
Tienduizenden ondernemers zijn ondergebracht bij de gevreesde afdeling Bijzonder Beheer, de ziekenboeg van de bank waar slechts een enkeling weer levend uitkomt. Ondernemers worden geconfronteerd met stijgende rentelasten, extra aflossingen en accountantskosten. Resultaat: de ondernemer wordt niet beter, maar juist steeds zieker. De bank toont in deze situatie vaak weinig begrip voor de individuele ondernemer, de relatie met de bank is verziekt. Banken zijn de groeiende stapel probleemdossiers in sommige gevallen liever kwijt dan rijk, ook al leidt dat tot faillissement van de ondernemer en afboekingen bij de bank. Een nieuw bankschandaal lijkt geboren. Toezichthouder AFM onderzocht de praktijken van Bijzonder Beheer en ook de Tweede Kamer buigt zich over de kwestie.
Zo omzeilden Van Lanschot en de Rabobank hun zorgplicht
Van Lanschot Bankiers voelt nog steeds het vuur van de financiële crisis
Oprichters failliete start-up eisen miljoenen van Triodos Bank
Wil Rabobank iets té graag van haar slechte hypotheken af?
De Verleiders worden ‘serieus’ genomen
Achter ING Vesting Finance zit een Quote 500-incassobureau
De treurige werkelijkheid achter Rabo's feelgood-film over Bijzonder Beheer
Praktijkvoorbeelden leren Bijzonder Beheer hoe het niet moet
Familie Ter Haar schoot zichzelf in voet met faillissement Oad
Rechter: Rabobank mag krediet niet per direct opzeggen
'Oorlogskas voor tuinders die Rabo willen aanpakken'
Tientallen tuinders zijn vorige week bij elkaar gekomen om hun leed te delen over de afdeling Bijzonder Beheer van de Rabobank. Volgens de Stichting Krediet Verdriet zijn buitenlandse investeerders bereid om geld te steken in rechtszaken van tuinders tegen hun ooit zo vertrouwde coöperatieve boerenleenbank. 'Wij zijn toch de bank? De bank moet bang zijn voor ons, niet wij voor de bank.'
'Tuinders hebben meer dan andere agrariërs moeite om over problemen te praten'Het broeit in het Westland. De traditioneel innige band tussen Rabobank en de tuinders is onder grote druk komen te staan doordat beiden in zwaar weer verkeren: de tuinders door ingestorte prijzen, Rabo door de nasleep van de kredietcrisis. Tuinders hebben, meer nog dan andere agrariërs, moeite om in de openbaarheid over hun problemen te praten, zegt Jelle Hendrickx van de Stichting Krediet Verdriet en een van de medeorganisatoren van de bijeenkomst. Maar nu zijn de problemen zo groot, dat ze elkaar toch hebben opgezocht. Ruim dertig man kwam vorige week opdagen bij de bijeenkomst in het Westland. Voor de tuinders is het bekend terrein: midden tussen de kassen. Voor de stadsbewoner is het een wereld apart: langs het kanaal, voorbij de bouwmarkt en bushaltes met namen als 'Groot Genoeg' en 'My Home Is My Castle,' over de rotonde met gekleurde stuks groente-kunst, en langs weilanden en heel veel kassen. Van kleine, een beetje vervallen exemplaren, tot grote moderne glazen groeifabrieken, waar vrachtwagens voor de deur staan en het bedrijfslogo 's avonds met schijnwerpers worden verlicht. Onder de aanwezigen waren een paar advocaten en een enkele accountant (vaak te herkennen aan hun pak, al dan niet met stropdas), maar het merendeel was tuinder (overhemd of trui voor de oudere generatie, strakke T-shirts voor het handjevol jongeren).
Rabo deed er in 2008 'nog een flinke schep bovenop'
'Meer dan ooit is het tijd voor een solide, betrokken en coöperatieve bank!' schreef Rabo-Westland directeur Fred van Heyningen in zijn voorwoord bij de jaarcijfers van de lokale bank over 2008. De kredietcrisis was net uitgebroken en de eerste problemen bij de tuinders dienden zich aan. De bank in het hart van de Nederlandse glastuinbouwsector was op dat moment nog optimistisch dat ze er samen uit zouden komen: de bank en de klant. Dat was ook niet zo gek, want tot kort daarvoor had de toekomst er nog florissant uitgezien: Rabobank Westland had zijn kredietverlening aan bedrijven (waaronder ook niet-tuinders) in 2008 nog zien groeien met 15 procent. 'Kijken we naar de balans en de winst- en verliesrekening, dan was het voor de bank een fantastisch jaar waarin we nog een flinke schep bovenop de mooie resultaten van 2007 wisten te doen,' pronkte Van Heyningen.Rabo vond dat kleine familiebedrijven moesten groeienDe glastuinbouw moest van de bank meegroeien met de nieuwe wereld: kleine familiebedrijven moesten op overnamepad om in de toekomst te kunnen concurreren op de grote wereldmarkt. De consolidatie ging in rap tempo. Waren er in 2000 nog 11.070 glasbouwtuinders, in 2008 was dat met zo’n een derde teruggelopen tot 6.785. De vraag naar grond (In Nederland staat voor zo’n 10.000 hectare aan kassen volgens het CBS) nam door de overnamekoorts toe, dus ook de prijzen. Mensen met steeds grotere bedrijven, maar met weinig financiële kennis, kregen van de bank daardoor steeds grotere financieringen toegestopt van al snel enkele miljoenen euro's. Met hier en daar ook een voor de bank lucratief, maar voor de tuinders nauwelijks te bevatten, renteswapcontract, dat nu voor veel problemen zorgt. Hoe anders is dat beeld nu. De grondprijzen in de glastuinbouw zijn sinds het hoogtepunt grofweg meer dan gehalveerd. Het onderpand dat de bank op hun leningen dacht te hebben, is verdampt. De afdeling Bijzonder Beheer probeert met man en macht om de schade voor de bank te beperken. Maar terwijl het aantal probleemdossiers groeit (brancheorganisatie LTO Glaskracht schat dat 25 tot 35 procent van de tuinders bij Bijzonder Beheer zit), neemt het aantal bankmedewerkers flink af. Van de 480 voltijdsbanen bij Rabo-Westland, moeten er 150 weg.
Tuinbouw zwaarst getroffen landbouwsectorRabobank heeft een marktaandeel van 85 procent in de financiering van Nederlandse food & agri bedrijven. 'In de agrisector zijn de kosten kredietverliezen geconcentreerd in de glastuinbouw,' schrijft de bank in zijn jaarverslag over 2014. De glastuinbouw wordt zelfs samen met het commercieel vastgoed uitgelicht als de twee sectoren die het zwaar te voorduren hebben. Waren er tot 2008 nog tal van familie-ondernemingen geïnteresseerd in overnames om te kunnen uitbreiden, gemakkelijk gefinancierd door de bank, inmiddels is het kommer en kwel. Als Rabobank kassen van (bijna) failliete klanten veilt, is er nauwelijks meer een koper te vinden. 90 procent van de kassen die de bank veilt, kopen ze zelf op, om de prijzen niet helemaal door de bodem te laten zakken (en om het onderpand op de leningen in hun boeken niet nog verder te laten verdampen). Rabobank kocht vorig jaar op die manier voor minimaal 15 miljoen euro tientallen hectares aan kassen op met haar opkoop-bv’s Bodemgoed en bv het Pakhuis.
'Dat zijn toch maffiapraktijken?'
Het eerste uur luisteren de tuinders rustig naar de verhalen van onder meer Hendrickx en een collega-tuinder. Hendrickx vertelt over de mogelijkheden die de tuinders in moeilijkheden hebben: een schikking treffen met de bank, een andere geldschieter zoeken of een rechtszaak. Volgens de voorman van Stichting Krediet Verdriet zijn er 'serieus geïnteresseerde buitenlandse investeerders' voor zowel het (tijdelijk) overnemen van de bankfinanciering, als voor het financieren van de rechtszaken.'Die investeerders, gaat het dan om krauwfunding ofzo?'Na afloop van de praatjes komen de eerste voorzichtige vragen van tuinders. 'Die investeerders, gaat het dan om krauwfunding [crowdfunding, red.] ofzo? Ik weet niet of ik het goed uitspreek.' 'De schade van mijn renteswap, kan ik die ook meenemen in zo’n rechtszaak?' En zo passeert onder toenemend gemor van de aanwezige tuinders de hele trits aan verwijten die mkb'ers vaker maken aan Bijzonder Beheer: rentes die plots worden verhoogd, verplichte taxatierapporten op eigen kosten, waardoor het onderpand plots minder waard is en de bank dus meer aflossingen eist. 'Hele gezinnen worden door Bijzonder Beheer onder druk gezet, daar zit de meeste pijn,' zegt de ene tuinder. 'Dan kruip je eindelijk weer uit het dal, en dan eist de bank dat je je aflossingen verdubbelt, waardoor je weer niets overhoudt,' verzucht de ander. 'Dat zijn toch maffiapraktijken?!' stelt concludeert een ander. Zijn woorden kunnen op veel bijval rekenen.
Machtsbalans veranderen
De aanwezige tuinders hebben het gevoel dat de bank al lang niet meer de vertrouwde sparring partner is die eens in de zoveel tijd eens langskomt op het bedrijf om te vragen hoe het er voor staat. De bank is voor hen de boeman geworden, tegen wiens dictaten ze weinig kunnen inbrengen. Maar daar kan volgens Hendrickx verandering in komen door de buitenlandse investeerders.'Nu is het vaak David tegen Goliath. Wij zorgen er voor dat het Goliath tegen Goliath wordt''De bank weet vaak dat bij tuinders de diepe zakken ontbreken om door te procederen tegen de bank,' zegt Jan Stappers, die met Hendrickx samenwerkt. Daardoor zou de bank vaak niet geneigd zijn om de klachten van mkb’ers serieus nemen en zouden eventuele schikkingen te veel in het voordeel van de bank zijn. Stappers werkte eerder bij een claimclub en richtte eind vorig jaar zijn eigen bedrijf op, Litigation Capital Group (LCG) op. LCG gaat de potentiële claims voorleggen aan investeerders, 'voornamelijk buitenlandse partijen, maar ook Nederlandse investeerders.' Als buitenlandse partijen daar een interessante zaak tussen zien zitten, dan betalen zij de advocaten en de rechtsgang. 'Voor de tuinder is er daardoor geen financieel risico. Als een rechtszaak succesvol is, of er komt een schikking, dan krijgt de investeerder als vuistregel 25 tot 35 procent van dat bedrag,' zegt Stappers. 'Nu is het vaak David tegen Goliath. Wij zorgen er voor dat het Goliath tegen Goliath wordt.' Stappers tempert echter de verwachtingen bij de tuinders. 'De investeerders doen het niet voor rechtvaardigheid. Zij zien claims als een investering waar zij geld mee kunnen verdienen.' Volgens hem moeten tuinders minimaal zo’n 500.000 euro te claimen hebben, wil het interessant zijn voor de investeerders. 'Ondernemers kijken vaak heel emotioneel naar hun claim. Ze zijn heel hoopvol als ze horen over mogelijke funding voor hun claim, ze denken: dat wordt het helemaal. Maar in sommige zaken is de bewijslast niet op orde en soms hebben ondernemers ook niet zulke heel handige dingen gedaan.' De tuinders moeten volgens hem de omslag in het denken kunnen maken van het onrechtvaardigheidsgevoel dat bij hen heerst, naar het goed juridisch onderbouwen van hun claim. 'Maar er zijn zeker tuinders die goed gedocumenteerde zaken aanleveren.'
'De bank wint áltijd'Onder de aanwezigen werd gemengd gereageerd op de pot met geld die hen in het vooruitzicht werd gesteld. 'Ik ga eens goed nadenken of ik daar ga aankloppen,' zegt een failliete tuinder die een verslagen indruk maakt. Een andere failliete ondernemer houdt voor de zaal een ronkend praatje over de kans die hen hier geboden wordt. 'Je wil waarschijnlijk door met je leven, maar dit is je laatste kans op gerechtigheid.' Maar er zijn ook sceptische aanwezigen die zich afvragen of er genoeg tuinders zijn die hun claim dusdanig goed onderbouwd hebben, dat het interessant is voor de investeerders. 'De bank wint áltijd,' verzucht een van hen.
26 Bijdragen
Peteur
Ian
Peteur
IanTuinkabouter
PeteurEerst hebben ze op initiatief van Maria van der Hoeven voor elkaar gekregen dat tuinders geen OZB belasting meer hoefden te betalen https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-26423-3.html , daarna kregen ze via de 'Ministeriële regeling milieukwaliteit elektriciteitsproductie' 10 jaar lang 7 euro cent per opgewekte kWh subsidie, waardoor ze gingen investeren in WKK's geholpen door ook nog eens goedkoop gas. Dat is wel iets duurder geworden, maar nog altijd betalen ze slechts 3,1 cent per m3 volgens http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2014/6/Tuinders-betalen-minder-voor-gas-1550418W/ tot 2024, terwijl in Groningen de scheuren in de muren schieten wat ook weer miljarden kost. Alle huishoudens (ook in Groningen) betaalden sinds 2003 per aansluiting jaarlijks 100 euro extra om die MEP-regeling en zogenaamde groene stroom te bekostigen. In mei 2005 liet minister Brinkhorst weten dat de regeling "te succesvol" was en daarom te duur werd (er moest nog geld bij naast die 100 euro per huishouden). Vervolgens hebben ze de openeindregeling gestopt, hem afgekaderd op maximaal 10 jaar en direct daarna weer de volgende serie subsidies SDE en SDE+ opgetuigd naast alle gewone investeringsaftrekmogelijkheden.
Daarnaast zijn honderden tuinders geholpen door het opkopen van oude kassen, ook nog ná de start van de crisis, ruim ná 2008, zoals in Ridderkerk http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/2082870/2008/03/29/Tuinders-willen-verkassen-voor-komst-bedrijventerrein.dhtm omdat er zogenaamd "enorme vraag naar bedrijventerreinen" zou zijn. Bouwend Nederland en Tuinbouw, dezelfde belangen. Elco Brinkman en Loek Hermans (hoofd Greenport) geholpen door tientallen lokale politieke scharrelaars. Zie ook Slag om Nederland aflevering 19 http://programma.vpro.nl/deslagomnederland/afleveringe
Peteur
TuinkabouterKo Pernicus
IanKortzichtig standpunt en eenkennige logica... bank heeft een zorgplicht. En die snelle accountmanagers die ken ik ook. Probleem is alleen dat voor die gladde jongens en meisjes de eigen bonus een iets sterkere prikkel is, dan de zorgplicht voor de bank als geheel. Maar dit zegt nog niets over het feit dat de bank die zorgplicht dan niet zou hebben, of daar niet op aangesproken zou kunnen worden. De strijd zal er over gaan hoe je dat aantoont dat de bank steken heeft laten vallen.
Ian
Ko PernicusiFred
IanIan
iFredWat ik daar persoonlijk van vind? Blijkbaar is er bij niemand een rood lampje gaan branden bij het woord 'derivaten' ("financial weapons of mass destruction") en was financiering belangrijker, op welke manier dan ook, dan de enorme risico's. Natuurlijk mogen wij als burgers allemaal meebetalen aan de oplossing, wederom.
iFred
IanEn wat de AFM vindt zegt mij niet zoveel eerlijk gezegd. teveel WC eend gehalte.
peter
iFredKo Pernicus
IanMaar je info betreft voornamelijk het aan- / verkooptraject. Als er iets verkocht is - bank en MKB'er hebben een relatie en het loopt TOCH mis. Wordt er dan ooit wel 's intern gekeken - hebben WIJ niet iets verkeerd gedaan? Of wordt gewoon recht toe recht aan iemand in bijzonder beheer geknikkerd en standaard de taktiek toegepast om zoveel mogelijk veilig te stellen, ongeacht of je die ondernemer er bovenop kan helpen. Hoe gaat dat deel van het process in zijn werk?
Ian
Ko PernicusJoost Vsser
Ianpeter
IanJurgens Redczus
gary_beck
MvdB
Krauw is Limburgs dialect voor asociaal volk.
Rond
Joske
Bartje
Vanaf 2002 werd er met geld door de banken rond gestrooid.
Er werden geldleningen genomen die NOOIT door de tuinder terug betaalt kon worden als de top van de economie verdwenen is.
Neem nooit meer vreemd vermogen in het bedrijf dan 60% en zorg dat de aflossing van kapitaal en rente niet meer beloopt als 40% van de verdiensten van de voorgaande 3 jaren.
Nu daar hielden zij zich niet aan evenals de binnenschippers tot wel 140% vreemd kapitaal en dat tijdens de top van de economie, hoe dom kan je zijn.
Vele om mij heen, heb zelf ook een BV, verklaarden mij voor gek dat ik er niet aan mee deed.
Dat ik geen mooie nieuwe auto mee financierde enz.
En nu willen deze sukkels die mij toen uit lachten dat ik hen uit de pinaire help.
Dacht het niet.
En zo is het ook met de Tuinders, een hoop kabaal maken en hopen en denken dat de gemeenschap hun stommiteiten wel even oplost.
westlander
BartjeBas
BartjeMaarrrrr . . . . . heel veel kritiek (waar ook ik mij vaak aan schuldig maak) is ook met de wetenschap van nu.
Niemand had ICEsave, Lehman, ABN-AMRO enz enz verwacht. Depositogarantiestelsel was iets wat je ooit op school in hoofdstuk 8.12 geleerd had.
Hét probleem is vertrouwen. Als ik mijn Volvo dealer binnenstap dan vertrouw ik erop dat als hij zegt dat mijn remschijven vervangen moeten worden dat dat dan ook nodig is. Als ik namelijk wil horen dat mijn remschijven nog wel 10.000 km mee kunnen ga ik wel naar de Turk/garage-op-de-hoek (met het risico dat je na 7.000 km op de autostrada bij Milaan ineens geen remkracht meer heb).
Als ondernemer met, in dit geval verstand van tomaten, vertrouw je erop dat de man voor je je een goed advies geeft. En met de wetenschap van nu kan je zeggen, je moet die LTS'ers zwakstroom in een krijtstreep met cognac-kleurige schoentjes NOOIT vertrouwen. Maar ook ik ben nog opgegroeid met het feit dat als Wim van de Bondsspaarbank zegt dat 1+1=3 dan is dat zo. Omdat mijn opa en vader Wim al jaren vertrouwden.
Het is nu zo dat als de bank tegen mij A zegt ik eigenlijk al volautomatisch voor B zou kiezen omdat het vertrouwen in die sukkels volledig weg is. Gelukkig heb ik alleen met een paar verzekeringen en een privéhuis wat met ze te maken.
Een realist
Terry v/d Vossenberg
Juridische kunnen we dit (nog) niet winnen maar moreel wel.
"Occupy heeft het bewustzijn van een nodige economische transformatie blootgelegd"
Transitiespecialisten voorzien: Komende 30 jaar gaan we een diversiteit aan financiële systemen zien. 2 van die IT-systemen zijn www.CircuitNederland.nl en www.floatnet.org (in wording). Haak nu in op vrije marktwerking in de financiële sector. Lokaal geld helpt. Wereldwijd is de maatschappelijke schade is al veel te groot en deze groeit exponentieel net zo hard als het geldvolume dwangmatig groeit.
Hierdoor is het geen kwestie meer van afvragen OF het lukt met andere aanvullende systemen, het is een morele plicht en een individuele verantwoordelijkheid er NU meteen mee te beginnen!
Verlies je kostbare tijd en energie niet in het bestrijden van de oude systemen maar steun de opbouw van nieuwe. Constructief en progressief. BUiten de Banken Om (#BUBO) en buiten politieke besluiteloosheid om.
Vooral wij Nederlanders die de eerste multinational startte (VOC), de eerste Centrale Bank oprichtte en waar nu de meeste multinationals via postbussen biljoenen (1000-den miljarden) aan belastingen (uit arme gebieden) wegsluizen.
OPROEP: Ga naast het sponsoren van liefdadigheidsacties om aan arme en gedupeerde mensen en gebieden te geven NU ook opstaan om goede alternatieven te steunen en a publiek bespreekbaar te maken die een einde maken aan georganiseerde geldschaarste. Zowel de nodige inzichten als de tools zijn aanwezig. Dus wat let ons. Haak in.
Maak GRATIS een geefpagina http://eier-ons-regiogeld.geef.nl/ en kom NU in actie voor een eerste goed alternatief als referentie voor Nederland.
Hilterman
Banken hebben een vrijwel onbeperkte volmacht te doen wat hen voor de bank gunstig lijkt. Daarbij verschuilen de banken zich achter nieuwe richtlijnen zoals de Basel accoorden.
Eerst jarenlang de huizenprijzen explosief laten groeien door absurde financieringsmogelijkheden aan te bieden en dan bij economische tegenwind nieuwe financieringen weigeren waarna de huizenmarkt in elkaar zakt.
Alleen degenen die niet gedwongen zijn te verkopen en in staat blijven rente en aflossing te betalen kunnen overleven.
De rest gaat huisuitzettingen en een toekomst met grote restschuld tegemoet.