Oostenrijkse variant op Wilders is stokoud en schatrijk

3 Connecties

Onderwerpen

Euro Oostenrijk Stronach

Geert Wilders mag dan op retour zijn, in Oostenrijk wint Frank 'Raus aus dem Euro!' Stronach sterk aan populariteit. Ander verschil met de PVV'er: een gigantische campagnekas. Stronach is miljardair.

Wordt Oostenrijk de eerste EU-lidstaat die de Wilderiaanse droom zonder euro, bailouts en Brussel gaat verwezenlijken? Wel als het ligt aan Frank Stronach. De schatrijke zakenman wil het Oostenrijkse parlement veroveren. Inzet van zijn verkiezingsprogramma: 'Raus aus dem Euro!'

 

De politieke carrière van Stronach trekt steeds meer aandacht van buitenlandse media, waaronder die van The Financial Times. Al is het alleen maar omdat Stronach al tachtig jaar is, miljardair is en ook in bezit is van een Canadees paspoort.

 

Op 22-jarige leeftijd emigreerde Stronach naar Canada en vergaarde daar een fortuin dankzij lucratieve zaken in auto-onderdelen. Anno 2012 is Stronach oprichter en grootaandeelhouder van de Canadese auto-onderdelenproducent Magna International. Enkele jaren geleden probeerde het concern van Stronach Opel over te nemen van General Motors. In maart van dit jaar schatte zakenblad Forbes zijn vermogen op 1,2 miljard dollar.
 

'Europaïsche Schulden Macherei'
Opmerkelijk is dat Stronach met zijn anti-euro-koers een gooi naar het Oostenrijkse parlement doet zonder steun van een officiële politieke partij, verkiezingsprogramma of website. Geïnteresseerden kunnen wel afstemmen naar de website het Frank Stronach Institut. Het online platform 'für socialökonomische Gerechtigkeit' doet van zich spreken als protestsite tegen het permanente noodfonds ESM en pleitbezorger van lage belastingen.  De boodschap van de site liegt er niet om: echte Oostenrijkse patriotten zijn rabiaat tegen de bailouts van Zuid-Europese lidstaten via onder meer het ESM.

 

Stronach betitelt het Europese noodfonds zelfs als een criminele daad, Niet voor niets rept hij zelden van het ESM, maar steevast van 'Europaïsche Schulden Macherei'. De boodschap van Stronach slaat steeds meer aan in het geboorteland van Wolfgang Amadeus Mozart en Adolf Hitler: volgens recente peilingen zou maar liefst 34 procent van de Oostenrijkers stemmen op Stronach bij de verkiezingen in het najaar van 2013.

 

ESM-verplichtingen
Het opgelaaide anti-euro-sentiment van de Oostenrijkers mag niet los worden gezien zonder hun verplichtingen aan het ESM. Als het ESM ten volle wordt benut, dan zijn de Oostenrijkse belastingbetalers 19,5 miljard dollar kwijt ofwel 6,5 procent van het BNP van Oostenrijk. Deze hoge prijs is bij veel Oostenrijkers in het verkeerde keelgat geschoten. De populariteit van de euro is dan ook flink geslonken. Volgens een recente eurobarometer is 30 procent tegen de euro, terwijl bij invoering van de euro in 2002 nog maar 19 procent tegen was.

 

Stronach is weliswaar bijna bejaard, maar zijn timing voor een entree in de Oostenrijkse politieke arena is goed uitgekozen. In Oostenrijk is er genoeg ruimte voor een rechts-populistische partij. Na de dood van Jorg Haider is dit gat nooit opgevuld. Daarnaast heeft Stronach als Canadees van Oostenrijkse origine het voordeel altijd gevrijwaard te zijn van extreem-rechtse flirts. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Haider, die altijd achtervolgd werd door donkerbruine sympathieën.

 

Anti-ESM affiche op de website van het Frank Stronach Institut

 

 

Achilleshiel
Politieke analisten verwachten dat de charismatische zakentycoon Stronach het ver kan schoppen als landelijk . Sommigen sluiten zelfs niet uit dat hij volgend jaar zich zou kunnen ontpoppen als schaduwpremier, net zoals Geert Wilders dat deed ten tijde van het kabinet Rutte-I. En waar Wilders afhankelijk is van buitenlandse geldschieters _ al was het maar om zijn proceskosten van 2011 te financieren - , beschikt Stronach in elk geval over genoeg diepe zakken om een intensieve verkiezingscampagne te spekken.

 

Tegelijkertijd is zijn puissante rijkdom ook zijn achilleshiel. Stronach mag dan vinden dat er genoeg Oostenrijkse belastinggeld is weggevloeid, zelf heeft hij niet zo op de fiscus uit zijn vaderland. Een groot deel van zijn vermogen heeft de miljardair veilig opgeborgen in het fiscaal vriendelijke Zwitserland en Canada. En laat de doorsnee Oostenrijker nou net een bloedhekel hebben aan rijke landgenoten met een rekkelijke belastingmoraal.

 

(L)