De onzichtbare hand van Poetin op CNBC en Huffington Post

3 Connecties
1 Bijdrage

De Russische president Poetin huurde het pr-bedrijf Ketchum uit New York in om zogenaamd onafhankelijke opiniestukken op CNBC en Huffington Post te plaatsen.

Vorige week verscheen A Plea for Caution From Russia in de New York Times. De afzender van de veelbesproken column was niemand minder dan Vladimir Poetin. Hij richtte zich tot collega Obama en het Amerikaanse volk. In de brief waarschuwde de Russische leider dat een militaire interventie in Syrië niet de oplossing is. Ook haalde Poetin uit naar de nationalistische opmerking van Obama die de Amerikaanse burgers voor internationale camera's attendeerde op hun 'uitzonderlijkheid'. Poetin: 'It is extremely dangerous to encourage people to see themselves as exceptional, whatever the motivation. There are big countries and small countries, rich and poor, those with long democratic traditions and those still finding their way to democracy. Their policies differ, too. We are all different, but when we ask for the Lord’s blessings, we must not forget that God created us equal.' Een woordvoerder van de New York Times zegt tegen de website Buzzfeed dat pr-bureau Ketchum de brief van Poetin heeft ingestuurd. Ketchum is een pr-bureau uit New York dat regelmatig door de Russische overheid wordt ingeschakeld. De naam van het communicatiebedrijf verscheen logischerwijs niet in de New York Times-column.  

De onzichtbare hand

Het is niet ongebruikelijk dat een wereldleider de deskundigheid van een pr-bureau inschakelt bij het opstellen van een brief. Poetin heeft Ketchum in het verleden echter ook gebruikt om zogenaamd onafhankelijke columnisten te betalen voor Rusland-vriendelijke columns op CNBC en Huffington Post, zo onthulde journalistiek onderzoeksbureau ProPublica. In de verschillende opiniestukken werd het Russische beleid en economische klimaat geprezen, zonder dat werd vermeld dat deze opiniemakers via Ketchum kregen betaald door Poetin en consorten. Rusland, wiens regering vaak wordt bekritiseerd vanwege mensenrechtenschendingen en corruptie, betaalt zijn samenwerkingspartner goed. In het eerste halfjaar van 2013 factureerde Ketchum bijna 2 miljoen dollar bij Rusland. En Gazprom, de energiegigant die in handen is van de Russische staat, was goed voor 3,7 miljoen aan opdrachten bij het pr-bureau. Van 2006 tot 2012 inde Ketchum in totaal 23 miljoen dollar bij ome Poetin en 17 miljoen dollar bij Gazprom.   De volgende vier columns zijn voorgekomen uit de innige samenwerking tussen het Amerikaanse communicatiebureau en het Russische regime. - Peter Gerendasi, de toenmalige managing partner van accountantsbureau PricewaterhouseCoopers Russia, schreef in maart 2010 op CNBC een florissant verhaal over hoe Dmitry Medvedev, de rechterhand van Poetin en destijds president, met zijn beleid het ondernemerschap en het financiële systeem de goede kant op stuurde. - De titel van de column die op april 2010 werd geplaatst door Kingsmill Bond, de voormalige hoofdstrateeg bij de investment bank Troika Dialog uit Moskou, op CNBC zegt genoeg: Russia - Europe's Bright Light of Growth. - Ook Huffington Post liet zich verleiden. Adrian Pabst, een hoogleraar aan de Amerikaanse universiteit van Kent, plaatste op de populaire blog een artikel met de naam 'President Medvedev's Project Of Modernization'. In een e-mail aan ProPublica laat Pabst weten dat de conclusies in zijn column zijn gebaseerd op zijn eigen 'ideeën en argumenten'. -  Laura Brank is het hoofd van de Russische afdeling van het internationale advocatenkantoor Dechert. In januari 2012 liet Brank van zich horen op CNBC met een artikel waarin het beleid van Poetin op een voetstuk werd geplaatst. Volgens haar heeft de stoïcijnse wereldleider een pakket maatregelen getroffenen dat ervoor zorgt dat 'bedrijven worden beschermd en corruptie wordt gereduceerd.'