
Follow the Money toont al jaren belangstelling voor de schimmige handel en wandel van Peter Paul de Vries. De Vries verkreeg zijn bekendheid en reputatie ooit als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Toen streed hij onder andere voor transparantie en deugdelijk bestuur. Als oprichter, ceo en grootaandeelhouder van het beursfonds Value8 doet hij echter alles wat hij vroeger te vuur en te zwaard zou hebben bestreden.
Sinds 3 mei is er commotie ontstaan rondom het beursfonds Value8. Vanaf dat moment besteedt de onafhankelijke analist Roel Gooskens voor Follow the Money aandacht aan alle beursgenoteerde belangen van Value8. Wat hij aantreft oogt niet best.
Een beursdrama in wording.
Oorlogskas Value8 blijft mager gevuld
De lege zakken van Peter Paul de Vries
De schimmige suikeroom van Peter Paul de Vries
Het lot van Value8 is in handen van Rabobank
Value8 bestaat nog altijd uit gebakken lucht
Waarom treedt de AFM niet op tegen Value8?
Value8 jaarcijfers 2016: 'too little, too late'
Drukke donkere dagen voor Peter Paul de Vries
Value8 maakt nu ook op papier verlies
Wordt Annemarie van Gaal de reddende engel van Peter Paul de Vries?
Ook Novisource draait mee in de goednieuwsshow van Value8
Er was veel belangstelling voor de bijeenkomst die investeringsfonds Value8 organiseerde om de onrust onder beleggers weg te nemen na een reeks artikelen die analist Roel Gooskens de laatste weken op FTM publiceerde. Ook Gooskens zelf was aanwezig, maar hij kreeg niet de duidelijkheid waar hij om vroeg. In dit vierde artikel belicht hij Novisource, een minderheidsdeelneming die er ogenschijnlijk goed voor staat maar die veel te hoog gewaardeerd is en waarover Value8 te positief bericht.
Waarschijnlijk is het u als bezoeker van FTM niet ontgaan: eerder deze week was ik te gast op wat in de aankondiging van Value8 ‘een informatieve bijeenkomst’ heette. De directie van deze beursgenoteerde onderneming zou onder andere ingaan op eerdere FTM-publicaties van mijn hand. Voor een verslag van deze bijeenkomst verwijs ik graag naar het artikel van Eric Smit met videoreportage.
Laat ik van mijn kant ook nog een paar observaties met u delen. Allereerst: er was hier geen sprake van een informatiebijeenkomst van Value8, maar van een goed opgezette goednieuwsshow van Peter Paul de Vries. Hij was 90 procent van de tijd aan het woord. Ruimte voor discussie was er niet, wel ruimte voor een lange monoloog in de vorm van promo-praat, aangevuld met bedrijfsfilmpjes van deelnemingen waarin hij zelf de interviewer speelde. In zaal wist Peter Paul zich verder gesteund door vele fans. Dit zijn kleine beleggers in het aandeel Value die zich meer laten leiden door het hart dan door het hoofd. Zij steunen als oprechte fans de ceo van Value8 door dik en dun, zo werd mij die ochtend meer dan duidelijk. Dat Peter Paul de enige en echte frontman is bleek ook uit het optreden van de andere twee aanwezige bestuursleden van Value8. De cfo, Gerben Heitinga, blonk uit door het opstarten van de bedrijfsfilmpjes en bestuurslid Kee Koopmans hulde zich de volle 90 minuten in veelbetekenend stilzwijgen. De taakverdeling binnen de directie is mij hieruit volkomen duidelijk geworden.
Ruimte voor discussie was er niet, wel ruimte voor een lange monoloog
Koffie drinken heeft geen zin
Peter Paul de Vries en zijn zwijgende kompanen hebben duidelijk een heel andere kijk op de economische werkelijkheid van Value8 dan ik. Volgens de directie van Value8 gaat bijna alles fantastisch en wordt de onderneming elke dag meer waard. Volgens mij staat dit kaartenhuis echter op instorten. In zo’n situatie heeft samen koffiedrinken — waartoe hij mij maar blijft uitnodigen — ook geen zin. Ik heb overigens geen enkele reden om aan te nemen dat ik achter gesloten deuren wel antwoorden krijg op mijn vragen. Waarom zou hij die immers wél aan mij geven en niet aan zijn beleggers? Ik baseer mij om die reden liever op de harde financiële feiten die mij ter beschikking staan. Dat zijn er echter, zoals iedereen uit het jaarverslag van Value8 kan opmaken, niet overdadig veel. Kleine foutjes — die ik graag snel herstel — neem ik daarbij op de koop toe. De grote lijn is duidelijk; De Vries is bezig met discutabele herwaarderingen de winst van zijn bedrijf op te pompen, en daarmee de beurskoers van Value8.
Ik miste op deze bijeenkomst grootaandeelhouder Delta Lloyd. Als professioneel belegger denkt deze verzekeraar niet met het hart, maar met het hoofd. En met een laatstgemeld belang van 720.000 stukken (9 procent van het uitstaande aandelenkapitaal) zou dit bedrijf toch ook geïnteresseerd moeten zijn in het bevragen van Peter Paul de Vries. Mogelijk gebeurt dat buiten het zicht van ons allemaal.
Ook de raad van commissarissen vond het blijkbaar niet nodig om aanwezig te zijn. Jammer. Ik had professor Jaap van Duijn graag een paar vragen willen stellen. Ook de gedachte dat Value8 overweegt een aantal analisten te gaan betalen voor een onafhankelijke waardering van de Value8-assets zal weinig oplossen. Want uiteindelijk draait het allemaal om één heel eenvoudige vraag, en dat is dan ook de vraag die ik netjes van tevoren schriftelijk indiende: Kunt u een breakdown geven van de post reëel waardeveranderingen van 7,029 miljoen euro in de resultatenrekening op pagina 43 van het jaarverslag 2015? Gaarne een berekening erbij per herwaardering per onderneming.
Ook de raad van commissarissen vond het blijkbaar niet nodig om aanwezig te zijn
Peter Paul weigerde in te gaan op de kern van deze vraag en daarmee op de essentie van mijn kritiek: zonder deze discutabele herwaarderingen zou Value8 over 2015 verliesgevend zijn geweest, net als in 2014 en in 2013. De enige wezenlijke vraag waar alle beleggers die denken met hun hoofd graag het antwoord op willen hebben, bleef dus onbeantwoord.
Beurskoersen zijn boterzacht
In mijn tweede artikel, over de reverse listing van de IEX Group, heb ik zelf geprobeerd deze 7,029 miljoen euro aan herwaarderingen te determineren en kwam ik tot de conclusie dat ongeveer 4,5 miljoen euro afkomstig was uit deze dubieuze reverse listing. Verder onderzoek afgelopen week leverde nog eens op dat de overgang van meerderheidsaandeelhouder in MTY-holding naar minderheidsaandeelhouder in IEX Group ook kan hebben geleid tot een papieren winst van misschien nog eens 2 miljoen euro. Dat zou dus kunnen betekenen dat de overgang van Value8 Media (met een reële waarde van 530.000 euro) naar IEX Group een papieren winst heeft getriggerd van 6,5 miljoen euro (ja, u leest het goed). Dit cijfer komt daarmee ook overeen met de door Value8 verstrekte informatie in het jaarverslag dat 6,5 miljoen euro aan herwaarderingen plaatsvond in de sector Financieel.
Volgens Peter Paul de Vries is de boekwaarde van zijn beursgenoteerde belangen 32 procent lager is dan de marktwaarde volgens beurskoersen. Ook die berekening wil ik graag tot achter de komma zien. Dat die beurskoersen boterzacht zijn, blijkt uit het laatste persbericht van De Vries. Hij heeft vandaag een belang van 7,11 procent (ongeveer 250.000 aandelen) in IEX Group verworven voor 2,08 euro per aandeel, tegen een huidige beurskoers van iets boven de 4 euro. Hij rechtvaardigt dit door te stellen dat de aandelen onderdeel waren van een lock-up-regeling en dat het niet-verhandelbare aandelen A waren. Dat is een discount van 50 procent ten opzichte van de huidige beurskoers IEX. Kijk, zo kan dat in de wereld van IFRS — daar kan zelfs ik als ervaren analist nog veel van leren.
In eerste instantie dacht ik toen ik naar Novisource keek: dit is een normaal bedrijf
Zoals eerder beloofd, ga ik de komende tijd aandacht gaan besteden aan alle beursgenoteerde belangen van Value8. Het eerste artikel verhaalde over IEX Group, en had als conclusie dat de aandelen een reële onderliggende waarde hadden van 0,33 euro per aandeel ten opzichte van een beurskoers van ongeveer 4,50 euro (die beurskoers is gebruikt voor de papieren herwaardering van 6,5 miljoen euro bij de reverse listing van IEX Group).
Het derde artikel, over Source Group, leerde ons dat er geen andere conclusie mogelijk is dan dat de onderneming op de rand van de afgrond balanceert. De balanswaarde van het 64-procentsbelang van Value8 in Source Group van 11,35 miljoen euro is dan ook veel te hoog. Daar doen de gisteren gepubliceerde eerstekwartaalcijfers van 2016 niets aan af.
Novisource
Vandaag het vierde artikel in een reeks, dat gaat over het minderheidsbelang van 21,4 procent dat Value8 in Novisource aanhoudt. Deze onderneming is met 109 vaste medewerkers actief als consultancy- en detacheringsbedrijf in diverse sectoren. Value8 heeft ongeveer 2,49 miljoen aandelen Novisource, die in de jaarrekening over 2015 van Value8 werden gewaardeerd op 7 miljoen euro (2,49 miljoen maal de slotkoers over 2015 van 2,80 euro). Mogelijk is hier een discount op toegepast, zoals Peter Paul de Vries beweert, maar dat zou in strijd zijn met zijn eigen accounting-grondslagen. In de accounting-grondslag van Value8 lezen we namelijk het volgende: beursgenoteerde investeringen welke worden verhandeld in een actieve markt worden gewaardeerd tegen de slotkoers op de laatste handelsdag van de financiële periode (level 1).
Helaas, bij nadere beschouwing bleek toch alles weer net even iets anders te zitten
In eerste instantie dacht ik toen ik naar Novisource keek: dit is een normaal bedrijf met een omzet over 2015 van 55,7 miljoen euro en een redelijk stabiel bedrijfsresultaat dat over de laatste drie jaar gemiddeld 420.000 euro bedroeg. Exclusief 1,16 miljoen euro cash op de G-rekening (een geblokkeerde rekening om loonbelasting en omzetbelasting af te dragen) was er ultimo 2015 3,56 miljoen euro vrije cash en waren er geen schulden. Kijk, daar word je als analist blij van.
Helaas, bij nadere beschouwing bleek toch alles weer net even iets anders te zitten. Als je de bedrijfsactiviteiten waardeert op een bedrijfsresultaat-multiple van 10 (en dat is een erg ruime waardering voor een MKB-bedrijf; gebruikelijker is een multiple tussen de 3 en de 5) dan kom ik slechts tot een bedrijfswaarde van 4,2 miljoen euro. Inclusief de cash van de eerdergenoemde 3,6 miljoen euro, rolt daar een aandeelhouderswaarde van 7,8 miljoen uit (4,2 miljoen plus 3,6 miljoen). Deel dat bedrag door het aantal aandelen ultimo 2015 van 11,7 miljoen en dan is opeens de reële waarde per aandeel 0,66 euro. En dat staat opnieuw in schril contrast met de 2,80 euro die Value8 gebruikte ultimo 2015 voor de waardering van zijn belang en de huidige koers van 2,20 euro. Het gebruik van een meer realistische multiple voor een MKB-bedrijf geeft nog grotere verschillen.
Net als eerder bij IEX Group en Source Group, zal de koers niet zo snel richting de reële waarde (0,66 euro) bewegen omdat de free float slechts 784.000 aandelen betreft, oftewel 6,7 procent van het totaal aantal aandelen. Per dag worden er gemiddeld slechts 432 stukken verhandeld, en ook hier zijn uiteraard geen brokerrapporten beschikbaar. Een afwaardering naar de zojuist berekende reële waarde per aandeel zou een boekverlies opleveren van 5,3 miljoen euro (2,49 miljoen aandelen maal 2,80 - 0,66)!
Commissarissen én directie stappen op
En dit is nog niet het hele verhaal. November 2015 meldde de voorzitter van de raad van commissarissen (Ron Bavelaar) dat hij per 1 januari 2016 zou vertrekken; inmiddels is hij dus vertrokken. De overige twee commissarissen, Juanita Blokland en Jacques Brulot, meldden op 8 april dit jaar dat zij op 1 juni aanstaande opstappen. En de twee enige bestuursleden, Willem van de Vorm en Bram Schot, meldden al op 22 februari dit jaar dat zij per 1 juni aanstaande de onderneming gaan verlaten. Op 21 april 2016 werd gelukkig wel een interim-ceo aangesteld in de persoon van Eric Drossaert, die per 1 juni gaat beginnen. Vanaf vandaag is er dan weer een nieuwe RVC. Tot slot werd op 6 mei jongstleden gemeld dat het resultaat over het eerste kwartaal tegenviel. De onderneming maakte zelfs verlies:
Het gebruik van een meer realistische multiple voor een MKB-bedrijf geeft nog grotere verschillen
‘Eén en ander resulteerde in een EBITDA die over het eerste kwartaal 2016 licht negatief was. Wel vertoonde de ontwikkeling van het resultaat in maart een sterke verbetering ten opzichte van de voorgaande maanden.’
Deze cijfers zijn nog exclusief de te verwachten afvloeiingskosten voor de directie van 300.000-350.000 euro, en van een interimmanager die duizend euro per dag gaat verdienen.
Novisource is een tijdelijk stuurloze onderneming in zwaar weer, denk je dan als ervaren analist. Maar gelukkig meldt Value8, geheel in lijn met zijn eigen goednieuwsshow, in het onlangs verschenen jaarverslag over 2015: Gezien de sterke financiële positie en de commerciële kansen op lange termijn blijft Value8 geloven in het perspectief van waardecreatie bij Novisource.
Wordt vervolgd.
De foto boven dit artikel werd belangeloos ter beschikking gesteld door fotograaf Rob Huibers
>> De verborgen verliezen van Peter Paul de Vries (deel 1)
>> 900 procent waardestijging in een jaar: de ‘fair value’ van Value8 (deel 2)
>> De juichverhalen van Value8 over een technisch failliet bedrijf (deel 3)
>> De wonderlijke beurswaardecreatie bij Value8 (deel 5)
90 Bijdragen
Henk Eleveld 1
1) V8 koopt plm, 250,000 aandelen IEX groep voor €2,04 per aandeel.
2) Dat is ongeveer 50% korting op de beurskoers van V8
V8 waardeer daarmee het bedrijf op 3,6 mio aandelen x 2 euro = 7,2 miljoen.
Vraag is of het bedrijf dat waard is! Maar de eerste daling is een feit. Ik ben benieuwd hoe dit zich verhoudt met de waarde cf jaarverslag V8
gast 4
Bedankt voor deze mooie serie artikelen. Het zal niet meevallen om een rechte rug te houden terwijl er terechte of onterechte en soms ad hominem kritiek op de artikelen geleverd wordt. Maar zoals Gooskens volgens mij zelf ook ergens zei herpak je je en gaat terug naar de cijfers die een duidelijk beeld laten zien.
Het jaarverslag zal de afgelopen weken vaker gelezen zijn dan alle voorafgaande jaren bij elkaar en de vraagtekens die Gooskens daarbij heeft lijken mij meer dan op zijn plek. Het gebrek aan (en het over de afgelopen jaren toenemende gebrek aan) transparantie in die verslagen past niet bij een onderneming onder leiding van PPdV die beter zou moeten weten.
Dat in het eerste artikel voorbij wordt gegaan aan toepassing van IFRS en dat dat aangegrepen wordt door Value8 om het artikel van tafel te vegen lijkt mij niet op zijn plaats. Elke verslaggevingsgrondslag heeft als doel een realistische weergave van de positie van de onderneming. Kort gezegd: Dutch GAAP heeft als nadeel dat de "fair value" van activa niet altijd zichtbaar is. IFRS maakt wel waardering op basis van fair value mogelijk maar heeft als sloopkogel de impairment test. Onder beide grondslagen kunnen merkwaardige waarderingen voorkomen. Dat IFRS op sommige plekken als een soort voodoo verslaggevingsgrondslag wordt weggezet is onjuist. Het is het individueel wel of niet juist toepassen van de regels die IFRS tot een zuiver of onzuiver stelsel maken. In dit geval zal het bestuur en de accountant bij de AvA duidelijkheid moeten geven.
R S 1
De uitsmijter wordt waarschijnlijk R&S Retail met een aankoopprijs van € 0,12 per aandeel. Wij weten nu inmiddels ook hoe dit wordt verantwoord, immers evenals vele andere bedrijven genoteerd aan de beurs.
Tategoi69 1
Kijkende naar de betaalde goodwill voor IEX door Value8 (2.88MM Euro -> 2015) zou een discount van 40-50% op de beurskoers fair zijn ipv de gehanteerde 32%, gesuggereerde reele waarde van 0.33 Eurocent per aandeel IEX zou 1.61 moeten zijn omdat betaalde goodwill meegeconsolideerd mag worden dus de betaalde 2.04 per aandeel IEX is zo gek nog niet.
Ook de conclusie van de heer Goosens dat er in 2013 & 2014 een negatief operationeel resultaat was is onjuist, zie gesegmenteerd jaarverslag 2015 pagina 83.
2015 inderdaad verliesgevend i.v.m negatieve impact Kerstens (+/-2.5MM Euro).
Internet & Technologie 2012 2013 2014 2015
Netto omzet 13.459 18.890 13.738 144.469
Netto resultaat 9 -2.624 -661 521
Financieel 2012 2013 2014 2015
Netto omzet 84.387 63.241 48.281 24.829
Netto resultaat 17 2.003 199 -396
Food & Care 2012 2013 2014 2015
Netto omzet 10 20.283 35.231 83.649
Netto resultaat -83 1.299 1.469 -1.188
Totaal 2012 2013 2014 2015
Netto omzet 97.856 102.414 97.250 252.947
Netto resultaat -57 678 1.007 -1.063
Ben verbaasd dat deze manier van suggestieve "journalistiek" tot kapitaal vernietiging mag leiden zonder de juiste onderbouwing van feiten en data.
Volgend verhaal gaat natuurlijk over R&S Retail group (Dico) "1600% rendement" zonder wetende wat de hanteerde discount op de beurskoers feitelijk is.
Ben ook benieuwd wanneer we een "positief artikel" krijgen over Ceradis, Eetgemak, Snowworld, etc.
Journalistiek is toch bedoeld om een "objectieve kijk" op de gang van zaken te geven aan het publiek maar ik proef hier meer een vorm van indoctrinatie en het najagen persoonlijk gelang..
Grtn Tategoi
Eric Smit 11
Tategoi69klopt, ze V8 moet nu alles consolideren en dat verloopt volgens een voorspelbaar schema. Dan hoeven ze nu niet meer te waarderen tegen beurskoersen en gaat alles naar goodwill. Dat is het spel. U begrijpt dat kennelijk nog niet helemaal. Uw aantijgingen zijn verder volstrekt ongefundeerd. Zeker waar het gaat om het 'najagen van persoonlijk belang'. Als ik uw commentaren op een ander forum in ogenschouw neem, lijkt het mij op zijn minst consequent als u hier op Follow the Money aan zou geven of u zelf in V8 belegt of niet.
http://www.iex.nl/Forum/Topic/1331820/Last/Value8-in-2016.aspx
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
Robelia 8
Eric SmitOm over de lichaamstaal van de Vries in het filmpje maar te zwijgen.
Linksom of rechtsom, het maak niet veel meer uit.
Eric kun je Peter Paul geen gast-account geven zodat hij hier beleggers gerust kan stellen?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Selffulfilling_prophecy
Schrijft een gezaghebbende krant dat een fonds in waarde zal stijgen, dan zal de vraag naar dat fonds toenemen en andersom.
Tategoi69 1
Eric SmitValue8 heeft in eerste instantie 2.88 MM Euro betaald aan goodwill voor IEX belang , nu nemen ze 250K aandelen over voor 2.08, wat is er dan mis mee om 3.4 MM euro totaal aan goodwill te rapporteren nu ze weer een meerderheidsbelang hebben en dan vervolgens te amortiseren, zie ook halfjaarverslag 2015 (pagina 15): http://www.value8.com/wp-content/uploads/2014/11/Halfjaarbericht-2015-Value8.pdf
Ik beleg inderdaad in Value8 dat mocht wel duidelijk zijn, ben ook benieuwd wanneer Follow the Money ook een artikel gaat schrijven over de groeibedrijven binnen Value8 waarvoor wel een faire of zelfs conservatie waardering wordt gehanteerd om ook op deze manier ook een objectief beeld te schetsen:
Eetgemak belang Value8 64%: http://www.eetgemak.nl/
Ceradis: http://www.ceradis.com/
Kerstens: http://www.kerstenhulpmiddelen.nl/ (2015 verliesgevend door verandering zorgwet, voorheen goed winstgevend, 1-2MM Euro op jaarbasis)
Kees: http://keesmakers.nl/
Proud Company: http://www.proudcompany.nl/
Value8tech group: http://www.axessliften.nl/value8-tech-group/aquaserva/
Snowworld: http://www.snowworld.com/nl
Wat ik dus wil zeggen is dat er nu op een subjectieve en zeer eenzijdige manier via FTM de publieke opinie wordt gezocht en beïnvloed (waarschijnlijk zal het eerstvolgende artikel over Dico/ R&S Retail group gaan), graag zou ik ook eens een artikel via FTM willen zien mbt bovenstaande bedrijven om op deze manier een objectief beeld te schetsen voor de lezers/volgers met wat minder inhoudelijke kennis omtrent Value8.
Discussie omtrent herwaarderingsgrondslag binnen IFRS vind ik juist en dit wordt ook door Value8 erkent, echter wat is dan het "persoonlijk belang" om de publieke opinie verder op een eenzijdige manier te beïnvloeden, waarop is ook de suggestie gebaseerd dat Value8 niets waard zou zijn...
grtn Tategoi
adriaan van Otterloo 5
Tategoi69De goodwill v IEX gaat stukken hoger worden, omdat V8 het zal baseren op de beurskoers. Jouw goodwill is gebaseerd op Belix maar daarna heeft er een reverse listing plaats gevonden.
Kersten: structureel verliesgevend.
Snowworld: het bedrijf gaat door haar covenants heen (lees jaarverslag) en is niet gegroeid de afgelopen vijf jaar.
Eetgemak: prima bedrijf maar klein.
Wat is volgend jou de geconsolideerde EBITDA v Value8? Ik kom uit op €4,1m.
Stop daar een multiple van 7 op, voeg de waardering v beleggingen/ participaties toe, trek schuld en minderheidsparticipaties af en je komt maximaal op een waarde van €4,2 per aandeel.
En dan ben ik coulant geweest voor deze fantast.
Tategoi69 1
adriaan van OtterlooM.b.t goodwill betreffende IEX die gerapporteerd zal worden is het dus belangrijk wat er afgeschreven wordt m.b.t. amortisatie, in 2015 was dat 4.7MM Euro tov 1.8MM in 2014, er is dus fors aan goodwill geamortiseerd (Source), pagina 46: http://www.value8.com/wp-content/uploads/2014/11/Jaarverslag_2015_v8.pdf
Kersten is dus niet structureel verliesgevend zoals gesuggereerd wordt, ik heb dit nagezocht, in de periode tot 2014 was Kersten structureel winstgevend tussen 1-2MM winst per jaar, echter in 2015 door de veranderingen in de zorgwet is er een verlies geleden van +/- 2.5MM Euro, zonder dit verlies zouden de operationele activiteiten van Value8 reeds winstgevend zijn.
Winst uit operationele bedrijfsvoering verwacht ik rond de 4MM Euro voor 2016 en kan de komende jaren verder groeien (is afhankelijk van resultaatsverbetering Kersten).
zie bijlage: http://www.iex.nl/Forum/Topic/1331820/Last/Value8-in-2016.aspx
Daarnaast komen dus nog de herwaarderingen door middel van Reverse listing bijv. R&S Retail group (waar ik ook geen fan van ben, dus discount en timing moet daar zeer conservatief zijn), deze vertroebelen resultaat uit operationele bedrijfsvoering waardoor het onoverzichtelijk wordt voor het grote publiek.
Ik zie het wat positiever m.b.t. huidige intrinsieke waarde per aandeel, prognose zou 8.20 Euro zijn voor eind van dit jaar (2015 7.17 Euro per aandeel), een zeer conservatieve herwaarderingstoeslag zou per aandeel een impact hebben van 1 tot 1.5 euro (herwaarderingstoeslag minderheidsbelangen/ goodwill Source), dus dan kom ik op 7.0 Euro per aandeel voor 2016 en 8.30 Euro voor 2017...
gast 4
Tategoi69Je zegt dat Kersten structureel winstgevend is. op p69 valt te herleiden dat het saldo de identificeerbare activa 1.763 negatief bedraagt. Ook Kersten zal dus een negatief vermogen hebben op overnamedatum. Negatieve vermogens ontstaan doorgaans niet door structurele winsten. Wat ook opvalt is dat de reële waarde van de kortlopende schulden 1.270 bedraagt terwijl de boekwaarde 3.062 bedraagt.
Je verwacht dan bijna dat in Kerstens weer een lening omgezet is in agio.
Het zou prettig zijn als de niet beursgenoteerde deelneming hun cijfers ook deponeren. Ik neem aan dat de jaarrekeningen al zijn opgesteld. Het bestuur heeft dan 2 maand de tijd om de aandeelhouders bijeen te roepen en daarna 8 dagen de tijd om te deponeren. Hier niet aan voldoen is een economisch delict, maar dat kan er ook wel bij me dunkt.
Verder prijs ik je optimisme maar deel hem niet.
adriaan van Otterloo 5
Tategoi69Maarten Wienbelt 2
adriaan van OtterlooEric Smit 11
Tategoi69Ik moet je teleurstellen; objectiviteit bestaat niet. Niet eens in de wetenschap. Goede argumenten bestaan wel. Controleerbare feiten ook. Helaas is het zo dat de goednieuwsshow van Peter Paul de Vries - dat deel laten we graag aan hem over - overloopt van slechte informatie. Het werd de hoogste tijd werd dat daar weer iets van werd gezegd. Dat heeft FTM in het verleden gedaan en daar maakt FTM nog steeds ruimte voor. En we bieden het nog gratis aan ook! Je hoeft daar natuurlijk geen kennis van te nemen als je daar geen trek in hebt. Ieder zijn meug. Persoonlijk denk ik dat we beleggers, toezichthouders, accountants, Euronext en vele anderen een aardige dienst bewijzen.
En voor echte Value8 believers is dit misschien een mooi moment om aandelen bij te kopen.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
R S 1
Eric SmitVoorts is het zo dat er kennelijk een discount is toegepast en was de koers ultimo 2015 nog iets lager. Kortom, er kan comfortabel worden gezegd dat het vermogen ("gebakken lucht volgens anderen") nog een flinke oppepper zal krijgen met deze koers en daar is bij eerdere aandeelhouderscommunicatie al op geanticipeerd.
De kleine particuliere minderheidsaandeelhouder betaalt € 1,95.
De grote meerderheidsaandeelhouder betaalt € 0,12.
Het is ook interessant om te weten welke waardesprong Rens maakt met de inbreng van zijn Miss Etam, een keten die hij vlak daarvoor bij de curator heeft opgehaald. Volgens mij was de overeengekomen koers € 1,60 en er zijn 10.000.000 aandelen uitgedeeld.
Op de beurs staan vooralsnog alleen de oorspronkelijke 3.367.128 aandelen die overigens het resultaat zijn van een omgekeerde aandelensplitsing (80 voor 1).
gast 4
Tategoi69Value8 media brengt haar activiteit twv een paar ton(x) in een lege schil met beursnotering. Gelukkig is dit minder dan 50+% zodat Value8 haar belang denkt te mogen waarderen tegen beurskoers (met of zonder discount op de beurskoers). Hierdoor komt het belang in de boeken voor: aandelen * koers * eventuele discount (y). Laten we zeggen een paar miljoen. Daarna koopt Value8 een handjevol aandelen tegen prijs (z) waardoor ze een meerderheidsbelang krijgt.
Situatie 1: Value8 verkrijgt meteen een meerderheidsbelang
IEX komt in de boeken voor (x)+(z)= een paar ton
situatie2: Value8 neemt een minderheidsbelang en vergroot dat later
IEX komt in de boeken voor (y)+(z) +/- impairment= paar miljoen zonder impairment
NB: de winst van IEX is ongeveer 170k.
Bij Source is hetzelfde gebeurd. in 2013 wordt een belegging van level 3 naar level 1 onder IFRS gehaald terwijl er een beperkte free float is. Dat betekent zoveel als dat de waardering van Source niet langer door Value8 bepaald wordt aan de hand van winstverwachtingen of peergroup analyse maar wordt gerelateerd aan een volstrekte arbitraire (en manipulaleerbare) beurskoers.
peter ftm 4
gastDus de grote vraag is:
- welke discount is toegepast (op detailniveau)
- sluiten die discounts aan zodat de waardering aansluit bij waardering zoals bij niet beursgenoteerd.
En het is voor Value8 maar te hopen dat dit zo is. Anders voorzie ik een boekenonderzoek naar de transacties in deze noteringen.
De Vries zou er echt verstandig aan doen om zich niet te verschuilen achter transparantie in belang van Value8 of pas meer details te geven op de jaarvergadering (waarvan het ook maar weer de vraag is of dat de duidelijkheid biedt die men wenst). Als je zelf het echte verhaal niet wil vertellen dan weet je dat anderen het voor je gaan doen. Ik denk dat de Vries hier een strategische fout maakt die niet in belang is van Value8. Hij handelt vanuit de gedachte: ik weet hoe het zit, het klopt, en vertrouw er maar op (scenario dat Value8 wel op een eerlijke manier met waarderingsvraagstuk omgaat) . Maar het maakt helemaal niet uit of hij wel of geen gelijk heeft, het gaat erom of de rest het gelooft. En dat geloof zal toch echt moeten komen vanuit het geven van details (ipv te denken het af te kunnen doen met opmerkingen dat we hebben te doen met een analist die het niet goed ziet en ongeloofwaardig is vanwege opmerking over IFRS)
Hij kan zeuren wat hij wil op Gooskens, en steeds maar aangeven dat zijn verhaal niet klopt. Als niemand het verhaal kan checken dan weet je dat je de race to the bottom gaat maken.
peter ftm 4
Tategoi69Al zou Gooskens het verhaal nog 10 keer sterker maken dan hij nu doet, als de Vries de simpele vraag van Gooskens niet wil beantwoorden dan vraag je gewoon om problemen.
Bovendien heeft het verhaal van Gooskens er ook voor gezorgd dat andere mensen met kennis in het jaarverslag van Value8 zijn gedoken, en ik geloof niet dat die massaal van mening zijn dat Gooskens onterecht kritiek uit.
adriaan van Otterloo 5
peter ftmMaarten Wienbelt 2
De afgelopen week was ik wat afwezig op FTM. Oorzaken zijn gesprekken met o.a. Ministerie van Financiën, de Belastingdienst en vakbonden. Ook sprak ik met opdrachtgevers van brokers en payroll bedrijven die indirect gedupeerde partijen zijn door het gebrek aan financieel toezicht op deze branche.
Ik wil toch even reageren op dit artikel. Persoonlijk vermoed ik dat de waardering hier wel klopt. De onenigheid zit vermoed ik meer vast op de te trage transitie van broker dienstverlening met lage marges (B-Street) naar het betere en inmiddels minder risicovolle segment, consultancy en detachering met eigen personeel. Dat is niet verwonderlijk aangezien de meeste opdrachtgevers reactief zijn omgegaan met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Pas nu komt de vervanging of het omvormen van contracten tot gang. Source gaf aan in haar kwartaal bericht dat ze veel contract-vormen ziet overgaan in dienstverbanden. Daarbij wil ik wel wijzen op het risico dat ook de periode onder de VAR gaat meetellen in het dienstverband evenals pensioen verplichtingen mogelijk met terugwerkende kracht.
Het is naïef van partijen nu zzp-ers te blijven inzetten onder een fase A of B uitzendovereenkomst terwijl ze al jaren op dezelfde werkplek zitten. De deelnemingen van Value8 zullen netjes een fase c contract, lees een vast dienstverband aanbieden mag ik hopen? De bijbehorende transitievergoedingen en alle andere voorzieningen zijn onder IFRS goed in kaart gebracht mag ik aannemen.
Mede gezien het feit dat een toonaangevend accountancy kantoor ogenschijnlijk alle kennis wel in huis heeft, http://www.mazars.nl/Startpagina/Nieuws/Onze-brochures/Wet-Deregulering-Beoordeling-Arbeidsrelatie
P Precis 1
Ik hoor trouwens niets over het feit dat PPdV nog nooit gecasht heeft en dus kennelijk alle vertrouwen heeft in de (toekomstige) waarde van de aandelen Value8.
Maarten Wienbelt 2
P PrecisTategoi69 1
Maarten WienbeltUitstaande aandelen Value8 / lichte verwatering 3L Capital: http://www.value8.com/nieuws-value8/c37-value8/uitstaande-aandelen-value8-lichte-verwatering-3l-capital/
FEBRUARI 3, 2015
In aanvulling op de mededeling van 21 januari jl., bevestigt Value8 dat de uitgifte van aandelen A tegen gelijktijdige inkoop van aandelen B is geëffectueerd. Deze uitgifte houdt verband met de financiering van de groei van Value8. Aangezien de toename van het aandelenkapitaal circa 3,8 procent bedraagt en de verwachte bijdrage van de overgenomen bedrijven veel hoger ligt, is de verwachting dat per saldo een duidelijk positief effect op de winst per aandeel zal optreden.
Het aantal uitstaande gewone aandelen bedraagt thans 6.999.000 gewone aandelen, waarvan 1.917.000 aandelen A en 5.082.000 aandelen B. De verhouding is gewijzigd door conversie van aandelen A in B. Aandelen A (niet-beursgenoteerd) en B (wel beursgenoteerd) hebben identieke rechten in economische en juridische zin. Voorts staan er 100.350 cumulatief preferente aandelen C uit.
Door de uitgifte van de aandelen verwatert het belang van 3L Capital Holding BV, de aandelenholding van Peter Paul de Vries, van 30,4 naar 29,3% en derhalve beneden de meldingsgrens van 30 procent. Deze daling is louter het gevolg van de stijging van de noemer – de toename van het aantal uitstaande aandelen – en niet het gevolg van verkopen door 3L Capital Holding. 3L Capital Holding heeft – sinds de start van Value8 in september 2008 geen aandelen verkocht. Het aantal door 3L Capital Holding gehouden aandelen is sinds april 2009 zelfs vergroot met – omgerekend naar huidige coupure – 171.680 aandelen.
Beide meldingen zijn vandaag bij AFM ingediend en zullen naar alle waarschijnlijkheid morgen zichtbaar zijn in de registers.
Maarten Wienbelt 2
Tategoi69Maarten Wienbelt 2
P Precissorry 85% destijds en net opgevraagd bij AFM 29,31 %.
Volgens jaarrekening
Overige opmerkingen
Volgens het AFM-register zijn er per datum van het jaarverslag de volgende meldingen van een belang van meer dan
5% in het aandelenkapitaal van de vennootschap bekend:
P.P.F de Vries 25-30 procent
Delta Loyd 10-15 procent
J.P. Visser 10-15 procent
Henk Eleveld 1
Maarten Wienbelthttps://www.afm.nl/registers/kgi_documents/200905150000000019_v8_sutureaid.pdf
als je vertrouwen in je broer hebt, verkoop je niet voor de start van de onderneming! Dit riekt naar zelfverrijking ten kosten van ja-knikkende aandeelhouders. Waar was de toenmalige RvC??
Kasteelpannetje extra small 2
Value8 hanteert een discount van 32,5 procent, meen ik in de video verstaan te hebben?
De duizendeuroperdaglink werkt niet, die linkt naar:
http://novisource.nl/uploads/files/AVA/Aankondiging_Agenda_en_Toelichting_Algemene_Vergadering_van_Aandeelhouders_01_juni_2016_def.pdfzie
Gesprek met Peter Paul de Vries
http://fd.nl/beurs/1152494/ik-heb-value8-400-weken-plezier-bezorgd-en-twee-weken-last
M. van Deelen 11
Kasteelpannetje extra smallgast 4
adriaan van Otterloo 5
gastAlle overwaarde gaat nu naar goodwill.
RvC zou een impairment test moeten eisen maar dat gebeurt toch niet.
gast 4
Hoe kan een bedrijf dat haar huidige deelnemingen te positief waardeert haar enthousiasme temperen als ze op inkoop zijn?
Het een kan niet zonder het ander: als V8 achter haar waardering staat en dus een waarde van 11mln toekent aan Source (EV -2,8 en verlies) en waarde van +/-3 à 4 mln(wss veel hoger) aan IEX (resultaat 170k en ja indexeer en extrapoleer dat maar voor je DCF).
Het spijt me maar dan is het risico dat je straks direct een meerderheidsbelang in een minibedrijf koopt voor 25 x de winst omdat er zoveel goed nieuws aan zou kunnen komen gewoon te groot.
Dus, kan je of kan je niet waarderen en hoe vertaal je dat naar je eigen jaarrekening?
adriaan van Otterloo 5
-----------------
13 mei 18:41
BS buster
Ha ha ha, wat een mooi verhaal!
Zo gaat dat dus bij Value8. Door met eigendomspapieren te schuiven in nieuwe entiteiten wordt er waarde gecreeerd, maar in werkelijkheid gebeurt er niets. En dan de zogenaamde waardevermeerdering als winst boeken in het jaarverslag. Lekker is dat.
Het zal me niets verbazen als Value8 dit (of volgend) jaar een meerderheid in IEX neemt om zodoende het bedrijf te kunnen consolideren. Uiteraard voor een hogere beurskoers, want dan kan er weer een herwaarderingwinst geboekt worden (ja, je weet wel, het bekende Value8 trucje) en dan gaat de hele overwaarde naar goodwill.
Vervolgens zal de accountanttoch geen tijd nemen om een impairment test te doen.
Maarten Wienbelt 2
adriaan van OtterlooA de Vries 2
Om te beginnen heb ik eens gekeken naar Keesmakers, leverancier van cholesterolarme kazen. In 2015 heeft V8 hierin een belang van 38% verworven. In het persbericht van juni 2015 veel bombarie over het grote succes van de onderneming met klanten als Ahold en Jumbo. Het belang was vooral verworven om "de groei van de onderneming nog verder te versnellen".
Welnu, eergisteren is de publicatiebalans 2015 bij de KvK gedeponeerd en wat blijkt hieruit? Ten aanzien van de continuïteitsverwachting wordt het volgende gemeld: "Gelet op het resultaat over 2015 en de negatieve resultaten over de afgelopen jaren is het voortbestaan van de onderneming onzeker".
Duiken we wat verder in de onderneming dan leren we het volgende: bij Keesmakers werken slechts 4 mensen. In 2014 was het balanstotaal slechts € 311.000 met bijna 1.8 miljoen aan schulden en 2 miljoen aan negatieve reserves. Het bedrijf zelf bezit voor niet meer dan € 2.197 aan materiële vaste activa. Dit kan weinig meer zijn dan een computer en een bureaustoel. Is dit nu werkelijk het grote Keesmakers? Sorry hoor, maar dan is het kaasboertje bij mij uit het dorp haast groter.
Dit minibedrijfje heeft het voor elkaar gekregen om voor meer dan 2 miljoen aan negatieve reserves op te bouwen door jarenlange structurele verliezen. Door de aandelenemissie en het omzetten van leningen in aandelenkapitaal is het eigen vermogen in 2015 opgepoetst en nu net positief geworden.
Je kunt je afvragen wat de drijfveren van V8 zijn om in dit soort minibedrijfjes deel te nemen die ook nog eens al jaren verlies maken. Wordt Keesmakers de volgende reverse listing? Wie het weet mag het zeggen. De portefeuille met bedrijven lijkt zo in elk geval heel wat voor te stellen, maar bij nader onderzoek blijkt het weinig om het lijf te hebben.
Roel Gooskens 4
A de VriesR S 1
Roel GooskensIk mag toch aannemen dat bij een onderneming van deze omvang geen externe accountant in beeld is. Binnen deze club zal toch wel voldoende kennis aanwezig zijn om een jaarrekening te maken en een aangifte vennootschapsbelasting te doen.
Keesmakers B.V is geweldig bezig want ze zetten sterk in op Online en op Duitsland, een van de grootste markten van Europa. In dit geval geen woorden, maar daden want ze hebben momenteel de volgende vacatures:
- Stage Marketing Duitsland
- Stage Online Marketing
- Bijbaan Marketing Duitsland
A de Vries 2
R SIk ben bang dat u de begrippen "eigen vermogen" en "algemene reserves" met elkaar verwart. Het door u genoemde bedrag van € 1.455.459 betreft inderdaad het negatieve eigen vermogen per ultimo 2014. Dit is echter inclusief een agioreserve van € 447.789. De negatieve algemene reserves (lees: de werkelijke gecumuleerde verliezen uit het verleden) bedroegen om precies te zijn € 1.924.277. Per 31-12-2015 zijn deze nog eens opgelopen tot € 2.077.898 negatief.
Maar deze discussie daargelaten, ook een eigen vermogen van € 1.455.459 negatief tegen een balanstotaal van 311k met een schuldenlast van bijna 1.8 miljoen is volstrekt disproportioneel voor een onderneming van deze omvang. Een onderneming met een dergelijke balans is technisch failliet. Het is dan ook niet voor niets dat het bestuur van Keesmakers nog afgelopen donderdag 19 mei publicatiestukken heeft gedeponeerd waarin men letterlijk schrijft: "Gelet op het resultaat over 2015 en de negatieve resultaten over de afgelopen jaren is het voortbestaan van de onderneming onzeker."
Ik snap daarom werkelijk niet wat voor positief nieuws u nog uit de gepubliceerde cijfers kunt destilleren, behalve dan dat leningen zijn geconverteerd in aandelen en dat V8 is ingestapt.
Als u het succes van Keesmakers daadwerkelijk baseert op het feit dat men vacatures heeft voor 2 stagiairs en een bijbaan dan wens ik ook u veel succes.
R S 1
A de VriesZe maken wel lekkere dingen zoals we afgelopen woensdag zelf vast hebben kunnen stellen.
Met 2 stagiairs en een bijbaan de toekomst veilig stellen. Dit bedrijf is een grote grap, enig cynisme is dan passend.
A de Vries 2
R SA de Vries 2
Roel GooskensIk volg met interesse uw uitstekende analyses en ben ook (meer dan) verbaasd over de "deny & attack" strategie van V8 ten aanzien van uw publicaties. Vanuit uw rol als analist stelt u logische en zeer terechte vragen waarop een een beursgenoteerde onderneming als V8 normaal antwoord op zou kunnen en moeten geven. De wijze waarop u afgelopen woensdag werd bejegend was mijns inziens slechts bedoeld om de toehoorders af te leiden van datgene waar het werkelijk om ging, namelijk het geven van openheid van zaken. Dit wilde ik even kwijt.
Dan ten aanzien van uw vraag: in de publicatiestukken heb ik geen naam van een accountant kunnen vinden. Gezien de uiterst geringe omvang van Keesmakers is er ook geen sprake van een verplichte accountantscontrole.
Henk Eleveld 1
A de VriesIs winstgevend in de holding voor belasting in 2014: 1.064.000 winst, na belasting iets meer dan 400.000. Brutomarge 11 miljoen euro.Hoge goodwillpost op balans van ruim 11 miljoen euro.
en naar Ceradis:
Geen goodwill op balans, maar is niet winstgevend.
Fred Raaks 2
A de VriesM. van Deelen 11
Fred Raakshttp://www.dockaas.nl/nl/nieuws/detail/51/persbericht
A de Vries 2
Prika Dairy Industries BV toont per ultimo 2014 een negatief eigen vermogen van € 195.503 met langlopende schulden van 901k en kortlopende schulden van 4,6 miljoen Euro op een balanstotaal van 5,3 miljoen.
Over 2011, 2012 en 2013 werden nog verliezen gerapporteerd van respectievelijk 315k, 267k en 366k. In 2014 volgens de publicatiestukken - ondanks een omzetdaling van 2,5% - toch een klein winstje van 30k.
Echter.......
Zeer opmerkelijk is dat t/m 2013 de huisaccountant Koenen & Co is geweest die over 2013 nog een goedkeurende verklaring heeft afgegeven. Per 2014 werd Mazars de accountant, maar die geeft over de jaarrekening van 2014 een oordeelsonthouding. Mazars stelt niet voldoende geschikte informatie te hebben verkregen om daarop een controle-oordeel te kunnen baseren. Met name blijken er twijfels te zijn met betrekking tot de waardering van de voorraad. Mazars schrijft hierover: "Wij hebben voor één van de voorraadlocaties niet kunnen vaststellen of er eventuele aanpassingen nodig zouden zijn met betrekking tot de waardering van de verantwoorde voorraden. Deze voorraden vertegenwoordigen een waarde van 1 miljoen" en "Derhalve kunnen wij geen oordeel geven omtrent de getrouwheid van de jaarrekening". Dit is toch wel een erg kritische noot van nota bene de huisaccountant van Value8.
Bovenstaande is zeer opmerkelijk. Immers als de werkelijke voorraadwaarde een stuk lager was dan in de jaarrekening wordt vermeld (en daar heeft het op z'n minst de schijn van), dan was er over 2014 helemaal geen winstje van 30k maar waarschijnlijk een fors verlies.
Zo werpen dus ook telkens de jaarstukken van de niet beursgenoteerde deelnemingen van Value8 de nodige kritische vragen op.
gast 4
A de VriesZelfs het vlaggenschip eetgemak deponeert te laat.
adriaan van Otterloo 5
A de VriesDank voor het graven en het geeft een nog duidelijker beeld van de heer de Vries die ons wil doen geloven dat het 'fantastisch' gaat terwijl de cijfers een ander beeld tonen
Nogmaals dank.
Die koers staat morgen weer -10%, dat is duidelijk.
gast 4
A de VriesIn het meest optimistische scenario denk je dan dat je als v8 het tij kan keren en dmv "synergie en focus" (LOL) er een winstgevend bedrijf van kan maken. Je betaalt dus goodwill voor je eigen inzet.
Ook weer lekker zelf de due dillengence gedaan en natuurlijk geen reden om te twijfelen aan de voorraad en vanzelfsprekend de overige activa tegen taxatie waarde over te nemen.
Je verkopers van aandelen prika liggen waarschijnlijk nog krom van het lachen.
Brengt mij op Jaap van Duijn die in BC dat de accountant waarschijnlijk hard moest lachen. Ik zet er een goede fles wijn op in dat die niet alleen niet lacht maar dat er ook overuren gemaakt worden bij Mazars dit weekend.
PS zei Van Duijn in die uitzending ook niet dat de accountant zegt hoe gewaardeerd moet worden? Wat doet hij dan ? Controleren of adviseren?
gast 4
A de VriesDe overname van Prika Ingredients draagt duidelijk bij aan het verdienvermogen van Value8 en zal naar verwachting positief bijdragen aan de winst per aandeel.
Uit het persbericht van de overname. Wat een klucht zeg.
Natuurlijk laat je de goodwill van 400k gewoon staan want het komt gewoon goed. Tenslotte maken ze amper verlies, toch?
Ik snap dat het soms tegen kan vallen en dat ten tijde van de overname ze goede hoop hadden......maar.....zeg dat dan!!!! Ook in het jaarverslag 2015 wordt iets gezegd over prika. Woorden worden zorgvuldig gewogen.
A de Vries 2
Ik begin met Dogsstuff.
Op de site van V8 lees ik over deze onderneming het volgende: Dog’s Stuff (DS Petcare) is producent van hoogwaardige hondenshampoos en producten, met focus op vachtproblemen en gezondheid.
Mijn verwachtingen zijn hooggespannen maar de eerste screening begint al goed: de website van Dogsstuff - www.dspetcare.nl - is uit de lucht.
Dan maar even de publicatiestukken van DS Petcare BV erbij. De jaarrekening 2014 is vastgesteld op 16-3-2015 maar is pas gedeponeerd op 28 januari 2016. Hier gaat het al fout. Jaarrekeningen dienen binnen 8 dagen na vaststelling te zijn gedeponeerd. In dit geval is bijna 11 maanden gewacht en voldoet men dus niet aan de publicatieplicht.
Dan de cijfers zelf. Sorry, maar het begint bijna lachwekkend te worden.
Aantal werknemers bij DS Petcare: 0 (net als in 2013 overigens).
Dat is best wonderlijk voor een "producent van hoogwaardige hondenshampoos". Verder geen dochters of een holding, dit is het operationele bedrijf.
Vaste activa op de balans: 0 Euro (ja echt waar helemaal niks, net als in 2013).
Vlottende activa:
21.000 Euro aan voorraden
3.000 Euro vorderingen
8.000 Euro liquide middelen.
En dat is het gehele actief! Een balanstotaal van 32.000 Euro.
Eigen vermogen:
326.000 Euro negatief
Schulden:
Kortlopend 360.000 Euro en voor 326.000 Euro kortlopend gefinancierd door V8.
Waarom in hemelsnaam investeert V8 in dit soort ondernemingen? Wat ziet men hier voor toekomst in?
Discount4Pets en Dierenvreugd volgen later.
adriaan van Otterloo 5
A de Vriesgast 4
A de VriesAls het antwoord daarop ontkennend is kan je volgens mij meteen wel door naar het goudschap.
A de Vries 2
gast"Zoals eerder beloofd, ga ik de komende tijd aandacht gaan besteden aan alle beursgenoteerde belangen van Value8".
Dus ik achtte mijzelf vrij.... Maar alle credits gaan vanzelfsprekend naar Gooskens. Voor mij geen slingers aan de wand!
V R
A de VriesM. van Deelen 11
A de VriesJe draagt bij aan de spanning en -zoals ik ook al eerder schreef- ik ervaar de hele zaak als een thriller. Dus neem me niet al te serieus behalve! v.w.b. mijn respect.
Rob Post 2
Zou graag u beide een middag zien.
Samen de kerstboom zoals deze door ppdv is opgetuigd ontleden.
U beide samen en constant naar elkaar roepende van welke situatie er nu weer aan het licht is gekomen. Dit is jiskefet in het klein.
Verheug mij nu al op het idee, zou ook in een kleine schouwburg kunnen.
p.s. Plaatsvervangende schaamte voor de kleine belegger welke te vuur en zwaard ppdv verdedigde op vergadering j.l.
A de Vries 2
Op de site van V8 lees ik over deze onderneming het volgende: Discount4Pets – een online dierenspeciaalzaak – is een belangrijke speler in de online dierenmarkt.
Mijn verwachtingen zijn wederom hooggespannen en op het eerst gezicht maakt Discount4Pets het minder bont dan Doggstuff. De website bestaat in elk geval en ik kan er iets bestellen. Da's alvast 1-0.
Toch ook maar even de publicatiestukken van D4P Online BV erbij. De jaarrekening 2014 is net als bij Doggstuff vastgesteld op 16-3-2015 en ook hier pas gedeponeerd op 28 januari 2016. De jaarstukken zijn afgetekend door drs. Hettinga, medebestuurder van Value8. Foei meneer Hettinga, 11 maanden te laat deponeren is een economisch delict!
Dan de cijfers zelf. Ook hier minder erg dan bij Dogsstuff, maar het heeft zeer weinig om het lijf en er zijn ook veel overeenkomsten.
Aantal werknemers bij D4P Online BV: 1 (net als in 2013).
Dat is weer best wonderlijk voor een "belangrijke speler in de online dierenmarkt". Verder geen dochters of een holding, dit is het operationele bedrijf.
Vaste activa op de balans: 0 Euro (ja echt waar, ook hier helemaal niks, een jaar eerder was het nog € 2.562).
Vlottende activa:
0 Euro aan voorraden (huh?)
128.000 Euro vorderingen en overlopende activa
3.300 Euro liquide middelen.
En dat is hier dan het gehele actief! Een balanstotaal van 131.000 Euro.
Eigen vermogen:
28.000 Euro negatief
Schulden:
Kortlopend 20.000 Euro en en 140.000 langlopend waarvan 109.000 Euro gefinancierd door V8.
Wederom de vraag: waarom in hemelsnaam investeert V8 in dit soort mini-bedrijfjes? De deelnemingen worden allemaal met veel poeha geïntroduceerd en beschreven in de persberichten en jaarstukken. Maar het stelt zeer weinig tot niks voor.
Dierenvreugd volgt en daarna ga ik maar eens door naar de V8 Tech Group.
mark moobi
A de VriesUniversiteit van Wageningen gaf haar belang in Ceradis (13%)een waardering van 271 duizend euro op 31-12-2014 (op basis van nettovermogenswaarde).Het resultaat en ev van Ceradis was nnb dd 1-6-2015
Roel Gooskens 4
A de VriesJan Favié
Roel GooskensMaar moeten hier de waarde veranderingen op participaties en beleggingen 7.029 niet van af getrokken worden?
En wat is nu de totale kasstoom volgens het jaarverslag, zowiezo negatief toch?
Anoniem Anoniem
Jan Faviégast 4
Disclaimer: ik ben niet long en niet short V8
Peter Lighthouse
Een wedstrijd wordt gewonnen door te scoren op het veld -de operatie- en niet door een coach die van mening is dat zijn team of een speler goed kan scoren. Dat je die mening vervolgens kan onderbouwen met IFRS is van beperkte betekenis. Regels ten aanzien van de toepasbaarheid van meningen creëren geen waarde (zo heeft inmiddels ook Depay ondervonden). Gemaakte doelpunten in de vorm van operationele winst en kasstroom is hetgeen telt.
Het wachten is nu op 'gedoe' in de zwaar bezette RvC. Met nu het schip verlaten zou je je eigen falen onderschrijven. Er zal druk gezocht worden naar informatie uit de notulen -of liever het ontbreken daarvan- die de eigen toezichtfunctie zouden hebben ondermijnd. Heerlijk die stilte voor de storm. To be continued...
En zo daalt de luchtballon na een enerverende reis langzaam richting... het voetbalveld alwaar...
dank aan de heer Gooskens voor het getoonde lef, de nuchtere analyse en het initiëren van de case.
Stravidarus 6
A de Vries 2
Dierenvreugd was een keten van dierenwinkels met 18 filialen in de randstad. In 2013 is de onderneming gefailleerd. Het faillissement is veroorzaakt door meerdere slechtlopende winkels in combinatie met (te) hoge huren.
Blijkens de faillissementsverslagen heeft Value8 de bedrijfsactiviteiten in eerste instantie in 11 van de 18 winkels voortgezet. Voorraad en inventaris is van de curator gekocht voor € 97.000,
Van de 11 overgenomen winkels exploiteert V8 er inmiddels nog maar 7. Ook hier rijst weer de vraag wat nou de toegevoegde waarde voor V8 is van deze overname. Groeipotentie lijkt er niet te zijn en wat resteert zijn 7 voortkabbelende en ook nog eens verlieslatende dierenwinkeltjes. Mij lijkt het meer iets voor een lokale middenstander. Ik vind dit in elk geval geen serieuze participatie van een beursgenoteerd fonds.
De jaarrekening 2014 van DVN Retail BV is ook nu vastgesteld op 10 maart 2015 en had daarom uiterlijk 18 maart 2015 gedeponeerd moeten zijn. Ook hier was dit pas op 28 januari 2016. Bijna 11 maanden te laat dus.
V8 heeft een kortlopende financiering verstrekt aan DVN Retail BV van € 254.665.
Financieel gezien lijkt het allemaal nog lang geen succes. In 2014 was het verlies ca. € 85.000 resulterend in een negatief eigen vermogen per ultimo 2014 van € 68.044.
Wil je als aandeelhouder van V8 hier nu echt je geld insteken? U mag het zeggen.
Tategoi69 1
A de VriesZie grote voorbeeld Zooplus:
zooplus AG: Company continues its profitable growth path in the
first quarter of 2016
? Sales increase 26% to EUR 207.8 million (Q1 2015: EUR 164.6 million)
? Earnings before taxes (EBT) increase to EUR 2.9 million (Q1 2015: EUR 1.6 million)
? Company reconfirms 2016 sales and earnings guidance
Marges zijn ook erg dun en tot en met 2013 werd er ook verlies gemaakt door Zooplus, baat gaat voor de kost uit, "online dierenactiviteiten" kunnen zeker potentie hebben voor de lange termijn mits natuurlijk verdere schaalvergroting kan worden gerealiseerd, omzet online dieren activiteiten V8 in 2015 (+18%) is te verwaarlozen.
Value8 heeft totaal 270K Euro geinvesteerd (jaarverslag 2013), nu staat er nog 90K Euro aan goodwill, rest geamortiseerd, vraag is of online dieren activiteiten inderdaad doorgroeien en of Value8 instaat is om schaalgroote te realiseren...
gast 4
Tategoi69Zou je je opmerking (zie ook hierboven) mbt de amortisatie van de goodwill kunnen onderbouwen? Ik heb de afgelopen jaren geen amortisatie, afschrijving op de goodwill kunnen ontdekken.
[Edit: "jaren" vergeten]
A de Vries 2
Tategoi69R S 1
A de VriesUit de systemen die ik tot mijn beschikking heb trek ik de volgende conclusies.
31/12/2011 Nieuwe jaarverslagen gedeponeerd op 01-05-2013
31/12/2012 Nieuwe jaarverslagen gedeponeerd op 13-03-2014
31/12/2013 Nieuwe jaarverslagen gedeponeerd op 17-10-2014
31/12/2014 Nieuwe jaarverslagen gedeponeerd op 18-05-2016
Feitelijke deponering bij de Kamer van Koophandel kan enige dagen eerder zijn geweest.
Financiële vaste activa per 31/12/2013 is € 1.802.872
Financiële vaste activa per 31/12/2012 is € 1.802.872
Financiële vaste activa per 31/12/2011 is € 1.502.872
Financiële vaste activa per 31/12/2010 is € 1.502.872
Zou dit dan enige aanwijzing geven voor de werkelijke waarde van het aandelenbelang?
Hier dus geen ongerealiseerde herwaardering........?
In hoeveel gevallen is hier sprake van een economisch delict?
Wat is het goede antwoord?
a) geen enkel economisch delict
b) een economisch delict
c) twee economisch delicten
d) drie economisch delicten
e) vier economisch delicten
Kunnen wij niet een crowdfunding opzetten voor die € 5.000 voor Okkerse?
Dan krijgen wij snel verbeterde inzichten.
Uit het koersverlies van vandaag is dat eenvoudig te rechtvaardigen.
A de Vries 2
R SDit is wel echt kwalijk en betreft ook nog eens de persoonlijke holding van PP de Vries. Van de 4 gepubliceerde jaarrekeningen zijn er 3 veel te laat - lees ruimschoots meer dan 13 maanden na afloop van het boekjaar - gedeponeerd.
Normaal gezien leidt dit bij faillissement tot privé aansprakelijkheid van De Vries. Immers, wanneer het bestuur niet heeft voldaan aan zijn tijdige publicatieplicht van de jaarrekening, dan wordt onweerlegbaar vermoed dat het bestuur zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld (art. 2:248 BW). Deze onbehoorlijke taakvervulling wordt vermoed een belangrijke oorzaak voor het faillissement te zijn en wordt gekwalificeerd als wanbeleid.
Los van dit alles is het natuurlijk ernstig bedenkelijk dat De Vries vanuit zijn positie kennelijk maling heeft aan hetgeen hem als bestuurder door de wet wordt voorgeschreven. Voor iemand met zijn verleden, maar ook nog eens als bestuurder van een beursgenoteerd bedrijf kan dit gewoon niet.
gast 4
R SJe verwacht (tenminste ik verwachtte) dat iemand met reputatie van ppdv dit soort zaken serieus neemt. Gewoon tijdig en juist deponeren. Dat hoort zo en dat doe je. Als je dat niet wilt zijn er wel legale manieren om het niet te hoeven doen.
De jaarrekening is waarschijnlijk opgesteld onder BW2 T9. Een belang van >20% zou dan tegen nettovermogenswaarde opgenomen moeten worden. Hier lijkt dat te zijn gebeurd tegen verkrijgingsprijs. Dat mag mits expliciet is aangegeven dat de jaarrekening is opgesteld op fiscale grondslagen.
Voor iemand die in zijn vakantie jaarverslagen leest gewoon slordig als je je eigen ph afraffelt.
Tategoi69 1
TECH GROUP
Bij de Tech-activiteiten heeft in 2014 een heroriëntatie
plaatsgevonden. De Value8 Tech Group (V8TG) wilde zich
minder richten op productie en meer op toegevoegde
waarde: service, analyse en het benutten van expertise.
In anderhalf jaar tijd is V8TG sterk van samenstelling veranderd.
Medio 2014 werden Buhrs en Haak verkocht en
begin 2015 werden de serviceactiviteiten van AquaServa
(watermanagement/legionellabestrijding) toegevoegd, en
in de zomer werd ook Milieu 123 toegevoegd. De resultaten
van V8TG zijn beduidend beter dan in 2013 en
2014. Die verbetering is toe te schrijven aan de effecten
van de vorig jaar doorgevoerde reorganisatie, de toenemende
focus op de serviceactiviteiten en de licht
verbeterende economie
Beter jaar voor Axess en GNS Brinkman
Axess wist in 2015 betere resultaten te boeken. Door
kostenbesparingen en efficiëntere productie kwamen
marges en de brutowinst hoger uit. Axess realiseerde
groei in Denemarken dankzij een sterke dealer en streeft
ernaar nieuwe dealers aan te sluiten.
Ook GNS Brinkman boekte betere resultaten, mede
door een licht aantrekkende economie. Daarbij profiteerde
GNS Brinkman van de toegenomen vraag van
supermarkten. De oplevering van de Markthallen
in Rotterdam was een hoogtepunt voor het bedrijf.
De expertise van GNS Brinkman op het gebied van toegangsoplossingen
en brandbeveiliging wordt algemeen
onderkend. Voor 2016 wordt ingezet op een verdere
operationele verbetering voor Axess en GNS Brinkman.
Tategoi69 1
In januari werd AquaServa, een leidende partij in
Nederland op het gebied van waterveiligheid, overgenomen.
AquaServa is gespecialiseerd in het beheren
van waterinstallaties en het oplossen van watergerelateerde
problematiek, zoals legionella. Daarnaast biedt
AquaServa oplossingen op het gebied van elektra-,
gas-, lucht- en brandveiligheidsinstallaties. AquaServa’s
activiteiten omvatten advisering, monsteranalyses,
keuringen, risicoanalyses en installatieaanpassingen.
AquaServa heeft een uitstekende naam in de markt en
eersteklasklanten.
Value8 heeft AquaServa overgenomen via een doorstart,
nadat het bedrijf door schuldenlast en juridische kwesties
in problemen was geraakt. Het doorzetten van de
activiteiten is zeer goed verlopen, waarbij de dienstverlening
aan klanten zonder noemenswaardige hick-ups
kon worden gecontinueerd. In het eerste jaar als onderdeel
van Value8 heeft AquaServa zich goed ontwikkeld.
Daarbij kon in de maand juli branchegenoot Milieu 123
worden overgenomen. Dit bedrijf is actief op het gebied
van bemonstering, chemische en thermische reinigingen,
controles, aanpassingen en doorlopend beheer van
waterinstallaties. Milieu 123, dat met name gemeenten,
zorginstellingen en industriële ondernemingen bedient,
staat bekend om haar mobiele reinigingen van vooral
grotere installaties. Ook deze transactie betrof een
doorstart van de bestaande activiteiten.
Inmiddels wordt actief gekeken naar acquisitiemogelijkheden
om AquaServa verder te versterken. Het bedrijf
maakt gezonde marges, heeft groeipotentieel en is
zonder meer een aanwinst voor Value8.
gast 4
Tategoi69adriaan van Otterloo 5
gastHij is de 'copy paste' goeroe
Henk Eleveld 1
Tategoi69Kijk dan naar de balans en winst- eb verliesrekening en schrijf die info er graag even bij.
Dank
Van AquaServa is geen jaarrekening beschikbaar. Wel allerlei failliete BV'tjes uit verleden, Dus zo goed ging het nooit. Nu is er niets over te zeggen! Of heb je insideinfo Tategoi?
De Value8TechGroup heeft jv 2013 en 2014 zijn bij KvK beschikbaar. In 2014 is er een negatief eigen vermogen van 1 miljoen ongeveer en er werken 12 mens. Stelt niets voor.
gast 4
Bij eerste waardering moet v8 de activa en passiva waarderen tegen haar grondslagen. Ifrs dus reële waarde.
Prika laat mij in die zin niet los. Het gaat zozo en v8 komt als engel om de boel te repareren. Je herwaardeert de activa en de passiva en rolt een prijs uit met 440k goodwill. Op basis van je eigen grondslagen!!!! Merkrechten, licenties, octrooien en klantenbestanden zitten niet eens in die goodwill want die zijn afzonderlijk gewaardeerd.
Logischer is toch dat je na je eigen due dilligence je de crediteuren belt met de boodschap dat je een doorstart wil maken en of ze ook een duit in het zakje wil doen om samen een goede toekomst tegemoet te gaan.
Het lijkt erop dat v8 gewoon te graag wil en teveel betaalt.
Conglomereren kan je leren.
gast 4
Tategoi69 1
Technologie & Internet sector bestaat uit Value Tech group & Source group.
Positieve bijdrage komt niet van het sinds 2015 mee geconsolideerde Source, netto bedrijfsresultaat was 280k euro negatief voor Source in 2015 (jaarverslag Source p27) dus dan moeten de Value8 tech bedrijven (Aqua Serva, GNS Brinkman, Axxes) samen ongeveer 800k euro netto resultaat gerealiseerd hebben in 2015...
Ik heb reeds aangegeven wat aandelen Value8 te hebben, verder ben ik geen betalend lid van FTM:)
Grtn Tategoi
Happy viewer 1
Tategoi69Let wel, zelfs bij de koers van vandaag, bedraagt de marktcapitalisatie nog steeds 56.000K.
Dat moet je wel even flink doorzoeken !!
adriaan van Otterloo 5
Tategoi69gast 4
Tategoi69Diede Ouden 1
V R
Diede OudenWat Opportunity Investment Management PLC betreft, volgens hardnekkige geruchten was dat geen investering maar een "in-bewaring-stelling". Mercurius Beleggingsmaatschappij zal daar wel een vergoeding voor geven in de één of andere vorm.
A de Vries 2
Ik kan uw stellingen ten aanzien van de V8 Tech Group niet delen.
Blijkens de jaarrekening 2014 van Value8 Tech Group NV was het eigen vermogen per ultimo 2013 € 840.433 positief. Eind 2014 was het eigen vermogen € 970.965 negatief. Ik maak hieruit op dat het verlies over 2014 € 1.811.398 was. In 2014 zijn ook de belangen in Buhrs en Haak verkocht. Dit zijn volgens het jaarverslag van V8 NV de enige in 2014 verkochte meerderheidsbelangen. Blijkens de jaarrekening 2014 van V8 was de opbrengst van verkoop meerderheidsbelangen € 638.000. Na aftrek van deze bijzondere bate kom ik voor 2014 op een operationeel verlies van V8 Tech Group van een gigantische € 2.449.398.
Het lijkt me volstrekt ongeloofwaardig dat er in 2015 een turnaround heeft plaatsgevonden van 2,4 mio verlies naar 800k operationele winst. Als dit wel zo was dan had V8 dit in haar jaarverslag bijkans van de daken geschreeuwd. Er wordt dan ook niet gerept van winst. Integendeel, met goed afgewogen woordkeuzes wordt er slechts melding gemaakt van "verbeterde resultaten ten opzichte van 2013 en 2014". Dit lees ik als "minder verlies" maar niet als winst.
Het heeft er derhalve alle schijn van dat ook de bedrijven van de Value8 Tech Group per ultimo 2015 ook op "fair value" zijn gewaardeerd. Er is gewoon een (fictieve) waarde bepaald voor deze ondernemingen waarbij de overwaarde t.o.v. de boekwaarde als winst in de geconsolideerde jaarrekening is opgenomen.
Het merkwaardige is dat Value8 er vanaf 2015 voor heeft gekozen om geen publicatiebalansen van haar deelnemingen meer te deponeren, maar enkel nog de geconsolideerde jaarrekening van V8 NV. Tot 2014 werden wel jaarlijks de publicatiebalansen van de deelnemingen gedeponeerd. Nu is niet meer te controleren welke deelnemingen winstgevend of verlieslatend zijn. Laat staan dat nog is te controleren of een winst operationeel is of dat sprake is van fictieve winst o.b.v herwaardering.
V8 is één groot rookgordijn!
gast 4
A de Vries[Img] micdrop.gif[\img]
adriaan van Otterloo 5
A de VriesVan Euronext hoeven we niets te verwachten en VEB zal zeker niet haar voormalige baas aanpakken.
Wat een zielige vertoning.
Tategoi69 1
A de VriesU mist een belangrijke factor en dat is de impact van Burhs in 2014, dit onderdeel van de Value8 tech group was zwaar verliesgevend en is op 7 Juli 2014 afgestoten, verlies tot het moment van afstoten was 1.2MM Euro in 2014 (pagina 82 jaarverslag 2014) : http://www.value8.com/wp-content/uploads/2014/11/Value8_Jaarverslag_2014.pdf
"Omzet verkochte activiteiten tot aan transactiedatum (100 %) 4.190
Aandeel derdenomzet verkochte activiteiten tot aan transactiedatum –
Winst na belastingen verkochte activiteiten tot aan transactiedatum (100%) –1.218
Aandeel derdenwinst na belastingen verkochte activiteiten tot aan transactiedatum –
Gerealiseerd transactieresultaat verkoop meerderheidsbelangen –373"
Verder heeft Aqua Serva welke in januari 2015 is overgenomen ook direct bijgedragen aan de winst in 2015, 400K Euro, zie jaarverslag 2015 p71
Ook de resultaten bij Axxes & GNS Brinkman zijn sterk verbeterd in 2015, hier heb ik echter geen concrete cijfers, zie jaarverslag 2015 p7.
Bedrijven zijn effectief ook naar dezelfde locatie verplaatst om overhead te besparen, waarschijnlijk is dat ook de reden dat er geen aparte publicatiebalansen meer zijn in 2015.
Hiermede is denk ik de turnaround verklaart, na het nogmaals lezen vd cijfers van Source kom ik aan 600K aan operationele winst van de Value8 tech group in 2015 omdat Source 200K zou hebben bijgedragen.
Al met al krijgt het hoofdstuk V8 Tech group reeds een positieve wending vanaf 2015 kijken naar de operationele resultaten en bijdrage aan de winst van Value8
Grtn Tategoi
Ik vergeet by the way impact door Haak in 2014, onderdeel was ook verliesgevend in 2014, verlies tot het moment van afstoten was 400K, zie zelfde pagina in jaarverslag 2014 als Buhrs.
peter ftm 4
Tategoi69En voor Tategoi, ik kan me voorstellen dat je vanuit je positie je mogelijk ergert aan subjectieve journalistiek en het verdedigt, maar volgens mij zou voor jou de volgende vraag veel interessanter zijn: hoe is het mogelijk dat jij als individuele belegger die rol zou moeten vervullen waar Value8 dat niet doet zgn in belang van transparantie? Als ze die transparantie wel bieden hoef jij het allemaal niet te verdedigen en proberen je gelijk aan te tonen. Gelijk hebben, is niet altijd gelijk krijgen. Het grote gevaar van teveel details weten is dat je de helicopterview kwijt raakt (en dat is gewoon rendement maken en handelen in een markt waar anderen die gedetailleerde kennis niet tot zich nemen)
Tategoi69 1
peter ftmCommunicatie van Value8 is van nature opportunistisch en dit kan inderdaad beter wat transparanter en conservatiever zijn in de persberichten.
Verdere duidelijkheid omtrent herwaarderingstoeslag van de minderheidsbelangen is hierin inderdaad ook vereist.
Transparantie wordt anderzijds geboden (kan inderdaad verbeterd worden) via alle jaarverslagen en persberichten van Value8, verder zie ik het ook als de verantwoordelijkheid van de beleggers om zich in deze informatie te verdiepen en te bepalen of men dit aandeel wel of niet koopt als investering voor de lange termijn.
Data en informatie die nu gebruikt wordt in de huidige suggestieve berichtgeving (en vaak niet volledig is) blijkt dus voor de grote kudde van beleggers niet duidelijk te zijn geweest kijkende naar de huidige koersontwikkeling, hier ligt zowel een rol weggelegd voor Value8 als voor de belegger zelf.
Reden waarom ik reageer op dit forum is omdat ik vind dat de suggestieve berichtgeving nu te ver doorslaat (zonder volledige of juiste onderbouwing) en leidt tot verdere zinloze kapitaal vernietiging voor de huidige beleggers, ik zou liever een objectievere en tweeledige "view" van het verhaal zien zodat er een constructieve dialoog kan plaatsvinden.
Voor mij is Value8 een investeringsfonds dat kleinere bedrijven opkoopt en probeert tot ontplooiing te laten komen (dit zal niet altijd succesvol zijn), dit concept kan nog steeds succesvol zijn voor de lange termijn echter de huidige negatieve berichtgeving is een gevaar voor de korte termijn.
Ben benieuw naar komende AVA op 15 juni.
grtn Tategoi
gast 4
Tategoi69Jaarbericht p91 enkelvoudige W&V
Aandeel in resultaat van ondernemingen
waarin wordt deelgenomen € -1.112 (2015) € 46
Overige baten en lasten na belasting € 6.328 (2015) 4.508 (2014)
In dat cijfer zit de eenmalige bate vanuit Source ad € 975.000 en de éénmalige bate vanuit Aquaserva ad € 393.000 reeds verwerkt. Natuurlijk kan je dat nuanceren en toelichten maar dat is de bottom line van de deelnemingen. Bottom-lines zijn belangrijk.
De rest is ruis.
Grey Man