Oorverdovende stilte rond clean tech

1 Connectie

Werkvelden

Technologie
2 Bijdragen

Waar zijn de hosanna-verhalen toch gebleven? Venture capitalist Vinod Khosla geeft antwoord.

Als zelfs de kampioen van clean tech in Nederland – Imtech – ineens onder vuur ligt, wat zegt dat dan over de hele sector? Wat als zelfs radiospotjes worden ingezet om te wijzen op de extreme schade die biobrandstoffen aanrichten? Nota bene: b i o  - brandstoffen. 

Clean tech is uit. 
 
Twee weken geleden liet een analist zich ineens negatief uit over technisch dienstverlener Imtech, dat inmiddels meer dan 60 procent van zijn omzet boekt met clean tech. Het bedrijf had kort daarvoor ook al een reorganisatie van zijn operaties in de Benelux bekend gemaakt. 
 
Maar in de analyses bleek het probleem – samen te vatten in een woord: wanbetaling – in de kernmarkt van Imtech te zitten, Duitsland. Nergens ter wereld wordt meer geïnvesteerd in clean tech dan daar. Het is Imtechs grootste markt, en die bestaat er voornamelijk uit clean tech. Dus als daar iets aan de hand is, is er echt iets mis. 
 
De koers van het aandeel dat jarenlang een groeidiamantje was op de beurs, ging hard onderuit. Ceo René van der Bruggen kon de beleggerspaniek enigszins temperen, maar toch was de onzekerheid over Imtech een harde wake up call voor clean tech-adepten. 
 
Khosla
Hoe dan ook, clean tech heeft veel van haar glans verloren. Niet alleen in Nederland, ook in de Verenigde Staten. Maar is dat terecht? Nee, zegt de Amerikaans-Indiase venture capitalist Vinod Khosla. Hij geniet in de VS groot prestige als mede-oprichter van Sun Microsystems. Vanaf 1986 maakte hij de gouden tijd mee bij investeringsmaatschappij Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB) en werd daar schatrijk (Khosla was ook een van de mannen aan wie voormalig tech goeroe Roel Pieper ooit de uitvinding van Jan Sloot (zie het boek De broncode) demonstreerde).
 
Vorig jaar hing Khosla publiekelijk vlag en wimpel uit over de enorme beleggingskansen die hij zag in clean tech. Maar sindsdien zijn er een paar flinke zeperds geweest. Aandelen van bedrijven in windenergie, zonne-energie en biobrandstof hebben dramatisch gepresteerd. Aardgas is spotgoedkoop en vormt nu een rem op nieuwe investeringen. Een reeks faillissementen van Khosla-investeringen trok de aandacht.
 
Gevolg: de clean tech-sector ligt er even helemaal uit bij beleggers en investeerders. En Khosla ook: hij lijkt zijn magic touch te zijn verloren. 
 
Khosla zou Khosla niet zijn als hij er niet anders over dacht. Hij blijft in clean tech investeren. Hij gelooft in de lange termijn. En er is geen andere optie. Want als er niks gebeurt, waarschuwt hij: 'this planet is history the way we know it today'.
 
Dat het marktsentiment is gedraaid, moet ook Khosla echter erkennen. 'Het is lastig om clean tech te financieren op dit moment. Maar ik verwacht het nog steeds beter te doen dan het industriegemiddelde.' Khosla heeft sinds hij zijn eigen VC-boetiek heeft opgericht in 2004 in zo'n 60 bedrijven geïnvesteerd en veel geld opgehaald uit de markt. Een van zijn fondsen heeft sinds de oprichting in 2009 een rendement van 30 procent geboekt. 
 
Dat er nu een aantal mislukkingen op zijn naam staan en ook zijn eigen glans is verdoft, neemt Khosla voor lief. 'My willingness to fail is what gives me the ability to succeed.'
 
 
Lees meer over Khosla en investeren in clean tech in het The New York Times artikel 'Despite Setbacks, Investor Is Bullish on Clean Technology"