
Een veelgehoord argument voor herinvoering van de gulden is dat Nederland dan weer zijn eigen geldbeleid zou kunnen gaan voeren. Onzin: ons monetaire beleid wordt al sinds de jaren '80 in Frankfurt bepaald en van monetaire soevereiniteit was dus ook vóór de euro al geen sprake. Een geschiedenisles.
25 jaar geleden, op 10 december 1991, zat het werk van de vertegenwoordigers uit alle landen van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) erop. Na maandenlang hard gewerkt te hebben, hadden ze het document dat vernoemd zou worden naar de stad waar het ijzer werd gesmeed — Maastricht — af. En het was niet zomaar een document: het Verdrag van Maastricht is de geboorteakte van zowel de Europese Unie als de Europese Monetaire Unie — de euro dus. Bijna tot op de dag nauwkeurig 25 jaar later vergaderde in Frankfurt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), de hoedster van de euro. En die vergadering had voor Nederland een symbolisch facet.
Het Verdrag van Maastricht bepaalde onder meer dat uiterlijk in 1999 de euro ingevoerd zou worden. Dat Nederland vanaf dag één met die nieuwe munt mee zou doen, stond buiten kijf. Op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Amsterdamse Frederiksplein rouwde men er niet om dat de raison d’etre van de bank, de gulden, zou verdwijnen. Sterker, men was bijna euforisch. Waarom? Omdat de komst van de euro Nederland zijn lang daarvoor verloren gegane monetaire soevereiniteit terug zou geven.
Begin jaren ’80 koos Nederland ervoor zijn monetaire soevereiniteit in te leveren bij Duitsland
Sinds begin jaren tachtig had DNB in feite niets te zeggen over het monetaire beleid in Nederland. Dit, een sterke mate van monetaire afhankelijkheid van anderen, is een rode lijn door de Nederlandse monetaire geschiedenis. Sinds begin jaren ’80 was die afhankelijkheid duidelijker dan ooit. Nederland koos er namelijk voor de gulden vast te klinken aan de Duitse mark, waarmee ons land zijn monetaire soevereiniteit inleverde bij Duitsland. DNB had geen andere optie dan elke rentewijziging van de Bundesbank te volgen als de bank de genoemde koppeling in stand wilde houden. Doe iets anders met de rente dan de Bundesbank en de op de valutamarkten zou de wisselkoers van de gulden ten opzichte van de mark gaat stijgen of dalen. Weg koppeling dus.
Fax uit Frankfurt
Dat betekende dat de Nederlandse rente, het Nederlands monetair beleid, direct werd bepaald in Frankfurt, waar het bestuur van de Duitse Bundesbank zetelde. En van de nadelen daarvan was dat dat bestuur uitsluitend uit Duitsers bestond die zich louter lieten leiden door de Duitse belangen. Het bestuur van DNB zat op de dag waarop het Bundesbankbestuur vergaderde in spanning te wachten rond een faxapparaat in Amsterdam om te vernemen wat de Duitse monetaire ridders besloten hadden. Ze mochten niet eens als toeschouwer in de vergaderzaal van de Bundesbank zitten. Vijftien minuten later deed DNB een bericht de deur uit waarin keer op keer te lezen viel dat DNB hetzelfde besloot te doen met de rente als wat de Bundesbank eerder op die dag deed.
Met het verdwijnen van de gulden en de komst van de euro zou Nederland echter een stukje van die verloren monetaire soevereiniteit terúgkrijgen, redeneerde DNB sinds ‘Maastricht’. De President van DNB zou namelijk lid zijn van het bestuur van de ECB en dus een stem hebben in de besluiten over de rente. Als de nieuwe monetaire baas iets besluit over Nederland, zit Nederland dus aan tafel, iets wat met de Bundesbank aan het monetaire roer nooit het geval was. Kortom, voor het eerst in ongeveer 20 jaar zou een Nederlander weer een vinger in de Nederlandse rentepap hebben. De stelling van DNB was dan ook dat zij met de komst van de euro een grotere en belangrijkere rol zou krijgen dan de bank in het guldentijdperk had.
De Nederlandsche Bank mocht niet eens als toeschouwer in de vergaderzaal van de Bundesbank zitten
Bijna precies 25 jaar later was de vergadering van de nieuwe monetaire heer en meester in Europa, de ECB, voor Nederland een heel symbolische. Om het even te herhalen: de komst van de euro zou dus DNB relevanter maken, Nederland zou een stukje van zijn monetaire soevereiniteit terugkrijgen door de euro omdat die munt zorgt dat DNB-President mede aan de renteknoppen zit.
Roulette
De in eerste instantie alleen girale euro zag op 1 januari 1999 het levenslicht. 11 landen deden vanaf dag één mee. U herinnert zich ongetwijfeld het ezelsbruggetje uit die tijd, namelijk DING FLOF BIPS (DING= Duitsland Ierland Nederland Griekenland, FLOF= Frankrijk Luxemburg Oostenrijk Finland, BIPS= België Italië Portugal Spanje; de G kwam erbij omdat Griekenland iets later het groene licht kreeg om vanaf 2002 mee te mogen doen).
Het bestuur van de ECB bestaat uit een zeskoppig dagelijks bestuur aangevuld met de presidenten van de centrale banken uit alle eurolanden. Het monetaire soevereiniteitssprookje voor Nederland werd vanaf dag één nog mooier dan DNB dacht sinds 1991: de eerste President van de ECB werd namelijk onze landgenoot Wim Duisenberg. Nederland had dus niet één maar twee mensen aan het renteroer: Duisenberg en de nieuwe president van DNB, Nout Wellink.
Met de komst van de euro zou Nederland juist een stukje van de verloren monetaire soevereiniteit terúgkrijgen
Sinds 2002 voerden langzaam maar zeker veel nieuwe landen de euro in. Op een gegeven moment werden het er zo veel dat het geheel onbestuurbaar dreigde te worden, oordeelde de ECB. Anticiperend daarop (vergeet niet dat volgens het Verdrag van Maastricht elk EU-land, op Denemarken en het Verenigd Koninkrijk na, verplicht is de euro in te voeren zodra aan een vijftal criteria is voldaan!) besloot de bank enkele jaren geleden alle bestuursleden in twee groepen in te delen. In de eerste groep vinden we de presidenten van de centrale banken van de, in economisch opzicht, grootste eurolanden: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland. In de tweede groep zitten de presidenten van de centrale banken van alle andere eurolanden. De centrale bankiers uit de eerste groep zouden samen tijdens elke vergadering vier stemmen hebben. Oftewel: elke keer als het ECB-bestuur vergadert, heeft één van hen géén stemrecht.
Wie er wanneer voor spek en bonen bij zou zitten, dat bepaalt een roulatieschema. Voor dit jaar betekende die roulette dat de president van DNB, Klaas Knot, in drie geen stemrecht zou hebben als het ECB-bestuur vergadert: in februari, juli en…. december.
Wie er wanneer voor spek en bonen bij zit, dat bepaalt een roulatieschema
Back to normal
Juist in deze maand nam het ECB-bestuur besluiten die feitelijk het monetaire beleid in de eurozone, en dus ook in Nederland, voor de komende jaren bepalen — zo niet nog langer. Dat is dus gebeurd zónder dat onze man in Frankfurt er maar iets over te vertellen had. Die monetaire soevereiniteit die Nederland dankzij de euro terugkreeg, zoals DNB herhaaldelijk stelde in de jaren ’90, is niet alleen feitelijk een dode letter op papier (Duitsland en Nederland worden al jarenlang overstemd binnen de ECB), zelfs formeel gaat die PR-vlieger niet meer op. De vergadering in december, bijna precies 25 jaar na ‘Maastricht’, maakt dat heel duidelijk.
Daarmee is Nederland overigens niet in een abnormale situatie beland. Integendeel. Nederland is daarmee eigenlijk terug bij wat in monetair-geschiedkundig opzicht juist de normale stand van zaken is voor ons land: dat we niet of nauwelijks monetaire soevereiniteit hebben. Dit is een zeer belangrijk gegeven, bijvoorbeeld met betrekking tot de discussie over de vraag of Nederland uit de euro zou moeten stappen of niet. Daarover meer in een volgende bijdrage.
15 Bijdragen
Doan HeartBeats1 3
Als Italië haar banken niet mag redden (Merkel), dan zorgt de ECB voor haar ondergang.
Zo zet men een Euro-crash in werking. Niet?
Ik heb eerder de volgende suggestie gedaan:
'Wat als het Vaticaan een duit in het zakje doet?'.
Bezit 1/3 van alle aardse rijkdom (schatting/ urban legend?).
Ik heb helaas geen connecties die zover reiken.
Valt het Vaticaan eigenlijk wel onder de EU? E28/
EU27 + 1
Of is het Vaticaan net zoals Zwitserland?
leonardoz 7
Nils de Graaf 4
leonardozEdin Mujagic 4
Nils de GraafAnton Van de Haar 8
Edin MujagicHet is maar hoe je het bekijkt. Voor de invoering van de euro kon Nederland uit eigen vrije wil kiezen voor het volgen van het rentebeleid van haar grootste handelspartner, een land bovendien dat in economisch opzicht goed vergelijkbaar was. Nu kan Nederland met haar enkele stem in de praktijk weinig tot niets meer uitrichten tegen de meerderheid van in economisch opzicht veel minder vergelijkbare landen.
Nils de Graaf 4
Edin MujagicKijk naar de devaluaties van de franc tot de jaren negentig en nu zitten we vast aan die Fransen. Een totaal andere positie.
Pieter Jongejan 7
Toen Draghi (ex Goldman sachs) benoemd werd heette het dat je alleen boeven (Goldman Sachs e.a. investment bankers) kunt vangen met boeven. Dat was ook het argument bij de IRT affaire. Een volkswijsheid is: wie met dieven omgaat raakt erdoor besmet. De populisten hebben gelijk nu blijkt dat Italië met (Europees) belastinggeld de vele vaak kleine Italiaanse maffiabanken mag redden. Een eigen munt is goud waard; Daar komen de Nederlanders binnenkort wel achter.
Gerben Gerrits 7
Matthijs 11
Wat naast het monetaire deel ook meespeelt in de euroconstructie is de onafhankelijkheid op fiscaal en ander gebied. Buiten de euro en dus al die fiscal compact verdragen kun je ook voor een groter deel je eigen fiscaal beleid bepalen.
Roland Horvath 7
Zwitserland CH doet niet mee met de euro, CH had zijn munt aan de euro gekoppeld maar nu niet meer. Of beter zijn Franc want CH heeft al tientallen jaren 2 munten de Franc en de WIR. De WIR is niet converteerbaar in andere valuta. Dat hebben de 19 staten van de eurozone nodig naast de euro een eigen munt om zaken te betalen die ver af staan van het buitenland. Zodat ze op zich zelf kunnen functioneren, zoals een cel in een groter levend wezen. Een eenvoudige en robuuste oplossing.
En verder moet er een geldtransfer zijn van overschot naar tekort landen zoals er één is van rijk naar arm in ieder land door de inkomsten belasting en de Sociale Zekerheid SZ. Dat een dergelijke "solidariteit" nodig en heel normaal is wordt niet zo begrepen door velen, want hun opvatting wordt vertroebeld door het feit dat er in de eurozone niet één distributie centrum van geld is maar negentien.
Kleinere landen als NL hadden al lang om de nodige bijkomende maatregels kunnen vragen in de EU. Maar ze hebben niets te zeggen, bedoeld is hier, ze hebben letterlijk niets zinnig te zeggen, de Ruttes en de Dijsselbloemen.
GB/ UK er uit, IT wellicht, GR eveneens en nog enkele andere binnen de 2 jaar. Uit de euro is geen catastrofe, in de eurozone en in de EU is wel een catastrofe op middellange en lange termijn: Euro, nutteloze besparingen en rampzalige verdragen als CETA & Co.
Ernest Jacobs 6
Roland HorvathMichel Fleur 6
Kennelijk was dit een vrije keuze. Dat wil niet zeggen dat Nederland dezelfde keuze zou maken wanneer ze de Euro zou verlaten. Wat is precies de bedoeling van dit artikel?
Edin Mujagic 4
Michel FleurPieter Jongejan 7
Edin MujagicMichel Fleur 6
Edin Mujagic