Ook AIG betaalt terug

4 Connecties

Onderwerpen

Crisis Bailout AIG

Werkvelden

Banken

Vorige week berichtten we al over GM, dat een deel van het belastinggeld terugbetaalde waarmee het bedrijf na het uitbreken van de crisis werd gered. Nu volgt AIG.

Na dat nieuws over General Motors meldt namelijk nu ook verzekeraar AIG geleende dollars te kunnen terugbetalen. Om precies te zijn: 4 miljard. De reden: International Lease Finance Corp., de vliegtuigleasemaatschappij van AIG, heeft zich weten te ontdoen van een schuld van zo'n 4,4 miljard dollar.

De totale schuld die AIG nog aan de Amerikaanse overheid tegoed heeft, beloopt nog ongeveer – schrik niet – 101 miljard dollar. En dat bedrag valt nog mee als je bedenkt dat de overheid bijna twee jaar geleden 182 miljard dollar uittrok om AIG te redden.

Ondertussen is de discussie over de gigantische 'bailout loans' van 2008 en 2009 nog allerminst gesloten. Twee journalisten van persbureau Bloomberg hebben gevraagd om openbaring van 231 documenten waarin de leningen zijn vastgelegd. Ze willen weten waar de 12,8 triljoen (inderdaad, triljoen) dollar precies heen is gegaan.

De Federale bank probeert de publicatie van die gegevens tegen te houden, naar eigen zeggen in het belang van de betrokken bedrijven. Maar de Fed ving voor de tweede keer bot bij de rechter. De kans is groot dat de zaak binnenkort bij de hoogste rechter, het 'supreme court', behandeld gaat worden. 
 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden