondiger met elkaar te bepraten. We zitten op vele fronten in een overgang. Alle oude systemen verdienen het kritisch bevraagd te worden door ons allen.
Welke bescherming mogen burgers wel en niet verwachten.? Van de pers, van de overheid van de politiek?
R. Eman 8
Jan Willem de Hoop'Dat de vrije en onafhankelijke pers individuen en groepen niet altijd kan beschermen verwijt ik hen niet.'
Eens. Een onthulling is slechts het (noodzakelijke) startpunt. Om actie te bewerkstelligen moet er voldoende draagvlak voor worden gevonden. En juist daaraan schort het nogal eens, heb ik de indruk. Voor iedere voorgestelde (re-)actie bestaan een groep voorstanders, een groep tegenstanders en een groep geen-mening. Ik denk dat vooral de groep geen-mening de verdere actie/uitkomst bepaalt. Het meest duidelijk is dat geworden bij de toeslagen-affaire: een regeringscoalitie, die erover valt en vervolgens toch weer wordt herkozen.
Lia 4
R. EmanVincent Huijbers 9
Jan Willem de HoopDe vrije pers kan mensen beschermen door hun te voorzien van juiste informatie. Maar dit ligt heel genuanceerd:
Lees bijvoorbeeld dit artikel:
https://www.vpro.nl/argos/lees/onderwerpen/artikelen/2021/bulgarenfraude.html
Welke rol kan de pers gehad hebben op het vervolg? En is dat de journalistiek aan te rekenen of ONZE reactie op het nieuws?
Een platform als FTM is niet vanzelfsprekend. Wanneer een onderzoek de landelijke pers haalt bereikt het heel even een grotere doelgroep. Veel mensen kennen het platform niet. Hoe vergaren die informatie? En hoe anders zal hun wereldbeeld eruit zien en daaruit volgend hun stemgedrag?
Interessant is ook dit artikel:
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/er-is-geen-multicultureel-drama-het-gaat-met-de-integratie-juist-steeds-beter
Hoe we met media omgaan is denk ik een belangrijke voorwaarde voor een vrije pers. Dat zou al vanaf de lagere school al een thema moeten zijn.
Jan Willem de Hoop 12
Vincent HuijbersZou kan niet moeten zijn.We hebben rcht op informatie die ook te beoordelen is door ons. Daar moet je eisen aan stellen.
En zou de journalistiek daarvoor niet de middelen moeten krijgen?
En zouden politiek en overheid niet eens hun fouten moeten corrigeren zonder dat het eerst een schandaal wordt in de media
De vrije wereld en de vrije pers. De woorden wekken de suggestie dat we dan geen eisen mogen of moeten stellen aan elkaar.
We worden nu zodanig overvoerd dat wel onszelf en elkaar immuum maken door de oplossing in meer en meer te zoeken.
Vincent Huijbers 9
Jan Willem de HoopDat lijkt mij een moelijke opgave. In een nieuwsblokje van een paar minuten kun je nooit de diepgang brengen als bijvoorbeeld een artikel van FTM. De manieren waarop mensen informatie tot zich krijgen zijn ook legio en soms moeilijk te beoordelen op betrouwbaarheid.
Daarbij lijken sommige berichten elkaar tegen te spreken:
RTL Nieuws 19 augustus:
CPB: flinke hap uit koopkracht voor alle gezinnen, meer armoede
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5327704/cpb-koopkrachtraming-kabinet-begroting-prinsjesdag-inflatie
Peter Hein van Mulligen (CBS) 22 augustus op Twitter:
Ondanks de hoge inflatie zegt nog steeds ruim de helft van de Nederlanders geld over te houden, evenveel als voor corona https://t.co/8pH2O8HShn
Welke helft zal zich door welk bericht aangesproken voelen? Het vraagt wat van de burger om zichzelf te informeren. Meerdere zijden van een verhaal te onderzoeken. Ik ben het met je eens dat nieuws ongekleurd zou moeten zijn maar de lezer, kijker of luisteraar is zelf ook niet onbevangen.
'En zouden politiek en overheid niet eens hun fouten moeten corrigeren zonder dat het eerst een schandaal wordt in de media'
Helemaal mee eens. Dit is een artikel dat misschien de oorzaak aanraakt waarom politici niet leren van fouten. Hoeveel ruimte wordt politici gegeven om te falen?
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/afrekencultuur-maakt-politici-defensief
Jan Willem de Hoop 12
Vincent HuijbersIk denk dat we de oplossing moeten zoeken in bij het begin hardere en duidelijkere afsprkaen te maken, en dat die bij velen bekend zijn.
De oplossing in nog mee kwantiteit en vaagheid leidt tot een uitputtingsslag,
Samenleven vraagt om om elkaar vertrouwen. In woorden en daden.
Op dit moment lijken verkiezingen de enige correctie mogelijkheid van burgers om politiek en overheid te corrigeren. Dat is te weinig denk ik.
Gerard van Dijk 6
Een democratische politiek is als een scheidsrechter die ervoor moet zorgen dat het spel eerlijk gespeeld kan worden. Mede door FTM heb ik begrepen dat dit al sinds de jaren tachtig niet meer het geval is. De verdeling word vanaf toen overgeheveld naar het grootkapitaal. Zo zijn we van het Rijnlandsemodel overgegaan naar het Angelsaksisch model. Het belang van de werknemers werd afgeschaft.
Dat multinationals nog meer privileges kregen omdat zij rechtstreeks geld konden lenen bij centrale banken tegen lagere rente en daarbij een verwaarloosbaar eigen vermogen hoefde aan te houden. Wat ze kwetsbaar maakte en terwille van de werkgelegenheid regelmatig gered moesten worden.
Dat op Orwelliaanse wijze definities van taal werd aangepast zonder dat journalisten hier aanhoudende kritiek op zou blijven uitoefenen. Waar woorden als inflatie en werkeloosheid holle frasen zijn geworden.
De functie van werk is kunnen voorzien in je eigen levensonderhoud. Maar wanneer je vanaf 3 uur per week al uit de werkeloosheidsstatistieken valt met bruto &10,- per uur. Zou je moeten stellen dat je in Nederland met €120,- je in je eigen levensonderhoud kan voorzien?
Inflatie, die word telkens aangepast waardoor het inflatiecijfer mooier word voorgesteld dan die in werkelijkheid is. Niemand koopt een smartphone voor €10,- maar zo wordt die wel berekend aangezien er ook een navigatiesysteem, fototoestel en nog veel meer toepassingen op zit.
Daarnaast ook het gegeven dat de verdeling van de welvaart onevenredig is verdeeld waardoor het grootbedrijf onevenredig word bevoordeeld. Dat maakt uiteindelijk je als land zwakker. Als bedrijven failliet gaan maar je hebt wel koopkrachtige burgers dan veert de economie altijd wel weer op. Omgekeerd werkt dat niet. De creditcrisis in 2008 hebben ze opgelost door nog meer credit te creëren. Nu de inflatie hoog is willen ze de illusie wekken deze te willen bestrijden om opstand te voorkomen.
Gerard van Dijk 6
Dat ons rechterlijk systeem zo gefaald heeft bij de toeslagen affaire. Is dat alleen een probleem van de rechtelijke macht of had de politiek ook daar de hand in eigen boezem moeten steken en de journalistiek daar onderzoek naar moeten doen. We hebben de scheiding der machten. Maar als die rechterlijke macht politiek word uitgehold en de afhankelijkheden toch meer de balans doet overhevelen naar de kapitaalkrachtigen in de samenleving in hoeverre heb je dan nog een scheiding der machten?
De toegang tot de politiek is ook door FTM onderzocht. CEO ‘s hebben directe toegang en vaak wekelijks contact met de MP terwijl vakbonden die toegang niet hebben. Die mogen worden pas aan tafel uitgenodigd wanneer de speelruimte is uitgespeeld.
In hoeverre speelt het politieke hiernamaals een rol als politicus? Hoe voorkom je als samenleving dat er corrupte belangen ontstaan en hoe word daar tegen opgetreden? Minister Carola van Nieuwenhuizen die doodleuk haar subsidie kennis wat staatsgeheim was zo bij een energiereus tewerkgesteld kan worden, is daar een voorbeeld van.
Onze democratie is dusdanig verwaarloosd dat ik mij afvraag in hoeverre we nog wel een democratie hebben?
Ook wat betreft de boeren. Zeker ook hebben zij een sterke lobby en lijken zij bouwend Nederland in de weg te staan en het milieu zo belasten. Maar om zo ruchtsichloos ze de nek om te draaien is meer iets voor een autocratie dan een democratie, zij hebben wel in 10 jaar tijd een stikstofreductie van 70% weten te behalen. Welke presentaties heeft bouwend Nederland daaraan bijgedragen? Terwijl juist in die sector onze huizen nagenoeg fossiel onafhankelijk kunnen maken met alle milieu en koopkracht voordelen die erbij horen. Het zou zelfbouw ook toegankelijker maken waardoor wonen ook goedkoper wordt. Maar past allemaal niet bij de grote bouwondernemingen en gaat dus ook niet gebeuren. Belangen van overheid en grootbedrijf die smelten samen qua belangen. De burger moet het zelf maar uitzoeken.
Janhuib Blans 1