
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Kabinet smijt geld over de balk om woningbouw te stimuleren
VVD dwingt met hervorming huurtoeslag kleinere sociale woningen af
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
© Boomerang Create
Waarom wonen onbetaalbaar is geworden (en wat we daaraan kunnen doen)
Tijdens de recessie is de woningbouw ingezakt. Met als gevolg: grote groepen mensen kunnen nu geen geschikte woning vinden. Onlangs besteedde Eric Smit in het programma Kasboekje van Nederland op NPO2 er aandacht aan. Is het tekort louter toe te schrijven aan de crisis? En: hoe lossen we de problemen op de woningmarkt op?
- In Nederland heerst op dit moment een enorme woningnood: er is een tekort van 200 duizend huizen. Doorstroming is een bijkomend probleem: een spotgoedkope sociale huurwoning in een leuke stad geef je niet snel op. Hoe stimuleer je doorstroming bij een gebrek aan vrije sector huurwoningen?
- Tot 2025 komen er ongeveer 500 duizend huishoudens bij. De komende zeven jaar is er behoefte aan 700 duizend extra woningen. Aangezien er ook nog eens 120 duizend huizen tegen de vlakte gaan, moeten er 820 duizend bij komen.
- Vier deskundigen buigen zich over dit probleem en dragen oplossingen aan. Dan moet wel aan vijf voorwaarden worden voldaan. Bijvoorbeeld: geef investeerders goedkope grond in ruil voor lagere huur.
Nederland kampt opnieuw met een enorme woningnood. Of nu ja, helemaal nieuw is het allemaal niet: Nederland heeft sinds de Tweede Wereldoorlog eigenlijk nooit vraag en aanbod op de woningmarkt in balans weten te brengen. Op het moment staat volgens de onderzoeksbureaus Capital Value en ABF het woningtekort op 200 duizend; volgens het Planbureau voor de Leefomgeving komen er tot 2025 ook nog een kleine 500 duizend huishoudens bij. We hebben het dus over een behoefte aan 700 duizend extra woningen de komende zeven jaar.
Dat betekent dat er 820 duizend woningen bij moeten komen, want er zullen in die zeven jaar naar schatting zo’n 120 duizend woningen tegen de vlakte gaan. Wat moet er daarvoor gebeuren? We gaan op zoek naar de oorzaken en de oplossingen van de problemen op de woningmarkt.
Gemiste kans
Hoe heeft deze rampzalige situatie kunnen ontstaan? Nederland heeft doorgaans verstandige bestuurders, kundige ambtenaren en uitstekende demografen. Die moeten de problemen op de woningmarkt toch hebben zien aankomen? Dat klopt, maar er is niet tot actie overgegaan.
Dat lijkt een gemiste kans, want op zich kun je in Nederland altijd wel blijven bouwen, recessie of geen recessie. Wij staan er in dit land om bekend dat we de huur of de hypotheek eigenlijk altijd op tijd betalen. Bovendien heeft ons land recessiebestendige financieringsmogelijkheden — denk aan gewaarborgde corporatieleningen en vermogende pensioenfondsen — die het mogelijk maken om ook in tijden van economische krimp door te blijven bouwen. Wat wil je als minister van Wonen nog meer?
Mouwen opstropen
Een liberale verklaring voor het woningtekort is dat we een zeer lange en diepe crisis achter de rug hebben. Daardoor kwam de woningbouw op een laag pitje te staan. Nu moeten we de mouwen opstropen en aan de slag. Dat klinkt als een zeer realistische, no-nonsense analyse: als land heb je soms tegenwind, maar daarmee moet je volwassen omgaan. Je hoort het Mark Rutte haast zeggen.
De cijfers laten inderdaad zien dat gedurende de recessie de bouwproductie voortdurend lager lag dan ervoor. Het hoogste aantal opgeleverde woningen van deze eeuw stamt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2009: 88 duizend. Dat liep in de recessiejaren daarna fors terug.
Hoeveel woningen zijn we theoretisch misgelopen in die jaren? Als we dat bouwvolume van 88 duizend tussen 2009 en eind 2017 hadden weten te handhaven, zouden er 792 duizend nieuwe woningen zijn gebouwd. In werkelijkheid waren het er slechts 515.700.
Als de productie van 2009 was gehandhaafd, zouden er 276.300 meer woningen zijn gebouwd
Als het productievolume van 2009 was gehandhaafd, zouden er dus 276.300 meer woningen zijn gebouwd dan we nu hebben. Met dat aantal zou de bestaande woningnood zijn opgelost en was er alvast een bodempje gelegd voor die 500 duizend woningen die we tot 2025 nodig hebben — alhoewel we op deze aantallen ook weer de jaarlijkse sloop in mindering moeten brengen.
Beleid van de overheid
Deels is die daling in de woningproductie het gevolg van de recessie. Tijdens de crisis nam het vertrouwen af, en dat is een cruciaal element bij het kopen van een woning. Het gevolg: de prijs van koophuizen ging omlaag, evenals de hoeveelheid die ervan werd gebouwd. Maar daar hield het niet bij op: het beleid van de overheid zorgde ervoor dat de gevolgen van de crisis voor de koopsector alleen maar heviger werden. In een interview met FTM in de zomer van 2017 zei professor Peter Boelhouwer van de TU Delft hierover het volgende:
‘Sinds 2011 heeft de regering beleid gevoerd waardoor de woningbouw enorm is ingezakt. Organisaties als de OESO en het IMF bleven hameren op het verlagen van de Nederlandse hypotheekschuld. De maatregelen die volgden, vooral de aanscherping van de financieringsnormen, maakten het heel moeilijk om een hypotheek te krijgen.’
De hoeveelheid geld die geleend kon worden via een hypotheek werd per jaar met een procent van de koopprijs verlaagd. Dat begon bij 106 procent in 2011; dit jaar staat het percentage op 100. Dat heeft de bouwvraag vanuit de koopmarkt enorm gedrukt.
Nadat de woningprijzen in het begin van de recessie met 6 procent waren gedaald, ging er vanaf 2011 nog 14 procent vanaf. Hierdoor raakte de woningmarkt zelf ook in recessie, terwijl in vergelijkbare Europese landen juist een fors herstel optrad.
Het bouwadvies had al in september 2008 moeten komen, maar bleef uit
Het regeringsbeleid belemmerde ook de bouw van corporatiewoningen. In het verleden kregen corporaties tijdens een recessie vaak een seintje uit Den Haag dat ze hun bouwproductie moesten opvoeren. Dat soort keynesiaans beleid via de corporatiesector werkte altijd goed: aan die woningen was sowieso behoefte, en door de bouwplannen te versnellen voorkwam je dat die grote, belangrijke bouwsector al te hard werd getroffen door een slechte conjunctuur.
Het bouwadvies had deze keer al in september 2008 moeten komen, toen Lehman Brothers failliet ging. Het bleef uit.
Belemmerende maatregelen
In plaats daarvan kregen de corporaties te maken met een reeks nieuwe, belemmerende regels. Er kwamen strikte inkomensgrenzen voor toelating tot een sociale huurwoning. In de vrije sector mochten door corporaties nauwelijks nog koop- en huurwoningen worden gebouwd. De corporaties moesten worden gesplitst in een streng gescheiden commercieel en sociaal deel. Tot slot werd het land opgedeeld in woningmarktregio’s.
De verhuurdersheffing, een speciale belasting die de corporaties zeker een maand aan huurinkomsten per jaar kost en de staat vorig jaar 1,7 miljard euro opleverde, stond symbool voor dit belemmerende beleid. Maar de hele reeks nieuwe regels en restricties speelden een rol bij het inzakken van de woningproductie. Het beleid van het Kabinet zou erop gericht moeten zijn om de wachtlijsten korter te maken, maar ze werden tijdens de recessie alleen maar langer.
Toen ik Stef Blok vroeg waarom hij de corporaties niet aanzette tot bouwen, zei hij: ‘Ik begrijp uw punt best, maar ik heb ook mijn politieke doelen.’
Toen ik Stef Blok, de toenmalige minister voor Wonen en Rijksdienst, eens op een receptie vroeg waarom hij er niet voor koos om de corporaties juist aan te zetten tot bouwen, zei hij met een glimlachje: ‘Ik begrijp uw punt best, maar ik heb ook mijn politieke doelen.’
Wat die politieke doelen zijn? Komen tot een kleinere corporatiesector en de markt de ruimte geven om een groter deel van de woningmarkt te bedienen. Zijn plan was om met die forse heffing de corporaties te dwingen een deel van hun kwalitatief betere woningen te verkopen aan beleggers. Die konden ze dan verhuren in de vrije sector. Op die manier zou de vrije sector groeien ten koste van de sociale sector. Dat is inderdaad op grote schaal gebeurd.
Topjaar
De gevolgen van de verhuurdersheffing en de eerder genoemde maatregelen bleven niet uit. Ook voor de corporaties was 2009 tot nu toe het topjaar van de eeuw. De sector bouwde toen 40.400 woningen. Als de corporaties dat productievolume negen jaar hadden volgehouden, had dat 363.600 nieuwe sociale woningen opgeleverd. Het waren er slechts 249 duizend. Zo bezien is Nederland tijdens de crisis 113.400 corporatiewoningen misgelopen. Dat is 41 procent van het totale aantal woningen van 276.300 dat extra gebouwd had kunnen worden, als het productieniveau van 2009 was gehandhaafd.
Als de voorwaarden waren geschapen om de corporaties op volle toeren te laten draaien, had de woningmarkt er nu heel anders bij gelegen en hadden bovendien niet zo veel bouwvakkers de sector verlaten. Die uitstroom uit de sector tijdens de crisis heeft nu tot gevolg dat de capaciteit van de bouwsector te laag is en de bouwkosten aan de hoge kant zijn.
De vraag blijft wel hoe de corporaties en de overheid bij een eventuele toekomstige forse toename van het aantal sociale woningen, kunnen voorkomen dat er weer een grote groep van scheefhuurders ontstaat. Een spotgoedkope huurwoning in een begeerde woonstad is niet iets dat je snel opgeeft. Hoe stimuleer je doorstroming als je voor een vrije-sectorwoning van misschien iets betere kwaliteit, veel meer huur moet betalen? Dat probleem van stagnerende doorstroming is ook al oud en onlosmakelijk verbonden met de de combinatie van sociale huur en huurbescherming.
Krimpregio’s
In het hart van Nederland mag er dan sprake zijn van grote tekorten aan woningen, aan de randen van het land is juist sprake van krimp. Die gebieden noemen zichzelf wel het Randland, de tegenpool van de Randstad. De zes provincies met één of meer krimpregio’s — Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland, Limburg en Zeeland — hebben samen het zogeheten K6-netwerk opgericht. Daarmee lobbyen ze in Den Haag en denken ze na over een aanpak het woningoverschot in hun krimpregio’s. Ook nieuwe starterswoningen zijn een discussiepunt, net als het revitaliseren van deze gebieden.
Je kunt je als land niet veroorloven om dat krimpproces op zijn beloop te laten. Deze gebieden hebben in feite te lijden onder de trek naar de stad. Ook daar moet beleid voor komen, al was het maar om de trek naar de steden wat af te remmen en die regio’s vitaal te houden.
Er bestaat bij met name de VVD een bepaalde afkeer van woningcorporaties
Ik sprak voor dit verhaal met vier kenners van de woningmarkt: Cody Hochstenbach, Sybilla Dekker, Jim Schuyt en Bettina Bock. Ze staan een beetje aan de rand van speelveld en bekijken daarom de problematiek door een andere bril dan mensen die er dagelijks mee te maken hebben.
Uit de gesprekken vielen vijf oorzaken van de woningnood te destilleren. Daarna volgen vijf voorwaarden voor het oplossen van het tekort.
Oorzaken woningnood
1. Rutte ll had als politiek doel de sociale huursector kleiner te maken
Er bestaat bij met name de VVD een bepaalde afkeer van woningcorporaties. De grootste ergernis is dat huishoudens die ooit terecht een sociale woning kregen toegewezen, vaak in die woningen blijven zitten als ze eigenlijk te veel zijn gaan verdienen voor zo’n woning. Niemand kan ze echter uitzetten.
Zo is er een categorie scheefhuurders ontstaan. Het beleid van het kabinet-Rutte ll was erop gericht om dat verschijnsel aan te pakken. Er kwamen inkomensafhankelijke huurverhogingen en de verhuurdersheffing werd mede ingevoerd om de corporaties hun kwalitatief betere woningen te laten verkopen aan investeerders. Het verhaal gaat dat Blok is gewaarschuwd door zijn ambtenaren dat de heffing de nieuwbouw zou drukken. Zijn reactie was dat er toch al te veel sociale woningen waren.
‘Zo’n ideologische strijd levert zeker geen extra woningen op’
Jim Schuyt, die van 2001 tot 2013 bestuursvoorzitter was van de De Alliantie (60.000 woningen) is een tegenstander van dit beleid: ‘Blok was zeer politiek gedreven, maar dat getouwtrek over meer markt en minder corporatie was ook al tijdens de kabinetten van Balkenende gaande. Dat is een heilloze weg. Je moet bouwen voor de structurele vraag en ervoor zorgen dat er voor alle groepen goede, betaalbare woningen zijn. Zo’n ideologische strijd levert zeker geen extra woningen op.’
Schuyt wijst er ook op dat in het verleden corporaties bij een dreigende recessie vaak vanuit Den Haag een signaal kregen dat er meer moest worden gebouw, om zo de bouwsector door de recessie te helpen. Schuyt: ‘Dat signaal is deze keer uitgebleven. Dat was politiek duidelijk niet de bedoeling. De VVD wilde liever werk maken van het politieke doel om de corporatiesector kleiner te maken.’
2. Nieuwe hypotheeknormen remden de bouw van koopwoningen
Om de Nederlandse hypotheekschuld beter in de hand te houden besloot het Kabinet de hoeveelheid geld die geleend kon worden via een hypotheek te verlagen. In 2011 kon nog 106 procent van de waarde van het huis worden geleend; dit jaar is dat afgebouwd tot 100 procent. Dat betekent dat je spaargeld moet hebben als je wilt kopen. Die aanpassing heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van koopwoningen veel meer zijn gedaald dan in vergelijkbare Europese landen.
3. Belemmerende nieuwe regels drukten de productie van woningcorporaties
Sybilla Dekker was namens de VVD van 2003 tot 2006 minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu tijdens het kabinet-Balkenende II. Ze denkt niet dat de verhuurderheffing de enige oorzaak was van de ingezakte productie van corporatiewoningen: ‘Ik geloof dat de corporaties vooral te veel achter elkaar te verwerken hebben gekregen. Ze mochten opeens heel veel niet meer doen, dingen die ze altijd tot hun sociale opdracht hadden gerekend. Denk aan de bouw van scholen, bejaardencentra en duurdere huurwoningen. Ook investeren in leefbaarheid van de wijken werd opeens aan banden gelegd.’
‘Je moet een evenwicht zien te vinden tussen binnenstedelijk bouwen en bouwen op nieuwe locaties’
‘Er werd een harde inkomensgrens gesteld voor toegang tot een sociale huurwoning. Daardoor konden ze de middengroep, die ze altijd bediend hadden, niet meer aan woonruimte helpen. De sector is door die opeenstapeling van maatregelen in een kramp geschoten.’
4. Binnenstedelijke bouw leidde tot gebrek aan bouwlocaties
Jim Schuyt verbaast zich over de aanhoudende discussie over grond en doet die af als ‘gemekker’: ‘Je kunt ten eerste niet alles binnenstedelijk oplossen. En ten tweede moeten de gemeenten ophouden onverenigbare doelen na te streven. Enerzijds willen ze de hoofdprijs voor hun grond, en anderzijds willen ze graag veel en betaalbare woningen in de gemeente. Die twee zijn niet te verenigen. Daarbij komt dat gemeenten het groen heilig hebben verklaard. Je moet een evenwicht zien te vinden tussen binnenstedelijk bouwen en bouwen op nieuwe locaties buiten de stad.’
5. Er is te weinig gedaan aan de revitalisering van krimpgebieden
Volgens Bettina Bock, hoogleraar Rural Development in Wageningen en Bijzonder hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid aan de Rijksuniversiteit van Groningen, ligt de echte oplossing van de krimp niet in de eerste plaats bij de woningmarkt. Er moet volgens haar weer nieuwe economische activiteit komen. Dat gaat niet zomaar: ‘Neem Veendam, daar denkt de gemeente bedrijven te kunnen aantrekken, waardoor de economie weer een impuls krijgt. Maar daar horen ook nieuwe woningen bij, vindt de burgemeester. Dat is een probleem, want in Groningen geldt de regel dat er in principe geen nieuwe woningen worden gebouwd. Volgens de burgemeester remt die regel in Veendam de revitalisering van de lokale economie.’
Bock gelooft in een aanpak waarbij de krimpregio’s hun eigen kenmerkende lokale economie versterken. ‘Groningen zet in op duurzame energie. Friesland en de Achterhoek richten zich op de maakindustrie, zoals metaalbedrijven. Daar moet je dan ook de opleidingen op afstemmen, zodat jongeren een opleiding krijgen waarmee ze in de eigen regio aan de slag kunnen.’
Voorwaarden voor het opheffen van de tekorten
Goed, de oorzaken zijn duidelijk. Maar hoe moeten we dit probleem aanpakken? Daarvoor stellen de vier een aantal voorwaarden:
1. Depolitiseren en rationaliseren van het woningmarktbeleid
Cody Hochstenbach is stadsgeograaf en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vindt het beleid waarbij corporaties werden dwarsgezeten onverstandig. Dat heeft volgens hem veel woningen gekost; als je vaart wil maken, moet je de corporaties juist volop aan het bouwen zetten, stelt hij.
Ook Sybilla Dekker van de VVD vindt dat het tijd wordt om de corporaties weer meer ruimte te geven om te bouwen.
2. Ruimtelijke ordening in handen geven van een centrale overheid
Jim Schuyt is een voorstander van een nationaal ruimtelijk ordeningsbeleid. Hij vindt dat bij de huidige behoefte aan nieuwe bouwlocaties je die toewijzing van grond niet alleen kunt overlaten aan de gemeenten en de provincies: ‘Het is raar dat er volop partijen zijn die het geld hebben en willen bouwen, maar dat niet kunnen omdat de grond er niet is. Blijkbaar moeten er op een hoger niveau knopen worden doorgehakt om genoeg bouwlocaties te krijgen.’
Schuyt wil weer terug naar een situatie waarin de overheid grotere gebieden aanwijst waar ontwikkeld kan worden, zoals in het verleden de VINEX-locaties. Op die manier kan ervoor worden gezorgd dat de beschikbare investeringsruimte wordt omgezet in woningen.
3. Toelatingsnormen voor sociale huur laten variëren per regio
Hochstenbach vindt dat de inkomensgrens voor toegang tot de sociale huursector van 36.798 euro per jaar voor populaire steden veel te laag is.
Het binnenstedelijk bouwen is opeens heilig verklaard
Nu zit je met een groep die geen opties heeft: niet in de sociale sector, niet in de vrije sector en koopwoningen zijn onbereikbaar voor ze. Die mensen moeten volgens hem toegang krijgen tot de sociale sector. Hochstenbach wijst er wel op dat een dergelijk beleid moet samengaan met een fors bouwprogramma.
4. Maak binnenstedelijk bouwen minder een onwrikbare eis
Jim Schuyt merkt op dat de gemeenten het groen heilig hebben verklaard. Volgens hem moet je een evenwicht vinden tussen binnenstedelijk bouwen en bouwen op nieuwe locaties buiten de stad. Ook Sybilla Dekker ziet dat na de VINEX-periode het binnenstedelijk bouwen opeens het hoogste doel is: ‘Daar wringt het. Dat bouwen in de stad is veel moeilijker te realiseren. Het is vooral veel duurder en dat zie je dan terug in de prijzen.’
5. Geef investeerders goedkope grond in ruil voor lagere huur
Om te voorkomen dat vrije sectorwoningen in stedelijke gebieden heel snel in prijs stijgen, verkopen sommige gemeenten grond goedkoop aan investeerders. Die investeerders verplichten zich daarmee om die woningen voor een bepaalde periode te verhuren tegen middensegmenthuren. Meestal wil dat zeggen dat ze twintig jaar lang niet boven de 1000 euro mogen verhuren. Op die manier blijft er een segment waar mensen die uit de sociale sector komen of nieuw zijn in de stad, kunnen doorstromen naar een betaalbaar alternatief.
Nederlandse gezinnen hebben een huishoudschuld van 767 miljard euro. Dat is meer dan wij met z'n allen in een jaar kunnen produceren en bijna drie keer ons netto besteedbaar inkomen. Daarmee hebben we een van de hoogste huishoudschulden ter wereld; alleen die van Denemarken is groter.
Maar wij zuinige Hollanders letten toch op de kleintjes? Nou ja, dat klopt in zekere zin nog steeds. Verreweg het grootste deel van de Nederlandse huishoudschuld wordt ingenomen door één grote post: de hypotheek.
Na de kredietcrisis daalden de huizenprijzen, maar onze nationale hypotheekschuld ging in verhouding nauwelijks omlaag. De Nederlandse hypotheekschuld bedraagt in 2017 maar liefst 672 miljard en groeit alweer vier 4 jaar op rij — het afgelopen jaar zelfs met 8 miljard euro.
De waarde van Nederlandse koopwoningen ging de afgelopen twee jaar weer omhoog. Tegenover hogere schulden staat (op papier) nu dus ook een groter bezit. Het verschil is in de loop der tijd wel kleiner geworden; Nederlanders betalen dus meer voor dezelfde bakstenen, maar lenen vooral een groter bedrag om de rekening te kunnen voldoen.
DNB-president Klaas Knot waarschuwt al enige tijd voor oververhitting van de huizenmarkt als gevolg van de lage rente waartegen geleend kan worden. Dat is gevaarlijk, want op het moment dat de markt instort, blijft je schuld bij de bank openstaan. De kans bestaat dat je, nadat de bank je huis in beslag heeft genomen en verkocht, nog jaren gebukt gaat onder een restschuld.
Dat is natuurlijk het absolute rampscenario: betalen voor iets dat je niet eens meer bezit. Maar ook zonder algehele malaise, is de inrichting van de huizenmarkt niet zo voordelig als het lijkt: geld lenen kost geld — altijd.
De woningbezitter betaalt over zijn of haar schuld rente aan de bank. Nederlandse huishoudens spekten de bancaire sector in 2014 (recentere cijfers zijn niet beschikbaar) met 31,5 miljard euro aan hypotheekrente: geen aflossing, puur de kosten voor het lenen. Deze rentebetalingen op hypotheken bedroegen dat jaar 7 procent van het bruto inkomen van de Nederlandse huishoudens.
Lenen voor de aankoop van je woning is in Nederland de standaard. De Nederlandse staat betaalt zelfs mee aan je hypotheeklasten: je mag je hypotheekrente gedeeltelijk aftrekken van de belasting. Dat stimuleert eigen woningbezit; je zou wel gek zijn als je daar geen gebruik van maakt.
Als we naar het totaalplaatje kijken, zien we echter ook minder fraaie neveneffecten. Mensen die niet in aanmerking komen voor een hypotheek (bijvoorbeeld vanwege inkomenseisen) zijn aangewezen op huurwoningen. De huren stijgen mee met de huizenprijzen, maar huurders genieten geen fiscaal voordeel. Het is al decennialang bekend dat het grootste deel van de belastingvoordelen terechtkomt bij het rijkste deel van Nederland. Hypotheekrenteaftrek is dus een herverdelingsmechanisme van arm naar rijk.
De individuele huizenbezitter heeft voordeel van de fiscale aftrekpost, maar uiteindelijk komt dat geld uit eigen zak en van de rest van de samenleving. Op macroniveau komt er maar één échte winnaar uit de bus: de bancaire sector. Hypotheekrenteaftrek is een subsidie op lenen: de staat betaalt mee aan leningen voor koopwoningen. Dat creëert extra vraag in de kredietmarkt en dat is goed voor de partijen die leningen verstrekken — de banken dus.
101 Bijdragen
thebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomthebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomAan de ene kant heb je de VVD met hun achterlijke liberale ideologie, die niets met efficiëncy of gezond verstand te maken heeft. En aan de andere kant heb je Marx, Mao of Castro met hun communistische ideeën. En daar tussen zit niks.
Je moet in het stemhokje dus kiezen tussen dictatuur van het kapitaal of dictatuur van het proletariaat. Heb ik dat goed? Is dát wat jij denkt?
thebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomOoit gehoord van sociaal-democratie, libertarisme, Angelsaksisch model, Rijnlandmodel? En dat is nog maar een greep uit tientallen mogelijkheden.
Ik weet maar 1 ding heel zeker. En dat is dat liberalisme niets anders oplevert dan problemen. Problemen, die te voorkómen zijn. Maar om die problemen te voorkomen, moeten de mensen stoppen met stemmen op die partijen. En dat krijg je alleen maar voor elkaar met fatsoenlijke voorlichting. Die dus niemand wil geven. Dus iedereen die op een liberale partij stemt, omdat hij DENKT veilig te zijn, wens ik veel plezier in de nachtwakersstaat die in rap tempo aan het ontstaan is.
thebluephantom 6
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
thebluephantomJoost Visser 5
thebluephantombram de Jeu 4
Ik mis wel een aantal opinies:
- Voor 2008 schreeuwde iedereen dat we een jaarlijkse 15000 woningen / jaar te weinig bouwden. Tijdens de crisis hoorde je daar niemand over;
- West Europa is het reddingsbootje geworden en veel mensen uit Polen, Slowakije, Italië, Portugal, Griekenland, Spanje enz. komen deze kant op. Zijn we voor al die mensen huizen aan het bouwen? Onze starters zijn kansloos tegen deze jonge mensen die met familiegeld hier een huis en een bestaan komen opbouwen. Het is gewoon het recht van de sterkste (rijkste);
- Ik woon in Den Haag en zie de stad verpest worden doordat er overal bouwlagen op komen, mega gebouwen worden gemaakt en groen verdwijnt. Men beseft niet dat er dan ook echt geïnvesteerd moet worden in verkeersafwikkeling en dat mensen niet zonder groen kunnen. Als ik lokale politici er over spreek is het antwoord: dat ze niet bij machte zijn om die verkeersproblemen op te oplossing. (maar wel snel willen scoren met hun bouwprojecten). Overal worden de gestelde regels opgerekt door buitenplanse vrijstellingen te verlenen en worden bestemmingsplannen ter zijde geschoven. Waarom maak je nog regels als ze toch vloeibaar zijn ? De kwaliteit van de leefomgeving holt achteruit !
- Maak de krimpregio's vanuit de overheid aantrekkelijk. Dat is vele malen goedkoper dan de onmogelijke opgave om een stad vol te proppen met mensen met behoud van kwaliteit. Er zijn wereldwijd genoeg voorbeelden van hoe je een drukke stad onleefbaar en lelijk kunt maken.
- Het hypotheekrente aftrekmonster vloeit er vanzelf uit. Je hebt 30 jaar recht op aftrek.
-Als je je verbouwing uit eigen middelen betaalt wordt je bij verkoop gestraft want verbouwingskosten mag je niet van je overwaarde aftrekken. Wel als je je verbouwing van geleend geld had gefinancierd.
thebluephantom 6
bram de JeuJan Smid 8
bram de JeuIk ben blij dat ik nog in een dorp woon waar ik gewoon het raam kan opzetten of even op mijn balkonnetje begeef voor frisse lucht, iets wat in vrijwel elke woontoren al onmogelijk is. Krimpregio's aantrekkelijk maken lijkt mij een goede oplossing. Dat kan door het forfait voor reiskosten OV niet af te toppen bij 65 km.
Jan Willem de Hoop 12
bram de JeuIk wil graag deze passage van je uitlichten Bram 36, in de hoop dat meer mensen en zeker ook bestuurders en politici er over gaan nadenken. Want ik denk interessant en relevante oplossingsrichting, voor zowel de krimpregio's als de overvolle stad en zoals je aangeeft goedkoper en zinvoller waarschijnlijk..
Jan Smid 8
Ik ben het er niet mee eens dat elke stukje groen wat nu nog in de stad en dorpen aanwezig is, veranderd mag worden in beton of stenen, er zijn andere manieren.
Wat wel belicht mag worden is dat vele 'hoogleraren' of 'professoren' nogal eens oorzaak en gevolg gaan omdraaien waardoor de zogenaamde oplossing niet werkt
""Sinds 2011 heeft de regering beleid gevoerd waardoor de woningbouw enorm is ingezakt. Organisaties als de OESO en het IMF bleven hameren op het verlagen van de Nederlandse hypotheekschuld. De maatregelen die volgden, vooral de aanscherping van de financieringsnormen, maakten het heel moeilijk om een hypotheek te krijgen.’ ""
Het is goed dat de OESO en IMF hebben aangedrongen op het verlagen van de hypotheekschuld. Maar nergens heb ik van Boelhouwer toen de maatregel werd genomen, gehoord over het tekort aan huizen.
Daarnaast trek ik nog een andere conclusie: doordat de corporaties tijdens de crisis juist werden tegengewerkt o.m. met de verhuurdersheffing heeft Rutte II feitelijk een stuk van de bouweconomie definitief vernietigd. Immers, de werkloze bouwvakkers zijn omgeschoold en die zijn er niet meer.
""Hochstenbach vindt dat de inkomensgrens voor toegang tot de sociale huursector van 36.798 euro per jaar voor populaire steden veel te laag is.""
Was het maar waar dat het alleen voor de steden geldt. Het geldt voor steden en dorpen binnen en aangrenzend aan de Randstad.
thebluephantom 6
Jan SmidJan Smid 8
thebluephantomsquarejaw 5
Jan Smidthebluephantom 6
Jan SmidJan Smid 8
thebluephantomhttps://www.telegraaf.nl/nieuws/1872988/van-der-veer-ing-bepleitte-meer-toegang-tot-kabinetsleden
thebluephantom 6
Jan SmidAnita Engbers
De overige woningbouw wordt overgelaten aan de vrije markt.
Het Rijk bekostigt geen woningbouw meer. Sommige gemeenten zijn soms in de gelegenheid om de woningbouw door middel van een lage grondprijs op gang te brengen.
De woningbouw is de enige publieke bouwsector waar de overheid zich financieel uit teruggetrokken heeft.
Martin van den Heuvel 1 11
Anita Engberswww.rijnlandmodel.jouwweb.nl
[Verwijderd]
Marc2406 3
[Verwijderd]Zegt misschien wel iets over het onvermogen van de kiezer de juiste keuzes te maken.
Peter Urbanus 5
Zelf ben ik zzp-er en momenteel draait mijn bedrijfje redelijk, zij het dat ik dan nog spreek over een inkomen rond het wettelijk minimumloon. Gelukkig heb ik lage woonkosten. Maar ik heb ook bepaald mindere tijden gekend. Dat geldt ook voor mensen met een oproepcontract, een tijdelijk contract of weet ik wat voor constructie.
Maar de overheid gaat er nog steeds van uit dat iemand een bepaald inkomen ook zijn of haar leven lang behoudt. Terwijl D66 en VVD juist zo hechten aan flexibiliteit (maar natuurlijk niet voor hu eigen goed verdienende kiezers).
Martin van den Heuvel 1 11
Peter UrbanusMaart 2017 stemde 74 % van de bevolking op een partij die in meer dan de helft van de wetsvoorstellen de kant van de VVD kiest. Liberale partijen dus.
Dat waren ongeveer 7,5 miljoen mensen.
We hebben in Nederland 3 miljoen gepensioneerden, die vrijwel allemaal leven van 2 sociale voorzieningen, A.O.W. en een collectief pensioen waarvan de werkgever een deel van de premie betaalde. Die mensen betalen 19 % belasting van een deel van hun inkomen, terwijl de liberale wens is een vlaktax van 37 %. En die gaat er ook komen.
We hebben in Nederland 3 miljoen mensen die in een flexconstructie zitten en vanwege de liberale meerderheid nooit een vaste baan zullen krijgen.
Tel daarbij de arbeidsongeschikten en bijstandgerechtigden op en je komt
op zo'n 7 miljoen mensen die geen enkele reden hebben om op een liberale partij te stemmen, MAAR HET WEL DOEN.
Volgens mij is dit een typisch gevalletje: eigen schuld, dikke bult.
squarejaw 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
squarejawDe VVD is het meest liberaal. Maar de partijen die in méér dan de helft van de gevallen de kant van de VVD kiezen, zijn dus min of meer even schuldig aan alle problemen, niet alleen die op de woningmarkt. Dat de Partij van de Armoede lekker meewerkt met de afbraak, moge toch wel duidelijk zijn na de afgelopen verkiezingsnederlagen, of niet?
Deze 2 partijen zijn niet de enige die een "rampzalige rol" spelen in het hele proces. PVV, D666, Forum, CDA, SGP en CU zijn net zo'n grote boeven.
Daar moet ik helaas bij vertellen dat ik zelf ook niet te spreken ben over de partijen die NIET in bovenstaand lijstje zijn vermeld. Want die werken ook mee, door de lippen stijf op elkaar te houden en te weigeren de waarheid te vertellen en zelfs om ook maar de minste voorlichting te geven.
squarejaw 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
squarejawIn ieder geval, ALS de sociale partijen de meerderheid zouden hebben, werden de problemen opgelost. Zouden ze dat niet doen, dan is er gen enkele reden meer om te gaan stemmen.
squarejaw 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
squarejawDie rokende ruÏne komt al weer op stoom, gezien de peilingen.
Ik moet nog zien of Jesse die elitaire denkwijze door gaat voeren. We zullen zien.
De SP is NIET stalinistisch, maar inmiddels geëvolueerd tot een sociaal democratische partij die voor het Rijnlandmodel is. En dat heeft met communisme helemaal niks te maken. Wie is hier nou slecht geïnformeerd? Kijk eens op de site van de SP, bij "standpunten". Mocht je iets tegenkomen van "draai het bedrijfsleven de nek om" (wat communisme tenslotte is), dan mag je mij vertellen waar dat staat.
HOE de SP met haar werk en medewerkers omgaat, is niet echt mijn stijl. Alhoewel, echt niet mijn stijl. Maar daar gaat het hier niet over.
En inderdaad, de media zijn medeschuldig. Maar waarom doen ze dat? Omdat ze bang zijn hun adverteerders te verliezen als ze de waarheid gaan vertellen. Zo simpel is dat. En wat dacht je van het salaris van Mathijs van Nieuwkerk? Een sociaal democratisch landsbestuur gaat dat echt niet toestaan. En dát is de reden dat hij Emile Roemer afbrandde.
Die denktank is niets waard als ze niet uitlegt hoe de westerse politiek werkt en alleen maar de details in kaart brengt.
thebluephantom 6
squarejawSchanulleke 3
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
SchanullekeHet CDA is ontstaan uit CHU, KVP en ARP. In het zuiden stemden de mensen allemaal KVP, omdat de pastoor dat zei. En dus stemden ze na de fusie CDA, niet wetend dat de linkse vleugel (KVP) van de nieuwe partij al snel eruit werd geflikkerd (sorry, eruit werd gehomefielemedemensd).
Iemand zei eens tegen mij: "Als het goed gaat met de bedrijven, gaat het goed met ons. En dus stem ik VVD, want die zijn voor de bedrijven." Wat moet je nog zeggen over zoveel domheid?
ik wil niet weten hoeveel mensen D666 stemmen, omdat die voor goed onderwijs zijn. Alleen zegt Alexander Pechtold er nooit bij dat dat goede onderwijs alleen voor kindjes met een rijke pappie is.
Geert fulmineert tegen de moslim, omdat hij de baas van zijn eigen partij wil zijn en niet een onderknuppel binnen de VVD. Die hele moslims interesseren hem geen zier. Misschien moeten we de bevolking eens uitleggen dat de liberale partijen meer mensen in Nederland willen hebben omdat er steeds meer met pensioen gaan en we arbeiders tekort komen om producten te maken voor de export. DE sector waar Nederland, excuus, de rijke stinkers, stinkend rijk van worden.
De PvdA tenslotte, kwam er achter dat samenwerken met VVD of CDA een vet betaalde functie (of meerdere functies: zie Wim Cock) in het bedrijfsleven op ging leveren. Wat hun de bijnaam "baantjesjagers" opleverde (SP). Ondertussen is de rest van dat domme Nederlandse volk daar ook achter. Na 40 jaar !!!!!
squarejaw 5
Peter Urbanushans van rheenen 7
maar jonge mensen hebben daar nèt zoweinig aan, als ik, toen ik net getrouwd, moest gaan inwonen door de toen al bestaande woningnood ... (ik ben uiteindelijk 1967 daarom naar het buitenland verhuisd).
Wat mij nú, weer terug in Nederland, stoort, is de belabberde kwaliteit van de véél te kleine woningen op absurd kleine kavels. De woningnood, is dus nog steeds niet opgelost. Dat zijn absurde bestuurdersfouten en/of maffia-praktijken.
Verkoop toch de bouwkavels aan de burgers en laat de bezitter zèlf beslissen wat hij wil gaan/laten bouwen, zou mijn aanbeveling zijn en koppel bezit niet meer aan een belastingvoordeel. 'Participatie' is momenteel exclusief in het voordeel van de staat en de financiële instellingen, waarvan de laatsten geen visie over beter wonen hebben.
De Architect (vaktijdschrift) wil alle plannen omgooien: http://www.dearchitect.nl/architectuur/blog/2017/8/nieuwe-woningnood-en-stedelijke-experimenten-101176933
Hein Dunsbergen 1
En daar gaat het de VVD-ers om. Groei op papier en op de korte termijn.
Dat je je op lange termijn mogelijk in je eigen voet schiet, dat dringt niet door. En als te dure huizen zo goed voor de economie zijn, waarom moeten al het andere dan altijd zo goedkoop mogelijk.
squarejaw 5
Hein DunsbergenFred Hilgen
Ludovica Van Oirschot 15
Wat er volgens mij bedoeld wordt is dat we de woningmarkt moeten vrijwaren van de neoliberale bemoeienissen. Dan kan alleen als links weer veel sterker inzet op woningmarktbeleid, en de uitverkoop onder leiding van rechts aan de kaak stelt.
Waarom heeft de PvdA zitten suffen onder Rutte II?
Ik zou dus eerder willen pleiten voor het repolitiseren.
squarejaw 5
Ludovica Van Oirschotbps 12
Ludovica Van Oirschot'‘Ik begrijp uw punt best, maar ik heb ook mijn politieke doelen.’ '
(verontschuldigende kleingeestige kleuterquote van Stef Blok;
het landsbelang ging om het persoonlijke belang van Stef Blok. Zo kan dat natuurlijk niet.)
Rationaliseren is doen naar de mogelijkheden die er zijn ongeacht partijpolitiek ideologische voorkeuren en dwalingen.
Ik vind het een hele voorname en preferente oplossingsrichting en geschikt voor een heel breed draagvlak.
Ludovica Van Oirschot 15
bpsbps 12
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
bpshttps://www.duurzaamnieuws.nl/willen-we-nu-politiseren-of-juist-depolitiseren/
bps 12
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
bpsbps 12
Ludovica Van OirschotOok met misbruik en verwarren van definities.
Het is een tactiek in pleidooien, discussies en redevoeringen.
Als depolitiseren voor of door velerlei uitleg wordt vervaagd, dan ben ik weg.
Ik ben van de bèta en van definities. Minder van de alfa en politiek.
Ludovica Van Oirschot 15
bpsIk denk dat politiek mensen moet helpen om oplossingen tot stand te brengen. Depolitiseren kan als effect hebben dat mensen zich maar ergens bij neerleggen. En dat is jammer.
bps 12
Ludovica Van OirschotGewoon op grond van logica, gemeenschapszin en nuchterheid, rationeel zonder ideologische aannames, doelen of dwalingen.
Ludovica Van Oirschot 15
bpsbps 12
Ludovica Van OirschotNee. Nou je het zegt. A-politieke politiek kan helemaal niet.
Dan maar politieke a-politiek, of depolitiek als b-politiek.
Als iedereen maar een passend huis kan bewonen en een thuis kan bouwen.
Ludovica Van Oirschot 15
bpsPeter Hendriks 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Peter HendriksEr is geen a-politieke politiek.
Holke J.M. Flapper 3
squarejaw 5
Ludovica Van Oirschot 15
squarejawMartin van den Heuvel 1 11
squarejawDe hele zaak is gebouwd op de liberale ideologie, die stelt dat alles wat je aan de markt over KUNT laten, ook aan de markt MOET worden overgelaten. Zodoende kunnen alle sociale voorzieningen, waarvan de sociale huurwoning er 1 is, worden afgeschaft, zodat de hoge inkomens (de politici zelf dus), hun rijke vriendjes en het grootbedrijf een stuk minder belasting kunnen gaan betalen. Dat (internationale) grootbedrijf wordt daar zo blij van dat de verantwoordelijke politicus een vet betaalde functie wordt aangeboden. En DAT was de bedoeling.
squarejaw 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
squarejawTijdens de industriële revolutie werden de machines steeds sneller en efficiënter. Het is heel simpel, dan heb je minder handen nodig. Als je op die situatie de wet van vraag en aanbod loslaat, krijg je vanzelf uitbuiting van arbeiders. Dat ging zo verschrikkelijk ver, dat in diverse landen de regeringen aan hun jas werden getrokken. Toen die niet anders meer konden, dan er iets aan doen, zeiden de bedrijfseigenaren: "jullie hebben als overheid niet het recht om je te bemoeien met onze zaken."
En dat was het ontstaan van de soort liberalisme die nu zo ongeveer over de hele wereld waait.
De mensen die protesteerden tegen het asociale hebzuchtige gedrag van de "kapitalisten", zeiden: in feite zijn het de bedrijfseigenaren die alle ellende en problemen veroorzaken, dus als we DIE nou eens de nek omdraaien. Dan kunnen we de winsten verdelen onder degenen die het werk doen en dat is veel eerlijker." En zo ontstond het communisme.
Het punt is dus dat de liberalen een periode van een soort van gezond verstand hebben gekend, maar die tijd is al lang voorbij en zal ook niet meer terug komen. Het liberalisme van vandaag de dag behelst maar 1 ding: ik wil geld. Nog meer geld. En hoeveel mensen moeten sterven om mij stinkend rijk te maken, who cares?
Er was eens een man van bijna 70 jaar. Die man had een jaarinkomen van een half miljard. Niemand had er iets van gezegd als hij met pensioen was gegaan. Maar hij wilde nog meer naamsbekendheid om zijn bedrijven te promoten en daarom stelde hij zich verkiesbaar voor het ambt van president van de Verenigde Staten van Armoede. Het was alleen niet zijn bedoeling om daadwerkelijk te winnen.
Onno Van Woerden 6
squarejawsquarejaw 5
Onno Van WoerdenLudovica Van Oirschot 15
squarejawLudovica Van Oirschot 15
squarejawDe VVD is al lang aan de macht. Zij hebben een grote invloed op het woningmarktbeleid. We mogen dus aannemen dat het in hoge mate overeenstemt met hun wensen.
Los van de vraag of dit nou liberaal mag heten, het is wat de VVD wil. En die partij noemt zichzelf liberaal.
Die analyse die jij maakt heb ik al vaak horen maken. Maar het gaat in de politiek om macht, niet om analyse. En rechts heeft de macht.
squarejaw 5
Ludovica Van OirschotMartin van den Heuvel 1 11
squarejawZoals iedereen heeft kunnen horen en lezen, de hypotheekrente aftrek wordt teruggeschroefd tot maximaal 37 %, in afwachting op een vlaktaks van 37 %. In de toekomt gaat de 37 % HRA ongetwijfeld naar 0 % onder invloed van Brussel.
Beide maatregelen horen onder het hoofdstuk: "geen overheidsbemoeienis", wat zoals gewoonlijk resulteert in een voordeel voor de rijken. Omdat er minder belasting binnen gaat komen, krijgen we weer een begrotingstekort en moet er weer worden "bezuinigd" op degenen die NIET rijk zijn. Wat houden die "bezuinigingen" in? Het verminderen of afschaffen van sociale voorzieningen = overheidsbemoeienis.
Dan nu de huurwoningen. De huren zijn enorm verhoogd in verhouding tot de inflatie. Maar de huurtoeslag bleef achter. Nu heeft dit kabinet besloten om de huurtoeslag te bevriezen, voor altijd. Dus als de huur stijgt met 30 euro, ben je 30 euro meer kwijt. Samen met alle BTW, accijns, zorgpremie, eigen risico, energiebelasting en nog tientallen andere verhogingen van vaste lasten, ben je zomaar 100 euro per maand méér kwijt aan vaste lasten, terwijl je minimum loontje stijgt met 1,7 % en dat is dan ongeveer 23 euro per maand. Hou dit hele verhaal een aantal jaren achter elkaar vol en je snapt dat 31.000 daklozen nog maar het begin is. Begrijp je ook gelijk waarom er zo weinighuizen gebouwd worden.
Conclusie: de overheid manipuleert van alles en nog wat. NU NOG. Maar niemand heeft door dat die manipulatie in rap tempo verdwijnt bij de overheid en verschijnt bij het bedrijfsleven. Die idealen van de VVD, marktwerking en een terugtredende overheid, worden dus steeds meer uitgevoerd, tot de VVD in alles haar zin heeft. Op het moment dat dit scenario werkelijkheid is geworden, mag je nog een keer klagen over die rode lap. Mijn volgende reactie gaat over de werkelijkheid in een nachtwakersstaat, het ideaal van de VVD.
squarejaw 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
squarejawHuurtoeslag IS een cadeautje aan de huurder, omdat de overheid de huur bepaalt en NIET de verhuurder. Wat jij zegt over die bonus, is vooral van toepassing op HRA, wat ik al eerder heb uitgelegd omdat velen hier de HRA als subsidie zien, maar die het niet is. Want door de HRA kun je meer lenen, meer bieden en dus gaat de prijs omhoog.
De prijzen van koopwoningen zullen in euro's juist lager worden, omdat de HRA steeds minder wordt. Als je geen centjes meer terug krijgt van de belasting, kun je minder betalen voor het huis, dus zakt de prijs. Uiteindelijk is dit voordelig, want als je NU 20.000 euro hebt, is dat 10 % van de vraagprijs. Maar strakjes is dat 20 % van de vraagprijs, zodat je minder aflossing en dus ook minder rente betaalt. Voor mensen met voldoende geld is een koopwoning op dat moment voordeliger dan een huurwoning. EN, als de hypotheek lager is, kun je ook veel sneller 10 % van de hypotheek EXTRA aflossen per jaar.
squarejaw 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
squarejawDe SP is hier zeker voor te porren, maar binnen de partij is een probleempje: Jan Marijnissen. Die zegt: we gaan het hebben over de zorg en nergens anders over. Punt uit, discussie gesloten. En wie er tegen in durft te gaan, krijgt bij de volgende verkiezingen een onverkiesbare plek op de lijst. Zo werkt dat bij de SP.
Maar je hebt gelijk, ook de andere linkse partijen hoor je nergens over. Het is zoals Emile Roemer altijd zei: ze kunnen elkaar alleen maar vliegen afvangen. Inhoudelijke discussies zijn blijkbaar verboden.
Feit blijft, dat de bevolking niet weet waar de kabinetten van de afgelopen 4 decennia mee bezig zijn. Ze weten niet wat "liberaal" (jij dus blijkbaar ook niet) betekent, ze weten niet wat "marktwerking" betekent en zo kan ik nog eventjes doorgaan.
Ik ken een mevrouw van 80 jaar, die vindt dat al die sociale voorzieningen maar moeten worden afgeschaft, want dan kunnen ze haar wel wat minder belasting laten betalen. Ze begrijpt dus niet dat ze zelf leeft van 2 sociale voorzieningen: AOW en een collectieve pensioenregeling, waarvan haar werkgever een deel van de premie betaalde. Maar als je dat zegt, dan is het: daar heb ik recht op, ik heb er voor betaald. Dat die ander mensen OOK belasting betalen en dus OOK recht hebben op andere sociale voorzieningen, krijg je haar niet aan haar verstand gebracht. En dat is dan lerares geweest. Het gemiddelde iq is 100. Maar wat betekent dat? Dom, dom, dom. Dat grijze spul begint blijkbaar pas te werken bij een iq van 130 of zo.
squarejaw 5
Martin van den Heuvel 1Een bij uitstek liberaal statement! Geen enkele VVD'er zou het ermee oneens zijn. En een vrijbrief voor alle woekeraars om onbeperkt misbruik te maken van de woningnood. Uw reacties bestaan voor het grootste deel uit woeste tirades tegen (al dan niet vermeend) liberalisme, aangevuld met vage en vrijblijvende stemadviezen. Inhoudelijk vernemen we daarentegen buitengewoon weinig van u. Daarom zal ik nog één poging doen: welke concrete beleidsmaatregelen stelt u voor om wonen betaalbaar te houden in Nederland, en met name voor de lage en middeninkomens?
Martin van den Heuvel 1 11
squarejawIn de jaren '60 kocht de gemeente grond van boeren. Akkerland is spotgoedkoop. Huizen werden gebouwd door plaatselijke aannemers. De lening om de huizen te bouwen, kwam van de regering. Die kwam aan dat geld door staatsobligaties uit te geven. Omdat de Nederlandse regering zeer betrouwbaar is in het terugbetalen van die obligaties, was de rente altijd heel laag. Diezelfde rente werd in rekening gebracht bij de gemeenten. De woningen werden verhuurd tegen kostprijs, die zo laag was dat niemand huursubsidie nodig had. De hele zaak was dusdanig goed geregeld, dat de monteur zelfs een kapot leertje van de kraan kwam vervangen. Dit plan werkte fantastisch. Ik kan dat zeggen, want ik zat er met mijn ouders middenin. Zijn dit concrete beleidsmaatregelen genoeg? Tevreden?
Later werd de hele zaak weggehaald bij de gemeenten en overgeheveld naar woningbouwstichtingen. Ondertussen werden de huren wettelijk verhoogd met een percentage dat veel hoger lag dan de inflatie en moest er huursubsidie worden uitgekeerd om dakloosheid te voorkomen.
En nu moet de woningbouwstichting BTW betalen en gezamenlijk moeten ze 1,7 miljard "verhuurdersheffing" opbrengen. Een verhoging daarvan zit nog in het vat. In 2012 en 2013 zijn bijna 1400 gezinnen uit hun sociale huurwoning gezet. Dat hád je kunnen voorkomen door de huur direct te laten betalen door werkgever of uitkerende instantie. Maar ja, die achterlijke liberale ideologie van "geen overheidsbemoeienis".
Ik roep altijd het zelfde: liberaal = alle overheidstaken worden overgedragen aan het bedrijfsleven. Wie zelf niet kan bedenken wat voor problemen dat oplevert, moet niet gaan ste
Martin van den Heuvel 1 11
squarejaw1 Een stier is kleurenblind.
2 Waar haal jij toch die onzin over de liberale ideologie vandaan? Het staat keihard in de beginselverklaring van de VVD, met zoveel woorden. De kerntaken van de overheid zijn orde, rechtsorde en veiligheid. Mark Rutte zegt het zelf: "wij vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met zaken die je ook door een onderneming kunt laten uitvoeren (2012)." Het staat in alle encyclopedieën en woordenboeken. Liberaal betekent dat de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeit met. Elke definitie zet er iets anders achter, maar de betekenis blijft het zelfde. Geen overheidsbemoeienis.
En wat dacht je van deze:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtwakersstaat
Jan Peter Balkenende zei 10 jaar lang: "eigen verantwoordelijkheid, de overheid trekt zich terug." Hij vertelde er alleen nooit bij hoe ver.
Hoeveel meer bewijs wil je nog hebben? Als je kijkt naar wat er de afgelopen 40 jaar is gebeurd, zie je het voor je. Na elke ronde sociale voorzieningen de nek omdraaien worden de belastingen voor grootverdieners en grootbedrijf weer verlaagd. Belasting heffen = overheidsbemoeienis. En ondertussen worden de vaste lasten van de mensen die het werk doen, steeds hoger. Dat het verhogen van de btw OOK overheidsbemoeienis is, dat hebben we het niet over.
Volgens mij heb je het nog nooit gelezen. Te lui? Te moe? Of wil je niet horen dat je het mis hebt?
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Het heet niet voor niks rijnlandmodel. Tot nu toe is dat de beste methode om een land te besturen. Deze methode levert namelijk veel minder problemen op dan communisme of liberalisme (= angelsaksisch model).
Martin van den Heuvel 1 11
squarejawOm te illustreren hoe dat weigeren van een behandeling in zijn werk gaat, stond er een verhaaltje bij van een minderjarig meisje dat in het ziekenhuis terecht kwam met een levensgevaarlijke ziekte. Door complicaties ging haar lever eraan en de artsen wilden haar een levertransplantatie geven. De vader belde de verzekering en die zei: dat is een experimentele behandeling en die vergoeden wij niet. Grote onzin natuurlijk, want die transplantatie was al vele duizenden keren uitgevoerd. Goed, de vader naar de rechter. Na een veel te lange periode deed de rechter uitspraak op een middag: de verzekering moet betalen. 's Avonds stierf het meisje.
Enkele jaren geleden verlaagde het kabinet het aantal bedden in de psychiatrie met een derde. In 2017 werden 15 Nederlanders vermoord door "verwarde" mensen.
Liberalisme is moord. Met voorbedachte rade.
Waarom wordt de opdrachtgever van een moord in het criminele milieu vele jaren achter de tralies gezet en mogen de opdrachtgevers van moord, die dat in de tweede kamer doen, in vrijheid meer dan een ton per jaar verdienen?
nick 4
squarejawwim 2
Ludovica Van Oirschot 15
wim 2Lodewijk 6
Ludovica Van OirschotOp kleine schaal zijn er mogelijkheden, dan wel moeten die worden gecreëerd. wim 2 heeft gelijk met de stelling, dat Nederland "vol" is.
Ludovica Van Oirschot 15
LodewijkIk woon in de Kempen. Er is hier plaats voor miljoenen stuks vee. Als we daarmee stoppen, is hier nog plaats zat.
Lodewijk 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
LodewijkLodewijk 6
wim 2Mensen die nu een huis kopen, zijn dan de sjaak, want die kunnen hun huis dan niet meer aan de straatstenen kwijt.
Inge 5
LodewijkMartin van den Heuvel 1 11
wim 2De instroom van buitenlanders GAAT niet stoppen en degenen die hier zijn, worden al helemáál niet terug gestuurd, ook de criminelen niet. De politiek vindt nou eenmaal dat we te weinig arbeiders hebben om uit te buiten, want een steeds groter wordend deel van de bevolking gaat met pensioen. Dat betekent dat niet alleen qua aantal, maar ook procentueel steeds minder mensen het werk kunnen verrichten. En dát betekent weer dat we minder producten kunnen produceren voor de export, waardoor de grote jongens minder centjes verdienen. En omdat "liberaal" Nederland geld belangrijker vindt dan mensen, is het niet meer dan logisch dat er nog veel meer lui van buiten Europa hier naartoe worden gehaald. Jammer Geert, maar je kletst uit je nek.
squarejaw 5
wim 2Schanulleke 3
wim 2Lodewijk 6
SchanullekeErdogan heeft Turken in het buitenland opgedragen minimaal 5 kinderen te ... eh fo..../krijgen, om zodoende een overwicht aan moslims in het buitenland te creëren en uiteindelijk het "Westen" over kunnen te nemen.
Het bewijs hiervan kunnen we zien in een recente uitzending:
http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/429615/Movies_That_Matter.html
Rond 1:14:20 ----- 1:15:48 en verder zie je wat de bedoeling is.
Als "links" nou een beetje slim was, door niet de asielzoekers te pamperen en zich ook wat harder op te stellen, kan het nog wat worden in Nederland.
Rechts heeft de buitenlanders binnengehaald als zijnde goedkope werkkrachten, links is met die kwestie gaan lopen, want je kon die mensen toch niet zomaar het land uitschoppen, als ze werden ontslagen, zoals de Zwitsers het wél doen.
Dus of je nu links of rechts stemt, je krijgt ze er niet meer uit.
Theo van Ingen 4
LodewijkLodewijk 6
Theo van IngenIk wil mijn (achter)(klein)kinderen niet opzadelen met deze erfenis.
Theo van Ingen 4
LodewijkLodewijk 6
Theo van IngenNee, lees dit stukje maar.
https://www.groene.nl/artikel/een-wet-alleen-voor-de-imam
Marla Singer 7
Het fenomeen krimpgebieden wordt nog steeds als actief beleid gesteund door met name internationale beleidslijnen met name vanuit de VN. Maar in het geval voor Nederland als een van de meest druk bevolkte landen daar juist last van heeft zal geen ENKELE politieke partij zich hier aan durven branden om hier tegenin te gaan.
Als er ergens wel gepolderd moet worden is het op dit gebied. Het is een gezamelijk probleem dat ook gezamelijk opgelost moet worden. Politieke spelletjes kan je toch niet stoppen maar je kan er wel voor zorgen dat aan politieke keuzes ook gevolgen zitten. En dan vooral op gemeentelijke niveau want valt nog behoorlijk veel te verbeteren.
thebluephantom 6
Marla SingerMarjo Hebbes 2
En hebben al die huishoudens een volledige woning nodig? Of een hele eengezinswoning? Er zijn veel 1 persoonshuishouden in NL (en die komen er ook bovenmatig veel bij).
Volgens mij zijn er best een hoop mensen die een klein huisje zoeken (en dat niet kunnen vinden). Of een apartement willen delen, maar de regels maken dat heel moeilijk.
Als dat gebouwd zou worden, of verhuurd, denk ik dat er best aftrek vindt. En dat zou de druk op de bestaande woningmarktontwikkelingen beinvloeden. Of zie ik dat niet goed?
Peter Hendriks 7
Marjo HebbesDaniel Lagewaard 4
Joost Visser 5
Peter Hendriks 7
Joost VisserJoost Visser 5
Peter Hendriks