Cybercrime: 70% uit Oost-Europa

3 Connecties

Relaties

Hacken Tech

Werkvelden

Cybercrime
0 Bijdragen

Het jaar 2011 was een recordjaar voor hackers en cybercriminelen. Internet-diefstal is als 'death by a thousand paper cuts'.

Niet alleen criminelen, maar vooral zogenoemde hacktivisten maken zich schuldig aan computerinbraak en grootschalige data-diefstal. In tegenstelling tot de cybercriminelen willen de activisten geen geld, maar een statement maken. In 2011 waren ze goed voor 58 procent van de totaal ontvreemde data. 
 
Dat blijkt uit een onderzoek van provider Verizon, de Amerikaanse Secret Service en verschillende andere instellingen uit onder meer Ierland, Australië en Londen. Ook de Nederlandse tech-crime eenheid van de politie werkte mee. Ze onderzochten 855 data-inbraken waarbij 174 miljoen bestanden werden gestolen. 
 
Hoewel de hackers verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de inbraken,  pakt cybercrime kostbaarder uit. Ook al gaat het op het eerste gezicht om kleine vergrijpen. Het loopt uiteen van skimming, diefstal van credit card gegevens en diefstal van persoonlijke gegevens, zoals van het Sony Playstation-netwerk vorig jaar. Dat is het spreekwoordelijke laaghangend fruit.  Een van de onderzoekers omschrijft deze vorm van criminaliteit, waaraan over het algemeen weinig ruchtbaarheid wordt gegeven als “death by a thousand paper cuts”. 
 
Een andere trend: globalisering. Aanvallen op netwerken komen vanuit de hele wereld. Desondanks is er een regio die eruit springt: Oost-Europa. 70 Procent van alle cybercrime is afkomstig van lande achter het  voormalige IJzeren Gordijn. Opvallend: in 96 procent van de gevallen ging het om 'gemakkelijke' kraken.
 
 
Hieronder het volledige Verizon-rapport
 
 

< Verizon's 2012 Data Breach Investigations Report